Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 Małe zaszumienie,filmy HD,LV tak do 3,5 body
Witam wszystkich. Nie posiadam jeszcze swojego systemu - więc jestem niezapisaną jeszcze książką. Bez przyzwyczajeń, uprzedzeń czy faworytów. Piszę na tym forum bo pytam o zdanie fachowców z branży o wypowiedz/podpowiedz. Poszukuję lustrzanki co zaoferuje mi bardzo małe szumy (nawet przy wysokim ISO), będę mógł kręcić filmy HD. Na tym mi zależy. Robię dużo zdjęć w pomieszczeniach, troszkę przyrodę. Nie zamierzam na tym zarabiać, ale zdjęcia muszę być czyste - bez kaszy. Obecnie mam kompakta Canona SX1 i jestem zszokowany jakością zdjęć przy marnym oświetleniu.
Proszę o podpowiedz modelu co sprosta moim wymogom. Bym chciał do niego maksymalnie dwa obiektywy i jakiś grip na dodatkowe bateria. Dobrzy by było gdy był jeszcze uszczelniany troszkę. Na ta chwilkę mogę przeznaczyć na body do 4 tysięcy zł.
Wysłany: Czw 08 Kwi, 2010 Re: Małe zaszumienie,filmy HD,LV tak do 3,5 body
wisienkozerca napisał/a:
Witam wszystkich. Nie posiadam jeszcze swojego systemu - więc jestem niezapisaną jeszcze książką. Bez przyzwyczajeń, uprzedzeń czy faworytów. Piszę na tym forum bo pytam o zdanie fachowców z branży o wypowiedz/podpowiedz. Poszukuję lustrzanki co zaoferuje mi bardzo małe szumy (nawet przy wysokim ISO), będę mógł kręcić filmy HD. Na tym mi zależy. Robię dużo zdjęć w pomieszczeniach, troszkę przyrodę. Nie zamierzam na tym zarabiać, ale zdjęcia muszę być czyste - bez kaszy. Obecnie mam kompakta Canona SX1 i jestem zszokowany jakością zdjęć przy marnym oświetleniu.
Proszę o podpowiedz modelu co sprosta moim wymogom. Bym chciał do niego maksymalnie dwa obiektywy i jakiś grip na dodatkowe bateria. Dobrzy by było gdy był jeszcze uszczelniany troszkę. Na ta chwilkę mogę przeznaczyć na body do 4 tysięcy zł.
Na samo body 4000? Ile na optyke?
Zwykle HD (720p), czy fullHD? Jesli filmy sa priorytetem, to tylko canon.
Z tymi uszczelnieniami to chyba zartowales? (nie te pieniadze - patrz 7d, d300s)
Zapomnialem o k-7 i co z tego? Pytajacy zapomnial, ze zalozyl watek. Nie ma sie o co spierac. Poczekajcie, az sie wyjasni, co to ma byc. Jaka szklarnia etc.
Idzcie lepiej swieczke zapalic
['][']['][']['][']
Dobra z tymi uszczelnieniami to sobie darujmy. A szklarnia to nie wiem, tak dwa obiektywy dodatkowe. Zależy mi na tym by były małe szumy ( jak małe- nie wiem mało widoczne przy dużych ISO). A co do filmów to by było miło jak by posiadał filmy w HD ( nie koniecznie full). I ten podgląd LV też bym chciał.
Zależy mi na tym by były małe szumy ( jak małe- nie wiem mało widoczne przy dużych ISO).
IMHO w porównaniu z kompaktami każda współczesna lustrzanka z matrycą CMOS oferuje niski poziom szumów. Chyba, że to czyjś fetysz, to wtedy zawsze będą narzekania na brak pierdyliard ISO oferującego wszystkie detale i szeroki zakres tonalny...
Inna sprawa - właściwe naświetlanie. Niedoświetlanie, późniejsze wyciąganie cieni i mamy gotowy komentarz "szumi jak cholera". Gdy trzeba używamy niskiej czułości i statywu zamiast forsować ISO lub umiejętnie doświetlamy itp. itd. Choć oczywiście są też sytuacje wymagające wysokich czułości.
Podsumowując - IMHO jest wiele innych aspektów zdjęcia ważniejszych niż te mitologizowane szumy, zwłaszcza jak później efekty prezentowane są na ekranie komputera lub "pocztówkowych" odbitkach.
A szklarnia to nie wiem, tak dwa obiektywy dodatkowe.
Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawe z tego, ze obiektywy dobiera sie wedlug konkretnych zastosowan.
Jeszcze jedno. To filmowanie ma byc z autofocusem? Osobiscie nie mam (nikon d90) i jakos zyje. Nikony nie oferuja AF podczas filmowania. Canon - tak. Pentax - nie chce mi sie sprawdzac.
No dobrze, jak byś ty miał wybierać/doradzić koledze (dobremu przyjacielowi) który nie ma takiego pojęcia co Ty o aparatach. To jaki byś aparat mu doradził, jaki byś zaproponował, by miał niskie szumy, filmy HD i LV? Z jakiego systemu Twój kolega by był zadowolony i na którym by się nie zawiódł. Do którego najwięcej jest gadzetów do dokupienia? Ale pamiętaj, że to dobry TWÓJ przyjaciel, co byś polecił?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Nie 11 Kwi, 2010
wisienkozerca napisał/a:
No dobrze, jak byś ty miał wybierać/doradzić koledze (dobremu przyjacielowi) który nie ma takiego pojęcia co Ty o aparatach. To jaki byś aparat mu doradził, jaki byś zaproponował, by miał niskie szumy, filmy HD i LV? Z jakiego systemu Twój kolega by był zadowolony i na którym by się nie zawiódł. Do którego najwięcej jest gadzetów do dokupienia? Ale pamiętaj, że to dobry TWÓJ przyjaciel, co byś polecił?
ja bym powiedział tak: do filmów kup sobie kamerę, LV może być przydatne podczas robienia zdjęć ale nie powinno być wyznacznikiem przy wyborze aparatu(pomijam specyficzne odmiany fotografii, do których "u cioci na imieninach" się słabo kwalifikuje), niskie szumy - założę się z Tobą wisienkozerca o beret, że na odbitce do A4 nie rozpoznasz przy iso 800 czy to był K7, d90 czy 50d.
wisienkozerca, skup ty się lepiej jakie ogniskowe/obiektywy będą Ci potrzebne co chcesz fotografować albo najzwyczajniej kup sobie kamerkę, one od biedy też cykną fotkę.
Ps. bez urazy ale wydaje mi się, ze uległeś reklamom i posianymi w sieci "prawdami" o LV, filmach w lustrzankach i szumach. Czar pryśnie jak się pobawisz tymi gadżetami, bo moze okazać się, że żaden z tych ficzerów Cie nie zadowala. Mnie tam jakoś specjalnie LV nie urzekło w puszkach a w niektórych to jest ono tylko z nazwy. Kręcenie filmów i owszem ale puszka o której myślę grubo nie mieści się w Twoim budżecie.
Najlepiej by było jakbyś się zwyczajnie przeszedł do sklepu foto i zobaczył sobie jak to działa w modelach w które celujesz.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 11