Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Sro 18 Lis, 2009
Problem z drukowaniem - [drukarnie]
Autor Wiadomość
meis 
Uczestnik

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   Problem z drukowaniem - [drukarnie]

Witam,
czy ktoś z was spotkał się, z takim problemem :
przykładem niech będzie zwykła fotografia - zapisana w .jpg - gdy zacznę ją obrabiać w photoshopie (delikatnie - kontrast, jasność...może trochę kolorystykę) następnie zapiszę i włączę w programie - corel - zauważam, że odcienie, kolorystyka bardzo się różni ...
jak przeglądam te fotografie na dysku jest wszystko ok - gorzej jak idę do drukarni, żeby wydrukować jakieś foto. w większym formacie; drukarnia używa corela więc wydruk jest całkiem inny ...
czy powodem jest jakaś zmiana rastra na wektor poprzez corel ...?

Reklama

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

Wysłany: Sro 18 Lis, 2009   

Corel nie zmienia grafiki rastrowej na wektorową to raz. Po drugie profil kolorystyczny musi być ustawiony tak samo w każdym z tych programów - żeby pokazywał to samo.
Musiałbyś się dowiedzieć jakiego profilu używa drukarnia, jakie pliki preferują itd. Maszynę mają skalibrowaną?

Generalnie jeśli po jakimś wydruku widzisz co jest nie tak, to zawsze możesz próbować dostosować do tego plik. (widzisz, że przewala magente - to na całym zdjęciu zjeżdżasz z tego koloru itd)

meis 
Uczestnik

nie rozumiesz - drukarnia jest OK
już w domu widzę, że gdy ładuję plik do corela to się zmienia !!
PRZYKŁAD :
fot. włączone w zwykłem programie : galeria fotografii programu windows

--------------------------------------------------------------------------------------
screen z corela :

---------------------------------------------------------------------------------------------
Rozumiesz teraz mój problem ? - corel pokazuje całkowicie inną "grafikę" - i drukarnia używając corela również wydrukuję mi w innych odcieniach

dr11 
Optyczny

Problem z color management.
Czy masz zrobiony profil monitora?
Czy jest zainstalowany w systemie?
Czy w CPP jest włączony color management?
W jakiej przestrzeni jest obrabiane zdjęcie i
czy zdjęcie jest zapisane z dołączonym profilem koloru?

Może się przyda:
http://www.thinkdigit.com...ducts_2862.html
http://www.unleash.com/articles/colormanagement/
http://www.unleash.com/tipstricks/

meis 
Uczestnik

można "dr11" prosić o jakąś poradę jak szybko to naprawić, żeby było OK ?
wcześniej nie miałem tego problemu używając tych 2 programów ... pojawił się chyba od reinstalacji windowsa ...

Jesienny 
Optyczny
Spacerowicz

No ale w tym cały ambaras, że program w którym pierwotnie obrabiasz ma prawdopodobnie ustawioną inny profil kolorystyczny niż Corel. Corel zmienia sobie na ten profil, który ma ustawiony i pokazuje to co mu wychodzi.

Corela nie używam. W photoshopie ustawia się to w Edycja/ustawienia koloru/

IMO, skoro w druku wychodzi tak jak z tego Corela, to należałoby tak samo poustawiać photoshopa.

meis 
Uczestnik

za bardzo nie ogarniam tego

może trzeba coś zmienić w tych powyższych ustawieniach ? ktoś zna jakiś łatwy sposób - a może reinstalacja tylko teraz czego ps czy corela ___ nie miałem takich problemów wcześniej

[ Dodano: Sro 18 Lis, 2009 14:37 ]
właśnie nie mogę tego pojąć - bo wszystkie pliki nie tylko tworzone w photoshopie wyglądają zupełnie inaczej w corelu ... może trzeba coś zainstalować do systemu windows ?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

meis, masz po prostu źle ustawionego corela. Galeria windowsa pokazuję zgodnie z profilem pliku, o ile masz skalibrowany monitor ;)

W Corelu mozesz ustawic profile dla drukarni, monitora - wszystkiego generalnie. Masz profil drukarni? Jak nie zapytaj sie jak oni drukuja.

Polecam zapoznac sie z tematyka softproofa.

P.S W Corelu to tak na prawde jest to jakos dziwnie urzadzone - sam z tym mailem klika niezlych przejsc. Ale da sie ;)

meis 
Uczestnik

może chociaż mała podpowiedz, gdzie mam tego szukać -
obraz w moim corelu jest taki sam jak obraz w corelu w drukarni - a to nie pierwsza lepsza drukarnia więc nie wydaje mi się, żeby cały czas miała złe profile ...
ale właśnie, jeżeli mi się już uda skalibrować ps z corelem czy to nie będzie tylko problem "ukryty" - a w drukarni dalej paleta kolorów będzie sfałszowana (albo odwrotnie u mnie jest sfałszowana, a tam drukują rzeczywisty plik )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Nie podchodz do tego na zasadzie:

meis napisał/a:
obraz w moim corelu jest taki sam jak obraz w corelu w drukarni

Dowiedz się czy znają profil drukarni - a zakładam że znają skoro to nie "pierwsza lepsza". Niech ci go po porstu dadzą. Podłącz sobie go pod corela. Wtedy Corel zacznie ci pokazywać tak jak to będzie wyglądało na wydruku.

Tak na początek trochę teoriopraktyki (po ang) http://www.unleash.com/articles/colormanagement/

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Czw 19 Lis, 2009   

meis napisał/a:
może chociaż mała podpowiedz, gdzie mam tego szukać -
obraz w moim corelu jest taki sam jak obraz w corelu w drukarni - a to nie pierwsza lepsza drukarnia więc nie wydaje mi się, żeby cały czas miała złe profile ...
ale właśnie, jeżeli mi się już uda skalibrować ps z corelem czy to nie będzie tylko problem "ukryty" - a w drukarni dalej paleta kolorów będzie sfałszowana (albo odwrotnie u mnie jest sfałszowana, a tam drukują rzeczywisty plik )

nie do końca jestem pewien czy masz wszystko dobrze poustawiane z kolorami/profilami/systemem/monitorem. Pliki przygotowujesz w jednym programie a oglądasz w innym, dodatkowo pewnie jak znam życie zanosisz je w rgb/srgb a panowie z "nie pierwszej lepszej drukarni" robią sobie cmyk-a :arrow: i na wydruku wygląda to jeszcze inaczej -wszystko jest możliwe.
Czy ta nie pierwsza lepsza drukarnia drukuje z pod corela, czy po prostu grafik otwiera wszystko w corelu a później eksportuje sobie do programu ripującego?

Rozwiązaniem jest:

-praca na corelu(znaczy photo-paincie) z tymi samymi profilami co drukarnia - uważam to za absurd(bo pewnie wolisz szopa), bo domyślam się że jak to jest ta sama drukarnia, z której korzystam( w kościerzynie) -to grafik najzwyczajniej ma do dyspozycji tylko pakiet X3.
-zmiana "nie pierwszej lepszej drukarni" na inną
-ustawienie szopa tak jak pakiet X3/X4

Ktos tam wyżej napisał żeby ustawiać X3 jak szopa, to nic nie da bo przecież "nie pierwsza lepsza drukarnia" korzysta pewnie z X3 i domyślam się ale oczywiście mogę się mylić, że nie pierwsza lepsza drukarnia z Corelem nic nie robiła ponieważ:
zarówno u ciebie jak i w drukarni w pakiecie karola pliki wyglądają tak samo, różnice są tylko u ciebie między programem w którym przygotowujesz a karolem :arrow: więc prawdopodobnie i Ty i drukarnia z profilami w corelu nie zrobiliście nic.

meis, napisz mi na priva co to za "nie pierwsza lepsza drukarnia" .....

meis 
Uczestnik

Wysłany: Czw 19 Lis, 2009   

pliki przynoszę do drukarni w .jpg
a co do drukarni _ to tak jestem z Kościerzyny (heh biografia), ale studiuje w Słupsku i to tutaj drukuje.
grafik otwiera od razu mój plik w corelu i w nim drukuje (w zależności jak chcę format...)
wiem wiem, że wyjściem - bez problemowym jest robienie "plakatów" w corelu _ ale wiadomo każdy ma ten swój ulubiony soft - no i moim jest photoshop

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Pią 20 Lis, 2009   

meis, szczerze to jak przynosisz wektory to jeszcze moge zrozumieć dlaczego w corelu ale mapy(zdjęcia) w corelu :shock: to lekceważenie klienta albo najzwyczajniej brak oprogramowania w "nie pierwszej lepszej drukarni" jak to sam nazywasz.

meis napisał/a:
grafik otwiera od razu mój plik w corelu i w nim drukuje (w zależności jak chcę format...)

importuje !

zresztą, napisz na priva czy on drukuje z pod corela czy exportuje do programu ripującego a jak tak to w jakim formacie (a jak wiesz w jakim, to dlaczego korzystasz z tej drukarni ???) .

meis 
Uczestnik

Wysłany: Pią 20 Lis, 2009   

wrzuca mojego .jpg do corela tam ustawia np. A3 i drukuje to wszystko
nie wiem dlaczego rozpisujemy się o drukarni jak problemem są moje ustawienia na kompie - bo mój corel tak samo reaguje ...

kozidron
[Usunięty]

Wysłany: Sob 21 Lis, 2009   

meis napisał/a:
nie wiem dlaczego rozpisujemy się o drukarni jak problemem są moje ustawienia na kompie - bo mój corel tak samo reaguje ...

właśnie dlatego masz 3 opcje o których napisałem wyżej.
Pytanie brzmi co dostajesz na wydruku (efekt zbliżony do tego z corela czy do tego z ps-a)?

meis napisał/a:
może trzeba coś zmienić w tych powyższych ustawieniach ?

tak, dokładnie tu......
mam nadzieje, że jesteś już za etapem /narzędzia/zarządzanie kolorami/profil kolorów/pobierz profil z dysku

Odpowiedz do tematu