Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Luneta 1000 - 2000 zł
Autor Wiadomość
marcelus1 
Nowy

Wysłany: Pon 11 Sty, 2010   Luneta 1000 - 2000 zł

Od kilku lat obserwuję ptaki. Na potrzeby zimowego liczenia ptaków na jeziorach wziąłem od znajomego lunete Kowa 501/Z. Za kilka dni musze ją oddać, a nie ukrywam, że już przyzwyczaiłem sie do obserwacji z lunetą i chciałbym kupić sobie jakąś na własność. Chciałbym aby nie była gorsza ww., a co do finansów to chciałbym wydac 1000 - 2000 zł. Taka kasa dysponuje i interesuje mnie możliwie dobra proporcja jakosci do ceny. Chciałbym kupić w Polsce i uzywac tylko do birdwatchingu.
proszę o radę. bo wiem że na radach z Optyczne.pl mozna polegać.

Reklama

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pon 11 Sty, 2010   

Jak rozumiem budżet masz na wszystko: luneta, okular i statyw. I nie chcesz (bardzo poważnie) fotografować przez lunetę.

Kowa 501 nie jest aż taka mecyja aby nie dało sie znaleźć godnego zastępcy w tym budżecie...
Jednak szukałbym w segmencie lunet co najmniej 6-6.5 centymetrowych.

Kilka możliwości:

Nikon RAIII 65
http://sklepfotograficzny...RA-III-65-A-WP/
z okularem x30
http://sklepfotograficzny...okatny-30x-38x/
lub z zoomem 16-48
http://sklepfotograficzny...8x-20-60x-Zoom/
(wybrałbym stałoogniskowy x30, ale wolna wola)

Opticron IS 70
z okularem zoom HR
ewentualnie z szerokokątnym IS WA
(informacji szukaj na http://www.kestrel.pl/- wskazany kontakt mailowy z dystrybutorem Opticrona Jackiem Betleją - potrafi doradzić rozsądnie wśród swojej oferty - gość birdwatchingiem się zajmuje od dawna zawodowo)

Sa jeszcze Acutery i Celestrony, jednak w tej pólce cenowej nie polecam jakoś szczególnie z racji dość kiepskich okularów i konieczności kombinowania gdy się chce okular wymienić.

Pamiętaj o konieczności nabycia jakiegoś statywu do tego wszystkiego:
w rozsądnej cenie widziałbym tu Jakiegoś Velbona Sherpę z serii R
np:
http://fotozakupy.pl/oferta/produkt,6957s
Raczej statyw za mniejsze pieniądze w ogóle wypada, to powyżej to IMO rozsądne minimum przy Twoim budżecie.

Jeśli chcesz natomiast mieć bardzo lekka lunetę również do używania z ręki to:
Opticron MM 52ED z okularem MM2 13-39 (1800 PLN)
lub 15X40 (1650 PLN)

albo własciwie identyczna
Vixen Geoma II ED 52
http://astrozakupy.pl/pro...products_id=843

Z tym, ze moim skromnym zdaniem potencjał obserwacyjny lunet 65-70mm jest znacznie więszy. Ale te maleństwa sa na swój sposób wygodne, wiec jeśli Kowa 501 Ci odpowiadała to może to...

marcelus1 
Nowy

Dziekuję za odpowiedź. Używam obecnie tego samego statywu który mi poleciłeś i zapewne także taki sobie kupie. Miło że polecasz Jacka, bo kiedys kupiłem cos u niego i jestem zadowolony. Jednak wolałem usłyszec opinie od kogoś niezaleznego, bo Jacek doradza jak sam wspominałeś ze swojej oferty. Mam jeszcze pytanie... jakie przybliżenie daja okulary, które mi polecasz (mowa o HR i IS WA)??

RB 
Temu Panu już podziękujemy

marcelus1 napisał/a:
Mam jeszcze pytanie... jakie przybliżenie daja okulary, które mi polecasz (mowa o HR i IS WA)??

HR to seria okularów z których sensownym zakupem (acz nietanim - 750 PLN) wydaje się IMO byc jedyny w tej rodzinie zoom x18-54 (na korpusie IS70)
Z dedykowanych do serii IS jest jeden stałoogniskowy - ma na tym korpusie przybliżenie x28

Co do Jacka - jak rozumiemy jest całkiem niezłym przewodnikiem po sprzecie Opticrona, a jest tam kombinacji i możliwości niemało. Dlatego mimo wszystko polecam kontakt - przeciez kupić Opticrona nie musisz a jakąś sensowną podpowiedź co do jakości zestawów korpus-okular możesz uzyskać.

marcelus1 
Nowy

Wysłany: Sro 13 Sty, 2010   

RB dzieki za rady okazały sie bardzo pomocne, Po konsultacjach z Jackiem wybrałem ten sprzęt, który mi sugerowałeś. Już czekam z utęsknieniem na dostawę.
Dziękuje i pozdrawiam

Odpowiedz do tematu