Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
makro to chyba podobnie - tanio=producent niezależny około 100mm (tamron90, sigma105)
drożej = firmowe 100f/2,8. do wyboru: nikkory lub minolty (jak nowe to sony)
uniwersalnie (i kompaktowo) w góry to w sony 16105, 1680
w nikosiu 1685, 18105 (ale szkoda szerszego końca)
jak koniecznie ma być szeeeeroko - sigmacz 1020, nikkor.
w soniaczu słabiej bo raczej sigma. sony 11-18 to przebrandowany tamron, raczej przegrywający z sigmą.
Ostatnio zmieniony przez ghost Sob 30 Sty, 2010, w całości zmieniany 1 raz
możecie mi powiedzieć, tak obiektywnie, czy rzeczywiście ten sony to taka zabawka i nic poważnego dla ludzi chcących rozwoju swoich umiejętnosci ?
(nie bronię firmy sony , ale często denerwują mnie posty ludzi którzy nie mieli do czynienia z danym aparatem, a powtarzają opinie zasłyszane)
w każdym razie, dzięki za porady dotyczące szkieł-z pewnością mi się przydadzą, choć ciągle mam problemy z odczytywaniem prostych dla was oznaczeń, np 100f/2,8 czy 11-18. wiem że to oznaczenia dla szkieł, ale co za nimi idzie?
[ Dodano: Sob 30 Sty, 2010 20:08 ]
ghost napisał/a:
ech. jak ktoś uzależnia rozwój umiejętności fotograficznych od posiadanego aparatu, to na bank nie wie o czym mówi.
chodziło mi o to, że chcę się zapisać na kurs fotografii, a nie wiem z czym warto do nich pójść. ( czyt. czy nie wyśmieją mnie na wejściu )
jak cie wyśmieją, to tylko będzie świadczyło źle o nich. ludzie często mylą robienie zdjęć z dyskusjami o wyższości sprzętu A nad B.
jeżeli nie rozumiesz oznaczeń obiektywów, to trzeba poczytać i to sporo.
100mm to ogniskowa, f/2.8 to maksymalna przesłona. 16-105 to zoom więc wpisuje się zakres od 16mm do 105mm. jako że takie szkło jest jedno pominąłem przesłony, które zmieniają się zakresie f/3.5 dla 16mm do f/5.6 dla 105mm.
razem 16105 f/3.5-5.6
co znaczą te cyfry - optyczni pewnie mają jakiś artykuł który to wyjaśnia. polecam poszukanie.
w każdym razie, dzięki za porady dotyczące szkieł-z pewnością mi się przydadzą, choć ciągle mam problemy z odczytywaniem prostych dla was oznaczeń, np 100f/2,8 czy 11-18. wiem że to oznaczenia dla szkieł, ale co za nimi idzie?
ogniskowa (f)/otwór względny
ogniskowa min. - ogniskowa. max/otwór wzgledny na f min. - otwór względny na f max.
dzięki
wiem, że jeszcze długa droga przede mną w nauce i doskonaleniu-wciąż szukam po forach i różnych stronach o fotografii. tylko widzicie, ciężko przeskoczyć z kompaktu do lustrzanki
a wracając do porównania aparatów; czytam często że Sony a550 ma duże(wysokie) ISO ale i tak nie jest przydatne, to prawda?
i czy zdjęcia nocne i przy niedostatecznym oświetleniu (bez lampy, na początku) lepsze będą w sonym czy w nikonie?
rzucanie się na noc ze szkłami typu 3.5-5.6 jest raczej sprawa trudna. statyw i tyle. a wtedy wysokie iso przestaje być kluczowe.
myślę że zdjęcia na wysokich iso będą podobne, nikoś ma lepszy wizjer, co na pewno się przyda przy kiepskim świetle.
sony za to da stabilizację do jasnych stałek (chociaż realnie w tanim segmencie wybór ogranicza się do 50 f/1.7 / 1.8 / 1.4).
brakiem dla mnie (wiem, możecie mnie wyśmiać i powiedzieć że się nie znam etc) jest np. brak uchylnego ekranu do zdjęć makro.
Moim skromnym zdaniem, to akurat nie ma zbytniego znaczenia. Jak chcesz zrobić dobre zdjęcie makro, to i tak często musisz się tarzać w trawie i krzakach z wizjerem przy oku - przynajmniej ja tak mam (choć nie twierdzę, że robię dobre zdjęcia makro) A to z tego względu, że przy tego typu zdjęciach najlepiej manualnie nastawiać ostrość, a i głębia jest często "cieniutka" i ekran nie na wiele się tu zdaje, zwłaszcza wtedy gdy słońce nieźle daje. Tego typu ekran przydaje się raczej do bardziej "ekstremalnych zdjęć" typu nad głową, np. gdzieś w tłumie itp., gdzie lecisz serią i może coś wyjdzie... Mam uchylny ekran i ja osobiście z tej "uchylności" to jeszcze nie korzystałam, choć pewnie lepiej mieć, niż nie mieć - może się kiedyś przydać.
nikator, że tak zapytam... Co Ci przeszkadza w kompakcie, że celujesz w lustro?
to że po zrobieniu ponad 25 000 zdjęć kompaktem nie jestem zadowolony, więcej niż z 50.
chyba że uważasz że kompakt jest "lepszy" i nie warto się na lustro przesiadać.
dziś chyba się już zdecydowałem na nikona d90, choć ciągle mam problem z wyborem szkieł.
to że po zrobieniu ponad 25 000 zdjęć kompaktem nie jestem zadowolony, więcej niż z 50.
chyba że uważasz że kompakt jest "lepszy" i nie warto się na lustro przesiadać.
A zdziwisz się jeśli zrobisz kolejne 25000 zdjęć lustrzanką i nic się nie zmieni? Spróbuj napisać na czym Ci tak naprawdę zależy w zdjęciu co można zrealizować lustrzanką, a kompaktem nie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,72 sekundy. Zapytań do SQL: 13