Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Sro 13 Maj, 2009 Jaki obiektyw do Canona 1000D
Witam serdecznie,
Po latach przerwy postanowilem wrocic do fotografowania. W miedzyczasie moj analogowy Canon EOS 300 przegral walke z czasem i rozwojem technologicznym i czas przesiasc sie na jego cyfrowego brata, a moze raczej kuzyna. Przymierzam sie do kupna EOSa 1000D. Poczytalem wiele testow i komentarzy i wydaje mi sie, ze jest to cos w sam raz dla mnie. Znalazlem dwa warianty: body (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-eos-1000d-body.html) oraz zestaw z obiektywem (http://www.cyfrowe.pl/aparaty/canon-eos-1000d-i-ob-18-55-.html). Slyszalem wiele negatywnych opinii na temat tego obiektywu, dlatego chcialbym raczej kupic samo body. Po pierwsze mysle, ze moge wykorzystac obiektywy, ktore wykorzystywalem wczesniej z EOSem 300 (moge prawda?). Po drugie, zalezy mi na dobrej jakosci zdjec dlatego wole dolozyc co nieco i skompletowac lepszy zestaw z lepszym obiektywem.
Jaki obiektyw moglibyscie mi poradzic do tego Canona? Zalezy mi na tym, aby byl raczej uniwersalny, czyli zoom rzedu 28-70, dosc szybki... i oczywiscie niedrogi. Moge na obiektyw przeznaczyc kwote rzedu 600-700 zl. Bardzo bede wdzieczny za jakies rekomendacje.
W tej kwocie to bedzie ciezko, niby jest tamron 28-75, jest dobry, tyle, ze 2x drozszy. W tej cenie to bralbym ten kit, tzn lepiej wersje is. Obiektyw nie jest znowu taki zly, jakosc obrazu bedziesz mial wydaje mi sie zadaowalajaca. Najlepiej poszukaj zdjec z tego obiektywu i sam ocen.
gelito, jakie dokładnie masz te stare obiektywy, o których piszesz? Bo kwota jaką chcesz przeznaczyć na obiektyw nie pozwala na wielkie manewry... Jeśli masz jakieś znośne szkła, to może po prostu kup samo body i dozbieraj do czegoś lepszego, albo dołóż do funduszu na body i kup coś z serii xxxD, albo nawet 40D, bo 1000D dla kogoś kto ma już doświadczenie z fotografią może się po prostu okazać ograniczeniem.
18-55 IS nie jest taki zły, a jeśli masz bardzo ograniczony budżet to jest chyba najlepsze wyjście... Jest całkiem ostry, co prawda strasznie plastikowy ale nie udało mi się go zajechać.
Jeśli nie potrzebujesz szerokiego kąta (skoro rozważasz 28-70), to może uda się Tobie dorwać używanego Canona 28-135 IS za około 700zł?
Kupuj z kitem, w zestawie jest tańszy i dobry. Jeśli nie fotografujesz na koncertach to jasność też wystarczy. Tu masz testy
http://www.photozone.de/c...6is_50d?start=1
Zobacz też na mojej stronie
... moj analogowy Canon EOS 300 przegral walke z czasem...
Miałem kiedyś taki aparat ale nie byłem z niego zadowolony z powodu obiektywu, a co za tym idzie jakości zdjęć. Pewnie ogniskowa zaczynała się u Ciebie od 28 mm bo tak to było.
Teraz w Twojej "nowej erze" musisz wziąć pod uwagę, że abyś widział podobny kąt, (1000D nie jest pełną klatką, jak EOS 300), to musisz mieć początek ogniskowych w okolicach, 17, czy 18 mm. Nie zapominaj o tym, bo bez tej świadomości na forum się nie dogadamy.
Jeśli chcesz przeznaczyć na pierwszy obiektyw do 700 zł., to tylko coś używanego.
Chwalona jest Sigma 17-70, ale autofokus nie jest zbyt przyjemny ani szybki (poczytaj w dziale obiektywów). Ponadto nie wiem, czy za taką cenę ją kupisz. Możesz też poszukać trochę lepszego standardowego obiektywu Canona, czyli 17-85 IS USM, ale opinie są bardzo różne. Mojej nie będę już przytaczał, bo niektórzy koledzy dostają gorączki jak wypisuję jego zalety.
Zawsze możesz kupić aparat w pudełku z 18-55, który w takim zestawie wychodzi ok. 250 zł. To nie jest dużo. Po jakimś czasie zrobisz rozpoznanie, dołożych trochę grosza i kupisz coś lepszego, a ten będziesz miał jako zapasowy. Tyle na razie.
B o g d a n i poprzednicy dobrze radzą z tym kitem - weź kup z kitem bo niewiele kosztuje a ogniskowa 28 mm z aparatu analogowego nie da Ci takich samych kątów widzenia na cyfrowej lustrzance z mniejszą matrycą. Jeśli nie wiesz dlaczego, przeczytaj w słowniczku Optycznych hasło: APS-C.
Dziekuje wszystkim za rady. Obektyw z zestawu chyba faktycznie w tym momencie bedzie najlepszym rozwiazaniem. Potem dozbieram do czegos z wyzszej polki jesli uznam, ze bedzie taka potrzeba.
A obiektywy, ktore mam po moim starym EOSie 300 to:
- Canon EF 28-90mm 1:4 - 5.6 II
- Tamron 80-210mm 1:4.5 - 5.6
No to kup kit dla szerokiego kąta, a pozostałe póki co zostaną jako uzupełnienie na początek, a potem zobaczysz czego brakuje i sobie kiedyś zafundujesz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11