Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór lustra +/- 2500 zł
Autor Wiadomość
P_M_ 
Maniak

Wysłany: Sob 13 Lut, 2010   

Zadna amatorska kamera nie generuje tak dobrych filmow, jak lustrzanka. Moze brzmi to jak glupota/herezja, ale od kiedy w kamerach doklada sie pikseli, zeby robily lepsze zdjecia, to przyslowiowe g..o z tego wychodzi. Do fullHD potrzeba tylko 2Mpix, a maja ich tyle, co kompakty.
Lustrzanki maja tez inne przewagi. Niestety panoramowanie troche kuleje, ale z filmow z d90 jestem moze nawet bardziej zadowolony niz z canona hf100.
Kolega jednak odpowiedzial, ze filmowal nie bedzie. Moze zaczekac, az 500d stanieje, a moze kupic 1000d, ale chyba lepiej zaczekac... albo uzywany sprzet.
Ostatnio zmieniony przez goltar Nie 14 Lut, 2010, w całości zmieniany 2 razy  

Reklama

bacruk 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 14 Lut, 2010   

P_M_, na czym oglądasz filmy kręcone lustrzanką?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

P_M_ napisał/a:
Moze brzmi to jak glupota/herezja, ale od kiedy w kamerach doklada sie pikseli, zeby robily lepsze zdjecia, to przyslowiowe g..o z tego wychodzi. Do fullHD potrzeba tylko 2Mpix, a maja ich tyle, co kompakty.

Bo kamerom dokładają aby mogły robić zdjęcia, choć trochę przypominające te z kompaktów :D

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

bacruk napisał/a:
Jak to na czym? Masz jakiś problem z oglądaniem na telewizorze, projektorze, czy monitorze?

P_M_ 
Maniak

bacruk napisał/a:

TV fullHD, komputer, jak popadnie. Dzwiek moze nie jest najlepszy, ale moja hf100 nie rejestruje lepszego.
Ujecia statyczne z d90 wychodza dobrze. Dynamiczne juz mniej.
Tyle mi wystarcza, bo ja nie przepadam za filmowaniem. Moja zona filmuje i jej tez d90 przypadl do gustu. Tryb filmowy w canonach wyglada lepiej, sadzac po zamieszczonych w sieci samplach.
To dodatek do zdjec, ktory jednak warto miec. Z moich obserwacji jasno wynika, ze kamerka dla smiertelnika z funkcja foto to pomylka i tanie ustrzanki je wkrotce zdystansuja. Moze urwa kawalek rynku albo wygryza z rynku, bo niby lustrzanka to drogie hobby, ale przyzwoite kamerki tanie nie sa. System mikro 4/3 ma tu tez duze pole do popisu.
Bardzo tez podoba mi sie zabawa z ostroscia i brakowaloby mi do pelni szczescia obracanego ekranika z d5000.

Lui 
Nowy

Witam :) Chciała bym kupić pierwszą lustrzankę cyfrową. Mój budżet to 2000 do max 2500 ( wolała bym 2000 wiem ze to nie wiele ale ...). Amator to w moim przypadku dużo powiedziane ale chciałabym się rozwijać :) . Czytam, czytam i zgłupiałam :( (Niektóre wypowiedzi są z przed kilkuuuu m-cy, nie wiem czy brać je jeszcze pod uwagę). Macie może jakieś propozycje dla mnie, co mogę kupić żeby nie żałować ciężko zarobionych pieniędzy. Dodam że jestem kobietą - czyt. małe rączki ;) a moje "upodobania" co do tematów zdjęć nie są jeszcze jasno sprecyzowane. Potrzebuje czegoś "uniwersalnego" co przy dalszym rozwijaniu umiejętności ( o ile takowe posiadam :D ), będzie "rozwijało" się razem ze mną :) przy w miarę możliwości "niskich" nakładach. Bardzo proszę o jakieś propozycje. Z góry dziękuję :)

Ps.: Sony z góry odpada :mrgreen:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Lui napisał/a:
Mój budżet to 2000

To może Pentax K-x z kitem?

RB 

Wysłany: Pon 15 Lut, 2010   

cokolwiek co Ci się podoba

Marian 
Optyczny

Jeśli małe rozmiary i mały ciężar to odradzam lustrzanki.

Pozostają aparaty bez lustra z wymiennymi obiektywami. Masz więc system m4/3 Panasonica i Olympusa.

Wybór jest zatem ułatwiony, bo nie musisz się przejmować Nikonami Canonami Pentaxami Sony i całą resztą.

SlawGaw 
Optyczny

Lui napisał/a:
Ps.: Sony z góry odpada

W tym przedziale cenowym to sony akurat ma dość silną reprezentację, ale jeśli to ma być mała, lekka lustrzanka i nie Sony, to chyba rzeczywiście K-x jest najlepszą propozycją do amatorskiego robienia zdjęć przy zachowaniu możliwości rozwoju. Ja wolałbym Samsunga GX20 ale to ciężki i duży aparat.

Marian napisał/a:
całą resztą

Ta cała reszta to chyba tylko Sigma i Fuji, pozostałe to już super specjalistyczny sprzęt.

Lui 
Nowy

RB napisał/a:
cokolwiek co Ci się podoba

A słyszałam że wygląd to nie wszystko, że liczy się też wnętrze ; )

... a tak poważnie to dziękuje za wszystkie odpowiedzi i mam jeszcze jedno pytanko :) Polatałam troszkę po różnych sklepach, co nie co pomacałam i z dostępnych (fizycznie i cenowo) lustrzanek na dzień dzisiejszy mam do wyboru dwie:

Canon EOS 450D + 18 - 55 mm IS - 1990,00

i zaproponowany przez hijax_pl

Pentax K-x + DAL 18-55 mm - 1998,00

i którą wybrać na początek ? :zalamany:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Lui, ja bym wybrał k-x. Dlaczego?
1) lepsze obrazowanie (szumy w JPG wręcz znikome)
2) więcej wodotrysków (filmy HD, HDRy i inne bajery)
3) lepsze kitowe szkło

P_M_ 
Maniak

hijax_pl napisał/a:
Lui, ja bym wybrał k-x. Dlaczego?
1) lepsze obrazowanie (szumy w JPG wręcz znikome)
2) więcej wodotrysków (filmy HD, HDRy i inne bajery)
3) lepsze kitowe szkło

Co do pkt 3 to bym sie nie zgodzil. Kilka lat temu owszem.

Ja i tak obstawalbym przy nikonie lub canonie. Na poczatek nie musza byc nowe. Zobacz ile sprzetu o smiesznie malym przebiegu jest na rynku.

RB 

Lui napisał/a:

Canon EOS 450D + 18 - 55 mm IS - 1990,00

Pentax K-x + DAL 18-55 mm - 1998,00

i którą wybrać na początek ? :zalamany:

Realnie - bez różnicy. Jakie obiektywy chcesz kupić później? A jak nie wiesz... to kup ten który Ci się bardziej podoba. Wnetrze... róznice z punktu startującego praktycznie nieistotne. Zreszta... nawet najpodlejszym Sony da się zrobić swietne zdjęcie.

fotostrzal
[Usunięty]

P_M_ napisał/a:
Zadna amatorska kamera nie generuje tak dobrych filmow, jak lustrzanka. Moze brzmi to jak glupota/herezja, ale od kiedy w kamerach doklada sie pikseli, zeby robily lepsze zdjecia, to przyslowiowe g..o z tego wychodzi. Do fullHD potrzeba tylko 2Mpix, a maja ich tyle, co kompakty.
Lustrzanki maja tez inne przewagi. Niestety panoramowanie troche kuleje, ale z filmow z d90 jestem moze nawet bardziej zadowolony niz z canona hf100.
Kolega jednak odpowiedzial, ze filmowal nie bedzie. Moze zaczekac, az 500d stanieje, a moze kupic 1000d, ale chyba lepiej zaczekac... albo uzywany sprzet.

Lustrzanka kręcąca filmy i umiejętności:
http://www.youtube.com/watch?v=rY5-_MM2F7A

Odpowiedz do tematu