Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
chciałbym skorzystać z przestrzeni ProPhoto RGB aby wykorzystać sterowniki drukarek Epsona do druku w w/w przestrzeni barw. Jaka lustrzanka cyfrowa umożliwia pracę w tej przestrzeni (Sony, Nikon, Canon) i jakie oprogramowanie jest niezbędne do konwersji RAW do ProPhoto RGB. Z góry dziękuję za pomoc.
Lightroom i ACR mogą konwertować RAW-y do ProPhoto (z tego co pamiętam to ich natywna przestrzeń pracy) - bardziej problematycznym jest fakt, że zdaje się nie ma jeszcze urządzeń zdolnych tę przestrzeń wyświetlić, o druku nie wspominając...
Lightroom i ACR mogą konwertować RAW-y do ProPhoto (z tego co pamiętam to ich natywna przestrzeń pracy)
Zgadza się. Piszą o tym gdzieś w helpie do LR. Uzupełniając wypowiedź Jaada: każda lustrzanka pozwoli na pracę w przestrzeni ProPhotoRGB jeśli zamiast JPG użyjesz RAW.
RAW jako taki nie ma przestrzeni barwnej - ustala się ją dopiero w procesie wywoływania
I tu pojawia się interesujące pytanie: dlaczego w Canonie ustawienie profilu sRGB/AdobeRGB jest odzwierciedlane nie tylko w nazwie pliku JPG ale także CR2? Info dla nie wyznających Canona: przy ustawieniu sRGB zapisywane na karcie pliki mają nazwy IMG_xxxx (gdzie x=cyfra) natomiast przy ustawieniu AdobeRGB mają nazwy zaczynające się od podkreślnika: _MG_xxxx. Ale dotyczy to też RAW-ów – ktoś wie jak to rozumieć?
komor, wychodzi na to że to taki ficzer. Zakładam że nie ma to absolutnie żadnego wpływu na metodologię wywoływania. Bo gdyby jednak miało to - dlaczego w różnych Canonach jest różnie?
RAW, albo w tym przypadku matryca musi mieć jakiś gamut który można przyrównać do LABa. Gdzieś przeczytałem że natywną przestrzenią barw dla puszki jest właśnie ProPhoto, ale nie jestem tego na 100% pewien.
Żeby ściągnąć RAWA w przestrzeni ProPhoto należy ustawić w ACR odpowiedni profil oraz dać 16 bitów na kanał (od razu będzie widać jak się histogram zmienia). W photoshopie tak samo, przestrzeń robocza RGB na ProPhoto i 16 bit (ustawiamy photoshopa przed ACR). Dalej jeśli chodzi o workflow to 16 bitowy tiff zapisany z profilem powinien styknąć (najważniejsze jest to 16 bit).
Lepsze Epsony korzystaja z 8 kolorów do druku (K3 ultrachrome inks) i potrafią zreprodukować ponad 90% pantonów. ProPhoto faktycznie może być tu ciekawym wyborem, ale ni cholery nie wiem jak poprawnie się bawić w edycję na takim pliku (mój monitor wyświetla ponad 90% ale Adobe RGB)...
Gdzieś przeczytałem że natywną przestrzenią barw dla puszki jest właśnie ProPhoto, ale nie jestem tego na 100% pewien.
Bzdura, każda puszka ma swój gamut.
tupisac napisał/a:
Żeby ściągnąć RAWA w przestrzeni ProPhoto należy ustawić w ACR odpowiedni profil oraz dać 16 bitów na kanał (od razu będzie widać jak się histogram zmienia).
Nie. ACR i LR pracują natywnie w ProPhoto, ale to co w nich ustawiasz, to przestrzeń pliku wyjściowego.
tupisac napisał/a:
Dalej jeśli chodzi o workflow to 16 bitowy tiff zapisany z profilem powinien styknąć (najważniejsze jest to 16 bit).
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest otwieranie Smart Objects wprost z LR, czy ACR, no chyba, że engine w ACR-a i LR różnią się znacząco, tak jak ma to miejsce w przypadku otwierania Smart Objects z LR3 Beta w CS4...
tupisac napisał/a:
ProPhoto faktycznie może być tu ciekawym wyborem, ale ni cholery nie wiem jak poprawnie się bawić w edycję na takim pliku (mój monitor wyświetla ponad 90% ale Adobe RGB)...
Eee, to słabo, nawet mój notebook wyswietla 137% Adobe RGB...
Bawisz się na ślepo, podobnie jak na ślepo obrabiasz pliki AdobeRGB, na monitorze sRGB, ale zapas danych jest...
Gdzieś przeczytałem że natywną przestrzenią barw dla puszki jest właśnie ProPhoto, ale nie jestem tego na 100% pewien.
Bzdura, każda puszka ma swój gamut.
Czyli teraz jestem tego 100% niepewien
jaad75 napisał/a:
tupisac napisał/a:
Żeby ściągnąć RAWA w przestrzeni ProPhoto należy ustawić w ACR odpowiedni profil oraz dać 16 bitów na kanał (od razu będzie widać jak się histogram zmienia).
Nie. ACR i LR pracują natywnie w ProPhoto, ale to co w nich ustawiasz, to przestrzeń pliku wyjściowego.
Chyba o plik wyjściowy tutaj chodziło? Chcemy go drukować, wysyłać, zapisywać w róznych wersjach...
jaad75 napisał/a:
tupisac napisał/a:
Dalej jeśli chodzi o workflow to 16 bitowy tiff zapisany z profilem powinien styknąć (najważniejsze jest to 16 bit).
Znacznie lepszym rozwiązaniem jest otwieranie Smart Objects wprost z LR, czy ACR, no chyba, że engine w ACR-a i LR różnią się znacząco, tak jak ma to miejsce w przypadku otwierania Smart Objects z LR3 Beta w CS4...
Możliwe - nie próbowałem. Demo LR mi się przeterminowało. Czy jak wciągniemy RAWa do PS (via ACR) jako smart object to zmienia się przestrzeń robocza PS na ProPhoto?
Pisząc "workflow" miałem na mysli wyjście poza soft Adobe i puszczanie pliku np. przez epsonowski RIP.
jaad75 napisał/a:
tupisac napisał/a:
ProPhoto faktycznie może być tu ciekawym wyborem, ale ni cholery nie wiem jak poprawnie się bawić w edycję na takim pliku (mój monitor wyświetla ponad 90% ale Adobe RGB)...
Eee, to słabo, nawet mój notebook wyswietla 137% Adobe RGB...
Bawisz się na ślepo, podobnie jak na ślepo obrabiasz pliki AdobeRGB, na monitorze sRGB, ale zapas danych jest...
Hmmmm... Albo padłeś ofiarą nowoczesnych technik sprzedaży i nie rozumiesz o czym piszesz, albo masz naprawdę niesamowitego notebooka stworzonego pod CM. Mozna wiedzieć co to za typ? Jaką masz tam matrycę?
Od listopada jestem szczęśliwym posiadaczem Eizo S2242W, ale chyba dokonałem złego wyboru...
Chyba o plik wyjściowy tutaj chodziło? Chcemy go drukować, wysyłać, zapisywać w róznych wersjach...
Przestrzeń pliku wyjściowego, czyli takiego, który wychodzi z ACR/LR.
tupisac napisał/a:
Czy jak wciągniemy RAWa do PS (via ACR) jako smart object to zmienia się przestrzeń robocza PS na ProPhoto?
Zależy co masz ustawione w PS - ja nigdy nie konwertuję domyślnie i otwieram pliki w ich natywnej przestrzeni, czyli w tym wypadku otwieram w 16-bitowym ProPhoto...
tupisac napisał/a:
Mozna wiedzieć co to za typ? Jaką masz tam matrycę?
Vaio AW, z podświetleniem RGB-LED (Triluminos) - byłaby bajka, gdyby nie dali tam 6-cio bitowej matrycy TN, jak w każdym dostępnym obecnie notebooku... Zresztą ten model był dostępny bardzo krótko - obecne AW mają już zwykłe podświetlenie CCFL...
W domku otwieram z załączonym profilem, w robocie domyslnie konwertuję na fogrę jak leci.
Jeszcze nie miałem styczności z tym podświetleniem, brzmi ciekawie... Jeszcze chyba do CM nie dotarło... W robocie kalibrujemy sprzętowo (CE240W, i1 pro). Do domku niestety nie było mnie stać na monitor z odblokowanym LUTem ale jadę na własnym profilu i jest ok - gradienty są w miarę płynne i monitor przechodzi jako tako rzeźnika.
Kto nie zna rzeźnika - jest to odpowiednio spreparowany png (oglądać w 100%) składający się z drobnych pasków przeciwstawnych kolorów. Na dobrze skalibrowanym monitorze cały obrazek powinien być idealnie neutralny i stabilny, bez żadnych zafarbów, nic też nie powinno migać ani pływać.
Nie, ale przez to "robienie na ślepo" ciężko było mi się powstrzymać
Ale nie o to mi chodziło - jeśli Twój monitor nie wyświetla ProPhoto, to siłą rzeczy "bawisz się na ślepo" (ja też) - pracując w Adobe RGB, obaj widzimy podobnie... Zresztą kwestia przechodzenia (lub nie) "rzeźnika", nie ma nic wspólnego ze zdolnością wyświetlania poszczególnych kolorów - w technologii TN nie jesteś w stanie uzyskać jednorodnego gradientu pod każdym kątem, taka jest jej powszechnie znana wada, możesz jednak patrząc mniej więcej prostopadle zobaczyć prawidłowo każdy kolor, który panel jest w stanie wyświetlić. Uwierz mi robiłem projekty, które oglądałem potem w pracy na naprawdę dobrych sprzętach i wszystko było w porządku. Oczywiście sprzętowa kalibracja była konieczna, ale to "oczywista oczywistość...
Na VA też mam gimnastykę szyi i oglądanie na prostopadło z góry na dół, szczególnie żeby ocenić głębokość cieni. Wchodzi też lekki zafarb pod kątami, ale nie taki jak na TNach . Co do jakości projektów to wiadomo, złej baletnicy rąbek u spódnicy czy jak to tam szło... Jak zaczynałem to robiłem na 14" CRT bez żadnego skażenia wiedzą o czymś takim jak CM. I szło, a nawet zaryzykuję twierdzeniem że jakoś tak łatwiej było
Co do sprzętowej kalibracji to warto uściślić pojęcia i rozróżnić w/w kalibrację od zwykłego stworzenia profilu przy uzyciu spektrofotometru lub kolorymetru. Kalibracja to modyfikacja tablicy LUT monitora. Przy sprzętowo skalibrowanym monitorze ustawiamy profile referencyjne, tak aby sygnał RGB idący do monitora był niczym niezmodyfikowany.
ProPhoto brzmi fajnie, tylko 16-bitowe pliki swoje ważą i mulą photoshopa nawet na niezłym sprzęcie (kilkanaście warstw, tu filterek, tam maseczka...). W temacie foto w sumie jestem bardzo zielony, spora jest róznica? Jak drukujecie takie foty? Jak porównywałem clippingi na moich RAWach to jakoś nic mi się nie rzuciło w oczy, ale z drugiej strony marny materiał przeglądałem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14