Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 25 Lis, 2009 Wybór lustrzanki Canon 500D vs. Sony
Witam. Chciałem zasięgnąć porad mniej lub bardziej profesionalistów jaką lustrzankę wybrac na swoją pierwsza ;]
Chciałem zmienić swój kompakt na lustrzankę która miała by spełniać funkcje aparatu rodzinnego;d czyli jakieś wakacje drobne imprezy, spotkania rodzinne bez takiego wiekszego wskazania na np jakies widoki krajobrazy;P
Zastanawiałem się miedzy Canonem 500d a Sonym a500, ewentualnie trochę prostszym sonym a380;]
O A380 nawet nie mysl.
500D i A500 to sa porownywalne aparaty. Mi osobiscie bardziej podoba sie Alfa. Osobie "zaczynajacej" z cala pewnoscia ulatwi zadanie swietny tryb LV.
NO tak te obie 500 porównywalnie leżą w dłoni moze z lekkim wskazaniem na alfe. bo w tej 380 jest brak miejsca na palec wskazujący i to jest minus duzy. a Który z tych dwóch bedzie lepszy by z czasem zacząć się rozwijać i dokupic szkła;p
a Który z tych dwóch bedzie lepszy by z czasem zacząć się rozwijać i dokupic szkła;p
Jeżeli jesteś zupełnie "zielony" to wybierz teraz ten, który najlepiej Tobie odpowiada.
Jak już zdobędziesz trochę wiedzy i doświadczenia, to będziesz wiedział sam co potrzebujesz, czego brakuje w korpusie lub szkłach. I wtedy podejmiesz decyzję z pomocą Optycznych (na 90% zajrzysz tu poszukać oświecenia tak jak teraz) co zmieniać, co kupić, czy może sprzedać obecny korpus.
Po prostu bierz to co najlepiej się podoba, leży dobrze w dłoni, czy po prostu słyszysz jak mówi do Ciebie: "kup mnie!!!".
U Sony znajdzie się większy wybór tanich amatorskich szkiełek. Canonowe 15-85IS i 18-135IS to nadal zagadki, na dodatek dość kosztowne (zwłaszcza 15-85). Pewnym wyjściem może być 17-85IS, zwłaszcza że jego cena powoli zaczyna odpowiadać jego możliwościom.
Dlatego ja na początek rozejrzał bym się za zestawem z jakimś ciekawym obiektywem.
Na reklamie ma chyba nawet doczepione 70-200G... ale biały kolor mnie zmylił i na początku myślałem że to Canon... I byłem z lekka przerażony takim poziomem niekompetencji agencji reklamowej (dali jeden ze swoich!!)... a potem sobie przypomniałem, że Sony też ma białe tele (swoją drogą jak tak można... powinno być pomarańczowo-czarne, lub choćby żółte)...
Co nie zmienia faktu, że po przejęciu przez Sony, barwy flagowych telezoomów powinny nawiązywać do koloru symbolu systemu. Tak dla odróżnienia i dla oryginalności
Baku, wez pod uwage licencje, prawa wlasnosci itp. Z reszta czy cos przeszkadza kolor tych szkiel? Inny kolor ma 70-400G i zapowiadane "cos" dlugiego i opinie o tym kolorze sa niezbyt pochlebne.
Ciekawe...
Dopiero teraz na to zwróciłem uwagę. 70-200 wygląda na białe, 70-400 na srebrne. Dotychczas myślałem, że po prostu inaczej ustawiony balans bieli na zdjęciach (porównaj 70-200L4 i 70-200L2.8)...
Z tym pomarańczem to żartowałem. Kolor obiektywu mnie nie rusza, bardziej jego możliwości. Choć jest także grupa canonierów narzekających na biel (szarość) tele L...
po przejęciu przez Sony, barwy flagowych telezoomów powinny nawiązywać do koloru symbolu systemu. Tak dla odróżnienia i dla oryginalności
Baku napisał/a:
Z tym pomarańczem to żartowałem.
Mi się ta koncepcja bardzo spodobała
Baku napisał/a:
U Sony znajdzie się większy wybór tanich amatorskich szkiełek. Canonowe 15-85IS i 18-135IS to nadal zagadki, na dodatek dość kosztowne (zwłaszcza 15-85).
Z tym większym wyborem to bym sie nie zgodził, ale z tym że canon nie ma obiektywu EF-S który mógłby skutecznie konkurować zakresem ogniskowych, jakością i ceną z SAL16-105 się zgadzam. EF-S 17-85 niestety może konkurować tylko ceną.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10