Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam,
Mam pewien problem, a dokładniej chodzi mi o naświetlanie klatki podczas korzystania z lamp studyjnych. Krótki opis sprzętu.
Canon 5d mkII
2x Lampy Quantum 800,
Wyzwalanie lampy przez kabel z aparatu.
Problem polega na tym że w momeci gdy robię zdjęcie w czasach 1/200+ to, np. tylko połowa klatki jest naświetlona, a połowa kompletnie czarna jeśli zwiększę czas naświetlania np. do 1/180s to naświetla się prawidłowo, a chciał bym mieć możliwość robienia studyjnych zdjęć z prędkością mniejszą np. 1/500 sek. Czy jest jakaś możliwość konfiguracji, czy niezbędny jest po prostu wyzwalacz z "gorącej stopki"?
5d mk2 ma czas synchronizacji z lampą 1/200s, czyli jest to najkrótszy czas, przy którym migawka odsłania całą matrycę. A tak na marginesie to po co czasy 1/500 w studio?
hijax_pl, otwierając bardziej przysłonę wpuszczasz więcej światła (błyskowego), ale nie skompensujesz przecież tego skracając czas naświetlania. Lampa "zrobi swoje" w czasie krótszym niż wspomniane 1/500s. Jeśli potrzeba otworzyć przysłonę to jakoś trzeba zmniejszyć moc lampy, chociażby przez zakrycie części palnika.
Chodzi mi nie o GO(to już konkretna wartość mocy-może mi umożliwić jej zmienność), tylko o sam czas, do dynamicznych zdjęć, w terenie sprzęt studyjny ale nie tylko do studia, mam jeszcze power-star2, a pytam przedewszystkim dlatego by wiedzieć czy jest to możliwe czy też nie. Z lampy SL580II mogę ustawiać do 1/200 i jest ok matryca naświetla się prawidłowo, ale po kablu już doświetlone jest tylko pół migawki.
Cyganski, poczytaj o tym jak działa migawka szczelinowa - krótszy czas naświetlania osiągany jest przez zawężenie szczeliny, a nie przyspieszenie kurtyn, więc nie masz możliwości naświetlenia całej klatki klasycznym sposobem, przy czasach krótszych od synchro (czyli najkrótszego czasu przy którym odsłonięta jest cała klatka). BTW, naświetlanie całości klatki trwa później mniej więcej tyle co synchro (kurtyny poruszają się z tą sama prędkością), jedynie poszczególne fragmenty klatki odsłaniane są na krótszy czas, jeśli kurtyny znajdują się bliżej siebie. Są sposoby, by zsynchronizować błysk wolnych lamp studyjnych tak, by trwał przez całą podróż migawek, na wzór pracy lamp systemowych w trybie HSS, ale nie zamrozi to szybkiego ruchu. Jedynym sposobem by uzyskać rzeczywiste zamrożenie ruchu jest użycie lampy o bardzo krótkim czasie błysku (t.2 <~1/2000s), ale akurat żadne Quantuum do takich nie należą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11