Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
W Saturnie miała być promocja - za każde wydane 500zł bon na 100zł. Sprawdziłem, że same bony są w sumie nie takie złe - czas realizacji 5 lat i działają po prostu jak karta zakupowa w Saturnie, więc pojechałem dzień wcześniej do Saturna obejrzeć asortyment - no i wyglądał standardowo, czyli w perspektywie 20% zniżki - obiecująco:
- D300s - 4999zł
- 5Dmk2 - 7999zł
- 7D - 5299zł
- 7D z 18-135is - 6999zł (no to akurat nie za bardzo...)
Jest jeszcze mały haczyk, każdy bonus powyżej bodaj 790zł jest opodatkowany 10%, niemniej jak mam zapłacić za nowy 5Dmk2 6560zł, albo za nówkę D300s 4100zł, to wygląda nieźle. No więc pojechałem dziś ponownie (pierwszy dzień tej promocji) i widzę:
- D300s - 5999zł (a nie 4999zł)
- 5Dmk2 - 7999zł
- 7D - 5999zł (a nie 5299zł)
- 7D z 18-135is - 6999zł
I co jeszcze widzę? 5Dmk2 SPRZEDANE. Reszta jest i czeka... To se jeszcze poczeka...
Następnym razem zrobię zdjęcia tym cenom... Bo normalnie nie mogę się pozbyć wrażenia, że pomyliłem cyferki spisując te ceny wczoraj wieczorem.
Zapewne oficjalne tłumaczenie brzmi tak: dzisiejsze ceny to ceny standardowe, wczoraj mieliśmy ceny promocyjne, a dziś jest inna promocja. Formalnoprawnie wszystko w porządeczku, zresztą ceny i tak ustala sprzedawca, a klient po prostu je akceptuje lub nie.
Nawiasem mówiąc oprócz 5Dmk2 nie zmieniła się cena:
- K-x z 18-55 (2400zł)
- D5000 z 18-55vr (2550zł)
- Nikkora 16-85vr (1999zł, he he)
- Nikkora 70-300vr (2600zł he he he he)
- SB900 (1700zł)
I oto drugi haczyk: na co wydać bonusowe pieniądze, by miało to sens? bo na pewno nie na szkła w tych cenach??? Trzebaby mieć coś innego na oku, co i tak planuje się kupić - TV? netbook? AGD? - i czekać na promocję bez VAT, gdy ceny w Saturnie stają się czasem atrakcyjne. Pech, że akurat mam już pralki i lodówki, zresztą jedną kupioną w Saturnie bez VAT w cenie chwilowo najlepszej na rynku Albo trzeba mieć kogoś, kto chce sobie coś kupić akurat w Saturnie, bo woli ten kolor od czerwonego (poza tym żadna różnica, właściciel ten sam).
Nie ma w życiu nic za darmo, a na pewno nie w takich sklepach :p
I tak jest to pikuś w porównaniu z tym co wyprawiają telezakupy Mango i firmy z promocjami typu "Kup pan odkurzacz za 4k, dostaniesz pościel gratis" :p Aż dziw, że są jeszcze ludzie podatni na to.
Ceny w Saturnie atrakcyjne, chyba dla kogoś kto nie ma dostępu do neta
Tak i nie. Kupiłem w marketach typu MM kilka przedmiotów, za każdym razem w ramach akcji "bez VAT". Ona nie gwarantuje, że cena każdego sprzętu będzie atrakcyjna, ale można znaleźć wtedy coś rzeczywiście poniżej ceny internetowej, co wiem na pewno, bo te ceny sprawdzam przed zaufaniem "obniżce". Przecież po to właśnie pojechałem do Saturna dzień wcześniej. I nie pierwszy raz to robię, co przy zakupach za parę tysięcy jest IMHO uzasadnione. Po raz pierwszy natomiast złapałem takie "przeceny" i dlatego o nich napisałem.
PS: widziałeś gdzieś w sieci 5Dmk2 nowy z gwarancją za 6400zł?
Ceny w Saturnie atrakcyjne, chyba dla kogoś kto nie ma dostępu do neta
Aaa, jeśli mówimy o całym asortymencie Saturna to różnie z tym bywa. Niemniej faktycznie, najczęsciej nie jest to wyjątkowo tani sklep.
Ma natomiast swoje inne zalety - np. to, ze jest na miejscu: dziś kupuje, dziś mam w domu. Nowego telewizora w zyciu bym tam nie kupił, ale już wolałem wydac 100 więcej (literalnie stówę) na zmywarke gdy stara powiedziała spektakularnie 'koniec wspólpracy'. Czekanie kilku dni na nową a potem jeszcze wywiezienie gdzieś starego złomu nie było IMO warte 5% ceny.
mavierk Temu Panu już podziękujemy never knows best
Wysłany: Pią 15 Sty, 2010
z drugiej strony oni wystawiają takie ceny, żeby naciągnąć tych, co się nei targują, gdy pokaże się, że chce się aparat w cenie tych ze sklepów internetowych, to myślę, że bedą w stanie zbić z ceny.
nie będę zabierał głosu w tym temacie leszek3, nawet Real, Żabka, Piotr i Paweł robią Cię w ciula z promocjami, tylko nie jesteś w stanie zauważyć jak często, jak szybko i jak skutecznie to robią, że tego nie zauważasz. Kupujesz wodę mineralną i już zostałeś oszukany, kupujesz aparat bez VAT, a na fakturze masz VAT=22% (dziwne ?), kupujesz bluzę z kapturem a cały system handlowy się z Ciebie nabija. Kupiłeś coś - wszyscy Ci mówią że zrobiłeś naprawdę dobry zakup i że cena super atrakcyjna i że nie przepłaciłeś :
POWIEM CI KRÓTKO - zostałeś oszukany już zanim wybrałeś cokolwiek z półki, tylko jeszcze o tym nie wiesz.
A więcej powiedzieć nie mogę
[ Dodano: Pią 15 Sty, 2010 22:52 ]
mavierk napisał/a:
gdy pokaże się, że chce się aparat w cenie tych ze sklepów internetowych, to myślę, że bedą w stanie zbić z ceny.
p.s. oj Maćku, nie wiem skąd takie przypuszczenia. 70% sklepów internetowych nie płaci za dziesiątki pracowników na działach, nie płaci za wynajem pomieszczeń
sklep internetowy nie płaci takich rzeczy, bo aparaty mogą leżeć nawet w domu w szafie.
obsługi masz 2 osoby (np. dwóch braci)....
a sklep prawdziwy przecież za coś musi zapłacić swoim pracownikom tak ?
stąd też wyższa marża, bo jakoś musi na siebie zarabiać.
sklep internetowy nie musi nabijać marża, bo nie mają tyle wydatków jak sklep zwykły.
proste... pytanie tylko czy sklep w którym kupiliśmy, na pewno prześlę wszystko poprawnie, czy sprzęt dojdzie cały, kiedy dojdzie, albo czy wszystko z gwarancją będzie ok
Wysłany: Pią 15 Sty, 2010
spotkałem się z kilkoma historiami, gdzie ludzie walczyli o swoje i Saturn zbił z ceny.
Marża marżą, ale chyba lepiej sprzedać coś taniej, niż żeby to leżało na półce przez dłuższy czas.
To ja opowiem taka historię. Wczoraj weszliśmy z żonką do Intersportu. Wybrała sobie z przeceny czapeczkę typu windstoper. Kupiliśmy ją za 19,90zł. Jakież było nasze zdziwienie gdy znaleźliśmy w środku oryginalną metkę - opiewającą na 129,90zł
Ostatnio widziałem 50d za ponad 4 tysiaki, ale szok
Wysłany: Sob 16 Sty, 2010
ja widzialem takie pięcioletnie body za 4tysiaki... 5d... używane
Misek [Usunięty]
Wysłany: Nie 17 Sty, 2010
Przecież w tych wszystkich sklepach dla idiotów zawsze tak jest... Trzeba się cieszyć jak na takiej promocji dostanie się towar w cenie internetowej. Tak jest najczęściej. Niezależnie czy jest rabat 22, 30, 50, czy 90%
A ten 5DmkII to już był sprzedany tydzień wcześniej. Ja też tak swój aparat chciałem kupić w MM. Na sklepie mieli jedną sztukę, odrazu sprzedaną i to jeszcze z wystawy do macania. A koleś z fotobogutti miał 5 fabrycznie nowych z magazynu, tylko w cenie 300 zł wiecej
Nawet mi się pochwalił że kupił właśnie na tej promocji w MM. Tak samo jak kilka konsoli PS3
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,8 sekundy. Zapytań do SQL: 13