Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 15 Gru, 2009 Rekwizyty w pracy fotografa.
Witam wszystkich.
Mając ostatnio trochę czasu myślałem nad przyszłymi sesjami fotograficznymi. Jako, że nie fotografuję długo to często mam problem z rekwizytami. Pomyślałem, że miło by było wymieniać się doświadczeniami. Mimo, że przeszukałem nie jedno forum dyskusyjne nie znalazłem podobnego tematu. Proponuję wiec by zamieszczać wasze pomysły do sesji itp...
Może ja zacznę.
Pierwszą z przyszłych sesji wykonam w dużym garażu a właściwie warsztatu do jakiego mam dostęp. Stoi w nim rozbity samochód. Miejsce pełne narzędzi dlatego modelka w 3 wersjach:
1 długie ubranie robocze niebieskie ogrodniczki kamizelka koniecznie brudne do tego traperki robocze twarz modelki umorusana ala smary kurz itp
2: ogrodniczki i krótka koszulka z dekoltem te same rekwizyty
3: Modelka w krótkich dzinsowych szortach koszulka z dekoltem buty na obcasie zdjęcia wraz z modelem
Inna sesja jaka mi wpadła do głowy to zdjęcia w opuszczonym szpitalu.
Nie wiem jeszcze czy zdjęcia wykonywane będą z modelem czy modelka ale rekwizyty jakie już mam to kaftan bezpieczeństwa, pasiasta piżama na pewno będę chciał pokazać obraz ćpuna więc strzykawki trochę soli wizaż- ciało posiniaczone blade...
Jest jeszcze pomysł z wykonaniem zdjęć u mojej kochanej babci w drewutni i w klimatycznej drewnianej szopie z siankiem ale tu jeszcze nic nie zaplanowałem.
Jeśli robiliście zdjęcia w różnych stylach chiński, japoński, postaci filmowe, sceny gansterskie, i wiele wiele innych a zdjęcia wam się podobały możecie podpowiedzieć mniej więcej w jakich miejscach z jakim wystrojem i jakimi rekwizytami były robione.
Wątek absolutnie nie ma na celu kopiowania pomysłów ale raczej poszerzenia własnej kreatywności... Wymiana doświadczeń może być kolejnym doświadczeniem. Miło by było by wrzucać np 1-2 zdjęcia poglądowe jak co wyszło.
Ciekaw jestem jaka będzie wasza reakcja na nową propozycję. Jestem pełen nadziei, że odzew będzie pozytywny.
Pozdrawiam serdecznie i czekam na wasze opinie do mojej propozycji.
Apropos sesji w szpitalu - kwiaty, dużo kwiatów, pojedyncze, bukiety, świeżutkie kolorowe! Może fajnie kontrastować i przywrócić do życia pomieszczenia opuszczonego szpitala. Dawać nadzieję i przypominać. Ze strzykawkami i siniakami nie przesadzałbym bo to takie oczywiste.
Jeśli chodzi o warsztat to jeśli auto już rozwalone niech może po nim poskacze troche (coby dynamicznie bylo) może lepiej jakby za pielęgniarkę z kluczem w ręku się przebrala użyła stetoskopu i badała maszynkę a on z fajką w zębach czekający z troską jak na poród dziecka:)
A co do drewutni hmmm.... daj Babci siekierkę i jakiegoś kuraka załatw na wigilijny stół albo świniaka
Serdecznie Pozdrawiam
Świetne pomysły i świetne komentarze. Szkoda, że tak mały odzew ze strony bardziej doświadczonych fotografów. Brak chęci podzielenia się doświadczeniem a może niechęć do powielania pomysłów sam nie wiem. W każdym razie jak ogląda się zdjęcia nawet z niedopracowanej ale kreatywnej sesji z dobrym pomysłem to przykuwają uwagę. Miałem nadzieję, że temacik spotka się z większym odzewem bo tak na prawdę to temat rzeka w którym posty powtarzać się nie muszą. No szkoda
Wysłany: Sob 19 Gru, 2009
Mnie na przykład jakiekolwiek ustawianie rzeczywistości nie interesuje, choć przyznaję, że są ustawione zdjęcia, które się mi podobają. Ale to musi być BARDZO dobre zdjęcie. Patenty typu laska z dekoltem uroczo umursana przy samochodzie mnie nie ruszają jako mocno nieświeże, choć laska owszem może to uczynić, więc nie fatyguj się, dawaj laskę jak jest ...
Na tym forum fotografia kreatywna w ogóle mało kogo interesuje... Niestety... Mam kilka pomysłów, które prędzej, czy później zrealizuję, ale nie widzę powodu, by dzielić się nimi, zanim je zrealizuję...
Użycie pejoratywnego określenia sugeruje, że ma na myśli, że jest to coś "gorszego", od fotografii, w której nie "oszukuje" się widza... A tym czasem kreacja rzeczywistości wymaga znacznie więcej wyobraźni, wiedzy i umiejętności, niż po prostu jej uwiecznianie... Generalnie, to zewsząd mamy raczej zalew kiepskich obrazków uwieczniających rzeczywistość, niż tych pretendujących nawet do bycia fotografią kreatywną...
Zgadzam się z wami w tym, iż jest zadaniem bardzo trudnym przedstawienie ustawianej fotografii tak by była dla odbiorcy jak najmniej ustawiana. Ciężko jest samemu stworzyć od początku do końca taką sesję dlatego założyłem ten wątek. Co wiele głów to nie jedna. Jeśli każdy by zaproponował jakieś rekwizyty do danej scenerii można by spróbować stworzyć na prawdę ciekawą sesję taki plenerek online . Pomysły które pozwoliły by stworzyć ustawianą sesję jak najbardziej naturalną nie przyjdą jednej osobie a przynajmniej nie będzie ich niewyobrażalnie dużo a wspólnie można stworzyć naprawdę ciekawe obrazy. W każdym razie w pewien sposób wytłumaczyliście mi niechęc do wypowiadania się w takich wątkach. Liczę jednak na to, że może znajdzie się ktoś chętny do wzięcia udziału w dyskusji. Może pochwali się osiągnięciami, a może po prostu poprosi o pomoc rady wsparcie pomysły ja chętnie pomogę tym co wykreuje moja wyobraźnia.
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pon 21 Gru, 2009
Fear, jaad75 przecież wyraźnie napisał:
jaad75 napisał/a:
nie widzę powodu, by dzielić się nimi, zanim je zrealizuję...
a to co już zrealizował on i inni, możesz pooglądać w odpowiednich działach 'Nasze Zdjęcia'
Fear napisał/a:
Liczę jednak na to, że może znajdzie się ktoś chętny do wzięcia udziału w dyskusji.
Może po Świętach
Fear napisał/a:
Może pochwali się osiągnięciami
Jak już ktoś coś osiągnie, to robi się z niego tzw. Miszcz i ucieka z forum
Fear napisał/a:
a może po prostu poprosi o pomoc rady wsparcie pomysły ja chętnie pomogę tym co wykreuje moja wyobraźnia.
Generalnie jak już potrzebuję pomysłu, idei, wskazówki, to wolę przejrzeć naście albumów fotograficznych na interesujący mnie temat, niż próbować robić na forum burzę mózgów
Może rozkręcisz dyskusję przedstawiając to co już 'wykreowała Twoja wyobraźnia' ? Jakiś punkt odniesienia...
Oh jaad, trochę luzu . Jakie pejoratywne? To metafora była.
A to ok. Widocznie przewrażliwiony jestem, zwłaszcza, że dyskusje tego typu przewijały się już kiedyś...
Fear napisał/a:
Zgadzam się z wami w tym, iż jest zadaniem bardzo trudnym przedstawienie ustawianej fotografii tak by była dla odbiorcy jak najmniej ustawiana.
Fear napisał/a:
Pomysły które pozwoliły by stworzyć ustawianą sesję jak najbardziej naturalną nie przyjdą jednej osobie a przynajmniej nie będzie ich niewyobrażalnie dużo a wspólnie można stworzyć naprawdę ciekawe obrazy.
Generalnie, wydaje mi się, że masz złe założenia - tu nie chodzi o to, czy sesja wygląda naturalnie, czy wręcz przeciwnie, to nie powinien być priorytet IMHO. Tak jak filmy fabularne powstają na różne tematy i czasem dzieją się w zupełnie surrealistycznych sceneriach i pokazują abstrakcyjne sytuacje, tak zdjęcia mogą robić dokładnie to samo... Moim zdaniem, zdjęcie takie powinno być jak klatka filmu, która w naszej głowie powoduje rodzaj sprzężenia, tak, że budujemy sobie obraz tego, co było wcześniej i co stanie się później, budujemy sobie historię, krótszy lub dłuższy ciąg zdarzeń, w który oglądany obraz wpisujemy... Takie zdjęcia mi się podobają i takie chciałbym robić - może kiedyś mi się uda... Narazie produkuję sobie w miarę dobre technicznie obrazki i dopiero uczę się świadomie dobierać i operować środkami wyrazu... Pomysły na prawdziwe fotografie gdzieś tam kołaczą mi się z tyłu głowy, ale jest tam również podświadoma obawa, że może ktoś zrobi coś podobnego szybciej i lepiej niż ja, jeśli podzielę się nimi zanim będę gotowy do realizacji...
Wysłany: Pon 21 Gru, 2009
jaad75 napisał/a:
wydaje mi się, że masz złe założenia - tu nie chodzi o to, czy sesja wygląda naturalnie, czy wręcz przeciwnie, to nie powinien być priorytet IMHO.
Dokładnie. Zdjęcie musi się obronić. Jesli cała ocena fotografii jest "ee, to nienaturalne, to nie mogło tak być" to znaczy, że się nie obroniła. Ludzie chodzą do teatru i czasem za całą scenografię barokowej sztuki uchodzi jedna stara skrzynia - i jeśli sztuka jest dobrze zagrana to później mówia "ależ super to było, świetny pomysł, skrzynia robiła i za stół, i za łoże, i za blanki murów w czasie najazdu i za okręt w czasie ucieczki". A sztuka będzie do kitu, to powiedzą "ależ głupia była scenografia, chyba się im kasa skończyła".
I - dokładnie jak w przypadku fotografii - dużo "bezpieczniej" zrobić barokową scenografię do barokowej sztuki - i jakoś tam ujdzie w tłoku, nawet jak nie będzie achów i ochów. Natomiast eksperyment przynajmniej na pewno nie zostanie niezauważony .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 12