Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sob 26 Gru, 2009 Czy warto zakupic używane d60
Jako że jestem tu nowy witam wszystkich.
Wasze forum czytuję już od prawie roku i myślałem że obędzie się bez zadawania pytań, a jednak muszę zapytać.
Zastanawiam się nad zakupem w/w wymienionego aparatu i teraz pytanie czy wart on jest ceny około 1000 zł..?
Może kilka słów o mojej fotograficznej przeszłości.
Moim pierwszym aparatem (właściwie należy do ojca) był obecnie leciwy Zenit-11 (bardzo miło go wspominam, pełny manual + masa )
Następnie, jako że cyfrowych lustrzanek w przystepnej cenie w tamtym czasie nie było, zaopatrzyłem się w kompakt Sony DSC-H1, który użytkuje już od około pięciu lat.
Niestety aparat jak by się dla mnie "wypalił"...
I teraz mam pytanie czy warto inwestować w puszkę typu d60+nowy kit 18-105 (to na początek), na pewno w niedalekiej przyszłości chciałbym dokupić jakąś jasną stałkę, no a na pewno do kwietnia chciałbym zaopatrzyć się w jakieś tele, którym można by polować na stalowe ptaki...
Czy może lepiej zacisnąć pasa i od razu kupić d90+kit, z tym że z obiektywami nie będzie już tak kolorowo... (tele jest konieczne)
Na pewno w przyszłości tak czy siak chcę zakupić d90, chyba że ewentualny następca będzie lepszy i nie droższy:)
Mam nadzieję że nie namieszałem zbytnio i że zrozumiecie o co mi chodzi
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez komor Sob 26 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz
scorp,
jeżeli masz mieć d60 od zaraz a na D90 masz czekać(nie wiem jak długo) to musisz przemyśleć czy chcesz czekać, tu jakby ciężko ci doradzić żebyś czekał. Różnice miedzy obiema puszkami nie trzeba ci wyłuszczać ..... wybór i tak należy do ciebie
Wysłany: Nie 27 Gru, 2009 Re: Czy warto zakupic używane d60
scorp napisał/a:
Na pewno w przyszłości tak czy siak chcę zakupić d90, chyba że ewentualny następca będzie lepszy i nie droższy:)
A w czym oczekujesz, że będzie "lepszy"? Co do ceny, to niektórzy w cuda wierzą...
Nawet D90 niekoniecznie musi wtedy stanieć, jak nadal będzie na niego popyt.
Zakładałem budżet początkowy około 2500zł, jednak jak bym tak się mocno uparł to jestem w stanie wygospodarować gotówkę na d90.
Zależy mi w sumie na lepszej matrycy niż, ta którą ma moja małpka(szumi od iso200) no i na "klapnięciach lustra" bo jednak nie ma to jak kadrowanie z użyciem wizjera, przez który widzimy rzeczywisty obraz, a nie zbitek kolorowych pikseli... no i ciut szybszym AF'ie.
Zakładałem zakup D60 jako aparatu przejściowego na coś lepszego. Dzięki temu mógłbym wcześniej zaopatrzyć się w dodatkowe szkiełka, a po 6-12miesiącach planowałem sprzedaż i przesiadkę na coś bardziej zaawansowanego (w tym przypadku D90, niekoniecznie w niższej niż obecna cenie).
Czy taki zabieg ma w ogóle sens?
I czy D60+Nikkor 18-105vr to sensowne połączenie?
Hi,
Jak to mowią, biednego nie stać na kupowanie tanich rzeczy.
Na Twoim miejscu poczekal bym jeszcze dwa miesiące i kupil bym D90. Kupując d60 z zamiarem odsprzedania za jakiś czas nie ma sęsu, bo natym stracisz.
mz to ma ręce i nogi. kupisz tanio d60, 18-105 - do focenia starczy, masz czas na rozpoznanie sprzętu i szkolenie się. potem dalsze szkła, szkła i jeszcze szkła, a kiedyś w przyszłości d90.
To sensowne połączenie. Tak samo jak D40+18-105 czy D90+18-105
Jednak różnica między D60 a D90 jest na tyle spora, że na Twoim miejscu wolałbym jednak od razu D90 (biorąc pod uwagę, że D60 traktujesz jako sprzęt przejściowy).
D90 jest aparatem z którym można się zżyć na dłużej...
Tak, ale zastanów się czy nie lepiej kupić nowy zestaw D5000+nikkor 18-105vr? Za ok.800pln więcej dostaniesz nowy aparat z matrycą jak w D90, AF takim jak w D90, z LV, z uchylnym ekranem LCD, z opcją nagrywania filmów-pod każdym z tych "względów" lepszy od D60.
scorp napisał/a:
Zakładałem budżet początkowy około 2500zł, jednak jak bym tak się mocno uparł to jestem w stanie wygospodarować gotówkę na d90.
No to kupuj D90.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 27 Gru, 2009
scorp, moim zdaniem ten zakup(d60+18-105) ma sens, jeżeli w pierwsze szkło w które celujesz po tym zoomie to nie będzie 50/1.8 - bo jeżeli TAK to nie będziesz miał af. Domyślać się można, że 35tka, 50/1.8 + czasem 70-300vr to takie szkiełka, w które najczęściej celują amatorzy w nikonie. Niestety przy 50/1.8 nie będziesz miał na d60 af-u.
Sunders napisał/a:
ak, ale zastanów się czy nie lepiej kupić nowy zestaw D5000+nikkor 18-105vr? Za ok.800pln więcej dostaniesz nowy aparat z matrycą jak w D90, AF takim jak w D90, z LV, z uchylnym ekranem LCD, z opcją nagrywania filmów-pod każdym z tych "względów" lepszy od D60.
scorp, nie no nie słuchaj tej rady (sorry Sunders ) - lepiej od razu celować w d90
edit
dżony a po prawie 200 postach na forumie ty nie wiesz gdzie wątek założyć albo poruszyć "swój problem" . Nie sprzedawaj swojej Alfy, canony są do bani, zresztą canon nie ma stabilizacji a bez stabilizacji nie da się fotografować.
Ostatnio zmieniony przez kozidron Nie 27 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz
ja mam podobny problem, ale trochę inny
nie chciałem pisać na forum,ale jednak
od dłuższego czasu zastanawiam się nad sprzedaniem całej mojej torby z Sony
a200. lampą i innymi szpargałami za 2tyś. nie mniej.
i kupić używane 40D, ale z kolei wtedy mam sam korpus i manualną 50mm, a mając sony z niepewnym systemem mam nieco więcej(stabilizacja, af w korpusie ), ale ten brak a700 mnie dobija.
i masz ci babo placek.
scorp, nie no nie słuchaj tej rady (sorry Sunders ) - lepiej od razu celować w d90
W sumie też tak myślę, że gdybym kupił D5000 moim zdaniem nie warto go potem wymieniać na D90, a z D60 sprawa będzie prosta.
Co do szkiełek to zdaję sobie sprawę z braku śrubokręta, tylko jedynym szkiełkiem które nie miało by AF, a które na razie mnie interesuje to właśnie50/1,8 lub 35, ale to kwestia "wstrzelenia" się w daną ogniskową, a przy stałkach ręczne ostrzenie to chyba nie problem... Natomiast 70-300vr to pozycja pewna, w kompakcie miałem ekwiwalent małego obrazka 36-432mm, a tutaj miałbym ciut więcej.
Muszę sprawę dobrze przemyśleć i dlatego to całe zamieszanie, a miało go nie być
Na podjęcie decyzji mam czas do końca roku (takie moje ultimatum, żeby nie myśleć w nieskończonośc)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11