Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
MC, ja nigdy nie piszę przypadkiem -i nigdy nie wypowiadam się o czymś o czym nie mam zielonego pojęcia
Bez najmniejszego problemu można używać Nikkora 35 1.8 na FX w trybie FX -jak dla mnie to zwłaszcza w fotografii ślubnej/portretowej. Używając przysłon do f4 winieta jest na tyle nieduża, że czasem wręcz........ upiększa zdjęcie
Chcesz jakieś przykłady ?
Cytat:
27-70 to bardzo uniwersalny obiektyw i bardzo go polecam, w tych stalkach i tak trzeba skrecac przyslone zeby bylo ostro wiec ... szkoda liter.
sigmiarz, owszem jest uniwersalny i przez to bardzo nudny, plastyka zdjęć z tego szkła jest kiepska, porównując go do wymienionych przeze mnie stałek. I niestety, ale mylisz się, wcale nie trzeba tych stałek przymykać żeby mieć ostro -uprzedzę Twoje pytanie o przykłady -tam, mam ich sporo, będzie tego kilka gigabajtów chyba.
Fatman73, nie dziekuje. Problem w tym, ze ja wychodze z innego zalozenia. Po pierwsze - kupujac jasna stalke chce miec jej pelen otwor co najmniej uzywalny. Przymykanie jej do minimum f4 mija sie wedlug mnie z celem. Co do winiety - rowniez dziekuje. Jesli bede chcial, to bez straty jakosci zdjecia bede mogl sobie dodac w programie graficznym. Problem w tym, ze jak jej nie bede chcial, to w najlepszym przypadku czesc kadru bedzie gorszej jakosci poprzez wyciaganie cieni.
Niestety, zdania nie zmienilem. Dla mnie nie jest to dobra propozycja.
mavierk, daję sobie łeb uciąć a nawet inny dużo ważniejszy organ, że byś sobie poradził na ślubie nawet samą 35ką To szkło po prostu jest cudowne na FX -idealne.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 20 Lis, 2009
w sumie racja, ja bym sobie nie poradził?
W każdym jednak razie wolałbym chyba 24-70 na początek, żeby wyeliminować prawdopodobieństwo porażki
Pewno, że ten argument jest miałki i wodnisty, bo nawet nie potrafię zdefiniować wspomnianej plastyki...... ale po prostu w zdjęciach z 35 1.8 zrobionych na 1.8 jest to coś, czego mi brak na tych wykonanych za pomocą Nikkora 24-70 2.8. Zdjęcia z tego szkła (24-70 2.8 ) dla mnie są po prostu nudne, z porównaniem do 35ki. Różnica w świetle (co daje mi większe rozmycie w bokehu) jest jednak spora.
Oczywiście każdy ma własny gust i każdy widzi to inaczej.
Fatman73, w pełni się zgadzam, że 35mm to taka ogniskowa, którą praktycznie jesteś wstanie obfocić cały ślub. Jest miodnie, ale jakbyś dał radę podpiąć do d700 35L byłoby jeszcze miodniej.
rzeczywiście 35 mm nie wygląda źle jak na obiektyw DX
ale i tak jakbym mial wziasc na slub dwie stałki a zooma ktory pokrywa
te dwie ogniskowe wzialbym zooma.. a ten wspomniany 24-70 to bardzo dobry zoom.
Jak kolega woli wkręcać i wykręcać to raczej C ma więcej dobrych stałek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,33 sekundy. Zapytań do SQL: 14