Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
sigma 18-200 czy sigma 70-200 + 50mm
Autor Wiadomość
hxc 
Uczestnik
młodzik

Wysłany: Wto 26 Paź, 2010   sigma 18-200 czy sigma 70-200 + 50mm

witam,

lepiej zainwestować w obiektyw za 800zł sigme 18-200mm, która ma powiedzmy pełny zakres ogniskowych, które by mi pasowały, czy może też lepiej wziąć sigme 70-200mm f/2.8 i do tego canona 50mm f/1.8, które razem będą kosztować około 3500zł? obecnie mam 450D, lecz na początku roku następnego przesiadam się na 50D. domyślam się, że pierwsza sigma nie jest tak dobra jak 70-200 pod względem jakości zdjęć. może coś innego godnego polecenia, chętnie posłucham.

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010   

W zasadzie można powiedzieć że nie ma porównania.
Obiektywy oferujące pokrycie pełnego zakresu ogniskowych (od szerokiego kąta - 18 mm, poprzez standardowe ogniskowe aż do teleogniskowych) oferują na pewno dużą wygodę i uniwersalność... ...jednak nie trzeba czytać testów, by domyśleć się, że czynią to kosztem własności optycznych (rozdzielczości, światłosiły, kontroli wad optycznych).
Domyślam się, że obecnie posiadasz obiektyw kitowy i chcesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, tj. poprawić optykę szerokokątną i uzyskać teleobiektyw. Obawiam się, że wydając na to 800 zł możesz być zawiedziony. Ale zdaje się, że zdajesz sobie z tego sprawę...
Ja bym doradził tak: zakres tele najlepiej będzie pokryć obiektywem 70-200/4L Canona. Można śmiało kupować używane egzemplarze (o ile ktoś nie topił go w smole i nie zakopywał w mule rzecznym).
Co do szerokiego zakresu to nie wiem czym dysponujesz. Z tym kitowym 18-55 to tylko domysł. Jeśli tak jest, to rozważ zakup Sigmy 17-70 lub Tamrona 17-50. To dość tanie a zarazem bardzo dobre alternatywy dla obiektywów dawanych w zestawie. W sumie jest szansa, że zmieścisz się we wspomnianym 3500 zł, a zrobisz na tym lepszy biznes niż kupując Sigmę 70-200/2.8 czy 70-200/2.8 II, które moim zdaniem są obiektywami dość przeciętnymi.
Stałka 50/1.8II ma taką cenę, że możesz ją dokupić w każdym momencie i do każdego zestawu. Przyda się zawsze a i chętni na odkupienie (w razie czego) zawsze się znajdą.

panmarecq 
Rozmowny

Za kolegą Baku jak już masz kasę to nie wydawaj jej na byle jakie obiektywy.Na 70-200 Canona na pewno się nie zawiedziesz bo to eLka,a Sigma lub Tamron to też chwalone i lubiane szkła.Dokładając jeszcze 50-tkę masz zestaw którym cykniesz wszystko i starczy Ci na długo :wink: .

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Sro 27 Paź, 2010   Re: sigma 18-200 czy sigma 70-200 + 50mm

Jesli juz to na pewno nie TA sigma 18-200, tylko wersja z OS, rozniaca sie nie tylko stabilizacja ale rowniez o troche lepszych wlasnosciach optycznych. Jest tez mniej wiecej dwa razy drozsza.
Tak jak koledzy pisza to jest spacerowe szklo - wygodne na wycieczki, ale kosztem jakosci. Nie pytaja natomiast - czemu sie troche dziwie, jakie zdjecia robisz. Jak podroznicze czy wycieczkowe, to ta sigma - przy pelnej swiadomosci ograniczen jakie ma - moze okazac sie nienajgorszym wyborem. Mialem, nie narzekalem - sprzedalem na koniec gosciowi, ktory zapial ja do 40d z zaklejonym tasma logiem canona a w torbie mial tez 5dii i pare sloikow z czerwonym paskiem...
Drugi zestaw do mnie nie przemawia kompletnie bo:
- jesli masz kita, to 50mm zawsze sie przyda ale inwestowanie paru tysiecy w tele 2.8 z dolem zakresu kitowym... hmmm nie przemawia to do mnie - ale znowu, nie wiem jakie foty robisz (ale to moze ja jestem zboczony bo tele nie uzywam kompletnie :-) )...
- jesli nie masz kita a to maja byc jedyne dwa obiektywy to... jedyne sensowne zastosowanie jakie przychodzi mi do glowy to podgladanie sasiadek :-)

Proponuje zainwestowac te 3500 w jakis fajny standard z zakresu miedzy 17 a 70 sigmy czy tamrona, i jesli potrzebujesz tele to c70-200 f4.
Jak tele jednak nie potrzebne to moze na przyklad c17-55 2.8 albo c24-105?
50 1.8 - zawsze mozna dokupic... nawet trzeba :-)

hxc 
Uczestnik
młodzik

Baku napisał/a:
domyślam się, że obecnie posiadasz obiektyw kitowy

tak jest.
Baku napisał/a:
i chcesz upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, tj. poprawić optykę szerokokątną i uzyskać teleobiektyw. Obawiam się, że wydając na to 800 zł możesz być zawiedziony. Ale zdaje się, że zdajesz sobie z tego sprawę...

niestety tak.
Baku napisał/a:
70-200/4L Canona

2200 na allegro za nowy, to realne? skoro "tak samo nowe" są po ponad 4 tysiące? też na allegro.
Baku napisał/a:
Z tym kitowym 18-55 to tylko domysł. Jeśli tak jest, to rozważ zakup Sigmy 17-70 lub Tamrona 17-50.

czy te obiektywy też mogę śmiało brać używane? czy lepiej może zainwestować w nowy?

trochę odbiegając od tematu, zbliża się moja osiemnastka i jeżeli jakims cudem dostane 50D z kitem 17-85 to jest sens wtedy inwestować w sigme 17-70? jakościowo, który lepszy? jeżeli nie, to kupie 50 f/1.8. to już chyba ma większy sens, nieprawdaż?

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

hxc napisał/a:
2200 na allegro za nowy, to realne? skoro "tak samo nowe" są po ponad 4 tysiące? też na allegro.

Za 2200 są pewnie te bez IS, a za ponad 4000 te z IS.
hxc napisał/a:
jeżeli jakims cudem dostane 50D z kitem 17-85 to jest sens wtedy inwestować w sigme 17-70? jakościowo, który lepszy?

Optyczne lepsza sigma, AF lepszy ma canon. IMO nie warto dokonywać takiej zamiany.

hxc 
Uczestnik
młodzik

rozumiem, że lepiej dopłacić te 1800zł do stabilizacji? chociaż przy czasach mniejszych niz 1/200 i tak pewnie tego nie będzie widać...

Sunders 

hxc napisał/a:
rozumiem, że lepiej dopłacić te 1800zł do stabilizacji?

Niekoniecznie, to zależy od rodzaju wykonywanych zdjęć, choć te obiektywy różnią się nie tylko stabilizacją.

hxc 
Uczestnik
młodzik

no generalnie ma być to obiektyw do zdjęć z motoimprez, gdzie auta sobie latają po torze. w takim wypadku uważam, że IS jest zbędne, czy może się myle?

Sunders 

hxc napisał/a:
ma być to obiektyw do zdjęć z motoimprez, gdzie auta sobie latają po torze. w takim wypadku uważam, że IS jest zbędne, czy może się myle?

Moim zdaniem nie mylisz się.

P_M_ 
Maniak

Wysłany: Czw 28 Paź, 2010   

Na tego typu imprezach IS przyda sie praktycznie TYLKO do panoramowania i pstrykow z parkingu.

bacruk 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 28 Paź, 2010   

hxc napisał/a:
no generalnie ma być to obiektyw do zdjęć z motoimprez

Czyli dobry AF i światło... będzie kosztowało...
Czyli co? 7d + C17-55 2,8 + C70-200 2,8.. Dopuszczasz półśrodki czy idziesz na całość?
Sprzedaj samochód kup sobie zabawki :twisted:

maczetka 
Rozmowny

Wysłany: Pią 29 Paź, 2010   

hxc napisał/a:
rozumiem, że lepiej dopłacić te 1800zł do stabilizacji?

jak juz rozwazasz dolozenie 1800 do stabilizacji to najlepiej bedzie wycelowac w c70-200 2.8 bez is (4150 na ceneo za nowy) :-) szybki af, fajna jakosc i krotkie czasy - do samochodow powinno byc ok

hxc napisał/a:
jeżeli jakims cudem dostane 50D z kitem 17-85 to jest sens wtedy inwestować w sigme 17-70?

nie za bardzo...

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pią 29 Paź, 2010   

Wymieniać 17-85 Canona na Sigmę 17-70 w kontekście uprawianej fotografii moim zdaniem nie ma sensu.
Zauważ, że choć IS może Ci się nie przydawać, to jednak sprawnie działający w tym obiektywie AF może uratować niejeden szybki kadr.
Warto pamiętać o dość słabym szerokim zakresie tego obiektywu i w miarę możliwości 17 mm nie używać. Im wyższa ogniskowa, tym ten obiektyw staje się lepszy optycznie.

Skoro doszliśmy do tego, że 17-85 wymieniać nie ma sensu, to można skupić się na tele z zakresu 70-200. I tu do wyboru mamy u Canona aż 4 (a wliczając najnowsze wydanie) 5 wersji, które (za ceneo) kształtują się cenowo w sposób następujący:
70-200/4L - 2130 zł
70-200/4L IS - 3950 zł
70-200/2.8L - 4150 zł
70-200/2.8L IS - 6988 zł
70-200/2.8L IS II - 7770 zł
Są to ceny egzemplarzy nowych. Używane w przyzwoitym stanie kosztują do ok. 15% mniej. Jak widać są to obiektywy trzymające cenę dość dobrze i zarazem jedne z najbardziej udanych "dzieciątek" Canona.
Z budżetem 3500 zł możesz zawalczyć o używanego 70-200/2.8L, choć myślę, że na motoimprezy najtańsza wersja (ciemny, bez IS) też by spokojnie dała radę. W kontekście zakupu 70-200 Canona odradzam nabywanie Sigmy czy Tamrona. Sam niedawno stałem przed tym dylematem i szczęśliwie dla mnie skończyło się tym co mam w stopce.

hxc 
Uczestnik
młodzik

Wysłany: Pon 01 Lis, 2010   

wszystko fajnie, tylko ja mam jeszcze 17 lat, nie dysponuje kwotą 3500 od tak. wczoraj się dowiedziałem, że na pewno dostane 50D, tylko nie wiem czy z czy bez 17-85... tele odłoże sobię na następny wrzesień chyba jak pójde do roboty. w każdym razie dzięki wielkie, rozjaśniło mi to troche obraz. zastanawiałem się też czy by też się nie skusić na 24-105L zamiast tego tele, bo zawodów takich mam może 5-8 w roku więc kupować tylko dlatego tele za 4000zł... wiem, że szybko zmieniam zdanie, ale poczytałem trochę no i jakoś taki mi pomysł wpadł do głowy...

p.s. nie chce zakładać specjalnie nowego tematu, ale lepiej wziąć 50D czy 40D?

Odpowiedz do tematu