Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 Sigma 17-70 vs tamron 17-50 vs tamron 28-75
Witam
niestety zrezygnowałem z sigmy 135-400mm na rzecz dobrego kita. bo to co dało mi sony to jakaś porażka przez wielkie RZ.
do rzeczy nie mam zamiaru kupować teraz tylko za jakiś czas, ale wolałbym się już przygotować na zmianę toteż pospieszam z pytaniem.
przeglądałem ceny obiektywów i czytałem testy, ale... zawsze jest jakieś ale w tym wypadku cena.
tamron 28-75 f/2.8 wypada w tej kwestii najlepiej. Ma też świetne możliwości i ponoć jest bardzo ostry w całym zakresie ogniskowych
po głowie chodzi mi jeszcze nowiutka sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM ale ona kosztuje kilkaset zł drożej, więc czy jest sens dopłacać do jednak ciemniejszego obiektywu na długim końcu?
i jeszcze krótszy tamron 17-50f/2.8 również droższy od 28-75 o.O mam zgryz
dodam że będzie to używane z sony a200.
Jak chcesz "dobrego kita" do a200, to tamron 28-77/2,8 jest za wąski na szerokim końcu. Ciekawie zapowiada się nowa sigma 17-70. Jak chcesz kupować "za jakiś czas" poczekaj co najmniej do styczna 2010, bo wtedy ma się ukazać.
racja, jego wąskość jest faktycznie wąska, ale za to jest tańszy.
i jak by się miała jego praca z konwerterem x2? z braku środków na tele kupiłbym konwerter, zważając że jest to jasne szkło, no chyba że jak chodiz o tele to lepiej kupić tą sigme 135-400mm.
potrzebuje jakiegoś niedrogiego jasnego uniwersalnego obiektywu.
17-50 kosztuje chyba 1500zł a to już jak dla mnie trochę sporo.
dżony, za kwotę poniżej 1500pln chyba oczekujesz zbyt wiele
Albo jasny albo niedrogi. Chyba będziesz musiał zdecydować na czym bardziej Ci zależy. Tamron 28-75/2,8 z TCx2 na pewno nie zastąpi sigmy 135-400. Jakiego zakresu ogniskowych tak naprawde potrzebujesz
jak chodzi o tele to upatrzyłem sobie właśnie 135-400, ale moja 50mm ostatnio jest dla mnie za wąska- fotografia we wnętrzach to pomyślałem że zamiast tele kupi się jasnego ostrego kita. mogę już przeboleć stratę tych 17mm na rzecz niższej kwoty.
ale jak już rozmawiamy o tele to jak się ma optycznie tokina 80-400 to tejże sigmy?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10