Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Zadna amatorska kamera nie generuje tak dobrych filmow, jak lustrzanka. Moze brzmi to jak glupota/herezja, ale od kiedy w kamerach doklada sie pikseli, zeby robily lepsze zdjecia, to przyslowiowe g..o z tego wychodzi. Do fullHD potrzeba tylko 2Mpix, a maja ich tyle, co kompakty.
Lustrzanki maja tez inne przewagi. Niestety panoramowanie troche kuleje, ale z filmow z d90 jestem moze nawet bardziej zadowolony niz z canona hf100.
Kolega jednak odpowiedzial, ze filmowal nie bedzie. Moze zaczekac, az 500d stanieje, a moze kupic 1000d, ale chyba lepiej zaczekac... albo uzywany sprzet.
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 14 Lut, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Moze brzmi to jak glupota/herezja, ale od kiedy w kamerach doklada sie pikseli, zeby robily lepsze zdjecia, to przyslowiowe g..o z tego wychodzi. Do fullHD potrzeba tylko 2Mpix, a maja ich tyle, co kompakty.
Bo kamerom dokładają aby mogły robić zdjęcia, choć trochę przypominające te z kompaktów
TV fullHD, komputer, jak popadnie. Dzwiek moze nie jest najlepszy, ale moja hf100 nie rejestruje lepszego.
Ujecia statyczne z d90 wychodza dobrze. Dynamiczne juz mniej.
Tyle mi wystarcza, bo ja nie przepadam za filmowaniem. Moja zona filmuje i jej tez d90 przypadl do gustu. Tryb filmowy w canonach wyglada lepiej, sadzac po zamieszczonych w sieci samplach.
To dodatek do zdjec, ktory jednak warto miec. Z moich obserwacji jasno wynika, ze kamerka dla smiertelnika z funkcja foto to pomylka i tanie ustrzanki je wkrotce zdystansuja. Moze urwa kawalek rynku albo wygryza z rynku, bo niby lustrzanka to drogie hobby, ale przyzwoite kamerki tanie nie sa. System mikro 4/3 ma tu tez duze pole do popisu.
Bardzo tez podoba mi sie zabawa z ostroscia i brakowaloby mi do pelni szczescia obracanego ekranika z d5000.
Witam Chciała bym kupić pierwszą lustrzankę cyfrową. Mój budżet to 2000 do max 2500 ( wolała bym 2000 wiem ze to nie wiele ale ...). Amator to w moim przypadku dużo powiedziane ale chciałabym się rozwijać . Czytam, czytam i zgłupiałam (Niektóre wypowiedzi są z przed kilkuuuu m-cy, nie wiem czy brać je jeszcze pod uwagę). Macie może jakieś propozycje dla mnie, co mogę kupić żeby nie żałować ciężko zarobionych pieniędzy. Dodam że jestem kobietą - czyt. małe rączki a moje "upodobania" co do tematów zdjęć nie są jeszcze jasno sprecyzowane. Potrzebuje czegoś "uniwersalnego" co przy dalszym rozwijaniu umiejętności ( o ile takowe posiadam ), będzie "rozwijało" się razem ze mną przy w miarę możliwości "niskich" nakładach. Bardzo proszę o jakieś propozycje. Z góry dziękuję
W tym przedziale cenowym to sony akurat ma dość silną reprezentację, ale jeśli to ma być mała, lekka lustrzanka i nie Sony, to chyba rzeczywiście K-x jest najlepszą propozycją do amatorskiego robienia zdjęć przy zachowaniu możliwości rozwoju. Ja wolałbym Samsunga GX20 ale to ciężki i duży aparat.
Marian napisał/a:
całą resztą
Ta cała reszta to chyba tylko Sigma i Fuji, pozostałe to już super specjalistyczny sprzęt.
A słyszałam że wygląd to nie wszystko, że liczy się też wnętrze ; )
... a tak poważnie to dziękuje za wszystkie odpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanko Polatałam troszkę po różnych sklepach, co nie co pomacałam i z dostępnych (fizycznie i cenowo) lustrzanek na dzień dzisiejszy mam do wyboru dwie:
Lui, ja bym wybrał k-x. Dlaczego?
1) lepsze obrazowanie (szumy w JPG wręcz znikome)
2) więcej wodotrysków (filmy HD, HDRy i inne bajery)
3) lepsze kitowe szkło
Lui, ja bym wybrał k-x. Dlaczego?
1) lepsze obrazowanie (szumy w JPG wręcz znikome)
2) więcej wodotrysków (filmy HD, HDRy i inne bajery)
3) lepsze kitowe szkło
Co do pkt 3 to bym sie nie zgodzil. Kilka lat temu owszem.
Ja i tak obstawalbym przy nikonie lub canonie. Na poczatek nie musza byc nowe. Zobacz ile sprzetu o smiesznie malym przebiegu jest na rynku.
Realnie - bez różnicy. Jakie obiektywy chcesz kupić później? A jak nie wiesz... to kup ten który Ci się bardziej podoba. Wnetrze... róznice z punktu startującego praktycznie nieistotne. Zreszta... nawet najpodlejszym Sony da się zrobić swietne zdjęcie.
fotostrzal [Usunięty]
Wysłany: Pon 15 Lut, 2010
P_M_ napisał/a:
Zadna amatorska kamera nie generuje tak dobrych filmow, jak lustrzanka. Moze brzmi to jak glupota/herezja, ale od kiedy w kamerach doklada sie pikseli, zeby robily lepsze zdjecia, to przyslowiowe g..o z tego wychodzi. Do fullHD potrzeba tylko 2Mpix, a maja ich tyle, co kompakty.
Lustrzanki maja tez inne przewagi. Niestety panoramowanie troche kuleje, ale z filmow z d90 jestem moze nawet bardziej zadowolony niz z canona hf100.
Kolega jednak odpowiedzial, ze filmowal nie bedzie. Moze zaczekac, az 500d stanieje, a moze kupic 1000d, ale chyba lepiej zaczekac... albo uzywany sprzet.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 14