Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli nie wiesz, czy potrzebujesz to znaczy, że nie potrzebujesz i tak, możesz skreślić
Nie zgadzam sie z takim uproszczeniem - sprawdza sie jedynie w przypadku refowania. Znajduje sie na poczatku przygody z makro, wiec z zalozenia nie wiem, co mnie tam spotka. Wyposazenie ktore stosuje w domu nie nadaje sie do gonitw po lesie, lace czy innym odludziu a te lampeczki wygladaja na wygodniejsze w uzyciu. Ale jesli sie nie sprawdzaja, to zakup traci sens. Niemniej jednak dziekuje za zaangazowanie... i numer z Zytnia jest przedni.
komor napisał/a:
Koledzy, nie podchichujcie
alez tak, bede mial sie na co powolac, gdy sytuacja sie odwroci... Jestem po prostu pelen podziwu jak znajdujecie jeszcze czas na... no sami wiecie. Acha - tv.
cybertoman, ok, chcesz spróbować Podpowiem więc raz jeszcze, że według mnie taki ring ma sens w fotografii przyrodniczej gdy:
1. zapanujesz nad stosunkiem oświetlenia pierwszego planu do tła (dłuższy czas, doświetlenie ringiem, ale wtedy ryzyko poruszenia)
2. w zasadzie to pomoc w realizacji punktu 1 - dodatkowa lampa slave na tle.
Jak już SlawGaw wspomniał 24EX ma tą zaletę, że możesz jeden palnik skierować w tył i jakoś tło doświetlisz. Z 14EX tak się nie da. Przykładowo, te grzybki z linka to mix ringa, światła zastanego i lampy slave, czasem, z racji 150mm obiektywu, ustawionej 1,5-2m od zestawu.
Używając samego ringa dużym problemem jest "czarne tło". Jeśli jest taka potrzeba mogę zorganizować jakąś scenkę z przykładami oświetlenia, może to przekona/zniechęci/pomoże/wprawi w większe zakłopotanie/zainteresuje... do takiego rozwiązania z ringiem na szkle
Jeśli jest taka potrzeba mogę zorganizować jakąś scenkę z przykładami oświetlenia
Jak mozesz watpic?! Doswietlajac dwoma lampami w mateczniku mozna nawet symulowac slonce (fot.39 http://forum.optyczne.pl/...=194879#194879) ale zeby zmiekczyc swiatlo trzeba sie znow natachac gratow. W ramach eksperymentow zrobilem ring, a nawet prowokacyjnie napisze mini-BD, z tortownicy - nie jest to zbyt poreczne ale owoce w domu daly sie calkiem przyzwoicie oswietlic - czytaj bez takich przepalow jak na zalaczonym obrazku. Doswiadczen polowych jeszcze nie mam. Dodatkowo przydalaby sie jeszcze trzecia lampa do robot poslednich, jakis snoot czy cos podobnego i tu wpada w oko lampa+ring, spelniajaca na pierwszy rzut oka dwie potrzeby. Tyle w kwestii motywacji, a teraz pisze sie na te obiecana scenke...
Z dr11 swego czasu robiłem tak właśnie grzybki. Można je znaleźć w naszych zdjęciach gdzieś...
Podziwialem. SB-R1 tak z wygladu nie ma tych wad ring'u dyskredytujacych jego dzialanie poza-stomatologiczne. Dzis ogladalem Metza z GN15 i... nie bylo "na magazynie" wiec dylematy pozostaly. A przyjrzec sie warsztatowi to interesujaca sprawa.
dr11, Dzieki za przyklady, poogladam to i pewnie cos dopytam. Az mi glupio, ze tyle trudu sobie zadales.
Ostatnio zmieniony przez cybertoman Pią 26 Lut, 2010, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,68 sekundy. Zapytań do SQL: 13