Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 06 Gru, 2009 Co warto wiedzieć zanim zapytasz jaka lustrzanke kupić...
Witam,
Co wybrać? To pytanie zadaje sobie każdy bez względu czy szuka cyfrówki kompaktowej, lustrzanki, telewizora czy robota kuchennego. Na rynku jest zatrzęsienie sprzętu.
Analizując od dłuższego czasu rynek lustrzanek i wnikliwie czytając testy na optyczne.pl doszedłem do kilku wniosków:
1) nie należy patrzeć tylko i wyłącznie na body, ale na cały system, czyli body + obiektywy.
Nie zrobisz dobrego zdjęcia mając dobry obiektyw na kiepskim body i odwrotnie.
2) przed zakupem body należy dobrze zastanowić się jaki zestaw obiektywów interesuje nas docelowo (przecież nie kupuje się lustrzanki, żeby pracować z jednym obiektywem...).
W moim przypadku chciałbym mieć dobry, uniwersalny obiektyw kitowy, stałkę 35mm o dobrym świetle, fish eye oraz dodatkowo zoom zakresu 55-250.
Tę sprawę należy dobrze przemyśleć, bo może się okazać,że kupimy tańsze body,a dopłacimy przy obiektywach lub odwrotnie. Ponadto bardzo ważny jest stosunek jakości do ceny!
Mamy tak naprawdę do wyboru systemy Canona, Nikona, Sony, Pentaxa/Samsunga, Olympusa i tak naprawdę to tyle.
Z moich rozważań wyeliminowałem (z żalem)Olympusa, bo choć szkła ma znakomite (aż miło czytać testy np. Olympus Zuiko Digital 14-54 mm f/2.8-3.5 - sam miód!!!) to niestety body ustępują jakością konkurencji szczególnie w kategorii szumy i zakres tonalny...szkoda!
Sony serii 200 i 300 mnie nie interesują ze względu na matryce CCD, które szumią, a interesują mnie zdjęcia nocne przy długich czasach ekspozycji oraz używanie wysokiego ISO. Bardzo jestem ciekaw testu A500 lub A550 z matrycami CMOS i ich jakości. Ciekawe czy 12 Mpx matryca z A500 to ta sama co w A700 (pewnie tak, ale nie mam pewności). Inną sprawą są obiektywy, które akurat mnie nie przekonują (kiepski stosunek jakości do ceny), szkoda że Optyczne nie testowało kita 18-55, bo 18-70 jest kiepski.
Pentax/Samsung moim zdanie ma trochę dziwną politykę sprzętową. Kiedyś były k100, k10 i wszystko jasne. K10 bardzo udany, szkoda że zaprzestali produkcji. Teraz kończą produkcję k20, który nie zbiera juz tak pochlebnych opinii jak poprzednik. Zostają k-m, k-x i droższe, które już mnie nie interesują (matryce CCD). Musze przyznać,że swietną cenę ma znakomicie wyposażony Samsung GX-20 (ok. 2500 zł) z kitem 18-55. Szkoda,że 14 MPx matryca Samsunga odbiega od konkurencji, ale cena kusi no i bardzo dobry obiektyw kitowy, tylko co dalej z resztą obiektywów.
Canon - dobre matryce CMOS 10Mpx (1000d), 12Mpx (450d),15Mpx (500d), naprawdę sensownie skomponowana oferta body, dobre ceny, dobra jakość. Przyzwoite obiektywy 18-55 IS oraz 55-250 IS, szkoda że nie ma w dobrej cenie stałki 35 mm, a 50mm/1.8 II jest moim zdaniem za słaby, mimo że tani. Stałki 1.4/50mm droższe i bez rewelacji na max. otworze.
No i jeszcze Nikon z body D5000 lub D90 ze znakomitą matrycą 12 Mpx i świetnym obiektywem kitowym 18-105 oraz nowym, bardzo dobrym 1.8/35mm w cenie poniżej 800zł. Do tego dorzucić Samyanga 8mm/3.5 (świetna jakość w tej cenie-ok. 800zł).
Zoom 55-200 VR słabszy od podobnego Canona, ale jestem wstanie to przeboleć, bo i tak większość zdjęć będę robił stałką i kitem 18-105.
Podsumowując mój wybór padł na system Nikona (szkoda tylko,że serwis maja tak beznadziejny). Czy kupię d90 czy d5000 to sprawa drugorzędna, bo matryce te same więc jakość zdjęć będzie porównywalna. Pewnie kupie d5000, a różnicę w cenie wykorzystam na obiektywy.
Tyle moich wniosków.
I jeszcze jedno... nie twórzcie kolejnych tematów typu: "nikon d500 czy Canon d500" itp.
Moje małe życzenie - chcę więcej takich użytkowników, jak luk_forever,
d.prowadzisz [Usunięty]
Wysłany: Nie 06 Gru, 2009
ehh.. stek bzdur..
luk_forever napisał/a:
Ponadto bardzo ważny jest stosunek jakości do ceny!
To dlaczego odrzuciłeś Olympusa?
luk_forever napisał/a:
Canon - [..] naprawdę sensownie skomponowana oferta body, dobre ceny, dobra jakość. Przyzwoite obiektywy 18-55 IS oraz 55-250 IS
Zgadza się, ale dla korpusów XXD i XD i na pewno nie dla tych obiektywów. Nie ma się co oszukiwać, najtańszy sprzęt Canona jest nędzny.
luk_forever napisał/a:
Podsumowując mój wybór padł na system Nikona (szkoda tylko,że serwis maja tak beznadziejny). Czy kupię d90 czy d5000 to sprawa drugorzędna, bo matryce te same więc jakość zdjęć będzie porównywalna. Pewnie kupie d5000, a różnicę w cenie wykorzystam na obiektywy.
Marzenia ściętej głowy. Aparat to nie tylko matryca. Ergonomia, wizjer, układ przycisków, wszystko przemawia za D90. Wolę nawet D80 niż D5000.
luk_forever napisał/a:
I jeszcze jedno... nie twórzcie kolejnych tematów typu: "nikon d500 czy Canon d500" itp. Szukacie lustrzanki? Czytajcie testy, obserwujcie ceny, wyciągajcie wnioski!
Wysłany: Pon 07 Gru, 2009 Re: Co warto wiedzieć zanim zapytasz jaka lustrzanke kupić..
Hehe, kontynuując uzupełnienie:
luk_forever napisał/a:
Kiedyś były k100, k10 i wszystko jasne.
A teraz mamy K-x i K-7
luk_forever napisał/a:
K10 bardzo udany, szkoda że zaprzestali produkcji.
E tam udany, przecież ma matrycę CCD! Fuj!
luk_forever napisał/a:
Zostają k-m, k-x i droższe, które już mnie nie interesują (matryce CCD).
Z 3 wymienionych jedynie K-m ma matrycę CCD znaną z K10D czy K200D. K-7 bazuje na jakiejś wersji matrycy CMOS Samsunga znanej z K20D, a K-x ma w środku jeden z ostatnich wynalazków Sony, również CMOS.
luk_forever napisał/a:
Musze przyznać,że swietną cenę ma znakomicie wyposażony Samsung GX-20 (ok. 2500 zł) z kitem 18-55. Szkoda,że 14 MPx matryca Samsunga odbiega od konkurencji, ale cena kusi no i bardzo dobry obiektyw kitowy, tylko co dalej z resztą obiektywów.
No ciekawe czy byś odróżnił to "odbieganie od konkurencji" Obstawiam wiadomy wynik, o ile nie będą to jakieś bardzo specyficzne sytuacje. Co obiektywów na bagnet K to trochę tego jest, niestety obecne ceny są chore a i dostępność nieraz kuleje...
Nieprawda. W dodatku sugeruje to że trzeba wydać bardzo dużo pieniędzy. Bo co to znaczy kiepskie body/obiektyw? ... albo dobre/kiepskie zdjęcie... ?
luk_forever napisał/a:
przed zakupem body należy dobrze zastanowić się jaki zestaw obiektywów interesuje nas docelowo (przecież nie kupuje się lustrzanki, żeby pracować z jednym obiektywem...).
Chyba że jesteś totalnym amatorem który jeszcze nie ma ulubionych ogniskowych, lub nie wie jak ważna jest jasność obiektywu. Co wtedy?
Co robić? Przede wszystkim nie pytać o radę "doradców" w sklepie. [sorki edmun]
Od tego mamy forum i mniej lub bardziej konkretne odpowiedzi, bardziej doświadczonych użytkowników ( żeby nie powiedzieć "koneserów" ) sprzętu.
Nie bać się zadawać pytań, byle by tylko były sensownie sformułowane.
Nieprawda.
Bym uscislił. W pewnych szczególnych dziedzinach fotografii (za które jakoś tak początkuący bardzo chca się chwytać) faktycznie czynnik sprzętowy bywa bardziej znaczący niż w innych. Nie mniej widziałem bardzo dobre zdjęcia choćby "płochliwej przyrody" robione współcześnie sprzętem powszechnie uznawanym za raczej kiepski.
Zdecydowanie sprzęt nie będzie jednak tak mocno determinował ogólnej niemożności zrobienia dobrego zdjęcia.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pon 07 Gru, 2009
zależy też od definicji dobrego szkła / body
dla mnie dobre body to takie, jakie ma matrycę co najmniej taką, jak w aparatach z systemu 4/3.
a dobry obiektyw to taki, który ma światło co najmniej f2 (dla FF pewnie sytknie f2.8).
Z takim rozumowaniem mogę uznać rację luk_forever, ale tylko wtedy, gdy wezmę pod uwagę to, co lubię fotografować.
d.prowadzisz pyta dlaczego odrzuciłem Olympusa skoro istotny jest dla mnie jest stosunek jakości do ceny...
Uzasadnię swoją decyzję porównując body Olympusa E-620, Canona 500d i Nikona d500.
Są to aparatu z podobnego zakresu cenowego:
Olympus E-620 najniższa cena na dziń dzisiejszy to 2099 zł (http://www.ceneo.pl/2293785)
Canon 500d kosztuje od 2339 zł (http://www.ceneo.pl/2328768)
Nikon d5000 kosztuje od 1995 zł (http://www.ceneo.pl/2367141)
Analizując testy tych trzech modeli wnioski dla mnie są następujące:
1) 12Mpx matryca Olympusa ma rozdzielczość wyraźnie słabszą niż analogiczna matryca Nikona i 15 Mpx matryca Canona
2) Zakres tonalny matrycy Olympusa jest wyraźnie niższy od konkurentów
3) Jakość obrazu w formacie JPEG jest wyraźnie niższa od konkurentów, a szumy pojawiają się już od ISO 200. Różnicę w tej kategorii najlepiej odzwierciedla cytat z testu Canona 500d red. Straczewskiego:
"Co ciekawe dla najwyższej dostępnej w E-620 czułości, czyli ISO 3200, szum jest większy niż dla ISO 12800 w Canonie"
4) Słaba lampa błyskowa
To tylko kilka moim zdaniem istotnych różnic na niekorzyść Olympusa i wcale nie chcę powiedzieć, że to jest zły aparat..
Konkurencja w podobnej cenie oferuje po prostu więcej!
Kolejnym moim zdaniem problemem w systemie E jest barak obiektywu o świetle 1.4 lub 1.8 odpowiednika pełnoklatkowej 50-tki (50mm). Jest bardzo dobry "naleśnik" 25mm, ale o świetle 2.8, a to wyraźna róźnica względem Nikkora 1.8/35 czy Canona 2.0/35mm. Jest oczywiście Sigma 1.4/30mm, która ma światło 1.4, ale kosztuje niespełna 1800 zł, a do ideału jest trochę brakuje.
2) "Nędzność" tanich Canonów
d.prowadzisz twierdzi, że tańsze modele Canona są cytuję "nędzne" i warte uwagi są jedynie XXD (np. 50d) lub XD (7D, 5D)
Ja proponuję poczytać test Canona 1000d (http://www.optyczne.pl/83.1-Test_aparatu-Canon_EOS_1000D.html) pamiętając,że mówimy o body w cenie 1400 zł!!!
I oczywiście Canon 50d jest w każdej kategorii lepszy, ale body kosztuje 3300 zł...nie mówiąc o 5D - 8400zł.
Tutaj chciałem zwrócić uwagę na jeszcze jedną istotną zależność pomiędzy jakością, a ceną.
Wyobraźmy sobie,że potencjalny nabywca pierwszej swojej lustrzanki zdecydował się na system Canona. Stoi przed wyborem 1000d,
450d, 500d, 50d, 7D, 5D, 1D. Oczywiście ograniczony jest budżetem, ale chce wybrać model, który będzie miał jak najwięcej za jak najmniej.
Weźmie pod uwagę najtańszy 1000d za około 1400zł (body), niezły na początek, ale szybko zauważy, że dokładając jakieś 500 zł będzie miał model 450d (1950zł), który ma np. większą matrycę. Następnie zerknie na model 500d (2350 zł), który ma jeszcze lepszą matrycę, jest szybszy i jeszcze nagrywa filmy w FullHD, a trzeba dołożyć "tylko" 300 zł względem 450d. Potem jest 50d (3300zł), matryca podobna do tej z modelu 500d, ale zupełnie inna jakość wykonania, dodatkowy wyświetacz, wygoda pracy, a dołożyć trzeba niecałe 1000zł względem 500d. Dalej już idzie z górki 7D (5600zł), 5D (8100zł), 1D Mark IV (17300zł)...
Ile trzeba zapłacić,żeby mieć jak najlepiej za jak najmniej. Czy warto kupić model wyższy, czy może oszczędzić kilka stówek kupując model niższy, a zainwestować w obiektyw?
Moim zdaniem myśląc poważnie warto dołożyć pieniądze i zamiast 1000d kupić 500d. Różnica w cenie jest znaczna ok. 900 zł, ale przeskok jakościowy jest moim zdaniem równie znaczący (matryca, wizjer, LCD itd. jest lepsze w 500d). Fakt 900 zł to nie mało, ale kupujemy sprzęt raz na parę lat, więc moim zdanie warto dołożyć.
Sytuacja zmienia się gdy porównamy 500d z 50d. Musimy dopłacić kolejny 1000zł, aby mieć coś lepszego, ale czy przeskok jakościowy pomiędzy 50d, a 500d będzie tak duży i odczuwalny jak pomiędzy 1000d,a 500d. Moim zdaniem dla przeciętnego amatora, aż tak dużej różnicy nie będzie jak sugerowałaby to różnica w cenie.
Wniosek dla mnie jest taki:
Jeśli kupujesz pierwszą lustrzankę to warto dołożyć kilkaset złotych względem najtańszego modelu, ale nie warto przekraczać pewnego progu i dokładać do kolejnych modeli, bo nie odczujesz różnicy (a wydasz kasę).
Natomiast kiedy kupujesz kolejną lustrzankę to sprawa jest inna. Wiesz już czego od sprzętu oczekujesz, a czego nie, ale trzeba zdać sobie sprawę,że powyżej pewnego poziomu jakości/ceny trzeba dołożyć dużo pieniędzy, żeby mieć trochę lepiej.
Zerknijcie na średnie oceny Canonów (testy optyczne.pl) w stosunku do cen:
1000d: 4.3 pkt/6 cena 1400zł
450d: 4.6 pkt/6 cena 1950zł
500d: 4.8 pkt/6 cena 2350zł
50d: 5.1 pkt/6 cena 3300zł
7d: 5.1pkt/6 cena 5600zł
5d Mark II: 5.3pkt/6 cena 8100zł
3) Moja przeszłość "sprzętowa"
Jeśli chodzi o moją historię sprzętową to sprawa jest dość typowa.
Pierwszy aparat cyfrowy jaki kupiłem to Canon PowerShot A60 za ciężko zarobione 1250 zł w 2004 roku. Zrobiłem nim setki zdjęć udanych, mniej udanych i tysiące beznadziejnych... chyba z rok temu zamieniłem na Canona PowerShot 590IS, którego kupiłem po promocyjnej cenie 400zł. Poznałem te aparaty bardzo dobrze ich możliwości i ograniczenia, ucząc się jak robić najlepsze zdjęcia.
Ale kompakt to tylko kompakt, nie przeskoczy się jego ograniczeń i tyle. Przyszedł czas na zakup lustrzanki.
Napisałem w pierwszym poście,że istotne jest przemyśleć przed zakupem lustrzanki jakie obiektywy będą użytkownika interesowały w przyszłości...
4) Co dla "totalnego" amatora
Mnich zapytał co z totalnym amatorem, który nie ma ulubionych ogniskowych lub nie wie jak ważna jest jasność obiektywu?
Sprawa jest prosta nich takie osoby kupią sobie za kilkaset zł przyzwoity aparat kompaktowy,pstryknie kilka tysięcy ujęć, nauczy się robić i rozróżniać dobre zdjęcia od złych, pozna trochę teorii i osiągnie granicę możliwości takiego kompakta.
Wtedy będzie wiedział, czy chce czegoś więcej (lustrzanka), czy może pozostanie przy kompaktach, których wybór jest przecież bardzo duży.
Kompaktem też da się robić zdjęcia! Poczytajcie test "Kompakty pod choinkę" lub "Test kompaktów szerokokątnych".
Radujemy się tym, że zrobiłeś nam tu kompilację wyników tzw. testów korpusów okraszoną takimi celnymi stwierdzeniami jak stosunek jakości do ceny oraz kilkoma innymi cennymi uogólnieniami...
krisv740 [Usunięty]
Wysłany: Pon 07 Gru, 2009
luk_forever napisał/a:
Mnich zapytał co z totalnym amatorem, który nie ma ulubionych ogniskowych lub nie wie jak ważna jest jasność obiektywu?
Sprawa jest prosta nich takie osoby kupią sobie za kilkaset zł przyzwoity aparat kompaktowy,pstryknie kilka tysięcy ujęć, nauczy się robić i rozróżniać dobre zdjęcia od złych, pozna trochę teorii i osiągnie granicę możliwości takiego kompakta.
Wtedy będzie wiedział, czy chce czegoś więcej (lustrzanka), czy może pozostanie przy kompaktach, których wybór jest przecież bardzo duży.
pobożne życzenia zawsze w cenie....
luk_forever napisał/a:
Kompaktem też da się robić zdjęcia! Poczytajcie test "Kompakty pod choinkę" lub "Test kompaktów szerokokątnych".
a co jeśli nie chce mi się czytać tych "poradników" i "testów"
i żeby była jasność - piszę to całkowicie niezłośliwie....
pooglądaj sobie forum (stare wpisy) i poczekaj z miesiąc -dwa - zobabczysz jaki będzie odzew na twój "elaborat"....
Chłopaki, zupełnie niepotrzebnie bombardujecie inicjatywę i zapał. luk_forever nie ustrzegł się kilku błędów w swoim tekście ale właśnie takiego czegoś nie chciało nam się napisać, tylko w kółko odpowiadamy na te same pytania, lub nie odpowiadamy bo mamy już dosyć. A tak będzie można przekierować – przeczytaj sobie najpierw to, a dopiero potem pytaj dalej.
Oczywiście są problemy – najpoważniejszy to niezdecydowanie i niewiedza początkującego. Tak jak zauważył Mnich, początkujący nie wiedzą jakie lubią (będą lubić) ogniskowe, ale też nie zdecydują się i nigdy nie dowiedzą jeśli im nie uświadomimy tego, że to jest ważniejsze niż puszka.
No może jednak coś będzie z tego wątku?
Chłopaki, zupełnie niepotrzebnie bombardujecie inicjatywę i zapał. luk_forever nie ustrzegł się kilku błędów w swoim tekście ale właśnie takiego czegoś nie chciało nam się napisać, tylko w kółko odpowiadamy na te same pytania, lub nie odpowiadamy bo mamy już dosyć. A tak będzie można przekierować – przeczytaj sobie najpierw to, a dopiero potem pytaj dalej.
Boże, przekierowywać? Do wielu komunałów i kilku bardzo subiektywnych wniosków? Co ciekawsze wytworzonych na podstawie 'analizy testów'???
Hmmm, chyba że ktoś lubi proste, świetlane recepty, typu:
olympus jest be...
'stosunek jakości do ceny'
warto dopłacić od 1000d do 500d ale od 500d do 50d juz nie...
Dla mnie ten tekst jest wartościowy jako osobiste przemyślenia luk_forever i jako taki może komuś pomóc w wyborze poprzez pryzmat wyboru kogoś innego i jego uzasadnienia. Może pobudzi do myślenia jak ktoś stwierdzi "zaraz zaraz, ja mam zupełnie inne potrzeby i odczucia". Ważne żeby samemu zdawać sobie sprawę, że np. przytoczony już Olympus nie jest be tylko ma swoją specyfikę i może nie trafiać we wszystkie potrzeby i gusta.
Oczywiście nie można kierować do niego z założeniem, że jest to jakiś poradnik dla każdego nowicjusza.
RB, nie byłem precyzyjny. Nie miałem na myśli przemyśleń o konkretnych modelach, ale te uwagi ogólne, które były na początku. O wyborach, szkłach, o tym co po jakimś czasie przestaje być ważne a co zaczyna. Dopisałbym jeszcze parę takich uwag dla kompletu (ale nie mam czasu i mi się nie chce). Co do konkretnych modeli to macie rację – to osobiste odczucia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,41 sekundy. Zapytań do SQL: 15