Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: goltar
Sob 03 Paź, 2009
zestaw makro jeszcze raz
Autor Wiadomość
viss
[Usunięty]

Wysłany: Pią 02 Paź, 2009   zestaw makro jeszcze raz

Czesc,

Pierwszy moj post wiec witam sie pieknie ;)

Chce sobie zlozyc zestaw do makro, glownym przedmiotem fotografi beda owady (motyle).

Jak na razie wymodzilem cos takiego:

Korpus Nikon D90
https://fotozakupy.pl/lustrzanka-cyfrowa/nikon-d90-korpus,8095s
Obiektyw Sigma 150mm Macro
https://fotozakupy.pl/obiektyw/sigma-150-mm-f-2-8-macro-ex-dg-apo-hsm-i-150pkt-,5860s
Pierscienie Kenko (moze jakies noname, nie wiem jeszcze, zastanawiam sie)
https://fotozakupy.pl/adapter-obiektywu/kenko-extention-tube-set-dg-nikon,8868s
Lampa (lampy) Nikon SB-R1C1
https://fotozakupy.pl/lampa-blyskowa/nikon-sb-r1c1,6775s

Jestem pewien polaczenia skladowych bo sa robione pod siebie, jedynie mnie zastanawia czy lampa z pewnoscia podejdzie do Sigmy?

Macie moze jakies inne uwagi? Z gory, dzieki.

Reklama

MasterB 
Maniak

Wysłany: Pią 02 Paź, 2009   

viss, no, ładny zestawik :)
Lampę spokojnie dasz radę podczepić do sigmy (poprzez pierścień adaptujący)

dr11 
Optyczny

Pierścienie - zamiast droższych Kenko spokojnie można wpiąć tańsze z przeniesieniem automatyki (np. Delta). Podpinam czasem pod Sigmę 150 i działają OK, tylko przy max wyciągu widać degradację obarazu - ale to już jest niezależne od pierścieni :P

Sigma ma gwint 72. Z dedykowanym pierścieniem mocującym (widzę, że chyba jest w zestawie z lampą) nie ma problemu, pierścien wkręca się z przodu jak filtr. Oczywiście osłona wtedy zostaje w plecaku ;)

Acha, może się przydać trzecia lampa, w osobnej grupie (trzeba sprawdzić czy ten sterownik od macro może obsłużyc - ale prawie jestem pewien, że tak). Czasem dobrze jest doświetlić coś w tle, żeby nie było czarnej pustki :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Sterownik może obsłużyć. Swoją drogą zamiast zestawu SBR1C1 proponowałbym Ci SBR1 (bez sterownika) i dokupić SB600 czy SB900

Sterownik błysku masz w D90, spokojnie możesz używać wbudowanej lampy, no chyba że robisz kieliszki i ci refleksy od przedbłysków będą przeszkadzać.

SB900 możesz ustawić w tryb sterownika, ta lampa ma możliwość lekkiego pochylenia palnika - idealna do macro dostawka na stopce ;)

Swoją drogą - po co Ci pierścienie pośrednie?

viss
[Usunięty]

Jeszcze raz dzieki.

Pierscienie tylko dla ew. wiekszego powiekszenia. Myslalem o mieszku, ale poza praca nazwijmy to, w studio, jest malo poreczny/praktyczny.

Czyli jeszcze lampy do przeanalizowana, teraz pod innym katem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Z mieszkiem to raczej zapomnij o automatyce ;)

Pytając o pierścienie miałem na myśli to że taki komplet to w sumie da Ci około 60mm wyciagu.. co przy obiektywie 150mm da ci max skalę 2,5:1... choć nie jestem pewny jak ta sigma będzie wtedy działać ;)

viss
[Usunięty]

Never ending story, zlozenie czegos zawsze tak wyglada ;)

No dobra zmiana lampy na SB-R1, redundacja tutaj jest zbedna (sterownik).
Mowisz o dodatkowej lampie. Najfajniejsze jest swiatlo zastane, zastanawiam sie zatem czy tych 1.5k nie przeniesc na obiektyw rezygnujac z lampy.

Jest jakis sensowny obiektyw za 4.5k? Przez chwile zastanawialem sie nad Sigma 180mm, ale z tego co tutaj przeczytalem to jest to dosc sredni obiektyw w stosunku do ceny.

Pierscienie Delta za rada dr11.

MasterB 
Maniak

viss, może nie do końca musisz rezygnować z mieszka:
http://www.stopa.cso.pl/i...hnika/mieszekef
Ten człowiek przerabia mieszki żeby przenosiły automatykę... Jak bym miał kasę to sam bym sobie taki sprawił.

edit: Ze światłem zastanym może być ciężko przy takim odwzorowaniu... szczególnie jeśli weźmiesz pod uwagę ciemnienie oraz fakt że pewnie będziesz zmuszony do korzystania z przysłon powyżej f/11 ze względu na płytką głębię ostrości...

viss
[Usunięty]

Co do samego mieszka.
Dla mnie jest to arcyniepraktyczne w terenie, ze juz nie powiem jak wielkie dzialo ma sie w rece.
Samo dorobienie przeniesienia automatyki do mieszka nie jest az tak trudne. Dla mnie mieszek to typowo studyjne narzedzie, gdzie nie gra roli czas, wielkosc, wygoda. A samo przeniesienie automatyki to chyba raczej bajer, przy duzym odsunieciu obiektywu - i tak wszystko robi sie recznie. No chyba, ze sie myle? :>

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

viss, możesz jeszcze poszukać nikkora 200mm używanego, bo pewnie chodzi Ci o
dużą odległość minimalną ostrzenia. Bo jak nie to Nikkor 105 jest klasą samą w sobie.
I tak jak mówi MasterB - zapomnij o zastanym, no chyba że będziesz naświetlał po 10s.

MasterB, to mieszek do canona... do nikona - chętnie bym swój przerobił... niestety nie znalazłem jeszcze odpowiednich pierścieni... ;)

Poza tym mieszek w teren to... wyzwanie. Lepsze pierścienie pośrednie :)

Sam mam i mieszek i pierścienie. Mieszek w domu, pierścienie do lasu ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 03 Paź, 2009   

viss napisał/a:
Jest jakis sensowny obiektyw za 4.5k?

Jest, tylko trzeba zamienić d90 na np. 40d :smile: :
http://sklepfotograficzny...-65-f2.8-Macro/

viss
[Usunięty]

Jednak jestem nikon-person ;)

Stanelo na D90 i Sigma 150 badz Nikkor 105 (stablizacja, fajna rzecz), zmontuje zobacze z ktorym sie lepiej czuje.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

viss, stabilizacja w macro ci do niczego nie potrzebna ;) no ale ten nikkor jako portretówka się sprawuje superaśie. Żyleta. Co prawda z D90 trochę długa, ale da się przeżyć ;)

Sunders, taniej wyjdzie zbudowanie takiej ruru http://www.flickr.com/gro.../discuss/61618/ ;)

viss
[Usunięty]

Do makro nie, ale mozna nie tylko makro robic. Poza tym roznica w cenie niewielka.
I te pare centymetrow ostrzenia wzgledem 150 mm jestem w stanie poswiecic.

dżony 
Rozmowny

kup może 2 lampy zewnętrzene, ja mam jedną i doświetlam wbudowaną. ale jak będzie kasz i to nie prędko to kupuje drugą lampę z masterem :)
efekty oglądać tu:
johnny92.fbl.pl
pozdrawiam,

Odpowiedz do tematu