Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zielona (; - Na początek, ale pragnę się rozwijać :)
Autor Wiadomość
Chimeryczna 
Nowy

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009   Zielona (; - Na początek, ale pragnę się rozwijać :)

Fotografią interesuję się już od dawna, ale jak do tej pory była to tylko forma zabawy. Teraz chciałabym się tym zająć na poważnie. Jednak póki co jetem w tym temacie całkowicie zielona. :) Chciałabym znaleźć niezbyt drogi sprzęt w okolicy 3 tys. zł (lustrzanka + obiektyw), który będzie się nadawał na początek, ale też nie będzie zbyt prosty. Chciałabym żeby wystarczył mi na trochę dłużej i żebym nie musiała wymieniać go wkrótce na coś bardziej profesjonalnego. Nie boję się wyzwań i mogę w razie potrzeby liczyć pomoc kogoś kto już trochę się na tym zna :)
Rozważałam jak póki co tylko różna rodzaje Alfa Sony, te nowsze cieszą się dość dobrymi ocenami... ale jestem otwarta na inne propozycje :)
Co chciałbym fotografować... Zdecydowanie ludzi. Robię raczej artystyczne zdjęcia. Zwykłe rzeczy w niezwykły sposób. Jeśli jest ktoś zainteresowany mogę się pochwalić moimi dokonaniami (zwykły aparat cyfrowy + odrobiona grafiki komputerowej - będzie lepiej wiadomo co mnie przede wszystkim interesuje). Dodatkowo lubię czasem fotografować naturę. Makro... nie próbowałam i chyba nie chcę ;)

W przyszłości myślę że mogę dokupić różne inne obiektywy, ale sama lustrzanka wolałabym żeby póki co była wytaczająca. Dopiero kiedy poczuję, że fotografia porwała mnie bez reszty (co wydaje mi się dość prawdopodobne) zastanowię się nad nową :)

Dziewczynki 079.jpg
Plik ściągnięto 7793 raz(y) 117,56 KB

Dziewczynki 046.jpg
Bardzo słaba jakość, ale i tak lubię to zdjęcie ;) - Moja kuzynka.
Plik ściągnięto 7789 raz(y) 108,4 KB

Reklama

ophiuchus 
Optyczny

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009   

Chimeryczna, Witaj! :) Skoro interesowałaś się Alfami mógłbym zasugerować kupno A500 z kitem i do tego obiektyw 1.8/50, który sprawdziłby się świetnie w operowaniu małą głębią ostrości. Ewentualnie analogiczny sprzęt innego producenta (Canon 500D, Nikon D5000). W dalszej kolejności może zainwestuj w lampę błyskową i krótkie tele typu 1.8/85 albo jakieś zestawik do fotografii studyjnej. Udanych fot. :]

konczako 
Entuzjasta

Proponuje zainteresowac się takim zestawem - Nikon D5000+18-55VR+jasna stałka 35/1.8

http://e-cyfrowe.pl/nikon...vr-p-11688.html
http://e-cyfrowe.pl/nikon...8g-p-10429.html

Zestaw na poczatek jak najbardziej zadawalający zwłaszcza jeśli masz artystyczne aspiracje :wink: .
Pozdrawiam

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

kurcze, jeśli portret, to chyba jednak fajniej byłoby mieć 50/1.4 kosztem wysokich iso...

za 1600zl kupi się d3000 z 18-55VR
ma się 1300zł na obiektyw... moim zdaniem no po prostu opyla się w Twoim przypadku zaczynać od AF-S 50/1.4G

35/1.8 jest świetna, ale nie do portretów, przynajmniej tak z moich doświadczeń wynika.

Zresztą, jak pofocisz troszkę, to pewnie wymienisz 18-55VR na 35G i będziesz mieć jak na razie najlepszy stałkowy duet z własnym silnikiem do nikona :)

ophiuchus 
Optyczny

Hmmm... a matryca z D5000 nie będzie cokolwiek lepsza? ;) 35 mm faktycznie może być za szerokie na portrety, a 1.4/50 mogłoby poczekać, chociaż sugestia bardzo dobra.

mavierk 
never knows best

ale w czym lepsza? w ISO 200-800? nie, nie będzie. W iso 1600? No bez przesady, na F1.4 taka czułość będzie rzadkością :)

No chyba, że w portrecie iso 1600 jest bardzo potrzebne, tak samo jak i odchylany wyświetlacz.

Chimeryczna 
Nowy

Szybkie odpowiedzi. dziękuję (;
Zakup chce dobrze przemyśleć. Planuje go na przełomie stycznia i lutego. Na co powinnam zwrócić uwagę? Co jest co? Ja nie mam o niczym pojęcia jak narazie.... :(

ophiuchus 
Optyczny

Bardziej chodziło mi o perspektywę dalszej rozbudowy systemu. Podejrzewam, że Chimeryczna, jak tylko załapie co jest co zechce uzupełnić stan posiadania i fajnie gdyby na pierwszy ogień nie poszła puszka. :D Ale argumenty trafne oczywiście.

Chimeryczna, może na początek zwróć uwagę na wygodę użytkowania? Chyba w kwocie którą chcesz przeznaczyć na sprzęt, aparaty mają mniej więcej podobną funkcjonalność...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

W systemie Sony chyba nadal brakuje mi stałek w ludzkich cenach.
Kierunek który wskazał mavierk wydaje mi się najlepszy. Kita ze stabilizacją (IS/VR) można mieć dla szerokiego kąta, ale gro zabawy dadzą stałoogniskowe obiektywy.
Zakładając, że kupisz jakiś korpus z kitowym obiektywem, to na pewno przydadzą się stałki 35 mm, 50 mm i 85 mm. Świetne do eksperymentów to są takie specjalizowane szkła jak PC-E (nikkor) lub TS-E (canon), ale to już niezły wydatek. Możesz popróbować z lensbaby
http://www.lensbaby.com/
o ile oczywiście takie efekty Cię interesują.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Wto 29 Gru, 2009   Re: Zielona (; - Na początek, ale pragnę się rozwijać :)

Chimeryczna napisał/a:
Fotografią interesuję się już od dawna, [...] Jednak póki co jetem w tym temacie całkowicie zielona. :)
Czyli chyba jednak zielona... Być może za wczesnie, aby mówić o konkretnych ogniskowych, stałkach, srałkach itp. Ja na Twoim miejscu kupiłbym coś prostego z dołączonym obiektywem w zestawie. Zrobił kilka tysięcy zdjęć i... potem, to już sama będziesz wiedziała najlepiej co dalej.

frank_poole 
Nowy

Ja trochę inaczej - zacznę od obiektywu. Jeśli fotografujesz portrety to przyda się obiektyw w rodzaju Samyang 85/f.1.4 w cenie od 815 zł (ceneo).
http://www.optyczne.pl/15...Wst%C4%99p.html

Używałem parę dni pożyczony od znajomego i portrety wykonywane nim są naprawdę jak na moje potrzeby więcej niż dobre - dla Ciebie z pewnością też będzie OK.

Zostaje 2185 zł na body+kit. W tej cenie znajdziesz w zestawach: Nikony D3000/5000, Canona 1000D i jeszcze zostanie coś na torbę i kartę pamięci.
A jak dorzucisz z 300 zł to na Canona 500D z kitem starczy...

...ale już nie na torbę :wink:

komor 
Moderator

frank_poole napisał/a:
Jeśli fotografujesz portrety to przyda się obiektyw w rodzaju Samyang 85/f.1.4

Ciężko będzie zaczynać od tego sprzętu, bo na przysłonach typu 1.4–2 życzę powodzenia w łapaniu ostrości przy pomocy malutkich wizjerów z lustrzanek entry-level, ze standardową matówką. Tym bardziej, że z przykładowych zdjęć widać, że jednak trochę dynamiki w kadrze jest. Do tego brak wprawy i może nastąpić zniechęcenie. Ten zakup pozostawiłbym sobie na potem, a zaczął od 50 czy 30-35 mm z autofocusem. Szkoda, że w Nikonie tania pięćdziesiątka nie ma AF-u z tanimi puszkami, jednak ten Nikon mało zgodny wstecznie, wbrew powszechnie panującej opinii :)

Sunders 

http://www.e-fotojoker.pl...kor-50mm-f-1-8/
http://sklepfotograficzny...pus/e-620-25mm/

mavierk 
never knows best

komor, podepnij jakiegokolwiek Canona FD do swojego EOSa, albo leciwą sigmę :)
Sunders, pierwszy zestaw jak najbadziej, da nam to niezłą głębię (coś jak 75/2.8) ale oly.. wolałbym komachi set :D

Zawsze można jeszcze kupić to, co wszyscy: eosa 500d z kitem i 50/1.8 - tym też da się robić niezłe zdjęcia :)

Poka więcej swoich zdjęć, bo nie jestem pewien, czy kit jest Ci do portretów potrzebny, ale zdaje mi się, że tak :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez mavierk Wto 29 Gru, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

sigmiarz 
Optyczny

nic lepszego do portretu za te pieniądze nie znajdziesz
http://www.ceneo.pl/2063750

nikon d90 z 50 f1.8

albo

http://www.ceneo.pl/4567397
c 500d z 50mm

nie wiem która stałka lepsza optycznie, na pewno lepiej wykonana nikonowska.
z tym że ten nikon jest mniej amatorski od 500d, wygodniejszy w obsłudze.
d5000 nawet nie ma podglądu głębi ostrości, przy portrecie to kompletna pomyłka.

Odpowiedz do tematu