Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Delta Optical Titanium 8x56 ED - pierwsze wrażenia
Autor Wiadomość
Arek 
Redaktor

Wysłany: Czw 17 Wrz, 2009   Delta Optical Titanium 8x56 ED - pierwsze wrażenia

http://www.optyczne.pl/index.php?art=149

Zapraszam do lektury.
Arek

Reklama

ryszw
Nowy

Wysłany: Pią 18 Wrz, 2009   charakterystyczne "pływanie" obrazu

Prośba do autora recenzji. Czy mógłby Pan dokładniej opisać na czym polega owo 'charakterystyczne "pływanie" obrazu przy szybkiej zmianie pola widzenia'.

amv 
Optyczny
Łowiec

Wysłany: Sob 17 Paź, 2009   

No jestem bardzo ciekaw z jaką ceną pojawi się ona w sprzedaży.
Cholernie mnie cieszy i jest mi na rękę (portfel),że droższe modele konkurencji ( Vixen,Minox-tym bym nie pogardził) nie wyprzedzają znacznie Titanium a za testy tamtych wielkie dzięki.
Czuję ogromną potrzebę na taki parametr i postawię tu na DO ;-)
Jeśli chodzi zaś o tę "wydłużoną" obudowę,to dla mnie nawet na plus,można będzie śmiało położyć ją na stojąco w kałuży ;-) ..... to coś w rodzaju osłony przeciw(uderzeniowej)słonecznej jak w obiektywie,której nigdy nie zdejmuję.
I te 7 stopni :grin:

Wiadomo już kiedy i za ile ?

Arek 
Redaktor

Wysłany: Nie 18 Paź, 2009   

ryszw napisał/a:
Prośba do autora recenzji. Czy mógłby Pan dokładniej opisać na czym polega owo 'charakterystyczne "pływanie" obrazu przy szybkiej zmianie pola widzenia'.

Przegapiłem wcześniej ten wpis, dlatego odpowiadam teraz. Chodzi o to, że w centrum kadru obraz jest normalny, a w rogach, gdzie zakrzywienia linii prostych są skorygowane idealnie, pojawiają się przerysowania związane ze zmianą odwzorowania powierzchni obserwowanych obiektów. Przesuwając więc obiekt z centrum do brzegu mamy wrażenie zmiany jego wielkości, co pozwoliłem sobie określić
mianem "pływania".

oleje 
Nowy

Wysłany: Sob 05 Gru, 2009   

Witam serdecznie. Przeczytałem atykuł o nowej Delcie. Mam 3 pytania: 1. Czy oferowane do sprzedaży delty ED są takie same jak ta testowana? Czy wkrótce możemy liczyć na test nowej Delty? Trzecie pytanie to prośba o odpowiedź czy nowa Delta będzie lepsza w nocy? Poluję i właśnie zastanawiam się którą Deltę 8x56 kupić. Widziałem wykres dotyczacy transmisji światła, ale nie potrafię sobie tego wyjaśnić, i udzielić sobie odpowiedzi, która będzie lepsza w nocy?
Dziękuję i pozdrawiam

Arek 
Redaktor

Wysłany: Sob 05 Gru, 2009   

Z tego co wiem finalne egzemplarze mają być jeszcze lepsze od testowanego prototypu. W szczególności mają być poprawione powłoki na pryzmatach, przez co transmisja ma być wyższa. W najbliższym czasie ma do nas dotrzeć finalny model, wtedy się okaże co on wart.

Różnica w transmisji pomiędzy 8x56 a 8x56 ED będzie raczej niewielka, więc w nocy sprawią się podobnie. Zaletą modelu ED jest większe pole widzenia i lepsza korekta wad
optycznych.

palindrom 
Optyczny
inaczej

Wysłany: Sro 09 Gru, 2009   

Arek napisał/a:
W szczególności mają być poprawione powłoki na pryzmatach

No i są :) Były jasnozielone o ile mnie pamięć nie myli, a teraz są purpurowe.
Sam jestem ciekaw na ile wpłynie to na transmisję. W każdym razie różnice do 10% i tak są niedostrzegalne więc bez względu na to całkiem fajna lornetka się zapowiada.

oleje 
Nowy

Wysłany: Czw 10 Gru, 2009   

Zdecydowanie nie zgodzę się, że 10% różnica w transmisji są niedostrzegalne. W praktyce, wykorzystując lornetki w nocy, zauważyłem różnicę w transmisji pomiędzy DO titanium 8x56 a TS 7x50 MX - MARINE, na korzyść tej drugiej. A więc według Marcina, ta druga lornetka musiałaby mieć ponad 100% transmisję światła :wink:

Arek 
Redaktor

Też mi się wydaje, że Marcin troszkę przesadził. Wytrenowane ludzie oko jest w stanie dostrzegać różnice w jasności na poziomie 3%.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Popieram, nie wiem jak małą różnice da się zauwazyć, ale 10% widać naprawdę bardzo wyraźnie...

jaqb 
Rozmowny

Wysłany: Sob 12 Gru, 2009   

oleje napisał/a:
W praktyce, wykorzystując lornetki w nocy, zauważyłem różnicę w transmisji pomiędzy DO titanium 8x56 a TS 7x50 MX - MARINE, na korzyść tej drugiej. :wink:

A może zauważyłeś różnicę w źrenicy: 7.14 TS do 7 DO daje właśnie 4% różnicy w jasności :wink:

Arek 
Redaktor

Nie mówiąc o różnicy 25% w ilości zbieranego światła pomiędzy 56 a 50 mm ;)

palindrom 
Optyczny
inaczej

No to tyle jeżeli chodzi o postrzeganie jasności obrazu :)

[Edit]
Jasne że się zobaczy 10% różnicy. Zobaczy się też 1% jeżeli zestawi się to jeden obraz obok/stycznie drugiego (sprawdzone doświadczalnie). Wyolbrzymiłem żeby podkreślić że na tym pułapie i tak nieważne czy poprawili o 1% czy pogorszyli o 2. Szczególnie gdy nie ma się do porównania obu lornetek naraz, trudno stwierdzić czy coś jest 10% więcej czy mniej.
Ja na przykład bym mógł poświęcić 5% transmisji w swojej lornetce w zamian za brak odblasków wewnętrznych :???:

Abs 
Optyczny

Wysłany: Nie 13 Gru, 2009   

Odblaski wewnętrzne to irytująca sprawa. Wiele dobrych firm a nie potrafi sobie z tym poradzić.
Z innej beczki: wczoraj oglądałem film "Titanic" - gdyby w bocianim gnieździe mieli lornetkę klasy 8x56 to pewnie o tym statku nikt by nie usłyszał a przede wszystkim nie byłoby 1500 ofiar. Lornetki w tych czasach już przecież były. Taki paradoks - zazwyczaj wykorzystujemy taki sprzet do przyjemności a nawet w dzisiejszych czsach nasącząnych elektroniką lornetki mogą służych (mam nadzieję, że tak jest) ratowaniu ludzi. Tyle na temat priorytetów wykorzystania lornetki.

Odpowiedz do tematu