Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Witam serdecznie, jest to wydaje mi sie ostatni watek co tutejszych wyborow.
W tej chwili zdecydowany jestem jedynie na to, ze chce 5d2, C85 komputer i auto za okolo 1,5k
Cala reszta bedzie dobierana tak, aby kupujac to za okolo 1mc moc sie zmiescic cenowo.
Wszystko zamierzam zakupic przez internet, czyli nie bedzie tutaj duzych bledow cenowych, za to bedzie mozliwosc wyszukania najkorzystniejszych ofert.
Zaczynajac:
Aparat5d2 9k
Komputer
Quad Q9550 2.83 GHz 1,1k
HDD S-ATA II 1 TB SEAGATE 0,7k
DIMM PC-1066 DDR3 8GB Kingston (2x2x2x2) 0,5k
Płyta Socket 775 MSI P45 Platinum 0,6k
Zasilacz ATX 650W CHIEFTEC CFT-650A-12B 0,4 k
GeForce PCI-Express GTS 250 1GB HDTV&DVI ASUS 0,7k
4k +
Hyundai W241D 1,9k
PC 6k
akcesoria
karty
2xSanDisk CompactFlash Extreme IV 4GB 0,4 k
Torba
Lowepro Classified 250 AW 0,6
LAMPY Z ALLEGRO *Chinskie , tutaj rowniez prosze o rade
lampa Canon Speedlite 430EX II 0,9
Obiektywy
Sigma 50 f/1.4 EX DG HSM 1,8k
Canon EF 85 f/1.8 USM 1,6 k
Canon EF 17-40 f/4 L USM 3,1 k
Canon EF 100 f/2.8 Macro USM 2 k
Bardzo mi się podoba to rozplanowanie budżetu, ale edmun ma rację. Optimum było by wzięcie dwóch terabajtowych dysków i spięcie je w RAID 1 dla bezpieczeństwa danych.
Oczywiście jak najbardziej 580EXII (o czym pisałem w poprzednim wątku)
...a wszystko to kosztem chociażby 100/2.8 który możesz dokupić w późniejszym czasie.
Niestety lampy nie mieszczą się już w budżecie... Myślisz o oświetleniu stałym czy błyskowym?
Komputer
Quad Q9550 2.83 GHz 1,1k
Zaoszczędzisz jeżeli zamiast Quada kupisz Core2Duo. Mało która aplikacja na dzień dzisiejszy potrafi wykorzystać 4 rdzenie.
Do zabezpieczenia danych (kopia bezpieczeństwa plików) umieszczonych na dysku komputera, lepiej zastosować dysk przenośmy na USB, zamiast kilku dysków w macierzy. Jak będzie przepięcie w sieci elektrycznej to nawet kilka dysków Cię nie zabezpieczy, a dysk w szafie tak.
[ Dodano: Pią 24 Kwi, 2009 15:49 ]
colours napisał/a:
Jaki będziesz miał system operacyjny? Jeśli XP, czy Vistę, to 4GB to MAX.
[ Dodano: Pią 24 Kwi, 2009 15:56 ]
colours napisał/a:
Z moich informacji wynika, że ta płyta obsługuje jedynie pamięci DDR2, a planujesz dać DDR3.
1) jak monitor? z tego co wiem od kolegi colorysty jest b dobry, nie wiem jak w porownaniu z eizo na ktore mnie nie stac, jak bylem na targach to eizo ktore bedzie mi pasowalo zaczyna sie od 5k pln
2) jaki statyw jezeli chce robic panoramy 360?
Panoramy mysle, ze beda 1 zrodlem zarobku, pozniej jakies studyjno stockowe zdjecia
i pod to chce zestaw glownie, czyli makro mniej potrzebne chyba.
Torby tez nie musze miec za 600 zl.
Quada zostawie, a dysk wezme 2x 500.
Prosze Was o dolaczeniu takie zestawu do tego aparatu zebym mogl robic zdjecia w studio *czyli chinskie lampy do tego jakies tlo, oraz panoramy 360, czyli statyw i jakas odpowiednia glowica.
Dziekuje i sam biore sie tez za szukanie.
Przeczytam tez watek dlaczego 580>430, bo jakos nie wiem czemu ta mniejsza nie starczy na poczatek
[ Dodano: Pią 24 Kwi, 2009 16:59 ]
Potrzebuje obiektywu do studio i obiektywu do panormam.
Ktore beda najbardziej potrzebne tutaj ?
Pozniej dokupie 24-70 najwyzej.
ps mam cs3, a planuje kupic cs4 niedlugo, zaraz po obiektywach.
Dlatego chce 64bit procek i 8 gb ramu na poczatek.
A faktycznie planuje pracowac w ps, dodatkowo kolega zaopatrza sie w calego creative suita i mysle, ze bedzie mi dane przetestowac rowniez after effectsa i premier pro
[ Dodano: Sob 25 Kwi, 2009 13:30 ]
Aparat
5d2 =9k
Komputer
Quad Q9550 2.83 GHz 1k
Zasilacz ATX 650W CHIEFTEC CFT-650A-12B 0,4 k
GeForce PCI-Express GTS 250 1GB HDTV&DVI ASUS 0,7k
4k
NEC P221W 1,9k
=PC 6k
akcesoria
karty
2xSanDisk CompactFlash Extreme IV 4GB 0,4 k
lampa
Canon Speedlite 580EX II 1,5
Lampy studyjne 1k
Obiektywy
Sigma 8mm 3,4k
Canon EF 85 f/1.8 USM 1,6 k
Canon EF 100 f/2.8 Macro USM 2 k
=7k
Za drobne kupie torbe
Nad konfiguracja komputera jeszcze pracuje, docelowo podoba mi sie idea 2 dyskow na raid, poza tym nie mam pojecia jakie chinskie lampy kupic prosze o jakas podpowiedz, zostalo mi na nie okolo 1k pln, czyli nie za duzo ale wystarczy.
Nie wiem czego brakuje, blend, filtra uv na 85 i namiotu bezcieniowego, ale to tez juz drobne.
Nie bierz plyty msi, gigabyte lepszy, cenowo podobnie. Grafika stara(to to samo co gf8800/9800, tylko odpicowane). Monitor drogi i powolny ale do grafiki dobry. Reszta w sumie moze byc.
szukam innej karty
a co do plyt to warto inwestowac w intela czy poszukac dobrego G ?
poza tym patrzec pod katem overclockingu czy po prostu kupic wszystko na poziomie i tak zostawic ?
W sumie nie byloby problemu cos tam podkrecic.
Edit
Co do karty, to jak chce podlaczyc dwa monitory to lepiej miec dwa dvi ?
Nawet pomijajac, ze na pocztku 2 monitor to crt ?
colours, co do lamp to ostatnio na Optycznych był taki news: Nowa seria lamp Quantuum. Może to Cię zainteresuje.
Zastanawia mnie, że jeśli chodzi o szkło, to największy budżet przeznaczyłeś na fish-eye. Słyszałeś o najnowszym wynalazku firmy Samyang? Nie wiem co Ty chcesz tak naprawdę fotografować, bo do packshotów to moim zdaniem dość dziwny zestaw i akcenty są rozłożone zupełnie inaczej niż ja bym sobie układał…
szukam innej karty
a co do plyt to warto inwestowac w intela czy poszukac dobrego G ?
poza tym patrzec pod katem overclockingu czy po prostu kupic wszystko na poziomie i tak zostawic ?
W sumie nie byloby problemu cos tam podkrecic.
Edit
Co do karty, to jak chce podlaczyc dwa monitory to lepiej miec dwa dvi ?
Nawet pomijajac, ze na pocztku 2 monitor to crt ?
Podkrec dopiero jak uznasz, ze za wolny, ale tak z 10%, wtedy nie bedziesz musial zmieniac chlodzenia, bedzie szybciej, a sprzet tego za bardzo nie odczuje.
Jak zamierzasz wymienic potem crt na cos w stylu tego dela, to lepiej 2xdvi.
Jak w przyszlosci bedziesz chcial miec 2x22'', to przy zalozeniu ze bedziesz mial oba w natywnej rozdzialce(1680x1050) to karta musi byc dobra.
W mojej okolicy jest nisza na panoramy i tym chce sie zajac finansowo, za pieniadze ktore uda mi sie z tego uzyskac chce dokupowac sprzet i rozwijac firme.
Co do packshotow, to nie wiem czego brakuje tutaj, w sumie bedzie oswietlenie, makro i 85, namiot bezcieniowy i w sumie przydaloby sie tlo od razu.
Ale jezeli cos jest bezsensownie to chetnie sie dowiem.
Nie to, ze wszystkie rady traktuje z rezerwa, ale strasznie ta pelna klatka mi chodzi po glowie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14