Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
nikon D90+Nikkor 55-200mm ?
Autor Wiadomość
mystrawberry
[Usunięty]

Wysłany: Wto 24 Lis, 2009   nikon D90+Nikkor 55-200mm ?

Witam wszystkich serdecznie,

Od ponad roku amatorsko interesuje się fotografią. W wiekszej mierze zdjęciami portretowymi, okolicznościowymi, generalnie wszystko co wyda mi sie interesujace.
Ok 2 miesiace temu zamarzyło mi się miec NIKONA. Z poczatku planowałam d80, gdyz z nim miałam okazje współpracowac. Co prawda krótko, ale to wystarczyło bym zamilowala sie w tej marce. Z biegiem czasu co raz bardziej interesowałam sie modelami tego typu i ostatecznie raczej niezmiennie (jak na razie) wybór padł na d90. Przegladałam przeróżne oferty zestawow d90, czytałam wszelakie opinie o nim, wchodzilam na fora, przeglalam zdjecia. Zauwazylam ze wiekszosc osób pisało, iż zestawy sprzedawane
body z ob. 18-55mm tzw. 'kiczem' to strata pieniedzy jeśli chce się rozwijac swoje zainteresowania. Doszłam do wniosku, że ja własnie tego chce. I nie chce wyrzucic 4000PLN - bo tyle zamierzam wydac na aparat+objektyw w bloto. Chodzac po różnych sklepach internetowych znalazłam dośc ciekawe polaczenie nikon d90 + Nikkor 55-200mm i zastanawiam sie (zapewne to dla Was- doswiadczonych głupie i banalne) czy beda do siebie pasować. Czytalam ze 55-200 współpracuje z lustrzankami tylko z matrycą APS-C (DX). Parametry tego obiektywu są kompatybilne z d90, ale naprawde wole sie upewnic i zasięgnąc opini doswiadczonych fotografów niż załowac, bo mam strasznego pecha do sprzetow różnego rodzaju, a taki aparat to raczej nie zabawaka. Z góry przepraszam jesli moja amatorszczyzna bardzo byla widoczna, ale szczeze mowiac nigdy nie korzystam z zadnych stron tego typu teraz nie miałam wyjścia. Jeśli pominelam jakies kryteria dotyczace regulaminu zakładania tego tematu to oczywiscie przepraszam i mimo to prosze o pomoc. Pozdrawiam. ;*

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Wto 24 Lis, 2009   

Z aparatem D90 będą współpracować wszystkie obiektywy nikona wyposażone w procesor, czyli serii AF-D, AF-I, AF-S, inne (manualne) też - choć w tym przypadku nie będziesz miałą pomiaru światła - aparat będzie działać tylko w trybie manualnym...

Obiektyw 55-200 jest dedykowany jako proste rozszerzenie kita 18-55 w sensie ogniskowych. To ta sama półka jakościowa. Z tym że są dwie wersje: stara (bez VR) i nowa (z VR). A jak na kitowy/podstawowy obiektyw - będzie on bardzo nieporęczny :???:

Jeśli chcesz zaczynać z kitowym obiekywem to proponuję kupić D90+18-105VR - to zdecydowanie lepszy obiektyw no i zmieścisz się w budżecie (zostanie trochę na torbę, kartę....). Jeśli Cię interesuje dłuższe tele - pomyśl później o 70-300VR

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Zrób tak jak napisał hijax_pl. Sam korpus z obiektywem o ogniskowych 55-200 da bardzo małe kąty widzenia i dość mocno ograniczy funkcjonalność zestawu. Na początek potrzebny jest obiektyw szerokokątny, czy choćby standardowy, ale to minimum 24mm na DX. 18-105 zapewni Ci dużą uniwersalność, bo będziesz miała szeroki kąt i ogniskowe portretowe i lekkie tele. Do tego stabilizacja i przyzwoita jakość optyczna.

mystrawberry
[Usunięty]

dziękuję za pomoc, chyba zdecyduje sie na 18-105 =) pozdrawiam

AuThoR 
Optyczny

Wysłany: Sro 25 Lis, 2009   

Ja mogę śmiało polecić 18-105 bo sam z niego korzystam już od roku...jest naprawdę dobry optycznie. I jestem dokładnie tego samego zdania co reszta powyżej - 55-200 strasznie by cię ograniczał jeśli chodzi o zakres ogniskowych...po prostu w większości sytuacji byłby niewygodny

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Połączenie d90 z 18-105 jest najsensowniejszym rozwiązaniem, zresztą ten obiektyw bywa często kitem z tym body.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A ściśle rzecz ujmująć to historycznie pierwszy zestaw kitowy jaki pojawił się w sprzedaży to właśnie D90 + 18-105VR. I tak zostało do dziś.
Doszły tylko dodatkowo 16-85VR, 18-200VR, dual (16-85VR+70-300VR) i nieszczęsny 18-55.

Jeżeli udamy, że nie widzimy 18-55 to najtańszy dostępny zestaw firmowy to właśnie D90 + 18-105VR ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 26 Lis, 2009   

hijax_pl napisał/a:
16-85VR+70-300VR

Ten zestaw jest jeszcze lepszy, ale za 16-85 trzeba zapłacić 1000pln wiecej niż za 18-105 i aż taka różnica w cenie wydaje się być nieuzasadniona.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sunders napisał/a:
hijax_pl napisał/a:
16-85VR+70-300VR

Ten zestaw jest jeszcze lepszy, ale za 16-85 trzeba zapłacić 1000pln wiecej niż za 18-105 i aż taka różnica w cenie wydaje się być nieuzasadniona.

Dokładnie tak jak mówisz...

dickw 
Początkujący

Jak widać w moim podpisie mam D90 + 18-105VR i obiektywnie ;) rzecz ujmując jest to dobre rozwiązanie jeśli chcesz Nikona, w 4 tys. spokojnie się zmieścisz, zostanie jeszcze na kartę i tańszą torbę lub jakiś filtr polaryzacyjny :) Oczywiście zakupu nie żałuję i jestem zadowolony :)
Wejście w system nie skończyło się oczywiście na tym - potem dokupiłem stałkę 35/1.8G (po podpięciu wrażenia jak po korekcji wzroku :) , aż żal odpinać), co prawda szerszej by się niekiedy przydało, ale to juz drożej, a w tej cenie za 35mm/1.8G jest super. Już niedługo pojawi się 70-300VR, jak pozwolą fundusze to może stałka portret :)

Odpowiedz do tematu