Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tak sobie czytam o tym nowym standardzie i zastanawia mnie o co chodzi z ta dożywotnią gwarancją. Czy faktycznie jest to dotąd aż karta padnie, czy też jest to jakiś kant i wynosi to np. 2-3 lata ?
A tak wogóle to jakie macie doświadczenia z awaryjnością kart pamięci ?
Z tego co pamiętam, dożywotnia czy tam wieczysta gwarancja = 2 lata od zakończenia produkcji danego modelu. Czyli czytaj 2 lata, bo często elektronika którą się kupuje z racji szybkiego postępu i zastępowania przez nowe modele nie jest już produkowana w momencie kiedy kupujesz.
Pstryczek, a ile będziesz jeszcze używał tych kart które posiadasz ?
dwa góra trzy lata
No wiesz, mam kilka starych kart SD których używam nadal, a najstarsza z nich służy mi juz z 9 lat, więc różnie to bywa
A poza tym część zdjęć archiwizuje sobie na takich właśnie kartach (2 lub 4 GB) bo są obecnie za grosze. Wole je nawet od płyt CD/DVD bo sa poręczniejsze.
Wole je również od pendrive bo są mniejsze i maja mechaniczną blokadę zapisu, czego ostatnio w penach ze świecą szuakać
No kurcze, nie wiem czy archiwizacji lepiej nie robić sobie na jakimś secie dwóch dysków ustawionych w raid i zamkniętych w zewnętrznej obudowie... chyba, że zdjęcia nie są aż tak ważne
a nowe i szybkie dyski nie padają szybciej jak karty ?
mi dyski padały co 3-4 lata (komputer w domu)
a archiwizacja na długie lata to serio zagwozdka, bo jak np. zachować nasze zdjecia byśmy je mogli oglądać z naszymi wnukami ???
płyty padają po 10 lub więcej latach (dostają jakichś kropek, utlenia sie część nośnika, mi padło 2-3 płyty z danymi nagrane z 10 lat temu ) oraz pare płyt z muzyką sprzed 10-15 lat (co prawda może je załatwiło użytkowanie w disc-manie)
TS [Usunięty]
Wysłany: Pią 11 Cze, 2010
Moim zdaniem bezpieczna i wygodna jest archiwizacja na dwóch zwykłych twardzielach znajdujących się w fizycznie różnych miejscach. Nie jedna obudowa i RAID, bo: kradzież, pożar, zalanie, piorun... A szansa, ze dwa dyski padną jednocześnie jest nikła, tym bardziej, że zużywający się dysk daje tego znaki (zob. HD Tune).
okej, czyi zakup oddzielnego dysku na którym NIE PRACUJĘ ale leży on sobie
a to leżenie nie wpłynie ?? jeśli dysk by nie pracował np. 5-10 lat to czy coś w nim nie zatrze sie przy starcie ???
a np. 20 lat ? jak "dzieciom" będę chciał pokazać "byłem nie gruby i nie łysy i byłem w tatrach zanim je zabetonowali i postawili multiplex i mc donalda z lądowiskiem helikopterów na giewoncie" ???
TS [Usunięty]
Wysłany: Pią 11 Cze, 2010
Ja bym nie martwił się o starzenie (pomijając kiepskie płytki), bo prędzej zmienią interfejsy, system plików czy coś jeszcze i na nowym sprzęcie już starych danych nie odczyta się. Tak jak teraz dyskietki 5 1/4'' DD z moimi pierwszymi programami . Twardych dysków sprzed 15 lat też to dotyczy. W cyfraku mam karty xD, kto za 10 lat będzie o nich pamiętać? Dlatego co ileś lat zdjęcia trzeba przenosić zdjęcia na aktualny sprzęt.
Ja bym nie martwił się o starzenie (pomijając kiepskie płytki), bo prędzej zmienią interfejsy, system plików czy coś jeszcze i na nowym sprzęcie już starych danych nie odczyta się. Tak jak teraz dyskietki 5 1/4'' DD z moimi pierwszymi programami . Twardych dysków sprzed 15 lat też to dotyczy. W cyfraku mam karty xD, kto za 10 lat będzie o nich pamiętać? Dlatego co ileś lat zdjęcia trzeba przenosić zdjęcia na aktualny sprzęt.
Właśnie, niestety tak to wygląda. Typowo marketingowe podejście. Kuszą nas coraz większą pojemnością nośników, a nie pracują nad zwiększeniem trwałości i co dziwne nikt nie naciska ich by coś w tym kierunku robili. Mają to po prostu w dupie, aby tylko kupować wciąż nowe produkty. Dobry konsument to bezmyślny konsument !
Owszem były dobre płyty do archiwizacji:
CD-R Gold Digital Photo
Producent informuje że warstwa odbijająca wykonana z czystego 24-karatowego złota sprawia, że płyta charakteryzuje się niedoścignioną trwałością (do 100 lat)
ale nie wiem czy są jeszcze dostępne na rynku i czy temat ten jest rozwijany w kierunku zwiększenia pojemności nośników. Obecnie płytka CD ma śmieszną pojemność do archiwizacji, zwłaszcza, że cena tych "GOLD PŁYTEK" też nie była mała o ile pamiętam.
Kuszą nas coraz większą pojemnością nośników, a nie pracują nad zwiększeniem trwałości i co dziwne nikt nie naciska ich by coś w tym kierunku robili.
Pstryczek, ja nie widzę w tym nic dziwnego. Po co komu trwałość 100 lat?
Pojemność dowolnego nośnika danych zwiększa się ok. 2-krotnie w ciągu 2 lat.
Przykładowo, jeżeli 6 lat temu kupiłeś kartę 1GB za 150 zł., a teraz możesz kupić 8GB za tyle samo kasy, to co stoi na przeszkodzie aby ze starej karty zgrać ten 1GB (może nawet 1000 zdjęć) na nawy nośnik? Operacja ta zajmie 1/8 przestrzeni dyskowej i masz w zamian "świeże" pliki. I karta będzie szybsza niż stara, czyli łatwiej będzie zaglądać do tego archiwum itp.
To oczywiście tylko przykład. Rzecz ma się podobnie z innymi nośnikami: HDD, taśmy magnetyczne w streamerach, płyty CD itp.
Według mnie tak należy to robić inaczej za parę lat zajrzymy do dysku i ... pusto.
jestem za archiwizacją bezpieczną na dwóch dyskach na bieżąco, a jeśli chcemy zachować na dłużej, to przechodzić w kółko na nowsze nośniki zamiast archiwizować na jeden na lata.
Wszystko się zgadza, ale na okresową operacje kopiowania całego archiwym należy znaleźć czas i chęci, a z tym bywa w dzisiejszym 'wyścigu szczurów' różnie
Druga rzecz to pogoń za coraz większą ilością GB (teraz już TB) upchanych na coraz mniejszej przestrzeni (taki odpowiednik megapixelozy ). A to chyba zwiększa ryzyko utraty danych, o ile się nie mylę. Więc na każdy kolejny nośnik najnowszej generacji trzebaby przekopiowywać archiwum po krótszym czasie (w postepie geometrycznym) skoro o trwałość producent nie dba. Do czego to doprowadzi ?
To takie moje luźne przemyślenia. Oczywiście możemy się nie zgadzać co do zasadności takiego postępowania. Wg mnie oczywiście postęp musi być, trzeba kupować nowe rozwiązania technologiczne by wszyscy mieli co jeść. Ale trzeba w tym wszystkim też zachować zdrowy rozsądek.
Podobałoby mi się takie podejście do sprawy, że owszem nowe technologie niech sobie wchodzą itd., ale równolegle z nimi powinny być rozwijane i oferowane (może mniej pojemne, droższe) nośniki do długiej i pewnej archiwizacji danych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 10