Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zbliza się mikołaj gwiazdka i nosze się z zamiarem zmiany Sigmy 18-50/2.8 HSM na Sigme 24-70/2.8 HSM.
Mam bardzo zdecydowanego klienta na odkupienie ode mnie własnie 18-50 i chciałbym dołozyc i zakupic 24-70 HSM (ten nowy model) tylko nie wiem czy nie byłby za ciasny.
Szkła o których wyzej mowa używane są i ew. bedą (24-70) z Nikonem D300 przynajmniej przez czas dopóki nie zakupie D700 (a to moze jeszcze potrwac). Wiem wiem wtedy własnie 18-50 bede mógł sobie w buty wsadzic, ale jak pisałem zmiana puszki na pewno poooooootrwa.
Nie wiem tylko czy warto taki zabieg robic, tracac badz co badz 4 mm na krótkim koncu w stosunku do posiadanej juz Sigmy 10-20, a 6 mm w stosunku do 18-50.
Czy brak tych 4 mm (w stosunku 10-20 a 24-70) jest bardzo dokuczliwy przy fotografii reportazowej?
Moze jest tu juz ktos kto dokonał takich zabiegów.
Moze jest tu juz ktos kto dokonał takich zabiegów.
Jarecki, ja niedawno dokonałem podobnej zamiany, swego podstawowego zoomu, z tym, że w systemie Canona. Gdy miałem C50D+C17-85, sprzedałem C17-85 i kupiłem C24-105. Mój wybór był bardziej ekstremalny bo nie miałem nic z serii 10-20, a Ty masz takie szkiełko. Dla mnie wybór był jak najbardziej świadomy i go nie żałuję, ale ja wtedy rzadko miałem potrzebę fotografować szeroko, a wolałem mieć większy "zasięg" w podstawowym obiektywie.
Oczywiście taka decyzja zależy od tego co i jak się fotografuje.
W Twoim wypadku również przesunie Ci się znacznie zakres ogniskowych. Do fotografii reportażowej według mnie lepiej jest jeżeli masz więcej milimetrów na długim końcu. No ale są różne podejścia do tematu.
jarecki_jg, trochę się dziwię, że zadajesz takie pytanie, bo jak popatrzeć w Twoją galerię to trochę fotek już natrzaskałeś więc sam powinieneś wiedzieć czy potrzebujesz szerzej niż 24 mm. Nie wiem jak u Ciebie w reportażu, ale u mnie raczej nie ma czasu na zbyt wiele zmian szkieł i gdybym nie miał 17-tu milimetrów na szerokim kącie tylko 24 to mnie by brakowało.
Zresztą nawet zamieniając szkło na 10-20 masz tam znacznie ciemniej. Tak, wiem, Bogdanowi to by nie przeszkadzało. Ale Bogdan ma też pełną klatkę, więc jak podepnie swoje 24-105 do 5D to ma nadal szeroki kąt, z jakąś tam regulacją GO. Zresztą z tego co prezentuje na forum to przede wszystkim uprawia inną fotografię niż Ty, Jarek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10