Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A200 ... jaki wybrac obiektyw ?
Autor Wiadomość
degol 
Optyczny

Wysłany: Nie 07 Cze, 2009   

MC napisał/a:
degol, jest przeciez na stronie glownej test filtrow polaryzacyjnych, poczytaj go. Szkoda wydawac pieniadze na slaby filtr...
Proponuje Ci zakup polara 58mm i przejsciowke 58-55, zeby do kita dalo sie podpiac. Chociaz akurat ten ostatni jest przy polarach troche upierdliwy ze wzgledu na to, ze mocowanie obraca sie wraz ze zmiana ostrosci.

MC testy już zacząłem czytać , choć na to troszkę trzeba czasu :) dziękuję za Twoją propozycję :)

[ Dodano: Nie 07 Cze, 2009 01:14 ]
zug napisał/a:
degol, kupuj ten :wink:
tylko w sigmie będzie gorzej z używaniem polara bo sigma "kręci mordą" :razz:

[ Dodano: Sob 06 Cze, 2009 1:01 pm ]
a kupić np :arrow: TU

[ Dodano: Sob 06 Cze, 2009 2:40 pm ]
i przejściówka :arrow: Tu

ZUG wielkie dzięki za szczegółową podpowiedź , rozglądnąłem się na Allegro i znalazłem jeden temacik z odbiorem w Warszawie :)
wielkie dzięki chłopaki za pomoc , pozdro

Reklama

Baku 
Optyczny
Kanonier z wyboru

Wysłany: Pon 08 Cze, 2009   

King w teście polarów nie wypadł najgorzej a jest najtańszy. Byłby wyżej w rankingu gdyby nie braki w warstwach przeciwodblaskowych. W sytuacji gdy liczy się każdy grosz nie skreślałbym tego filtru już na starcie. Naturalnie lepiej dopłacić do propozycji zuga choć dokładniejsza lektura testów wskazuje, że Marumi wcale nie jest tu lepszy we wszystkim.
A praca z "kręcimordą"? Niestety, najpierw pomiar ostrości, później kręcenie filtrem, później robienie zdjęcia. Najwygodniejsze to to nie jest, ale się da.

degol 
Optyczny

Wysłany: Nie 05 Lip, 2009   

no muszę się poskarżyć ;) mój nowy nabytek , tj. Sigma 70-300 DG APO wylądowała już u Gwaranta ,. coś silnik AF "pierdziawki" dostał ;)

[ Dodano: Nie 05 Lip, 2009 22:49 ]
Co do filtra , to wybrałem Hoya UV HMC

zug
[Usunięty]

Wysłany: Pon 06 Lip, 2009   

degol napisał/a:
no muszę się poskarżyć mój nowy nabytek , tj. Sigma 70-300 DG APO wylądowała już u Gwaranta ,. coś silnik AF "pierdziawki" dostał

to przytrafiło Ci się to o czym pisałem w przypadku ewentualnego zakupu używanej "czy nie jest uszkodzony napęd autofocusa czasami na aukcjach pojawiają się właśnie z takim uszkodzeniem"
jak rozumiem kupiłeś nową albo używaną na gwarancji to nie myślę abyś miał problem z naprawą gwarancyjną tego uszkodzenia :wink:
Cytat:

mam taki sam :razz:
degol pytali się o Ciebie w dziale Nasze zdjęcia, podobno straszyłeś że masz sporo do pokazania :mrgreen: :cool:

degol 
Optyczny

Wysłany: Wto 07 Lip, 2009   

he he he ZUG zacznę od końca , może i straszyli , bo jetem mocno napakowany , a tak na poważnie to nie czytałem tych strachów , więc nie wiem w czym rzecz , choć raczej chodzi o zdjęcia zważywszy na charakter forum :D wsumie w podpisie mam podany link do moje galerii ...

Co do filtra , to ten wybrałem , gdyż z polarem musiałbym się bawić , ale i tak sobie go kupię , tylko w drugiej kolejności :)

Co do Obiektywu , zakupiłem używkę , zrobiłem nic w krótkim czasie sporo zdjęć i było wszystko ok , aż tu nagle pewnego razy wyciągam aparat z futerału , włączam i pierdziawka , obiektyw już oddałem na gwarancji bezpośrednio do Sigmy , czekam na odbiór

[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 14:42 ]
Obiektyw Sigma Apo DG 70-300 odebrany od Gwaranta , choć przyglądając się jemu od przodu tj. od przedniej soczewki zauważyłem na wewnętrznych ściankach obudowy obiektywu , tu gdzie dwie ścianki mijają się ze sobą , lekkie , wąskie przetarcia , zdarcia powłoki/lakieru ( zdarcie po łuku w czterech miejscach na długości około jednego cm , ale trudno to właściwie ocenić i szerokości od dwóch mm do nawet powyżej jednego cm lub nawet i więcej , soczewka nie pozwala mi właściwie ocenić tych otarć , zauważam jeszcze lekkie przetarcia w głównej części tuż na początku obiektywu , wewnętrzna obudowa ma tu powierzchnię jakby gwintową i właśnie tutaj są lekkie otarcia , ubytki czarnego lakieru ) , zastanawia mnie czy taki stan wpływa na jakość zdjęć , czy ten feler mógł powstać w chwili , gdy napęd AF zaczął wydawać odgłosy trzeszczenia (powód oddania obiektywu do naprawy gwarancyjnej) tak jakby w mechanice coś się rozsypało , jeśli tak było , to czy drobne elementy mogły przedostać się w przestrzeń o której piszę powyżej ? Czy to jest drobiazg , czy już jakaś wada , wpływająca na niewłaściwą pracę obiektywu ? Dodam , że w chwili obecnej podczas użytkowania obiektywu nie zauważam jakiś niepokojących zachowań , choć mogę nie zwracać uwagi na to , co powinno być ocenione , zauważone .
Proszę o wasze opinie , pozdrawiam .

[ Dodano: Sob 18 Lip, 2009 15:10 ]
zug napisał/a:
degol napisał/a:

mam taki sam :razz:

Zakupiłem redukcję by móc mający już filtr Hoya HMC 55mm przekładać do Sigmy 58 mm , w związku z tym , mam do was pytanie , czy samo założenie filtra o śr. 55 mm na obiektyw o średnicy mocowania 58 mm za pomocą redukcji wpływa na jakość zdjęć , jeśli tak , to w jaki sposób się to objawia ?

I jeszcze jedno , czy w odwrotnej sytuacji , tj. zamontowaniu na obiektywie o śr. 55 mm filtru 58 mm , oczywiście za pośrednictwem redukcji , powoduje w kadrze winietowanie , czy coś innego niepożądanego ?

Z góry dziękuje za wszelkie komentarze !
Pozdrawiam

[ Dodano: Nie 09 Sie, 2009 17:49 ]
co sądzicie o tym :

https://ssl.allegro.pl/show_item.php?item=707214860

Odpowiedz do tematu