Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 Lustrzanka, która zastapi kompaktowego ultrazooma ?
Witam Wszystkich
Obecnie mam kompakta Canona S5 IS, oglnie fajny aparat z zoomem 12x 38-432mm i mozliwoscia nagrywania filmow 640x480 30fps. Odkad zaczalem robic zdjecia 3 miesiecznemu synkowi w domu zauwazylem ze slabo on radzi sobie w pomieszczeniach bez lampy. Zwiekszajac ISO pojawiaja sie wyraznie szumy i zdjecia sa ciemne. Padl pomysl zeby poszukac taniej lustrzanki, ktora zastapi pod kazdym wzgledem S5 i da lepsza jakosc.
Nowy nabytek musi :
1 robic dobre zdjecia bez uzycia lampy i nie szumiec przy wyzszych ISO
2 nagrywac filmy o dobrej jakosci i rozdzielczosci oraz plynnosci
3 miec zooma - mysle czy nie kupic body i do tego uniwersalny obiektyw 18-200
4 byc jak najtanszy na te zalozenia - najchetniej 2000-3000zl
Nagromadzilo mi sie przy tym wszystkim sporo pytan i watpliwosci. Poprzegladalem rankingi forumy allegro itd. Jest pare fajnych okazow np Nikon d5000 czy d90, Canon 500d czy Pentax K-X.
Zorientowalem sie ze wiekszosc aparatow nie ma stabilizacji wiec przy takim zoomie to raczej zdjecia beda rozmazane uzywajac tanszych obiektywow 18-200 bez stabilizacji. Obiektywy ze stabilizacja to wydatek juz ok 2000, dodajac ok 2500 koszt aparatu wybiega sporo poza zalozenia finansowe, ktorych nie nardzo bym chcial przekraczac.
Wyczytalem ze Pentax K-X ma wbudowana stabilizacje. Czy to oznacza ze dziala ona tak samo dobrze jak ta w obiektywie i moglbym kupic obiektyw 18-200 za ok 800zl bez stabilizacji i bede zadowolony ?
Prosze wyjasnijcie mi patrzac na koszta co jest lepsze aparat ze stabilizacja w korpusie i obiektyw za 800 czy aparat bez stabilizacji + obiektyw za 2 razy tyle kasy ze stabilizacja ?
Pentaxa z 18-200 moglbym miec wtedy za ok 3000, Nikon d5000 czy Canon d500 z 18-200 ze stabilizacja to min 4000, D90 z takim obiektywem to juz ok 4700.
Śmiem postawić tezę, że jak kupisz najtańsze filmujące body + najtańszy (chociaż w zasadzie każdy) megazoom to nie będziesz zadowolony.
Obiektywy klasy 18-200 są ciemne, a to znaczy że i tak będziesz musiał wejść na wyższe ISO bez lampy w pomieszczeniach. A cudów nie ma, każda matryca szumi przy wysokich czułościach.
Jeśli chcesz robić zdjęcia w świetle zastanym (szczególnie o tej porze roku...) to niestety tylko obiektywy stałoogniskowe... ze światłem rzędu f/1.4-1.8.
trzepol [Usunięty]
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009
MasterB napisał/a:
Śmiem postawić tezę, że jak kupisz najtańsze filmujące body + najtańszy (chociaż w zasadzie każdy) megazoom to nie będziesz zadowolony.
Obiektywy klasy 18-200 są ciemne, a to znaczy że i tak będziesz musiał wejść na wyższe ISO bez lampy w pomieszczeniach. A cudów nie ma, każda matryca szumi przy wysokich czułościach.
Jeśli chcesz robić zdjęcia w świetle zastanym (szczególnie o tej porze roku...) to niestety tylko obiektywy stałoogniskowe... ze światłem rzędu f/1.4-1.8.
Na obecnym sprzecie to przy ISO 200 aparat dobiera juz dlugi czas i zdjecie z reki poruszy sie. Jak dam 400 jest latwiej zrobic nieporuszone ale znowu szumy sa. W lustrzance przy 1600 szumy sa zapewne jak u mnie przy 200.
To moze inaczej obiektyw kitowy 18-55 bedzie zachowywal sie identycznie co takie megazoom w tym samym zakresie ?
trzepol, niestety-tak to tylko w Erze=zrezygnuj chociaż z jednego warunku, bo spełnienie wszystkich jest niemożliwe.
trzepol [Usunięty]
Sunders napisał/a:
trzepol napisał/a:
Nowy nabytek musi :
trzepol, niestety-tak to tylko w Erze=zrezygnuj chociaż z jednego warunku, bo spełnienie wszystkich jest niemożliwe.
Chyba cene mozna traktowac troszke umownie ale bez przegiecia wole wydac ok 3000 niz 4000 ale jesli warto dolozyc zeby za ok 4000 miec dobry sprzet to pomysle.
Wlasnie czytam na forum pentaxa o K-X i strasznie go chwala wiec moze dolzyc ok 1000zl za 18-200 do niego i za ok 3000 jest pelny zestaw.
Jak masz jeszcze 500zł w zapasie to 500D + 18-55 + 55-250. Wyższe ISO powinnoe dać radę (w 450D dawało spokojnie na 800) a obiektywy zaspokoją twoją chęć ultrazoomowania. Jednak najtaniej zestaw na ceneo za 3500.
http://www.ceneo.pl/2748532
Oba obiekywy masz stabilizowane to jakiś plus na pewno.
trzepol, a myślałeś może o jakimś dualkicie? wprawdzie będzie to mniej wygodne rozwiązanie, ale myślę, że lepiej sprawdziłoby się w zakładanych przez Ciebie warunkach. Cena też raczej nie powinna przekroczyć tego co chciałbyś wyłożyć. W domu raczej nie będziesz używał dłuższych ogniskowych niż 50mm a na zewnątrz myślę, że można by się pogodzić z koniecznością odsuwania się od fotografowanych obiektów i założyć na korpus coś w stylu 50-200mm. Dorzuć do tego jakąś jasną tanią stałkę typu 1.8/50 i masz zestaw jak złoto. Taki urok lustrzanki, że obiektyw czasem po prostu trzeba zmienić
Miałbyś wtedy np D5000+kit+55-200 za ok 3500pln, do tego 1.8/50 za 500 z czymś i w 4000 mógłbyś się zmieścić. A przecież nie ma potrzeby kupowania wszystkich tych gadżetów na raz.
[ Dodano: Nie 15 Lis, 2009 19:39 ]
Właśnie przejrzałem ceny, i taki Pentax K-x z dwoma obiektywami kosztuje w pewnym sklepie 2700... Myślę że to nie najgorszy interes :]
[ Dodano: Nie 15 Lis, 2009 19:39 ]
A z tych korpusów, które wymieniłeś Nikon D90 jest najbardziej zaawansowany... ale też najdroższy.
trzepol [Usunięty]
Problem w tym, ze nie bardzo mi sie chce latac z kilkoma obiektywami i przekrecac. Wolalbym jedno rozwiazanie Wiem ze zapewne nie bedzie ono tak dobre jak oddzielne obiektywy o wezszym zakresie.
Wolalbym raczej dac wiecej i kupic jeden obiektyw 18-200 niz 2 obiektywy za nizsza kase.
Canon d500 jest taki dobry ze go tak polecacie ?
Miałem na myśli oczywiście Nikona D5000 Canon nie jest zły, a z obiektywami 18-55; 55-250 i 1.8/50 miałbyś chyba najbardziej uniwersalny możliwy zestaw w cenie ok 4000 zł. Jeden "dobry" obiektyw 18-200 kosztuje więcej niż zestaw 18-55+55-250 więc nie wiem czy to takie opłacalne
[ Dodano: Nie 15 Lis, 2009 19:51 ]
Najlepiej by było, gdybyś poszedł do sklepu i po prostu własnoręcznie namacał i sam stwierdził, która opcja najbardziej Ci się spodoba. Żeby jeszcze bardziej zakręcić pomyśl nad zestawem D90+18-105 Z tego co czytam, ludzie chwalą sobie ten obiektyw. O aparacie chyba nie muszę się wypowiadać.
trzepol [Usunięty]
Poogladam w sklepie na pewno ale chcialem miec pewne info na wstepie szczegolnie na temat stabilizacji i na czym sie skupic.
Spotkalem na forum osoby ktore przesiadly sie z D90 na K-X i tu bylem w szoku.
trzepol, Pentax nie ma w swojej ofercie obiektywów o zakresie 18-200 więc albo musiałbyś się posiłkować producentami niezależnymi, albo kupić dwa kity (skądinąd fajne - uszczelnione). Jeśli złapiesz bakcyla i nie przeraża Cię perspektywa ręcznego ostrzenia to po dokupieniu przejściówki za parę zł na allegro będziesz miał dostęp do kilogramów świetnych szkieł z dawnych czasów, z którymi Petnax świetnie współpracuje - M42. A to dopiero jest zabawa
Zrezygnuj z jednego obiektywu.
Potrzebujesz po pierwsze body które mało szumi, polecam 40D najlepiej używane.
Po drugie potrzebujesz możliwie jasnego obiektywu 17-50 - dobrze by było mieć też stabilizacje ale to są tylko 2 opcje: Tamron 17-50 VC chyba koło 2000zł albo Canon 17-55 IS USM za ok 3000-4000zł. Bez stabilizacji jest Tamron 17-50 za 1500zł.
megazoomy odpuść sobie już na starcie i nawet sie na nie nie nastawiaj. Są po prostu ciemne. zazwyczaj zaczynają się na 3.5 a kończą na 6.3 przy czym są drogie i zazwyczaj któryś z końców jest kiepski. Jeśli mimo wszystko chcesz megazooma to lepiej wcale lustrzanki nie kupować bo się zawiedziesz.
Jest jeszcze opcja sony alfa z możliwością kręcenia filmów + tamron 17-50 + najlepiej stałka minolty 50/1.7 + np Flinta 70-210.
Wtedy masz stabilizacje w korpusie z obiektywami innych producentów. Oczywiście musisz sobie zdawać sprawę że stabilizacja nie zastąpi światła i nie nada się do szybko poruszających się obiektów.
Jest jeszcze opcja sony alfa z możliwością kręcenia filmów + tamron 17-50 + najlepiej stałka minolty 50/1.7 + np Flinta 70-210.
Która to Alfa kręci filmy, co? Kolega to już ze swoimi radami powinien sie wstrzymać, bo sa tak bzdurne, że szkoda czytać i wprowadzaja czytających w błąd.
Jeszcze nie ma takiej, ale podobno w 2010 mają się pojawić takowe. Z kolei autor nie powiedział że to ma być zakup na wczoraj. Dlatego napisałem sony alfa bez modelu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11