Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Przejdź w tryb przeglądania fotek <zielony trójkąt>
naciśnij <menu/set>
dwa razy w dół <fn><fn>
prawo <"błysk">
i w dół <fn> tyle razy, aż dojdziesz do podstrony menu nr 7, pozycja language
w prawo <"błysk">
w dół <fn> tyle razy, aż dojdziesz do podstrony nr 2 pozycja POLSKI
zatwierdź <menu/set>
Wreszczcie zakupiłem sobie Fz38 ale mam taki sam problem jak adamsadam przy czym ja nie mogę sobie zmienić języka w opcjach na polski bo mam do wyboru tylko angielski, niemiecki, francuski, włoski, hiszpański i jakiś azjatycki. Czy to normalne? Z tego co mi sie obiło to nawet aparaty sprowadzane z zagranicy mają możliwość zmiany języka a ten jest rzekomo z polskiej dystrybucji. Czy mogę go reklamować(czy jest sens)? Czy inny model mógłby mieć możliwość zmiany?
Papiery w pudełku też są po angielsku (min instrukcja i pan european guarantee)
Bartoteles, I pewnie dostałeś tez dodatkowy kabelek do zasilacza, bo ten co jest w pudelku ma angielską wtyczkę
Z tego co wiem to tak, to jest normalne. Polską instrukcję można wyegzekwować, gdyż takie są przepisy i sprzedawca jest zobligowany takową dostarczać.
Co do menu - z tego co wiem to masz najnowszy firmware więc nie załadujesz nowego z polskim językiem. Być może w przyszłości...
Z drugiej strony to jest nienormalne, patrząc na to jak polski dystrybutor traktuje szarego klienta
Bardzo Dziękuje! Dałbym punkta ale niestety nie zakładałem wątku i nie mogę.
Skoro to wina nowego firmware to mówi się trudno trzeba się męczyć z angielskim bełkotem(żeby chodź rosyjski był ech)
Wtyczkę mam tylko jedną - polską, instrukcje pal licho, dołączona jest firmowa płyta i można sobie wybrać instrukcję pl natomiast osobna dołączona płyta z rzekomą instrukcją po polsku nie działa.
Traktowanie polskiego kliienta wynika też poniekąd z jego nieświadomości i nieumiejętności dochodzenia swoich praw(taka troche po prl-owska mentalność: brać co jest i nie marudzić w sumie to i mnie się też tyczy ) w USA by takie żeczy raczej nie przeszły... w przeciwieństwie do nas tam konkurencja nie śpi...
Skoro to wina nowego firmware to mówi się trudno trzeba się męczyć z angielskim bełkotem(żeby chodź rosyjski był ech)
Problem jest taki że masz wgrany już najnowszy soft, niestety z nie taką lokalizacją jaką trzeba. A nie władujesz drugi raz takiej samej wersji. Dlatego rozwiązaniem jest czekać na nowy. Może kiedyś wyjdzie.
"a ten jest rzekomo z polskiej dystrybucji" - co oznacza rzekomo polskiej - czyżby zakup na alledrogo?
O polski soft (lub metodę wejścia do trybu serwisowego - w nim jest wybór regionu) proponuję zapytać tutaj:
http://panasonic.pl/obsluga_klienta.php?kat_id=324
Należy uruchomić ustawienia początkowe pod określony region z pamięci ROM płyty głównej. Jakie oznaczenie literowe jest po symbolu modelu? S; PP; EG; GT itp - to określa region.
bergercs, dostałem info od panasonica informujące, że niestety nic się nie da zrobić, gdyż polski język musi być wgrany fabrycznie. Mi osobiście język angielski nie przeszkadza, ale...
Najprawdopodobniej "wgrany" jest we wszystkich 38mkach - w innych Lumixach w trybie service mode dało wybrać się region - tylko jak dotąd nigdzie jeszcze nie spotkałem się z metodą uruchomienia tegoż w FZ-38. Panasonic Polska najprawdopodobniej takim stwierdzeniem broni swoich interesów - ograniczenie importu. Należy czekać aż ktoś odkryje tajemniczą kombinację przycisków.
Dzięki wszystkim za zainteresowanie i pomoc!
Niestety ja jestem zielony, a w sprwie firmwaera to już całkiem. Dobrze nawet nie obejrzałem sobie aparatu ech... przydałby sie długi weekend.
bergercs, nie był kupowany na alledrogo, tylko w normalnym sklepie z tym że na kilkanaście sklepów w mieście tylko jeden mógł i chciał mi go sprowadzić. Jak pisałem marna u nas konkurencja sprzedawcy wolą wypychać sprzęt który maja na stanie. "Rzekomo" oznacza zaufanie do sprzedawcy Nie znam się za bardzo więc wręce jego oddałem zamówienie i pieniądze moje
Nie wiem jak to zrobić z tymi ustawieniami z pamięci rom ale obejrzałem sobie jeszcze raz wszystko i na opakowaniu przy kodzie kreskowym znalazłem EB (nie wiem czy to to) ale co ciekawsze jest jeszcze napisane UK model........ więc sie chyba wszystko wyjaśnia (kabel był jeden polski)
To chyba nie jest podstawa do ewentualnego zwrotu/wymiany czy mogę coś z tym zrobić?
A i na gwarancji pisało że w Polsce podstawą do reklamacji jest paragon lub faktura.
Jeśli nie powiedzieli wprost/nie była na ulotce, że brak polskiego menu to można argumentować, że na stronie Panasonic.pl jest informacja: "menu w języku polskim" i czujesz się oszukany kupując u nich sprzęt "importowany" - może zadziała.
Instrukcja zmiany języka w aparacie Panasonic DMC FZ-38
1) Sprawdzamy poziom naładowania akumulatora – najlepiej FULL!!!
2) ZGRYWAMY ZDJĘCIA Z APARATU – jeśli takowe są
3) Wyłączamy aparat
4) Ustawiamy przełącznik NAGRYWANIE/ODTWARZANIE w pozycję NAGRYWANIE (czerwona ikonka aparatu)
5) Ustawiamy pokrętło pozycji pracy aparatu na tryb P
6) Jednocześnie trzymając klawisze [FOCUS] [AF/MF] oraz górny klawisz kursora włączamy aparat – zwalniamy trzymane klawisze
7) Ustawiamy przełącznik NAGRYWANIE/ODTWARZANIE w pozycję ODTWARZANIE (zielony trójkącik w kwadraciku)
Jednocześnie trzymając klawisze [FOCUS] [AF/MF] oraz górny klawisz kursora wyłączamy aparat – zwalniamy trzymane klawisze
9) Ustawiamy przełącznik NAGRYWANIE/ODTWARZANIE w pozycję NAGRYWANIE
10) Włączamy aparat
11) Trzymając jednocześnie klawisz [MENU/SET]oraz [PRAWY KLAWISZ KURSORA] wyłączamy aparat – następuje inicjalizacjia ROM-u aparatu
12) Poruszając się GÓRA/DÓŁ kursorem wybieramyEP
13) Wychodzimy z Menu wybierając EXIT (prawy klawisz kursora)
14) APARAT SAM POWINIEN SIĘ WYŁĄCZYĆ !!!
15) Po włączeniu aparatu – mamy wybór języka w tym Polski
16) Ustawiamy datę i godzinę
Ale glowy sobie uciac nie dam, ze to dziala... osoba ktora to zamiescila napisala, ze sprawdzone i dziala...
Narazie nie probuje... ale gdyby sie znalazl smialek ktory to sprawdzi to niech da znac czy rzeczywiscie to dziala
Poki co jez ang az tak bardzo mi nie przeszkadza... choc gdyby byla mozliwosc zmiany na pl... to czemu nie
Pozdrawiam
[ Dodano: Sro 14 Lip, 2010 19:20 ]
* nie ponosze odpowiedzialnosci w wyniku szkod powstalych proba zmiany jezyka wyzej opisanym sposobem jesli takie oczywiscie powstana Ja tylko to znalazlem a robisz to na wlasna odpowiedzialnosc )
[ Dodano: Sro 14 Lip, 2010 19:52 ]
TO DZIALA
Nie wytrzymalem i musialem sprawdzic )
co do punktu nr 12 to tak trzeba wybrac EP ale nie ma tam samego EP jest EP i cos tam jeszcze obok tego napisane... w kazdym razie wybieramy to, zatwierdzamy przyciskiem menu/set a pozniej tak jak w punkcie 13
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9