Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
lustereczko dla fotografika :) pomożecie
Autor Wiadomość
gralik 
Nowy

Wysłany: Sro 20 Sty, 2010   lustereczko dla fotografika :) pomożecie

więc tak :) zajmuje sie głownie grafiką komputerową a od dłuższego czasu staram sie robić sam sporo przy uzyciu aparatu no i czas sie przesiąść na cos co mi rozwinie mocniej skrzydła... w sumie to temat fotografi wciagnął mnie na maxa...
potrzebuje lustrzanki (niestety początkowo budzet ograniczony do minimum) głownie pod HDR :) i tu moje pytanie na co szczegolnie zwrocic uwage przy wyborze lustrzanki w tym kierunku... czy opierac sie na wyborze lustara wiadomo jak najlepszego względnie do mozliwosci $, czy coś szczegolnie przemówi za wzięciem jedengo albo drugiego aparatu z nastawieniem na HDR??

obecenie waham sie miedzy Canonem 450d z kitem albo Nikonem d3000 + ob 18-105 VR..
stajnia tylko canona lub nikona wchodzi w gre... a wiadomo ze szkło bedize rozszerzane tylko rzecz jasna nie od raz ;)

dzieki za rady i pozdro

Reklama

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sro 20 Sty, 2010   

Aby zrobić HDR, aparat musi mieć funkcję bracketingu. W opisie widzę, ze D3000 nie ma tej funkcji. Canon 450D: "Bracketing: +/- 3EV w skoku co 1/2EV lub 1/3EV, 3 klatki ". Więc z tych dwóch to wybór pada na Canona..

MasterB 
Maniak

Żeby osiągnąć dobre wyniki w HDR zwykły bracketing raczej nie starczy. Tutaj raczej przyda się pomiar punktowy światła i naświetlenie "skrajnych" klatek pod najciemniejsze i najjaśniejsze elementy kadru - i w zależności od rozpiętości sceny kilka klatek pomiędzy.
450D sam w sobie ma średniawy zakres tonalny nawet na ISO100. Pod tym względem lepiej wypada D3000 i tego raczej bym wziął (gdybym wybierał tylko spośród tych dwóch modeli rzecz jasna ;) )

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tutejszyn napisał/a:
Aby zrobić HDR, aparat musi mieć funkcję bracketingu.

Bracketing się przydaje, ale nie jest konieczny.

Jeśli chodzi o HDR w wielu przypadkach użycie funkcji bracketingu z matrycowym pomiarem światła daje rezultat mało przewidywalny.

gralik napisał/a:
tu moje pytanie na co szczegolnie zwrocic uwage przy wyborze lustrzanki w tym kierunku...

Na posiadanie możliwości wyłączenia AF oraz tryb M. Przydaje się też punktowy pomiar światła - aby szybko ocenić rozpiętość tonalną sceny.

Tutejszyn 
Optyczny

Robiłem kiedys HDR, gdzie w kadrze miałem drzewo. Wiał leciutki wiaterek. Zmiana połozenia liści na poszczególnych zdjęciach spowodowała, że "w lisciach" porobiły mi się jakieś okropne artefakty i ogólnie tragedia. Braketing pozwala zrobić wodę i inne "lekko" poruszające się obiekty.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Tutejszyn napisał/a:
Braketing pozwala zrobić wodę i inne "lekko" poruszające się obiekty.

Ale nigdy nie wiesz jak sobie program do składania tych zdjęć z tym poradzi. No i nawet jak będziesz robił na czasie 1/8000s to i tak aparat zrobi co powiedzmy 200ms - i przy tych parametrach i tak powstaną na liściach tzw ghosting artifacts ;)

Tutejszyn 
Optyczny

Nie chodzi o czas ekspozycji jednego zdjęcia, ale o odtęp pomiedzy wykonaniem wszystkich zdjęć w serii. Im krócej tym lepiej (bracketing). Lub po prostu unikać ruchu.

Dodano po chwili.. eee, chyba obaj się nie zrozumieliśmy :)

gralik 
Nowy

Od razu jaśniej w głowie :)
MasterB - nie tylko te dwa wchodza w gre, ale te dwie stajnie... reszta do przemyslenia i znalezienia najlepszego wyjscia... ;)

po waszych wypowiedziach Panowie chyba jetem blizej 450d, a najwyzej predzej sie zbiore do zakupu kolejnego szkła jak kit okaze za słaby... choć i tak na sam początek powinien styknąc spokojnie do zapoznanai sie dokładnie z aparatem...
choć nie stawiam jeszce kropki nad i ;)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

gralik, na sytuacje, o których mówi Tutejszyn (ale nie tylko, bo te liście to jest problemik mały - gorzej jak chcesz zrobić zdjęcie pędzącego pociągu ;) ) pewnym remedium jest używanie trybu RAW i aparatu z matrycą o stosunkowo wysokiej dynamice. Jeśli zdjęcie będzie poprawnie naświetlone, możesz w komputerze "wywołać" tego RAWa na 3 pliki jpg z przesunięciem o 1EV.
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sro 20 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

Tutejszyn 
Optyczny

MasterB napisał/a:
...450D sam w sobie ma średniawy zakres tonalny nawet na ISO100. Pod tym względem lepiej wypada D3000...

Wydaje mi się, że mówisz o różnicach widocznych pod mikroskopem. Ciągle mam wrazenie, że nie zostawiacie najmniejszego marginesu na mozliwość drobnych róznic w jedną, czy w drugą stronę - "ten jest lepszy, bo ma dwa mikrominimetrogramy różnicy w tym, czy w tamtym"..

gralik 
Nowy

coś tam już liznąłem hdr, ale wiecej to dopieo jest sens przy dorych fotach... inaczje to zawsze coś sie pitoliło ;) i efekt nie jest taki jak siedzi w głowie...
nie bede ukrywał ze foto mnie wciągło i to cholernie i pewnie bede sie dalej rozwijał w tym kierunku, no ale od czegos trzeba zacząc wybierajac system/body ;)
a z tym RAWem to nawet mądrze piszesz :mrgreen:
Ostatnio zmieniony przez gralik Sro 20 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

mavierk 
Temu Panu już podziękujemy
never knows best

amm... tak kminię... d3000 jest bez bracketingu, ale z drugiej strony HDRy zazwyczaj są statyczne... ale ja i tak wziąłbym k-xa ;)

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Mój kolega fotografik (facet może pisać książki o PS-ie) używa prywatnie jakiegoś Canona xxD (chyba 40D), chciał kupić 5D, ale porobił średnim cyfrowym formatem i się zakochał :lol: Generalnie Canon typu 50D lub Nikon D90 będzie adekwatny do dość zaawansowanej zabawy w fotografię.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

gralik napisał/a:
nie bede ukrywał ze foto mnie wciągło i to cholernie i pewnie bede sie dalej rozwijał w tym kierunku, no ale od czegos trzeba zacząc wybierajac system/body

A jakim budżetem dysponujesz? Pytam bo taki np D5000 to już zupełnie inna liga (w porównaniu do D3000) ;)
Ostatnio zmieniony przez hijax_pl Sro 20 Sty, 2010, w całości zmieniany 4 razy  

gralik 
Nowy

na d5000 ale z kitem by starczyło ;) i te okloice $

Odpowiedz do tematu