Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Co zamiast Canona SX100 IS ?
Autor Wiadomość
maju 
Nowy

Wysłany: Sro 28 Paź, 2009   Co zamiast Canona SX100 IS ?

Witam!

Nareszcie trafiłem na forum, na którym mogę uzyskać sensowne porady i ciekawe opisy :D . Przejrzałem posty na podobne tematy, ale żaden nie pokrywa się w 100% z moim wyborem, ani też nie są to najnowsze porady (kilka miesięcy od daty umieszczenia posta jednak robi różnicę).

Jak do tej pory byłem szczęśliwym posiadaczem Canona SX100 IS (kupiony w kwietniu 2008 z myślą o wyjeździe na wakacje, pierwszy własny aparat cyfrowy). Używane głównie do fotografowania córki (za kilka dni skończy 1 rok), imprez rodzinnych, krótkich wypadów wakacyjnych. W większości przypadków jakość zdjęć była zadowalająca (bardzo ładne kolory, niezłe jakość zdjęć robionych z maks. zoomem, w wielu przypadkach odbitki 10x15 wychodziły w dobrej jakości). Niestety aparat odmówił posłuszeństwa po AirShow w Radomiu (zawilgocenie, koszt naprawy większy niż wartość aparatu) i w związku z tym potrzebuje czegoś nowego, a przy okazji może i lepszego. po Ponad roku używania poprzedniego kompaktu mogę śmiało określić co byłoby mi potrzebne, a co nie. Na pewno nie może być gorszy niż poprzedni

Zalety Canona SX100 IS
- ładne kolory
- łatwość obsługi
- możliwość ręcznego ustawienia wielu parametrów
- gabaryty (poręczny, można go łatwo schować do kieszeni)

Wady:
- długi czas zapisu zdjęcia, zwłaszcza po użyciu lampy
- dosyć wolny (często zdjęcie wychodziło nieostre, gdyż córa zdążyła już sięprzemieścić)

Co powinien mieć/umieć nowy aparat:
- dobra jakość zdjęć (kolory, ostrość) zwłaszcza w pomieszczeniach oraz tych robioych z niedużej odległości
- szybki AF
- łatwość obsługi (dobry tryb auto, ale też możliwość ingerencji w parametry)
- w miare lekki i poręczny (najlepiej taki aby można go było schować do kieszeni)
- dobry zoom optyczny (nie robie zdjęć makro ale zoom się czasem przydaje)
- zasilanie paluszkami AA, karta pamięci SD
- gwarancja: najlepiej 24 m-ce

Czego nie musi mieć:
- kręcenia filmów (a już zwłaszcza w jakości HD, od tego mam kamere)

Zdaję sobie sprawę z tego, iż nie da się połączyć wszystkich tych cech w jednym aparacie. Dlatego też postanowiłem wybierać z pośród 2 różnych grup (a może i 3).

Jak dla mnie najlepszym wyborem byłby Canon SX20 IS lub Panasonic FZ38. Nie biorę pod uwagę modeli SX10 oraz FZ28 (przy różnicy w cenie do nowszych modeli rzędu 150-200 zl, uważam ich zakup za nieopłacalny). Wady tego rozwiazania to: cena (ok. 1400-1500 zl), wielkość ciężko będzie je schować do kieszeni, ciężko też będzie robić zdjęcia przy dziecku (chodzi mi o to, że taki aparat trzeba będzie ostrożnie odłożyć na bok). Zalety: najlepsze możliwości jeśli chodzi o jakość zdjęć, aparat bardziej na przyszłość (do nauki fotografowania).

Druga grupa - aparat o zbliżonych parametrach (a może nawet identycznych) co SX100 IS (chętnie bym taki kupił, gdyby używki nie kosztowały 600-700 zl) Na razie obejrzałem sobie Panasonici TZ5 i TZ6, ale żadnego faworyta nie mam w tej kategori. Zalety takiego rozwiązania: niski koszt (600-850 zl), małe gabaryty. Wady: zerowy postęp w stosunku do tego co miałem do tej pory.

Trzecia grupa - kompakt klasy Panasonica TZ7 lub Canona SX200 IS. Rozwiązanie kompromisowe (cena rzędu 1000-1200 zl) większe możliwości niż mój stary aparat, ale nie wiem ile tak naprawde trace do SX20 lub FZ38 (chodzi mi głównie o możliwości aparatów).

Jak już pisałem: zdjęcia robię czysto amatorsko, okazjonalnie, głównie swojemu dziecku. Zależy mi na jakości, ale nie chcę płacić za rzeczy, które do niczego nie są mi potrzebne (nawet nie patrze na lustrzanki). Z drugiej strony nie chce wydać kilkuset złotych na aparat, który rozczaruje mnie swoimi możliwościami. Z której grupy wybiorę aparat to raczej sam zadecyduje, ale chcę wiedzieć jaki model warto wziąźć pod uwagę.

Ufff.... Dużo tego, ale mam nadzieję, iż nie zniechęci to nikogo do przeczytania. Liczę na wasze opinie i polecane typy aparatów. Subiektywne opinie co do tego, z której grupy mam wybrać aparat też są mile widziane. Muszę się szybko decydować, gdyż 6 listopada córka ma urodziny i muszę już móc tą chwilę uwiecznić.

Pozdrawiam

Marcin

Reklama

h.s.
Rozmowny

Wysłany: Czw 29 Paź, 2009   

Spośród tylu modeli, które tu wymieniłeś, pewnie nikt nie trzymał w ręku więcej niż jednego, dwóch, stąd brak dyskusji. Mogę ci tylko jedno powiedzieć, żadna hybryda, czy kompakt nie da satysfakcjonującej szybkości w fot. dziecka, zawsze będzie duża zwłoka, taka ich uroda

kisielkamil
[Usunięty]

Polecam Canon SX1 IS, posiada IS, USM i matryce cmos gdzie w innych(sx10/20) są ccd wiec będzie lepiej z jakością zdjęć.
Do tego aparatu proponuje lampę Canon Speedlite 270EX(możliwość skierowania palnika w górę) do rozświetlania wnętrz żeby nie przesadzać z iso i nie strzelać wbudowaną lampą w twarz. :razz:
Znajomy ma taki zestaw i mówi, że jest fajnie. :-D

Martin___ 
Rozmowny

kisielkamil napisał/a:
Polecam Canon SX1 IS, posiada IS, USM i matryce cmos gdzie w innych(sx10/20) są ccd wiec będzie lepiej z jakością zdjęć.

Nic bardziej błędnego :)
http://www.dpreview.com/r...SX1IS/page7.asp

Noise has always been an issue with small sensor digital cameras, and none of the four cameras shown here buck that trend - so if you were hoping that using a CMOS sensor would transform the performance of the SX1 then you're out of luck. Canon has had a history of low noise at high ISO with CMOS sensors in its EOS range of cameras, but unfortunately this does not translate to the 1/2.5" sensor in the SX1 IS.

Więc ja nie polecam SX1. CMOS mu nic nie daje (i to widać w testach), aberracje są, highlight clipping jest...

kisielkamil
[Usunięty]

Znajomy jest zadowolony bardzo z takiego aparatu + lampa. Myślałem, że pomogę. :roll:
SX20+270EX? Jakbym miał teraz wybierać coś dla siebie z kompaktów wybrałbym taki zestaw. :razz:

Martin___ 
Rozmowny

kisielkamil napisał/a:

SX20+270EX? Jakbym miał teraz wybierać coś dla siebie z kompaktów wybrałbym taki zestaw. :razz:

To już IMHO lepszy wybór ;)

vulkanwawa
[Usunięty]

Wysłany: Czw 03 Gru, 2009   SX20 POLECAM !!!

Ja też długo się zastanawiałem nad kompaktem z super zoomem z filmikami HD i ostatecznie zostały dwa FZ38 i SX20.

Zawsze zabierałem z sobą Aparat i kamerę Video - więcej robię zdjęć i czasami filmiki więc sprzedałem kamerę i kupiłem Aparat z filmami HD - prosty i ekonomiczny pomysł :)

Po przejrzeniu wielu testów np TU w/w aparaty rejestrują zbliżoną jakość zdjęć, co strona to różne opinie i testy, ale z doświadczenia wiem że obrotowy i jednocześnie odchylany wyświetlacz to OGROMNA zaleta która przeważyła na korzyść SX20, oraz paluszkowe akumulatorki (mam trzy komplety więc MOCY nie zabraknie ;)

Wcześniej robiłem fotki Canonem 450D (lustrzanka) - robi fajne zdjęcia ale dla mnie, nie-zawodowca aż tak dużej różnicy nie ma, więc w klasie cenowej (ok 1400 zł) SX20 to najlepsze "wyjście"

Tak naprawę do robienia bardzo dobrych zdjęć trzeba skompletować sprzęt za kilka tysięcy zł tj . Lustrzankę z przynajmniej dwoma/trzema obiektywami.

Z kilku intensywnych dni "katowania " SX20 to to że trzeba bardziej skłaniać się do trybów pół automatycznych i manualnych oraz "pogrzebać" w ustawieniach aparatu a wtedy wychodzą naprawdę super zdjęcia.

Ogólnie Aparat spełnia moje oczekiwania

cube007 
Rozmowny

Wysłany: Czw 03 Gru, 2009   Re: Co zamiast Canona SX100 IS ?

maju napisał/a:

Wady:
- długi czas zapisu zdjęcia, zwłaszcza po użyciu lampy
- dosyć wolny (często zdjęcie wychodziło nieostre, gdyż córa zdążyła już się przemieścić)

To nie zapis zdjecia jest wolny tylko ladowanie lampy "unieruchamia" aparat - ta czynnosc w Canonach nigdy nie byla szybka. Jesli do tego aku w aparacie sa juz dosc slabe to krew czlowieka moze zalac zanim lampa osiagnie ponowna gotowosc ;)

Jesli chodzi o szybko przemieszczajaca sie corke to musisz po prostu podpowiedziec aparatowi ze ma z kims takim do czynienia poprzez ustawienie krotkiego czas migawki lub programu ktory to zapewnia (najczesciej sport).

Odpowiedz do tematu