Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W sensie za ciemno? Tak mi się wydaje, że jeśli sigma jest ostrzejsza i ma wytrzymalszą obudowę, to chyba lepiej jest trochę dopłacić. Zwłaszcza biorąc pod uwagę ewentualność, że nowe partie już poprawnie ustawiają ostrość. Jedyny maknament w tej chwili to kurs ojro i $ :-/ Oby jak najszybciej wróciło wszystko do normy.
Wysłany: Pon 09 Mar, 2009
ophiuchus napisał/a:
Zwłaszcza biorąc pod uwagę ewentualność, że nowe partie już poprawnie ustawiają ostrość. Jedyny maknament w tej chwili to kurs ojro i $ :-/ Oby jak najszybciej wróciło wszystko do normy.
Witam. Masz racje Sigma 50 1.4 kosztuje w tej chwili prawie 2tys
bedzie trzeba poczekać aż euro potanieje i wtedy się zaczne znowu bolaczka co wybrać C czy S.
Pozdrawiam
C 85 1.8 od 1430zł do 1940zł chyba się przejade w niedziele na giełde w Stodole i zobacze po ile chodzi w tej chwili. Może sie kupi a później Sigme mniam mniam
Pozdrawiam
Odgrzebuję. Obiektyw który mam, mimo, że bardzo dobry optycznie od pełnej dziury, ostatnio zaczął wykazywać objawy zmęczenia pracą. Po ponad 3 latach użytkowania AF zaczyna chodzić jak stary traktor. Obawiam się, że plasticzane zębatki powoli się wyrabiają. Trudno, fajnie by było jakby Canon coś poprawił w tym szkle, na elkę nie będę ciułał
dr11, zgadzam się że Canon mógłby odświeżyć standardową 50-tkę.
Jestem bliski przesiadki z 50/1.8 na 50/1.4 ale nie na to co teraz jest (micro usm, troszku jednak plasticzany, ustępuje optycznie Sigmie...).
Chciałem już brać Sigmę 50/1.4 ale jak podpiąłem to... strasznie duża i ciężka się okazała . Chyba ze dwa razy większa od Canona 50/1.4 i cięższa nawet od mojego Tamiego 17-50. Generalnie nie tego szukam...
Poczekam chyba na nową 50/1.4 od Canona (o ile taka w ogóle jest w planach?) no chyba że 50/1.8 mi się rozsypie.
Jak Sigma dojdzie do ładu z kontrolą jakości swojej 50/1,4 to wtedy Canon wypuści nową wersję.
No to mnie pocieszyłeś
Byłoby fajnie gdyby Tamron albo Tokina również wypuściły swoje wersje standardowej pięćdziesiątki - przynajmniej byłoby z czego wybierać.
MasterB, ja tam nawet bym chciał taką 50 Canona jaka jest teraz. Optycznie. Naprawdę nie powiem złego słowa a używałem i z 40D i z 5D... Tylko żeby chociaż tryby metalowe wstawili. I prowadzenie tubusa przydałoby się porządniejsze, bo co to za dwa plastikowe czopki? Ile to wytrzyma? A może właśnie dlatego nie dadzą...?
Bez przesady. 50/1,4 Canona radzi sobie bardzo przyzwoicie. Poki co nie potrafie powiedziec jak z jego trwaloscia. Poki co dziala swietnie i z cala pewnoscia jest lepszy niz sonowski odpowiednik.
Nie wiem jak Sony, ale ja ilekroć biorę swoją piećdziesiątkę (Canona) do ręki, to drżę, żeby mu czegoś biedaczkowi nie uwalić Ze zdjeć takoż jestem zadowolony.
dr11, A masz założoną odłonę przeciwsłoneczną? Bo niestety konstrukcja tego szkła wymaga by jej nie zdejmować w ogóle. Wysuwający się tubus powoduje że bez założonej osłony uszkadza się napęd af i to nawet od samego noszenia szkła w torbie.
MC, Na CB ludzie mówią tak na ostatnich stronach w wątku o sprzęcie do foto ślubnej. Ja mam osłonę od razu kupioną ze szkłem ale nie chciałbym sprawdzać czy jest to prawda. Niestety oryginalna to koszt 95 zł - ehhh ten Canon nie rozpieszcza nas gratisami
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,22 sekundy. Zapytań do SQL: 14