Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 04 Sie, 2009 Problem z wyświetlaniem RAW Z G10.
Dzień dobry. Witam wszystkich, bo to mój pierwszy post. Od wczoraj jestem posiadaczem canona g10 i mój problem dotyczy wyświetlenia zdjęcia w formacie raw canona (cr2) w przeglądarce acdsee 2.0 pro i 2.5 pro oraz w photoshopie 7.0 i 8.0 cs. Przeglądarki widzą plik o podanym rozszerzeniu, ale nie potrafią go otworzyć. Oczywiście w skojarzeniach plików wszystko zaptaszkowane. Chciałbym się dowiedzieć, gdzie tkwi błąd? W sklepie ten aparat na zoombrowser wyświetlił raw'y. Ja jednak chciałbym program w polskiej wersji i dlatego zależy mi na acdsee. Ale dlaczego photoshop tego nie wyświetla? Mam stacjonarny komp i nowy laptop. Na obu xp pro.
A konkretniej nie można? Dziwne, że darmowa w sumie śmieciowa przeglądarka faststone od razu w polskiej wersji otwiera rawy canona bez problemu w przeciwieństwie do komercyjnego acdsee pro. No i ten photoshop! Jak te rawy w nim uaktywnić? Lub od której wersji jest to zaimplementowane?
zug [Usunięty]
Wysłany: Wto 04 Sie, 2009
Contras napisał/a:
No i ten photoshop! Jak te rawy w nim uaktywnić? Lub od której wersji jest to zaimplementowane?
7.0 nie miał dołączonego Camera Raw możesz zainstalować sobie converter do pliku DNG i później otworzyć ten plik w PS7 TU
Dzięki, ale tylko acdsee zobaczył pliki dng. PS7 niestety nie. Olbrzymi ten plik dng! Z 16 MB cr2 zrobiło się 32 MB. Czy jest szansa, żeby PS 7.0 zobaczył ten plik? Może coś pokopałem z folderem instalacyjnym i zainstalowało się domyślnie w folderze Adobe. Jednak wydaje mi się, że nie dało się zmienić lokalizacji. Trochę to obejście problemu tylnymi drzwiami. Będę wdzięczny za dalsze sugestie.
Olbrzymi ten plik dng! Z 16 MB cr2 zrobiło się 32 MB.
Pewno w opcjach było zaznaczone "osadź oryginalny plik" (czy coś w tym stylu).
Contras napisał/a:
Czy jest szansa, żeby PS 7.0 zobaczył ten plik?
Format DNG jest obsługiwany w oprogramowaniu Adobe® Photoshop® CS4, Photoshop CS3, Photoshop CS2, Photoshop CS, Photoshop Elements 7.0, Photoshop Elements 6.0, Photoshop Elements 4.0 i Photoshop Elements 3.0
źródło: adobe.com
Zainstalowałem tymczasowo CS4 wer. 11.01,jest tam camera raw 5.0.0.178, ale widzi tylko pliki dng. Canonowych rawów cr2 (np. z G10) nie da się otworzyć od razu w PS4? Jeśli się da, to co trzeba zrobić i jakie czynności wykonać? Dziwi mnie,że taki kombajn nie potrafi tego otworzyć, a darmowa przeglądarka faststone daje radę i nie trzeba robić pliku gigantycznych rozmiarów. Doczytałem, że może update CR 5.0 do 5.3 (G10 widnieje w specyfikacji) lub 5.4 może pomoże? Ale czy te "camery" będą po polsku jeśli program CS4 i CR 5.0 jest po polsku? Dzięki z góry za odpowiedź.
Ostatnio zmieniony przez Contras Sro 05 Sie, 2009, w całości zmieniany 1 raz
Tak mam po polsku. Zorientowałem się podałeś do maka. Myślę, że najpierw ściągnę 5.2 i potem do najnowszej 5.4 jeśli wcześniej nie będzie PL. Konwerter dng 5.4 był po polsku, ale bez kamery raw, albo mi się wtedy (jak miałem PS 7.0CE) nie zainstalowała.
zug [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Sie, 2009
możesz od razu zainstalować 5.4 bo on zawiera to co poprzednie wersje plus obsługę nowych modeli.
podałem Ci na maka z przyzwyczajenia
Zug zainstalowało mi się gdzieś źle (na razie 5.2) ale nadal mam 5.0. Jak to ręcznie prawidłowo zrobić? Wypakowuję plik exe i instaluje mi się gdzieś domyślnie i potem kicha. Już wszystko chodzi. Po wypakowaniu zipa z camera raw pojawia się niebieska ikona pluginu 8bi i ten pliczek należy skopiować i podmienić w commonfiles pluginy. Camera raw jest po polsku, a cr2 od razu się otwierają.
zug [Usunięty]
Wysłany: Sro 05 Sie, 2009
to tak:
oczywiście zamykasz wszystko (cs4 jak masz bridge to też )
wchodzisz do Program Files\Common Files\Adobe\Plug-Ins\CS4\File Formats
przenosisz tam znajdujący się plik Camera Raw.8bi do jakiegoś folderu np na pulpicie (tymczasowo)
kopiujesz ściągnięty plik CR 5.2 do folderu dodając też wyciągnięty wcześniej plik
zamykasz wszystko resetujesz CS4 i powinno już smigać
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 11