Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl
 
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy


 Ogłoszenie 

Zapraszamy na Festiwal Optyczny

Zapraszamy wszystkich do udziału w kolejnej imprezie organizowanej przez naszą redakcję.
Więcej informacji znajdziecie TUTAJ


Poprzedni temat :: Następny temat
NIKON D80 I YONGNUO YN560-II
Autor Wiadomość
kijuuuu 
Nowy


Posty: 4
Wysłany: Pon 24 Gru, 2012 12:42   NIKON D80 I YONGNUO YN560-II

:cry: Koledzy pomocy. Posiadam NIKONA D80 oraz od paru dni lampę YONGNUO YN560-II, z którym to sprzętem mam problem. Mianowicie lampa nie chce działać w trybach S1 I S2 w ogóle nie wyzwala błysku. Na trybie M i Multi wyzwala błysk jednak migawka zachowuje się tak jakby w ogóle tego błysku nie było to znaczy ma długi czas otwarcia.Nie wiem czy to kwestia jakichś ustawień w aparacie, lecz nie mogę niczego znaleźć w instrukcji, czy jednak jest coś uszkodzone.
 
 
Reklama

Pomógł: 0 razy
Posty: 1
Skąd: Optyczne.pl






hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22467
Skąd: Łódź
Wysłany: Pon 24 Gru, 2012 23:39   

kijuuuu, ustaw w aparacie lampę w trybie M, daj minimalną moc a lampę zewnętrzną w S1. Powinno zatrybić. Jak aparat ma lampę w trybie TTL, wtedy ustaw na lampie zewnętrznej S2 i też powinna zagrać. Pamiętaj by lampy "się widziały".
Oczywiście to tryby zdalne, tzn nie działają jak lampa siedzi na sankach aparatu...
 
 
kijuuuu 
Nowy


Posty: 4
Wysłany: Wto 25 Gru, 2012 12:07   

hijax_pl zrobiłem tak jak napisałeś i faktycznie wszystko zatrybiło. Wielkie dzięki, nie mam polskiej instrukcji do tej lampy i nie wiedziałem że te dwa tryby nie działają na aparacie. W tej co znalazłem w necie nic na ten temat nie piszą.
Natomiast pozostaje jeszcze problem długo otwartej migawki w trybie M i Multi. czy te tryby też wymagają jakichś ustawień w aparacie.
 
 
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!



Pomógł: 472 razy
Posty: 22467
Skąd: Łódź
Wysłany: Wto 25 Gru, 2012 12:19   

kijuuuu napisał/a:
Natomiast pozostaje jeszcze problem długo otwartej migawki w trybie M i Multi. czy te tryby też wymagają jakichś ustawień w aparacie.
O ile dobrze rozumiem, to masz po prostu długi czas migawki ustawiony na aparacie, tak?
 
 
kijuuuu 
Nowy


Posty: 4
Wysłany: Wto 25 Gru, 2012 22:05   

Raczej nie. ustawiam aparat w trybie P otwieram lampę wbudowaną, robię zdjęcie i jest ok czyli błysk i krótka praca migawki. Następnie zostawiam ustawienia aparatu, podłączam lampę zewnętrzną ustawioną na M robię zdjęcie i błysk jest, jednak praca migawki znacznie się wydłuża. Zdejmuję lampę, robię zdjęcie bez lampy i praca migawki jest tak samo długa jak z lampą zewnętrzną. Oczywiście im ciemniej w pomieszczeniu tym praca migawki dłuższa. Po prostu aparat zachowuje się tak jakby mu było obojętne czy ma lampę zewnętrzną czy też nie.
 
 
komor 
Moderator



Pomógł: 369 razy
Posty: 19817
Skąd: Wrocław
Wysłany: Czw 27 Gru, 2012 00:12   

kijuuuu, wszystko prawidłowo. Ta lampa jest w pełni manualna, czyli aparat ustawiony w tryb P (czy inny półautomatyczny) będzie ustawiał taki czas migawki, jakby lampy nie miał wcale (wbudowanej także nie). Jeśli chcesz wykorzystać tę lampę na aparacie to ma to sens tylko wtedy, kiedy na aparacie też będziesz używał trybu manualnego, czyli M.
 
 
kijuuuu 
Nowy


Posty: 4
Wysłany: Czw 27 Gru, 2012 12:00   

I wszystko się wyjaśniło. Lampka bryka jak należy. Dziękuję kolegom za cenne wskazówki. Fajnie że są ludzie którzy potrafią i chcą pomóc. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
Template FIsilverBrown v 0.2 modified by Nasedo. Done by Forum Wielotematyczne

forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk. Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 13