Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pytanie jakich wiele - lustrzanka+.... ?
Autor Wiadomość
adam16v 
Nowy

Wysłany: Sro 11 Lis, 2009   Pytanie jakich wiele - lustrzanka+.... ?

Witam
Od kilku lat interesuję się fotografią cyfrową. Mam za sobą przygody z małpką nikona, canona, ultrazoomami Panasonica i Fuji. Apetyt rośnie w miarę jedzenia. Komparty nie mogą mi zapewnić szybkiego AF, wystarczającej ostrości zdjęć i przyzwoitej jakości zdjęć na wysokim iso. Niedługo chcę się przesiąść na lustrzankę. Pytanie na którą? Zastanawiałem się nad olympusem skuszony dobra opinią kitowych szkieł. Miałem możliwość pożyczyć e-520 z podwójnym kitem i wykonać jakieś 100 zdjęć testowych. Niestety w gorszym oświetleniu AF ma wyraźnie problemy z łapaniem ostrości , a czasami mimo wyostrzenia zdjącia są po prostu nieostre. Do tego dochodzi mało obiektywów w przystępnych cenach dla szarego człowieka. Czytając różna porady na forach fotograficznych doszedłem do wniosku że może faktycznie lepiej wejść w tańsze body a dokupić lepszy obiektyw(y). konkrety:

1.Jaką kwotą dyskonuję: 600 w gotówce około 2400 chcę zapłacić w ratach

2.Co fotografuję: moje dzieci w domu ( ruchliwe + średnie warunki oświetleniowe - przydał by się szybki AF), trochę reporterki, portrety.

3.Nad czym się zastanawiam: 1000d + jakaś stałka (portrety, reporterka) + 18-200 ( w miarę uniwersalny, super jakby dało się zmieścić w cenie ze stabilizacją ).

I tu moje pytanie do was. Jeśli brać canona to jakie obiektywy do niego dokupić by w ramach finansowych zachować możliwie najwyższą jakość i szybkość af. Pamiętajcie że tylko za 600 mogę kupić coś używanego reszta musi być nówka (raty). Jeśli ktoś ma inną propozycję niż canon np pentax czy nikon to proszę o konkretne modele aparatów i obiektywów tak bym się zmieścił w ramach finansowych. Co do body to jako tako się orientuję , natomiast jakość i ceny obiektywów to dla mnie czarna magia. Proszę o konkretne modele.

Pozdrawiam

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 11 Lis, 2009   

adam16v, naprawdę szybkiego AF za taką kasę kupić się nie da :sad:

adam16v 
Nowy

Domyślam się że dobre szkło po prostu kosztuje i to w każdym systemie. Ale chcę uzyskać jakiś kompromis między szybkim af a ceną. Może niepotrzebnie uparłem się na canona, ale sugerowałem się dużą dostępnością obiektywów również tańszych. Nie wiem czy ktoś się bawił olkiem i zna problem af w gorszym oświetleniu. Czy wszystkie obiektywy z przedziału cenowego w jaki celuje są wolne ( nie chodzi tylko o system canona ale też o inne systemy)?

Tranquilizer 
Bywalec

adam16v,

prawdę powiedziawszy to było by lepiej jakbyś zamiast c1000D zastanowił się nad:

- C450D + sigma 18-200 to w 3 tys się zamnie (wtedy wszystko na kredyt) a stałkę dokupić później. Ta puszka jest na pewno lepsza od C1000D i starczy Ci na dłużej;

, albo

- wstrzymać się jeszcze z zakupem i dołożyć parę stówek tak żeby starczyło na C450D + sigma 17-70 a stałka w terminie późniejszym.

adam16v 
Nowy

Słyszałem że 1000d vs 450d dużych różnic niema w jakości zdjęć ( patrz np. wysokie iso) różnica podobno ma być dopiero między 450d vs 500d. Dlatego też nie chcę się spłukać na body które nie zaoferuje mi wyraźnie więcej, a wolę przeznaczyć różnicę na szkło. Poprawcie mnie jeśli się mylę.

Tranquilizer 
Bywalec

Tutaj masz link z porównaniem między c1000D a c450d.

Polecałem c450D ponieważ AF na pewno będzie sprawniejszy niż w c1000d.

Jakbyś dozbierał drugie tyle co masz w gotówce to byś mógł rozejrzeć się za używanymi puszkami c400D albo c450D. A za 2.4 tys kupić sobie lepsze szkło zoom`owe + stałka (pewnie by się coś znalazło)

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sro 11 Lis, 2009   Re: Pytanie jakich wiele - lustrzanka+.... ?

adam16v napisał/a:
Komparty nie mogą mi zapewnić szybkiego AF, wystarczającej ostrości zdjęć (...) Miałem możliwość pożyczyć e-520 z podwójnym kitem i wykonać jakieś 100 zdjęć testowych. Niestety w gorszym oświetleniu AF ma wyraźnie problemy z łapaniem ostrości , a czasami mimo wyostrzenia zdjącia są po prostu nieostre.

Możesz się rozczarować mając nawet topowy korpus i bardzo dobre szkło ;) Lustrzanka nie jest panaceum dającym ultraostre zdjęcia zawsze i wszędzie... Sprawdź czy większość zdjęć, które uważasz za nieostre, nie jest po prostu poruszona.
Cytat:
Słyszałem że 1000d vs 450d dużych różnic niema w jakości zdjęć ( patrz np. wysokie iso) różnica podobno ma być dopiero między 450d vs 500d

Masz zamiar robić odbitki na większych formatach czy głównie ekran komputera (bez oglądanie 100%) i co najwyżej "pocztówki" 10x15? Jeśli to drugie to zaryzykują stwierdzenie, że zapewne nie dostrzeżesz ewentualnych różnic w obrazowaniu nie tylko między 1000D a 450D, ale między dowolnymi aktualnie będącymi na rynku lustrzankami czy kompaktami. ;) Oczywiście nie chodzi mi aspekty typu głębia ostrości czy zdjęcie zrobione przy wysokiej czułości.

adam16v 
Nowy

Wysłany: Czw 12 Lis, 2009   

Nie chcę już kompaktów. Chcę ostrzejszych zdjęć szybszego af , mniejszych szumów i wymiennej optyki. To jest teraz to co mnie ogranicza w kompakcie. Ok niema aparatów idealnych to wiem. Proszę o krótka propozycję rozwiązań a nie o radę "może zostań przy kompakcie".
Padła już propozycja:
-sigmy 18-200 ( jakiś konkretny model? jaka szacunkowa cena?)
-sigma 17-70 ( jakiś konkretny model? jaka szacunkowa cena?)

Sunders 

adam16v napisał/a:
Nad czym się zastanawiam: 1000d + jakaś stałka (portrety, reporterka)

adam16v, jeśli ma być szybki AF i stałka do portretów to za ok.3000pln możesz kupić canona 1000d i obiektyw canona 85/1,8USM. Spacerzooma kupisz sobie ew. później.

adam16v 
Nowy

Ok tylko za nowe body + ten obiektyw muszę zapłacić co najmniej 3500. Może w takim razie wejść w jakieś używane body typu 300d -350d za około 600 - 800 a resztę zainwestować w canona 85/1,8USM + może coś krótkiego zmiennoogniskowego na początek? jest sens wchodzić w starsze body? Wiem że kombinuję jak mogę , ale finanse ograniczone.

Sunders 

http://www.cyfrowe.pl/apa...1000d-body.html
+
http://www.cyfrowe.pl/apa.../18-ef-usm.html
=2928pln
http://www.cyfrowe.pl/sprzedaz-na-raty.html
:cool:

[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 12:33 ]
adam16v napisał/a:
+ może coś krótkiego zmiennoogniskowego na początek?

Jak chcesz to dokup sobie kita 18-55IS, ale już nie w cyfrowych, bo cenę mają absurdalną.Może być tu:
http://www.redcoon.pl/ind...1/refId/ceneo/, albo kup używany jeszcze taniej :idea: .

krewzszafy 
Rozmowny

adam16v napisał/a:
Co fotografuję: moje dzieci w domu ( ruchliwe + średnie warunki oświetleniowe - przydał by się szybki AF), trochę reporterki, portrety.

do ruchliwych dzieci i portretów to szukaj lampy :!: kup tani korpus, tanie 50/1.8 lub 35/2 i w zupełności to wystarczy na początek a w szkła 85/1.8 to można sie pobawić jak zacznie wychodzić z pięćdziesiątki coś godnego zmiany szkła. Lepiej kup porządną lampe i 50/1.8 niż 85/1.8 bo w pomieszczeniu z nim nie poszalejesz no chyba że focisz tylko twarze. 35/2 do pomieszczeń to i tak trochę wąsko a o 85mm to zapomnij bo wtopisz. Na zewnątrz ok 85 będzie lepsze ale nie w pomieszczeniu.

[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 12:55 ]
ewentualnie jakiegoś zuma taniego do pomieszczeń 18-55 i lampa a na zewnątrz coś dłuższego

[ Dodano: Czw 12 Lis, 2009 12:57 ]
lampą i kitem wyczarujesz w domu o niebo lepsze zdjęcia niż tylko jasną stałką. nie daj sie wciągnąć w 85/1.8 jeśli zależy Ci na fotkach w domu. Lampą zawsze możesz zamrozić ruch na dłuższym czasie, samym szkłem nie poszalejesz

Sunders 

krewzszafy napisał/a:
kup/.../ tanie 50/1.8 lub 35/2 i w zupełności to wystarczy na początek

krewzszafy napisał/a:
bo w pomieszczeniu z nim/85/1,8/ nie poszalejesz no chyba że focisz tylko twarze

Zgadza się, choć trochę zależy od wielkości dziecka i wielkości pomieszczeń :wink:
Niestety AF 50/1,8 i 35/2 do AF 85/1,8 się nie umywa-z czegoś trzeba by świadomie zrezygnować.

krewzszafy 
Rozmowny

Sunders no nie wiem dla mnie 50mm na k100 w salonie 30m to już trochę wąsko zdecydowanie wolę kita i metza 48. Lampa w pomieszczeniach daje olbrzymie możliwości a gdy wziąć pod uwagę zdalne jej wyzwalanie to bajka po prostu w foceniu dzieciaków. Do ruchliwych dzieciaków to czasy rzędu 1/60. Ja proponuję np sigmę 17-70 i do tego lampkę

Sunders 

krewzszafy napisał/a:
zdecydowanie wolę kita i metza 48. Lampa w pomieszczeniach daje olbrzymie możliwości a gdy wziąć pod uwagę zdalne jej wyzwalanie to bajka po prostu w foceniu dzieciaków.

Zgadzam się z tym co napisałeś, choć sam wolę swiatło zastane /jak jest/. Po prostu skupiłem sie na warunku:
adam16v napisał/a:
przydał by się szybki AF

Odpowiedz do tematu