Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon 1000D - kilka pytań
Autor Wiadomość
BlackHeroine 
Nowy

Wysłany: Sro 23 Wrz, 2009   Canon 1000D - kilka pytań

Dzień dobry wszystkim.
Dopiero zaczynam swoja przygode z lustrzanką, a raczej zacznę jak ją tylko zakupię... Wybrałam na swojego "pierwszego partnera" Canona EOS 1000D + 18-55mm IS i tu moje pytania.
Co sądzicie o body? Co sądzicie o obiektywie? Wiem, że warto zapewne zainwestowac w lepszy jednak to postaram się zrobić z czasem. W końcu obiektywy do tanich nie należą.

PS. Moglam poszukac tematów z tym związanych i szperałam ale założyłam swój z andzieja, że wszystko uzbiera się w jednym miejscu a ja otrzymam odpowiedzi na pytania które mnie nurtują.

Reklama

MasterB 
Maniak

Wysłany: Sro 23 Wrz, 2009   

Sądzę że 1000d + 18-55 to dobry zestaw na początek dla kogoś kto nie chce wydawać za dużo pieniędzy...
Body jest plastikowe, wydaje się że gorzej wykonane niż 450D ale to chyba pozory. Brakuje skóropodobnych oklein itp, ale to kwestia drugorzędna.
Dla mnie istotny by był brak punktowego pomiaru światła - ale bez tego też da się żyć.
Obiektyw - w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz, jest całkiem przyzwoity.
Czy bierzesz pod uwagę inne systemy niż Canon?

BlackHeroine 
Nowy

MasterB napisał/a:
Sądzę że 1000d + 18-55 to dobry zestaw na początek dla kogoś kto nie chce wydawać za dużo pieniędzy...
Body jest plastikowe, wydaje się że gorzej wykonane niż 450D ale to chyba pozory. Brakuje skóropodobnych oklein itp, ale to kwestia drugorzędna.
Dla mnie istotny by był brak punktowego pomiaru światła - ale bez tego też da się żyć.
Obiektyw - w tej cenie nic lepszego nie znajdziesz, jest całkiem przyzwoity.
Czy bierzesz pod uwagę inne systemy niż Canon?

Wygląd body jest jak dla mnie najmniej ważny. Przeciez tu chodzi o zdjęcia a nie lans z drogim aparatem:)
Hmm a jak się poratować brakiem punktowego pomiaru światła? Jestem w tym jeszcze nieogarnięta i dopiero staram się wszystkiego dowiedzieć.
Wiem, że w tej cenie lepszego nie znajdę i zakupię lepszy z pewnoscia jak przybędzie trochę gotówki a mi doświadczenia:)
Hmm brałam pod uwagę w sumie Canona i Nikona, ale Nikony są jednak droższe:)

krewzszafy 
Rozmowny

w podobnej cenie z obiektywami są sony alfa a200, nikon d3000, olympus e520, pentax k-m. udaj sie do sklepu, przymierz który Ci się najwygodniej trzyma i obsługuje. wtedy zdecyduj.

MasterB 
Maniak

Zamiast pomiaru punktowego jest podobny, z tym że zbierający dane z większej powierzchni matrycy (10% bodajże?).
Do nauki jest jak najbardziej OK, mój szwagier właśnie wrócił ze swoim 1000D z miesięcznej wyprawy do Chin i jest zadowolony :)
Możesz też kupić używkę 450D... Mam do sprzedania jeśli jesteś zainteresowana daj znać na priva

Tak czy inaczej, krewzszafy ma rację, najlepiej "przymierzyć się" do aparatu przed kupnem.

BlackHeroine 
Nowy

Hmm zastanowie sie jeszcze nad Nikonem d3000. Co do Twojej oferty chetnie bym ją wzieła pod uwage ale pieniżki dostaje od władzy wyższej i dali mi jeden warunek - aparat musi być nieużywany (nie wiem czemu ale się uparli).

Oczywiście, że zanim zakupię to chciałam się nim "pobawić" w sklepie. Już słyszałam od kilku osób, że warto najpierw zrobić małe przymiarki przed podjęciem decyzji.
Cytat:
Zamiast pomiaru punktowego jest podobny, z tym że zbierający dane z większej powierzchni matrycy (10% bodajże?).

No dobrze. Teraz już powoli ogarniam. Chociaz i tak rpzeczuwam, że czeka mnie jeszcze kilka godzinek czytania teorii z fotografii. :zalamany:

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Przede wszystkim należy się przymierzyć do możliwie dużej liczby korpusów w jakimś sklepie. Jeśli weźmiesz do ręki korpus i od razu palce Ci się na nim ułożą do robienia zdjęcia a układ guziczków będzie na tyle jasny, że od razu pojmiesz co jest do czego bez zaglądania do instrukcji - to jest aparat dla Ciebie.

Zazwyczaj najpierw należy doradzić zrobienie przeglądu obiektywów pod kątem wyspecjalizowanych potrzeb (landszafty, portrety, ptaki, reporterka, sport - wszystko robi się innymi obiektywami). Jednak w przypadku wchodzenia dopiero w świat lustrzanek opieramy się na ciemnych, tanich zoomach z szerokim kątem.
Jeśli masz jakiś preferowany typ fotografii to koniecznie o tym napisz, bo niektóre systemy nadają się do pewnych zastosowań lepiej od innych. Jeśli chcesz robić wszystkiego po trochu i dopiero szukasz swojej drogi, to w zasadzie każdy z systemów jest Ci w stanie zagwarantować podobnie dobry start oraz jakość za podobną cenę. A w takiej sytuacji szczególnie istotne wydaje się wybranie takiego systemu, który odpowiada Ci pod kątem ergonomii - patrz pierwszy akapit.

Canon 1000D i 18-55IS to dość dobry zestaw. Taki start u Canona. Za podobną (+200 zł) kwotę można mieć też Olympusa e520 z dwoma obiektywami, a taki e520 jest jednak znacznie bardziej rozbudowanym korpusem od 1000d (choćby posiada wspomniany wcześniej pomiar punktowy).

BlackHeroine 
Nowy

Cytat:
Przede wszystkim należy się przymierzyć do możliwie dużej liczby korpusów w jakimś sklepie. Jeśli weźmiesz do ręki korpus i od razu palce Ci się na nim ułożą do robienia zdjęcia a układ guziczków będzie na tyle jasny, że od razu pojmiesz co jest do czego bez zaglądania do instrukcji - to jest aparat dla Ciebie.

Mam zamiar to zrobić jak tylko wybiorę się na dokonanie zakupu:)
Cytat:
Zazwyczaj najpierw należy doradzić zrobienie przeglądu obiektywów pod kątem wyspecjalizowanych potrzeb (landszafty, portrety, ptaki, reporterka, sport - wszystko robi się innymi obiektywami).

Wiem i jestem przygotowana na to, że z czasem będzie trzeba dokupić odpowiedni obiektyw do robionych i preferowanych przez moją osobe zdjęć.
Cytat:
Jeśli masz jakiś preferowany typ fotografii to koniecznie o tym napisz, bo niektóre systemy nadają się do pewnych zastosowań lepiej od innych. Jeśli chcesz robić wszystkiego po trochu i dopiero szukasz swojej drogi, to w zasadzie każdy z systemów jest Ci w stanie zagwarantować podobnie dobry start oraz jakość za podobną cenę. A w takiej sytuacji szczególnie istotne wydaje się wybranie takiego systemu, który odpowiada Ci pod kątem ergonomii - patrz pierwszy akapit.

W sumie rozważam reporterkę, portrety/fashion. Ogólnie fotografia ludzi mnie interesuję.
na aparat mam przeznaczone 2000 +/- to co sama sobie dorzuce czyli jakieś 500 zł.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Olympus w zestawie to dobra propozycja, chociaż model e-520 nie jest pierwszej świeżości. Canon 1000d to bardzo podstawowy aparat, do nauki wystarczy, brak pomiaru punktowego nie jest aż takim bólem, da sie bez tego robić fotki. Ja bym brał tego Canona, jeżeli ma służyć do nauki robienia fotek, a nie do lansu to nadaje się znakomicie. :smile:

BlackHeroine 
Nowy

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Ja bym brał tego Canona, jeżeli ma służyć do nauki robienia fotek, a nie do lansu to nadaje się znakomicie.

No do lansu z pewnościa nie chce żeby służył. Wtedy to lepiej brać coś droższego :mrgreen:
Hmm w sumie mówią, że dobry fotograf to i kompaktowym zrobi świetne zdjęcie, no ale zdecydowanie łatwiej jest robić zdjęcia lustrzanką i dzięki temu zagłębiac się w tajniki fotografii.

krewzszafy 
Rozmowny

BlackHeroine napisał/a:
rozważam reporterkę, portrety/fashion

jeśli masz sie zmieścic do 2500zł to może e520 z kitem i lampą na początek. skoro fashion i portrety to lampa sie przyda a e520 ma możliwośc sterowania bezprzewodowo lampą fl36R jeśli sie nie mylę. do nauki m sam raz

BlackHeroine 
Nowy

krewzszafy napisał/a:
jeśli masz sie zmieścic do 2500zł to może e520 z kitem i lampą na początek. skoro fashion i portrety to lampa sie przyda a e520 ma możliwośc sterowania bezprzewodowo lampą fl36R jeśli sie nie mylę. do nauki m sam raz

póki co musze się w takiej kwocie zmieścić. Na szczęscie mam możliwość pożyczania lampy więc z epwnością nie ucierpiałabym przez kilka miesięcy bez własnej prywatnej. Myślę, że do Canona mogłabym ja dokupic juz za 3-4 miesiące.

krewzszafy 
Rozmowny

BlackHeroine napisał/a:
Mam zamiar to zrobić jak tylko wybiorę się na dokonanie zakupu:)

to powinnaś zrobić w pierwszej kolejności zanim zabierzesz sie za zadawanie pytań na forum

BlackHeroine 
Nowy

krewzszafy napisał/a:
to powinnaś zrobić w pierwszej kolejności zanim zabierzesz sie za zadawanie pytań na forum

Jednak wolałam się najpierw zapytać, żeby wiedziec co sądzicie o danym modelu a także jakie wysuniecie inne propozycje. Chciałam uniknąc błędu i zakupeinia aparatu dobrze układającego się w dłoniach a jednak niezbyt dobrego.

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Do zdjęć portretowych na APS-C na pewno warto mieć w systemie Canona dwie stałki: 50/1.8 i 85/1.8. Obydwie (wersje - nówki) można nabyć w sumie za ok. 1900 zł.
Są też oczywiście cudeńka pokroju 85L i 135L, ale to już inna bajka.
A kit 18-55 do pozostałych zastosowań - na wycieczkę i do wnętrz.

Za około 1500 PLN można na allegro nabyć 30D. To korpus sprzed lat ale nadal spotykany i - jak sądzę - wart rozważania jako alternatywa dla 1000d. O ile nie przeraża Cię wizja używanego korpusu.

Odpowiedz do tematu