Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
wili69, polecam zapoznanie się z Regulaminem Forum oraz tematem PRZECZYTAJ ZANIM ZADASZ PYTANIE, w szczególności zaś co sądzimy o postach zatytułowanych w stylu „Prośba o poradę” czy inne podobne.
Przeniosłem Twój temat do odpowiedniego działu i połączyłem z poprzednim starszym, o odpowiednim tytule. Masz teraz do przeczytania 4 strony.
sorry rzeczywiście zachowalem sie jak amator z tym tematem...
wstepnie wybrałem NIKONA D90 teraz tylko zastanawiam się nad obiektywami. Ponizej te które są w zestawach:
1. 18-200MM 1:3.5-5.6
2. 18-55mm f/3.5-5.6G + 55-200mm f/4-5.6G VR (oba w zestawie)
3. 18-105MM 1:3.5-5.6
który wybór będzie lepszy do amatorskich (zwykłych/rodzinnych) zastosowań?
kazdy ma swoje zalety i wady. wiem ze wiele osob chwali tego 55-200 wiec jesli zalezy ci na 200mm to raczej bierz zestaw nr 2. jesli wolisz miec jedno w miare uniwersalne oraz ostre szkielko to nr 3 (jak bedzie za krotkie to zawsze mozesz w przyszlosci uzbierac na 70-300)
jak masz kasę to akurat w nikonie 18-200 VR wypada nadzwyczaj dobrze, więc spokojnie możesz się decydować na zestaw numer 1, zestaw numer 2 dla mnie osobiście w tym momencie by odpadł, a jak bym wybierał to pewnie wybrałbym zestaw numer 3 + stałkę np 35mm a później jakieś tele np. 70-300 VR
W systemie canona silnik AF-a jest we wszystkich obecnie produkowanych obiektywach.
wili69 napisał/a:
który obiektyw z zestawu:
Opcja nr1, albo zastanów się nad zestawem: EF-S 18-55IS + EF-S 55-250IS/cenowo będzie podobnie/
a jeśli chciałbym inne obiektywy niż Canon lub starsze modele bez silnika w obiektywie to body 550D będzie mogło sterować AF z własnego silnika (jeśli ma takowy)? Czyli dochodzimy do pytania czy silnik jest w body 550D czy go nie ma
a jeśli chciałbym inne obiektywy niż Canon lub starsze modele bez silnika w obiektywie
Wszystkie obiektywy Canona z mocowaniem EF i EF-S maja silniki AF-a.
Obiektywy innych firm z mocowaniem Canona produkowane obecnie też go mają, chyba że są z założenia manualne jak np. obiektywy CZ lub Samyang.
Sprecyzuj o jaki dokładnie obiektyw Ci chodzi.
[ Dodano: Sob 03 Lip, 2010 17:14 ]
wili69 napisał/a:
czy silnik jest w body 550D czy go nie ma
W żadnym body Canona produkowanym obecnie nie ma silnika AF-a, bo nie ma takiej potrzeby.
w amatorskich codziennych 18-135, jesli jesteś początkujący taki zakres pozwoli Ci sie określić w przyszłych zakupach mniej kitowych obiektywów, i nie będzie Cię ograniczać
na początku drogi fotoamatora lub czegoś więcej.
[ Dodano: Nie 04 Lip, 2010 13:51 ]
tylko ta matryca 550d.. taka nadmuchana ta jej rozdzielczość, nie wiem czy nie lepiej brac d90.. albo nawet wiem ze lepiej brac d90 i chyba będzie taniej z kitem.
Nie bedzie tragedii, jesli bedzie mial dobre szkla i nie bedzie podbijal ISO.
Przy okazji ma duzo lepsze filmowanie. Cala reszta jest faktycznie duzo ciekawsza w d90.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,29 sekundy. Zapytań do SQL: 13