Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nissin Di 622
Autor Wiadomość
arietiss 
Optyczny
arietiss

Wysłany: Czw 02 Kwi, 2009   

Jakoś już straciłem zainteresowanie Nissinem, bo moja lepsza połowa zrobiła mi prezent urodzinowy: Canon Speedlite 580EX II...! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Uh! Gratulacje! ...ja dostałem marynarkę...

arietiss 
Optyczny
arietiss

Baku, ale prezent i tak ze wspólnego konta... :neutral:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

arietiss, nie marudz! Mi zona mowi: "to kup sobie jak masz pieniadze" :lol:

kostek 
Początkujący

Wysłany: Wto 19 Maj, 2009   Nissin Di466 oraz Di622

O dziwo bardzo mało (bo tylko 2) postów znajduje się na forum odnosnie lamp Nissin.. Może ktoś coś wie o nich więcej? Są bardzo tanie no a parametry niczego sobie..
Pozdrawiam

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

Wysłany: Wto 19 Maj, 2009   

jest cały temat o Nissinach
Słusznie, właśnie z nim scaliłem. goltar
Ostatnio zmieniony przez goltar Czw 21 Maj, 2009, w całości zmieniany 1 raz  

offca11 
Bywalec
małomówny

Wysłany: Czw 28 Maj, 2009   

Sa juz moze jakies informacje na temat nowych lamp nissin di866?? Moze ktos juz mial z nia stycznosc? Specyfikacje wydaja sie bardzo zachecajace, jeszcze jak cena bedzie ponizej 1000zl. Tylko nie wiem po co ten kolorowy wyswietlacz :razz:

MasterB 
Maniak

Wysłany: Pią 29 Maj, 2009   

offca11 napisał/a:
Sa juz moze jakies informacje na temat nowych lamp nissin di866?? Moze ktos juz mial z nia stycznosc? Specyfikacje wydaja sie bardzo zachecajace, jeszcze jak cena bedzie ponizej 1000zl. Tylko nie wiem po co ten kolorowy wyswietlacz :razz:

U nas jeszcze nie ma, widziałem że w UK kosztują około 240 funtów - więc bez rewelacji...
Niemniej poczekam trochę, jeśli będzie poniżej 1000pln to może być dobra propozycja. Miałem kupić Nissina di622 ale trochę odstraszał mnie brak HSS.
Kolorowy wyświetlacz jest po to żeby pan w pomarańczowym krawacie wiedział co polecać :razz:

lucek92 
Początkujący

Wysłany: Pon 01 Cze, 2009   

jakieś nowe doświadczenia z tą lampą ma ktoś?
jak współpraca z nikonem i canonem?

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sro 03 Cze, 2009   

http://dermoment.com/2009...ald-erhaltlich/
Nissin di866 ... jeśli ktoś zna japoński :lol:

No, liczba przewodnia 60 robi wrażenie, no i ten "telewizorek" z tyłu :mrgreen:
Kilka zdjęć tego "żyrandola"
http://www.hwupgrade.it/a...issin_DI866.jpg
lucek92 napisał/a:
jakieś nowe doświadczenia z tą lampą ma ktoś?
jak współpraca z nikonem i canonem?

Jeśli chodzi o Canona - Nissin 622 współpracuje bardzo dobrze.
Inaczej - jest to totalnie prosta i tania lampa o dość dużej mocy, jak na amatorskie potrzeby.

[ Dodano: Sro 03 Cze, 2009 23:02 ]
http://eos.serveblog.net/...shes_others.htm

Zestawienie parametrów różnych lamp, w tym ... Nissin.

jarekl 
Nowy

Wysłany: Pią 05 Cze, 2009   

Witam! Chciałem opisać doświadczenia z lampą nissin622,Kupiłem ją za 485zł.Zdecydowałem się na nią z względu na cenę,może to nie najlepsze kryterium,ale pierwsze wrazenia sa pozytywne.Jakość plastiku moim zdaniem jest b.dobra.Po właczeniu podczas ładowania słychac lekki pisk(czas ład.ok4s).Zoom trochę głośny,lampka z C 450D dogaduje się,można sterować z body,choć nie wszystkie funkcje.Nie aktywne są:tryb błysku (może być tylko E-TTL II),sekwencja FEB,zoom.Tryb synchr.może być na 1 i 2 kurtyne,brak HSS.Podczs pracy dość szybko się ładuje,jeśli nie korzystam z pełnej mocy to wzasadzie jest gotowa od razu.Wbudowana lampa wyzwala ją bez problemu.Nie mam jej do czego porównać (moja pierwsza lampa)ale jestem zadowolony.

komor 
Moderator

jarekl, nową kupiłeś za tyle? To dość tanio, z tego co widzę.

edmun 
Optyczny
Niemarkowy

na allegro na dzisiaj 495 zł, ceneo podaje 514 zł

jarekl 
Nowy

w euro rtv na początku kwietnia była po 485zł,póżniej dość szybko drożała.

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 10 Cze, 2009   

Test użytkownika

Niniejszym chciałem zdać relację z wczorajszego macania lampy Nissin Di622, które zakończyło się… kupnem. :)

Kontynuując rozważania z innego wątku (Jaka lampa najlepsza do Canona) przypominam, że mi chodziło o drugą lampę, uzupełniającą Canona 580 EX II w domowym studio, z możliwością wyzwalania kablem PC, błyskiem czy radiem, w zależności co się uda kupić, skonfigurować i będzie miało sens. Moje porównania będę odnosił do posiadanej już przeze mnie lampy Canona Speedlite 580 EX II, którą dla wygody będę w dalszym tekście określał po prostu jako 580.

Mechanicznie lampa jest w porządku, nie sprawia wrażenia czegoś, co pejoratywnie nazywamy chińskim produktem. Choć jakość plastików nie jest taka jak w 580, nie ma uszczelnień a stopka mocująca jest plastikowana a nie metalowa, to w żadnym razie nie można mówić o tandecie. Cena jest 3 razy niższa, jakość materiałów wystarczająco dobra do pracy w warunkach innych niż bojowe reporterskie przepychanki pod Sejmem w deszczu. :)

Sterowanie jest wystarczająco wygodne, choć do kanonowskich Speedlite’ów daleko. Ilość dostępnych funkcji jest minimalna, ale przyciski są wygodne, wypukłe i nie powinny rozpaść się po tygodniu. Po przestudiowaniu instrukcji bezproblemowe jest używanie tych funkcji, które trudno domyśleć się z opisu przy przycisku, bo wymagają dłuższego przytrzymania przycisku (przejście w tryb bezprzewodowego Slave’a). Da się z tym żyć, a aktualny tryb pracy i ustawiona moc jest sygnalizowana przez diody.

Nissin ma dyfuzor rozpraszający do obiektywów szerokokątnych i „karteczkę” do łapania błysku wypełniającego przy odbijaniu od sufitu. Wyjmowanie tego jest mniej wygodne niż w 580, bo uchwyt pod który wpycha się paznokieć jest bardzo niewielki. Trzeba się do tego przyłożyć. Otwieranie klapki od akumulatora też wymaga ostrożności – trzeba połączyć stanowczą siłę z delikatnością :) gdyż początkowo klapka nie chce się przesunąć do końca tak, żeby dało się ją otworzyć, trzeba wyczuć moment. Być może to się wyrobi, mam nadzieję, że się nie urwie…

Poniżej porównanie do 580 EX II: rozmiary, stopka, dołączony w komplecie stojak/podstawka. W przypadku tego ostatniego plusy dla Nissina za metalowy gwint statywowy w stojaku – u Canona całość stojaka jest plastikowa.

Tak zwane drobne różnice: Canon – made in Japan, Nissin – made in China. :) W Canonie mamy dodatkowo złącze PC, wyjście na zewnętrzny Battery Pack i z boku dodatkowe mocowanie do bracketu.

I ostatnia rzecz: do kompletu dołączone jest etui, ale niestety wykonane z cieniutkiego materiału typu plusz czy „misio”. W żadnym razie nie stanowi ochrony mechanicznej, tylko przed zabrudzeniami (ale nie przed wilgocią). Canon przychodzi z porządnym etui wykonanym z materiału w rodzaju Cordury, dość sztywnym, amortyzującym w pewnym stopniu ewentualne uderzenia czy naciski.

Używanie jako bezprzewodowego slave’a

W zastosowaniach strobistowych po pierwszym dniu, przeczytaniu instrukcji i wykonaniu kilku testów mogę napisać na szybko co jest na plus, co na minus w stosunku do używanych SB-26, SB-28, których cena na Allegro zbliża się baaardzo do ceny nowych Nissinów.

Wady:
- brak złącza PC, wyzwalać trzeba przez gorącą stopkę z fotocelą, kablem PC lub z wykorzystaniem funkcji wireless slave, o czym za chwilę AKTUALIZACJA: nie działa wyzwalanie poprzez gorącą stopkę z kablem PC! Szczegóły parę postów niżej.;
- manualna regulacja mocy w zakresie 1/1 do 1/32 - systemowe lampy Canona/Nikona schodzą do 1/128 mocy – to nie zawsze musi być problemem, ale trzeba o tym pamiętać, szczególnie pracując na małym obszarze, np. na stole;
- brak możliwości manualnego sterowania zoomem, przy pracy bezprzewodowej zawsze ustawiony jest na 35 mm.

Zalety:
- nowa, z gwarancją, można na fakturę, niecierpliwi mogą wejść do sklepu i kupić w 10 minut, :) można zapłacić kartą kredytową, pewnie ratalnie, itd.;
- działa z Canonem jako bezprzewodowy slave (z ograniczeniami, patrz niżej), czego nie można powiedzieć o Sabinkach SB-26/28; ta zaleta nie dotyczy oczywiście użytkowników Nikona, zresztą Nissin z Nikonami też działa jako element CLS;
- działa także jako bezprzewodowy master dla innego Nissina, tzn. mając dwie sztuki jedna może być master, druga slave.

Praca jako wireless slave:
Nissin Di622 pełni ograniczoną funkcję slave’a w firmowym (Canon/Nikon) systemie bezprzewodowego wyzwalania błysku. Ograniczoną, gdyż jako slave nie działa w trybie TTL, nie przyjmuje z lampy głównej rozkazów o wymaganej mocy, stosunku mocy w grupach, przyporządkowania do grupy, nie ma możliwości wyboru kanału. Moc trzeba wcześniej ustawić ręcznie na lampie, w dostępnym zakresie 1/1–1/32. Jedyna inteligencja polega na tym, że lampa nie wyzwala się podczas błysków pomiarowych/sterujących tylko prawidłowo, w momencie głównego błysku lampy głównej.
Nie jest prawdą to, co jest napisane w polskiej wersji instrukcji, że lampa główna (master) musi być ustawiona na tryb TTL, żeby Nissin mógł pracować jako slave. Przynajmniej z moją 580 EX II działa to tak, że dopóki 580 jest połączony z aparatem bezpośrednio poprzez gorącą stopkę lub kablem TTL, to 580 może być w trybie M (ręcznie ustawianie mocy). Canon nadal w tym trybie wyzwala jakieś przedbłyski (pewnie tylko sterujące a nie pomiarowe), ale Nissin błyska prawidłowo, czyli z błyskiem głównym. W takim układzie nie potrzebujemy żadnych fotocel, radia ani długiego kabla PC, żeby mieć dwie lampy z ręczną regulacją mocy. Ograniczeniem jest długość (i cena) kabla TTL.
Może się to sprawdzić, jeśli z aparatem i lampą główną skierowaną w sufit biegamy po pomieszczeniu, a Nissin postawiony jest gdzieś z boku i doświetla jakieś tło, sufit czy coś. Oczywiście lampy muszą się „widzieć” optycznie, więc są znane już ograniczenia, wpływ słońca itd. Zaletą jest to, że w takim układzie błysk flesza z innego aparatu nie wyzwala naszych lamp. :)
Niestety, w przypadku połączenia kablem PC aparatu z lampą 580 (która jest masterem) nie są wyzwalane przedbłyski i Nissin wtedy w ogóle nie odpala. Pozostaje praca z fotocelą (co ograniczna nas do studio), kabel PC rozdzielony na dwa lub trzeba zaopatrzyć się w radio.

Na koniec kilka obrazków z amatorskiego planu „stolikowego” dla tych, którzy nie mieli jeszcze w ogóle do czynienia z bezprzewodowym wyzwalaniem systemu lamp i nie bardzo wiedzą o czym mowa.

Przykładowy plan zdjęciowy z opisem

Inny wariant planu…

…i rezultat (na szybko, nie czepiać się!)

Uff. Koniec.
Ostatnio zmieniony przez komor Sro 17 Cze, 2009, w całości zmieniany 3 razy  

Odpowiedz do tematu