Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam.
Od niedawna jestem użytkownikiem Canona 500D i nie do końca jestem zorientowany w jego ustawieniach.Chodzi o ustawienia formatu zapisywanych zdjęć. Rozumiem ,że w ustawieniu JPG + RAW otrzymujemy dwa pliki tego samego ujęcia z tym,że jeden w formacie JPG ,a drugi plik w formacie RAW. U mnie natomiast są dwa pliki ,jednak obydwa w formacie JPG i o tej samej wadze w MB. Proszę o podpowiedź bardziej doświadczonych kolegów - czy jest to zapis prawidłowy ,czy też powinno być inaczej ? W ustawieniu samego RAW otrzymuję prawidłowy plik RAW o większej wadze w MB i nadpisany jako CR2 , ale tak podobno jest w EOS-ach.
Oddzielne pytanie dotyczy tego ,czy plik RAW-CR2 da się obrobić w photoshopie CS3 z wtyczką Camera RAW 4.5 ,czy tylko w oryginalnym oprogramowaniu dołączonym do aparatu ?
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.Pozdrawiam wszystkich na forum.
Były już wątki o podobnym problemie. Nie mogę teraz namierzyć konkretnego, ale Twój wątek przenoszę do działu Edycja zdjęć cyfrowych i oprogramowanie bo problem masz najprawdopodobniej nie z aparatem ale z komputerem.
Napisz jakiego systemu operacyjnego używasz, a jeśli Windows to której wersji. Pewnie zaraz któryś z użytkowników napisze jak temu zaradzić (ja nie używam to z pamięci nie pomogę), ale chodzi raczej o to, że Windows w locie zamienia RAW-y na pliki JPG i pokazuje Ci już te przekonwertowane JPG-i, a nie oryginalne RAW-y.
Używam Windowsa XP SP3. System raczej nie przekształca samodzielnie plików ,ponieważ tak by się działo również przy odczytywaniu RAW-ów z opcji aparatu- samo RAW bez JPG , a jak napisałem ,mam wtedy plik RAW z rozszerzeniem CR2. Problem występuje tylko przy ustawieniu EOS-a - JPG + RAW.
zgraj za pomocą dołączonego oprogramowania (CANON EOS UTILITY), albo za pomocą czytnika kart, bo na chwilę obecną zgrywasz za pomocą kabla podłączając aparat i wchodzisz na aparat za pomocą Eksploaratora plików dlatego robią Ci się 2x JPG, zamiast 1x CR2 + 1x JPG
edmun dobrze napisał...
Co do PS i Camera RAW 4.5 to nie czyta on RAW-ów z 500D.
Dopiero Camera RAW w wersjach od PS CS4 obsługuje 500D.
Można to ominąć konwertując RAW-y z 500D do formatu RAW DNG przy użyciu darmowego programu Adobe DNG Converter 5.5 które już CS3 będzie czytał.
Wielkie dzięki Panowie. Człowiek całe życie się uczy ,ale dobrze ,że jest od kogo. Pozdrawiam serdecznie.
[ Dodano: Nie 22 Lis, 2009 13:52 ]
Niestety Adobe DNG Converter nie otwiera plików CR2 z 500D , a co za tym idzie nie można nim ich przekonwerterować na RAW DNG
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 12