Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Wto 27 Paź, 2009
Jaki obiektyw zamiast kita do Sony Alfa
Autor Wiadomość
annag 
Nowy

Wysłany: Wto 27 Paź, 2009   Jaki obiektyw zamiast kita do Sony Alfa

Czesc,

Jestem straszliwie poczatkujaca amatorka ale pełną enegrgii i zapału za to;) hehe, chcialabym zaczac moja przygode z lustrzanką i po wielu przeczytanych postach stwierdzilam ze dla mnie bedzie odpowiedni aparat sony alfa A500 mialam go w rece czytalam opisy wydaje i sie dobry choc jeszcze nie kupilam wiec przyjmuje inne rady;) Ale jak w temacie za dzin moze dwa chce kupic ten aparat ale slyszalam ze obiektyw ktory ma w komplecie jest kiepski, jaki moge dokupic dobry obiektyw poradzcie mi koledzy, nie chce fotografowac samej przyrody, nastawiam sie na zdjecia modelek, modeli wroznych warunkach, czekam na wasze dobry rady i z gory wielke dzięks;)
Ostatnio zmieniony przez komor Nie 22 Lis, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Wto 27 Paź, 2009   

kiepski jak kiepski. zwykły kit.
modele, modelki.. ja bym se walnął kita, lub jego lepszego zamiennika 16105
do tego jaśniejszą stałeczkę 50 / 30mm.

jak chcesz dłuże tele przyrodnicze.. zależy za ile. za mało - 55-200 jakieś.
jak ciut więcej, sigme 70-300, jak dużo Sony 70-300G, albo 70-200SSM.

SlawGaw 
Optyczny

Obiektyw Sony DT 18-55, jako kit do A500, nie jest taki strasznie zły, na początek może wystarczyć. Obiektywem który bym dokupił to Sony DT 50 1,8, na pierwsze próby do portretu może być fajny, a potem coś z tego co proponuje ghost.

annag 
Nowy

dziekuje wam za rady, napewno skorzystam, najpierw musze poznac tajniki tego aparau i przeslęczec z miesiac z instrukcja obslugi, a popo jestescie samoukami czy moze konczyliscie jakies kursy fotograficznie chetnie bym sie gdzies przeszkolila w tym zakresie.

zentaurus 
Rozmowny

Proponuję na początek kupić A500 z obiektywem kitowym. Pierwsze oceny są całkiem przyzwoite i jest o niebo lepszy od starszego 18-70/3,5-5,6. Warto porobić przynajmniej około pół roku zdjęcia z tym zestawem i zorientawać się w naszych potrzebach i preferencjach zdjęciowych i ewentualnie wrócić po poradę na obecne forum :wink: .

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Ja bym odżałował i od razu szarpnął się na 16-105. Ma bardzo użyteczny zakres ogniskowych i jest całkiem ok.

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Moim zdaniem nalepszym zamiennikiem kita do a500 jest zeiss 16-80/3,5-4,5.

zentaurus 
Rozmowny

CZ 16-80/3,5-4,5 jest wporzo :razz: , tylko cena wysoka. Nadal twierdzę że warto trochę się "pomęczyć" z kitowym obiektywem 18-55/3,5-5,6. Po zmianie na lepszy w niedalekiej przyszłości bardziej docenimy lepszą jakość obrazu. Jesteśmy też bardziej świadomi narzędzia którym robimy zdjęcia i postrzegamy świat. W końcu czy na początku drogi fotoamatora jesteśmy wstanie przewidzieć na ile pochłonie nas bakcyl fotografii?

Sunders 

Zeissa 16-80 można kupić za ok.2800pln.Uważam, że jak kogoś stać, to nalepiej od razu kupować to co najlepsze, a nie kupować kita a potem/oczywiscie ze stratą/ go wymieniać na coś lepszego.
annag napisał/a:
slyszalam ze obiektyw ktory ma w komplecie jest kiepski, jaki moge dokupic dobry obiektyw poradzcie mi koledzy

annag chce kupić dobry obiektyw, to trzeba jej doradzać dobry, a nie kita, którego nie chce. Jak nie będzie miała na zeissa, to za tym co pisali koledzy wcześniej polecę sony 16-105.

zentaurus 
Rozmowny

Masz Sunders rację co do klasy CZ16-80, sam go miałem z A700 i mogę powiedzieć że to rewelacja, nie mająca w zasadzie odpowiednika w innych systemach. Mamy tylko inne podejście i filozofię do porad tego typu. Można pójść dalej i polecić CZ 24-70/2,8, ale oczywiście specjalnie przejaskrawiam problem :wink: . Chodzi mi o to że naprawdę nowy kit Sony nieżle sobie radzi optycznie a jego koszt kupując A550 + kit jest raptem większy może o 150-200zł. Czyli mamy obiektyw tanio jak za zboże i możemy go przetestować i poznać swoje potrzeby. Może się np. okazać że to nie CZ 16-80, czy SAL 16-105 będzie potrzebny ale naprzykład udany i jasny Tamron 17-50/2,8 albo jeszcze coś innego. Zawsze "kita" można sprzedać, ostatnio widzę że nawet z niwielkim zyskiem i kupić ci=oś innego.

[ Dodano: Wto 27 Paź, 2009 17:04 ]
Masz Sunders rację co do klasy CZ16-80, sam go miałem z A700 i mogę powiedzieć że to rewelacja, nie mająca w zasadzie odpowiednika w innych systemach. Mamy tylko inne podejście i filozofię do porad tego typu. Można pójść dalej i polecić CZ 24-70/2,8, ale oczywiście specjalnie przejaskrawiam problem :wink: . Chodzi mi o to że naprawdę nowy kit Sony nieżle sobie radzi optycznie a jego koszt kupując A550 + kit jest raptem większy może o 150-200zł. Czyli mamy obiektyw tanio jak za zboże i możemy go przetestować i poznać swoje potrzeby. Może się np. okazać że to nie CZ 16-80, czy SAL 16-105 będzie potrzebny ale naprzykład udany i jasny Tamron 17-50/2,8 albo jeszcze coś innego. Zawsze "kita" można sprzedać, ostatnio widzę że nawet z niwielkim zyskiem i kupić ci=oś innego.

Sunders 

zentaurus napisał/a:
Mamy(...) inne podejście i filozofię do porad tego typu.

Dokładnie tak :smile:
zentaurus napisał/a:
Można pójść dalej i polecić CZ 24-70/2,8

Poleciłbym gdyby annag kupowała a900, do a500 nie polecam :smile:
zentaurus napisał/a:
kit(...)Czyli mamy obiektyw tanio jak za zboże i możemy go przetestować i poznać swoje potrzeby

annag dała do zrozumienia, ze nie chce testować taniego kita :wink:
zentaurus napisał/a:
Może się np. okazać że to nie CZ 16-80, czy SAL 16-105 będzie potrzebny ale naprzykład udany i jasny Tamron 17-50/2,8

Nie polecam-szczególnie "straszliwie poczatkującej amatorce" tego "udanego tamrona", bo najprawdopodobniej nie będzie w stanie wybrać dobrego egzemplarza, a jego "nierówność jakościowa" jest szeroko znana. Jak będzie potrzebować "czegoś jasnego", to polecę sony 50/1,4-do zdjęć portretowych i modeli będzie chyba O.K. :wink:
zentaurus napisał/a:
Zawsze "kita" można sprzedać, ostatnio widzę że nawet z niwielkim zyskiem i kupić ci=oś innego.

Jak można kupić i sprzedać z zyskiem, to jest to sensowane uzasadnienie :smile:

kozidron
[Usunięty]

annag, a ja powiem przewrotnie, cena D90 jest bardzo zbliżona do A500, dlatego wolałbym d90 za wygodę, świetną matrycę, szeroką gamę szkiełek i mozna by wymienić więcej :arrow: oczywiście jeżeli jesteś jeszcze przed zakupem a wydaje mi się, ze jesteś.
Koledzy polecali ci bardzo przyzwoite szkiełka jak 16-80 czy 16-105, do końca nie wiedząc jaki jest budżet na szkło(bo go nie określiłaś).

Ja polecam ci spacer do sklepu i złapanie obu puszek w dłonie i poddaniu ocenie co lepiej się trzyma i obsługuje, szklarnia do nikona jest dość rozległa i na pewno dopasujesz coś pod swoje potrzeby a już na pewno znajdą się ciekawe szkiełka w cenie wyżej zapodanych szkiełek pod alfę.

SlawGaw 
Optyczny

kozidron, D90 ma tę samą udaną matrycę co A500, A700, D300, choć Nikon ma więcej szkieł, to jednak w Sony tych szkieł też jest trochę, szczególnie na początek zabawy z aparatem. Wygoda to rzecz względna, annag pisze że miała w rękach A500 i jej pasował.

MC 

Wez z kitem, bo kosztuje grosze, a jest calkiem przyzwoity. Zamiast tego kup wlasnie jasna stalke i tyle. Na nowego CZ16-80 zdecydowanie szkoda pieniedzy.

RB 

Tak jak MC:
IMO w Twoim wypadku zeiss to chyba forsa wrzucona w błoto. To co, że dobry jak ciemny? Modele i modelki w różnych warunkach: weż kita (tani) i dokupuj jasne stałki (zacznij od 50/1.8 - choć jeśli chodzi o stałki to ja bym zaczał od razu kolekcjonować pełnoklatkowe obiektywy... ), baw się głębia ostrości, oświetleniem...
A jak jednak koniecznie ma być zoom i koniecznie nie kitowy - to chyba Tamron 17-50.

Odpowiedz do tematu