Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
akumulatorki i ich ładowanie
Autor Wiadomość
radaris 
Rozmowny
rozkręcam się

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011   akumulatorki i ich ładowanie

Mam akumulatorki sanyo eneloop 2000mAh i ładowarkę BC-700

Pracowałem z lampą, ale akumulatorki nie wyczerpały się do końca, oceniam, że zostało około 1/4 mocy.

1.
Czy powinienem je do końca wyładować, przed kolejnym ładowaniem?
Czy może na ładowarce dać discharge, wyładować je do końca i potem naładować do pełna?
Czy dać charge i ładować?

2.
Do czego przydaje się funkcja refresh w tej ładowarce?

3.
funkcja test: jak ją interpretować?

4.
przy charge: ile będzie wynosi liczba zbliżająca się do pełnego naładowania (pojawia się np. 201 a gdy po jakimś czasię patrzę, jest full) ?

5.
Jak się ma natężenie prądu do żywotności akumulatorów/jaką wielkością powinienem ładować?

pytania dla cierpliwych :wink: chyba że są jakiejś linki wyczerpujące ten temat :?:

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 29 Cze, 2011   

1 - daj discharge. Charge sie wlaczy automatycznie
2 - to wielokrotny cykl rozadowywania i ładowania - przydaje się do "ratowania" starych aku
3 - sprawdza pojemność aku
4 - zalezy co obserwujesz.. prąd ładowania, napięcie, szacowaną pojemność, czas...
5 - zasadniczo 1/10 pojemności, czyli 200mA. Ale enelopki całkiem dzielnie znoszą 500mA (czyli takie ładowarki typu fast)
radaris napisał/a:
pytania dla cierpliwych chyba że są jakiejś linki wyczerpujące ten temat
Nie dostałeś instrukcji do ładowarki?

Tu jest jakaś: http://www.lacrossetechnology.com/bc700/manual.pdf

radaris 
Rozmowny
rozkręcam się

4 - zalezy co obserwujesz.. prąd ładowania, napięcie, szacowaną pojemność, czas...

możesz to rozwinąć, w jaki sposób ustawić rzecz obserwowaną?

...nie mam instrukcji

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

przyciskiem DISPLAY

Ta ładowarka nie podaje ile czasu jeszcze będzie trwać ładowanie (byłoby to mało wiarygodne) - podaje bieżący stan akumulatora i czas ładowania.

Ładujesz określonym prądem, powiedzmy 1/10 pojemności. Oznacza to, że takie ładowanie będzie trwało 10h. Jak masz akumulatorki 2000mAh i ładujesz prądem 500mA to znaczy, że czas ładowania będzie wynosił 2000mAh / 500mA = 4h

Aha - i byś się nie zdziwił: REFRESH akumulatorków 2700mAh przy prądzie ładowania/rozładowywania rówym 200mA może trwać w najgorszym wypadku.. 3 tygodnie :shock:

radaris napisał/a:
...nie mam instrukcji
Podałem linka...

arthuro 
Uczestnik

radaris
Jeżeli jesteś zainteresowany to mam instrukcję w języku polskim w pdf i mogę Ci przesłać na maila.

radaris 
Rozmowny
rozkręcam się

ok,
dałem test, to po nim rozpoczęło się ładowanie... a chciałem sam test zrobić :???:

jak interpretować te warości z wyświetlaczów, np 106 itp.
jaka wartość jest max (mówiąca o pełnym naładowaniu)? Oczywiście mowa o tym konkretnym modelu
bo rozumiem, że przy discharge wartość spadnie do 0 i potem automatycznie rozpocznie się charge...
:?:

jannik 
Rozmowny

Wysłany: Czw 30 Cze, 2011   

Tu masz pełną instrukcję pl
http://www.sendspace.pl/file/9HxThoeK/

W przyszłości po prostu wpisz w wyszukiwarkę i po kłopocie
chyba że lubisz sobie pogadać na forum
:razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

radaris napisał/a:
dałem test, to po nim rozpoczęło się ładowanie... a chciałem sam test zrobić
TEST - to funkcja, która mierzy pojemność akumulatorka. Działą to na zasadzie ładowania do pełna, po czym kontrolowanego rozładowywania oraz pełnego ładowania. Po takim cyklu pojawi się na wyświetlaczu wartość w mAh na przemian zmieniająca się z napisem Full.
radaris napisał/a:
ak interpretować te warości z wyświetlaczów

Tu masz polską skróconą instrukcję: https://www.hurt.com.pl/doc/ladowarka_bc700.pdf
A jak chcesz się dowiedzieć dlaczego tak a nie inaczej się zmienia prąd czy napięcie pokazywane na wyświetlaczu - przejrzyj to: http://www.olympusclub.pl...lanie_czyli.pdf

radaris 
Rozmowny
rozkręcam się

dzięki :mrgreen:

[ Dodano: Pią 01 Lip, 2011 13:35 ]
jeszcze jedno
po zakończeniu ładowanie, przyciskiem display zmieniam wyświetlacz i co znaczą te wartość:
full - wiadomo
1,44 na wszystkich kanałach(miejscach) ???
000 mAh - czyli że nie są ładowane
0:00 - to czas
017 - ???

no i zastanawia mnie jedno - te akumulatorki sa ładowane dopiero 3ci raz, niebyły nigdzie indziej używane poz lampa a 2 załadowały się w 10godzin a 2 następne w 12godzin :?: przy charge 200,
skąd taka rozbieżność czasowa???

nawrocki
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Lip, 2011   

Czy to Eneloopów potrzebna jest jakaś specjalna ładowarka czy może być taka jak do zwykłych aku ? Nie wiem czy jest kilka rodzajów Eneloopów ale po sprawdzeniu cen wychodzi na to że w Media Markcie są mniej więcej dwa razy droższe niż na Allegro.

luke130 
Rozmowny

nawrocki napisał/a:
Czy to Eneloopów potrzebna jest jakaś specjalna ładowarka czy może być taka jak do zwykłych aku ? Nie wiem czy jest kilka rodzajów Eneloopów ale po sprawdzeniu cen wychodzi na to że w Media Markcie są mniej więcej dwa razy droższe niż na Allegro.

1. Teoretycznie naładujesz każdą jedną do AA/AAA ale lepiej kupować taką która ładuje z określonym, stałym prądem np. 200mA.
2. Generalnie eneloopy występują w dwóch wersjach: 2000 mAh (oznaczenie HR3-UTGA) oraz nowsze 2600 mAh (HR3-3UWX). Poza pojemnością różnią się kolorami. Te pierwsze są białe (podobno są również w wersji kolorów tęczy ale takich nie spotkałem) a te drugie są czarne ze srebrnymi iksami. CEnowo różnią się mniej więcej dwukrotnie ale ja bym optował za zdzieraniem przez MM (bo to w końcu sklep (nie) dla idiotów).

nawrocki
[Usunięty]

Dzięki, te w MM były białe - więc masz rację, że zdzierają. Ładowarkę mam 500mA

radaris 
Rozmowny
rozkręcam się

Wysłany: Pon 04 Lip, 2011   

odpowie mi ktoś :?:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

radaris napisał/a:
po zakończeniu ładowanie, przyciskiem display zmieniam wyświetlacz i co znaczą te wartość:
Instrukcję przeczytałeś?
Cytat:
no i zastanawia mnie jedno /.../
skąd taka rozbieżność czasowa???
Z faktu, że BC700 to ładowarka mikroprocesorowa, sterująca każdym kanałem niezależnie. Monitoruje prąd ładowania/rozładowania, napięcie i temperaturę ogniwa. I na podstawie tych parametrów dobiera optymalny algorytm pracy.
Dlatego w zależności od stanu poszczególnych akumulatorów cały proces np ładowania dla każdego kanału może - i zapewne zawsze tak jest - przebiegać trochę inaczej.

radaris 
Rozmowny
rozkręcam się

Cytat:
przebiegać trochę inaczej
2godziny różnicy :shock:

Cytat:
1,44 na wszystkich kanałach(miejscach) ???
i
Cytat:
017 - ???
co to znaczy :?:

Odpowiedz do tematu