Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 29 Cze, 2011 akumulatorki i ich ładowanie
Mam akumulatorki sanyo eneloop 2000mAh i ładowarkę BC-700
Pracowałem z lampą, ale akumulatorki nie wyczerpały się do końca, oceniam, że zostało około 1/4 mocy.
1.
Czy powinienem je do końca wyładować, przed kolejnym ładowaniem?
Czy może na ładowarce dać discharge, wyładować je do końca i potem naładować do pełna?
Czy dać charge i ładować?
2.
Do czego przydaje się funkcja refresh w tej ładowarce?
3.
funkcja test: jak ją interpretować?
4.
przy charge: ile będzie wynosi liczba zbliżająca się do pełnego naładowania (pojawia się np. 201 a gdy po jakimś czasię patrzę, jest full) ?
5.
Jak się ma natężenie prądu do żywotności akumulatorów/jaką wielkością powinienem ładować?
pytania dla cierpliwych chyba że są jakiejś linki wyczerpujące ten temat
1 - daj discharge. Charge sie wlaczy automatycznie
2 - to wielokrotny cykl rozadowywania i ładowania - przydaje się do "ratowania" starych aku
3 - sprawdza pojemność aku
4 - zalezy co obserwujesz.. prąd ładowania, napięcie, szacowaną pojemność, czas...
5 - zasadniczo 1/10 pojemności, czyli 200mA. Ale enelopki całkiem dzielnie znoszą 500mA (czyli takie ładowarki typu fast)
radaris napisał/a:
pytania dla cierpliwych chyba że są jakiejś linki wyczerpujące ten temat
Ta ładowarka nie podaje ile czasu jeszcze będzie trwać ładowanie (byłoby to mało wiarygodne) - podaje bieżący stan akumulatora i czas ładowania.
Ładujesz określonym prądem, powiedzmy 1/10 pojemności. Oznacza to, że takie ładowanie będzie trwało 10h. Jak masz akumulatorki 2000mAh i ładujesz prądem 500mA to znaczy, że czas ładowania będzie wynosił 2000mAh / 500mA = 4h
Aha - i byś się nie zdziwił: REFRESH akumulatorków 2700mAh przy prądzie ładowania/rozładowywania rówym 200mA może trwać w najgorszym wypadku.. 3 tygodnie
ok,
dałem test, to po nim rozpoczęło się ładowanie... a chciałem sam test zrobić
jak interpretować te warości z wyświetlaczów, np 106 itp.
jaka wartość jest max (mówiąca o pełnym naładowaniu)? Oczywiście mowa o tym konkretnym modelu
bo rozumiem, że przy discharge wartość spadnie do 0 i potem automatycznie rozpocznie się charge...
dałem test, to po nim rozpoczęło się ładowanie... a chciałem sam test zrobić
TEST - to funkcja, która mierzy pojemność akumulatorka. Działą to na zasadzie ładowania do pełna, po czym kontrolowanego rozładowywania oraz pełnego ładowania. Po takim cyklu pojawi się na wyświetlaczu wartość w mAh na przemian zmieniająca się z napisem Full.
[ Dodano: Pią 01 Lip, 2011 13:35 ]
jeszcze jedno
po zakończeniu ładowanie, przyciskiem display zmieniam wyświetlacz i co znaczą te wartość:
full - wiadomo
1,44 na wszystkich kanałach(miejscach) ???
000 mAh - czyli że nie są ładowane
0:00 - to czas
017 - ???
no i zastanawia mnie jedno - te akumulatorki sa ładowane dopiero 3ci raz, niebyły nigdzie indziej używane poz lampa a 2 załadowały się w 10godzin a 2 następne w 12godzin przy charge 200,
skąd taka rozbieżność czasowa???
nawrocki [Usunięty]
Wysłany: Sob 02 Lip, 2011
Czy to Eneloopów potrzebna jest jakaś specjalna ładowarka czy może być taka jak do zwykłych aku ? Nie wiem czy jest kilka rodzajów Eneloopów ale po sprawdzeniu cen wychodzi na to że w Media Markcie są mniej więcej dwa razy droższe niż na Allegro.
Czy to Eneloopów potrzebna jest jakaś specjalna ładowarka czy może być taka jak do zwykłych aku ? Nie wiem czy jest kilka rodzajów Eneloopów ale po sprawdzeniu cen wychodzi na to że w Media Markcie są mniej więcej dwa razy droższe niż na Allegro.
1. Teoretycznie naładujesz każdą jedną do AA/AAA ale lepiej kupować taką która ładuje z określonym, stałym prądem np. 200mA.
2. Generalnie eneloopy występują w dwóch wersjach: 2000 mAh (oznaczenie HR3-UTGA) oraz nowsze 2600 mAh (HR3-3UWX). Poza pojemnością różnią się kolorami. Te pierwsze są białe (podobno są również w wersji kolorów tęczy ale takich nie spotkałem) a te drugie są czarne ze srebrnymi iksami. CEnowo różnią się mniej więcej dwukrotnie ale ja bym optował za zdzieraniem przez MM (bo to w końcu sklep (nie) dla idiotów).
nawrocki [Usunięty]
Wysłany: Sob 02 Lip, 2011
Dzięki, te w MM były białe - więc masz rację, że zdzierają. Ładowarkę mam 500mA
po zakończeniu ładowanie, przyciskiem display zmieniam wyświetlacz i co znaczą te wartość:
Instrukcję przeczytałeś?
Cytat:
no i zastanawia mnie jedno /.../
skąd taka rozbieżność czasowa???
Z faktu, że BC700 to ładowarka mikroprocesorowa, sterująca każdym kanałem niezależnie. Monitoruje prąd ładowania/rozładowania, napięcie i temperaturę ogniwa. I na podstawie tych parametrów dobiera optymalny algorytm pracy.
Dlatego w zależności od stanu poszczególnych akumulatorów cały proces np ładowania dla każdego kanału może - i zapewne zawsze tak jest - przebiegać trochę inaczej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,69 sekundy. Zapytań do SQL: 14