Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 29 Sty, 2010 Jaki aparatu do robienia zdjęć wnętrz samochodów
Cześć!
Chciałbym sie skonsultować w sprawie wyboru aparatu przeznaczonego do konkretnego zadania.
Myślę, że znalezienie odpowiedzi na moje pytanie, będzie interesujące również dla Was.
Szukam aparatu, który mógłbym ofiarować swoim dostawcom w formie prezentu, po to, żeby robli dla mnie zdjęcia samochodów, które przewijają się przez ich salony. Te zdjęcia będą mi później przesyłać. ZAkup ma byc jednorazowy.
Zdjęcia będą robić ludzie, amatorzy, raczej umiarkowanie zmotywowani. Robienie zdjęć będzie dla nich niezbyt przykrym, ale jednak obowiązkiem.
Chodzi o zdjęcia z zewnątrz (kilka ustalonych ujęć) i wewnątrz (deska, tapicerka, wnętrze ogółem).
Warunki są raczej niesprzyjające - zdjęcia muszą być robione również w godzinach popołudniowych zimą, przy zachmurzonym niebie itp.
Będą natomiast robione ze statywu lub podparcia (zatem możliwy jest długi czas / wysokie ISO o ile szum będzie do przyjęcia).
Nie będzie wiele miejsca - zdjęcia bywają robione we wnętrzach salonów lub magazynów, często zastawionych samochodami.
Jaki aparat moglibyście polecić? Ja po przejrzeniu N modeli wybrałem
- Canon EOS 450D + EF-S 18-55 mm IS
- Nikona D3000 z 18-105mm VR
Jako tako natomiast orientuję się tylko w tych dwóch markach.
Wymagania:
- krótka ogniskowa / w miarę duża klatka (zdjęcia wnętrz samochodów)
- przyzwoite oddanie kolorów (kolory lakieru i tapicerek mają znaczenie)
- niezłe światło / dobra stabilizacja / dobry algorytm odszumiania (kiepskie warunki oświetleniowe)
- cena do 2tys zł netto (koniecznośc kupienia N sztuk aparatów)
- prostota obśługi / niezły tryb auto (zdjęcia będą robić przeciętni ludzie, jedynie poinstruowani)
- karty SD
Aparat nie musi:
- robić zdjęć rewelacyjnych (nie jest konieczny super obiektyw, zdjęcia są przeznaczone dla przeciętnego Kowalskiego i do Internetu)
- robić filmów
- mieć tele (można podejść, skadrować robiąc krok w tę lub we wtę)
- niekoniecznie byc lustrzanka, natomiast zwykle robią one lepsze zdjęcia, bo są po prostu przeznaczone dla bardziej wymagającego
fotoamatora
Celem jest uzyskanie w miarę przyzwoitej jakości zdjęć. W miarę przyzwoita jakość to dla mnie przede wszystkim:
- zdjęcie ostre
- zdjęcie poprawnie naświetlone
- zdjęcie z efektem małej głębi ostrości (pozwala ukazać szczegół, dobrze wygląda)
- zdjęcie jako tako wykadrowane
Także proponuję skupić się na kompaktach, można wybrać z paru mających szerokokątne obiektywy.
Link do testu
http://www.optyczne.pl/2....dsumowanie.html
Do wyżej wymienionych dodałbym także Panasonic Lumix DMC-LX3.
Lustrzanek zdecydowanie szkoda oddawać w przypadkowe ręce i to jeszcze niekoniecznie chętnych ludzi, a "Nie będzie wiele miejsca" z "zdjęcie z efektem małej głębi ostrości" to nie da się pogodzić, chyba że za słowami "efektem małej głębi" kryje się potrzeba robienia zdjęć małych przedmiotów z bliska i tu też bardziej praktyczne są kompakty.
Spóźniam się odrobinę, ale również popieram wybór Lumixa. Do zastosowań, które tutaj Wacław wymieniłeś jeest wręcz idealny.
Nie ma potrzeby kupowania lustrzanki skoro efekty zdjęciowe nie muszą być ultra rewelacyjne.
A poza tym kompakty hybrydy Panasonica mają to do siebie, że często przewyższają oczekiwania jakie ma się przed ich zakupem;)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10