Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
WOŁNA 9 50/2,8 MC
Autor Wiadomość
jasiekcom 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 03 Lis, 2010   WOŁNA 9 50/2,8 MC

Przez przypadek ( prezent od teścia ) :mrgreen: stałem się posiadaczem obiektywu M42 a dokładnie WOŁNA 9 50/2,8 MC, a z tego co pamiętam to gdzieś znajdę jeszcze pierścienie pośrednie do macro od starego zenit. W związku z tym chciałbym spróbować trochę popracować z takim zestawem to znaczy "pouczyć się" :mrgreen: robić tym zdjęcia a z tego co wiem jest to fajny obiektyw do macro choć skal odwzorowanie jest w nim z tego co pamiętam 1 : 2. Z racji tego że praktycznie nie mam doświadczenia ani w fotografii macro ani w obiektywach manualnych podłączonych do lustrzanki cyfrowej chciałbym uzyskać informację czy lepiej do tego obiektywu kupić adapter CanonM42 z potwierdzeniem ostrości i blokadą bolca przysłony czy też najzwyklejszy adapter nadmienię że będzie to chodzić na systemie canona. Być może jest to banalne pytanie ale w temacie szkieł M42 niestety jestem "lajkonikiem" :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Wiec wszystkie uwagi będę wdzięczny

Reklama

bacruk 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 03 Lis, 2010   

jasiekcom, proponuje zwykłą przejściówkę m42/eos srebrną (niemalowaną) z blokadą za 30-40zł. Jeżeli w5d masz matówkę precyzyjną to i tak będziesz widział czy jest ostro. Do makro proponuje LV albo podgląd na PC stosując dedykowane oprogramowanie.
Jeżeli ostrzenie na oko będzie niewystarczające to można dokupić dandelion i wkleić - nic skomplikowanego. I tutaj uwaga. Można kupić badziewie, które potwierdza jak chce, jest grube, łamliwe itd. Proponuje wybrać jakąś nową konstrukcję np CHIP Program pozwalający na ustawienie parametrów podłączanego obiektywu - koszt ok 100zł.
Jednak dla mnie to niewiele wnosi. Przy matówce z rastrem widzę czy jest ostro w całym kadrze a w przypadku potwierdzacza obowiązują takie same zasady jak przy AF czyli wybór punktu ostrzenia, ewentualne przekadrowanie..

jasiekcom 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 04 Lis, 2010   

bacruk, wielki dzięki zamówieniem już zwykła przejściówkę, w swoim 5d mam zwykła tradycyjną matówkę ale jak tylko mi się spodoba praca ca z tym obiektywem to wtedy pomyśle o zmianie jak narazie pouczę się na LV i zboczymy :wink: co z tego wyjdzie

belkot77 
Rozmowny

jasiekcom napisał/a:
z tego co pamiętam to gdzieś znajdę jeszcze pierścienie pośrednie do macro od starego zenit. W związku z tym chciałbym spróbować trochę popracować z takim zestawem

Jak rozumie przejsciowke zakladasz na aparat do tego wkrecasz pierscienie posrednie i na to wkrecasza obiektyw. W zwiazku z tym ani potwierdzenie ostrosci ani blokada bolca na nic sie nie przydadza. Pierscienie z tego co pamietam nie blokuja bolca wiec bedziesz mogl robic zdjecia makro tylko przy otwartej przyslonie

bacruk 
Entuzjasta

belkot77, zablokowanie bolca przysłony to najmniejszy problem :smile:

belkot77 
Rozmowny

bacruk napisał/a:
belkot77, zablokowanie bolca przysłony to najmniejszy problem
to pochwal sie jak to robisz. Probowalem tasma klejaca ale jest za slaba

bacruk 
Entuzjasta

belkot77, wyjaśnijmy jedną sprawę. Wg mojej wiedzy nie istnieje przejściówka z blokadą bolca przysłony.
Blokada dotyczy bagnetu. Czyli sam się nie wypnie. Blokada to ta "dziurka" na pierwszym planie w którą wskakuje bolec bagnetu.

Teraz mam wyłącznie Zeissy z przełącznikiem Auto/Manual.
Wcześniej miałem ruskie cudo bez i poradziłem sobie dość brutalnie - wbiłem szpilkę pomiędzy bolec i korpus obiektywu i ją złamałem. Proste i skuteczne zarazem. Można postąpić mniej brutalnie - rozebrać i zablokować delikatnie od środka.
Jeżeli masz pierścienie z przeniesieniem "bolca" to wystarczy zablokować któryś pierścień.
Jeżeli nie masz to akurat mam na sprzedaż komplet takowych z konwerterem 2x.

IMG_59021.jpg
Plik ściągnięto 12636 raz(y) 58,5 KB

belkot77 
Rozmowny

bacruk chyba mowimy o czyms innym...

Jak widzisz na zdjeciach. Mam przejsciowke z blokada bolca. Problem jest jak zakladasz pierscien posredni. Nie ma jak zablokowac bolca.

[ Dodano: Czw 04 Lis, 2010 18:05 ]
Chyba juz wiem gdzie jest problem. Wolna nie ma takiego bolca. right?

IMG_0590.JPG
z pierscieniem - nie zblokowany
Plik ściągnięto 12640 raz(y) 115,77 KB

IMG_0589.JPG
Z zalozona przejsciowka - zblokowany
Plik ściągnięto 12644 raz(y) 117,24 KB

IMG_0587.JPG
Bolec przeslony
Plik ściągnięto 12640 raz(y) 120,53 KB

bacruk 
Entuzjasta

belkot77, unieruchom sobie ten bolec na stałę i po kłopocie.. słyszałem o sposobie na kropelkę :mrgreen:

komor 
Moderator

Wysłany: Pią 05 Lis, 2010   

bacruk napisał/a:
Wg mojej wiedzy nie istnieje przejściówka z blokadą bolca przysłony.

Jestem przekonany, że ja mam taką z blokadą, bo zakładając na moją przejściówkę obiektywy różne nigdy nic nie musiałem ani na taśmę, ani na kropelkę. Mój Pentacon 135/2,8 nie miał niczym zablokowanej przysłony – po zdjęciu z przejściówki można było się bawić w jej wciskanie i obserwowanie jak zamykają się listki.

bacruk 
Entuzjasta

komor, powyższe weryfikuje stan mojej wiedzy. Jak szukałem x czasu temu to była jedynie konstrukcja jak na fotografii powyżej. Przejściówka, którą pokazał belkot77 ma dodatkowo pierścień dociskający od góry bolec przysłony.
komor napisał/a:
Mój Pentacon 135/2,8 nie miał niczym zablokowanej przysłony
mam jeszcze takiego w szafie.. tam jest przełącznik Auto/Manual więc to czy przejściówka wciska bolec czy nie jest bez znaczenia.

komor 
Moderator

bacruk, mój Pentacon był w starszej 16-listkowej wersji bez pozycji Auto.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

jasiekcom napisał/a:
Z racji tego że praktycznie nie mam doświadczenia ani w fotografii macro ani w obiektywach manualnych podłączonych do lustrzanki cyfrowej chciałbym uzyskać informację czy lepiej do tego obiektywu kupić adapter CanonM42 z potwierdzeniem ostrości

Najzwyklejszy M42/Eos z chipem. Mam ten z tego sklepu. Działa bez zarzutu.
komor napisał/a:
Jestem przekonany, że ja mam taką z blokadą, bo zakładając na moją przejściówkę obiektywy różne nigdy nic nie musiałem ani na taśmę, ani na kropelkę. Mój Pentacon 135/2,8 nie miał niczym zablokowanej przysłony – po zdjęciu z przejściówki można było się bawić w jej wciskanie i obserwowanie jak zamykają się listki.

Zdaje się, że nakręcając adapter już blokuje bolec. Poza tym, bolec nie ma znaczenia w M42/Eos, chyba, że ma M albo A, wówczas ustawia się na M i po kłopocie (piszę z głowy, bo musiałbym to dokładnie posprawdzać.)
Póki co, nie miałem z tym problemu w zabawie M42/Eos, a troszkę w tym siedzę, do tego P-Six/Eos i tutaj świetna Volna 80 f2.8 - do portretu niegłupia, a i w makro daje radę.

belkot77 
Rozmowny

muzyk napisał/a:
Poza tym, bolec nie ma znaczenia w M42/Eos

Bolec ma znaczenie. Jak jest zblokowany mozna regulowac przeslone. Jak nie jest zblokowany przeslona zawsze zostaje otwarta. Nie dotyczy starych obiektywow do zenita gdzie przeslone zamykalo sie specjalnym pierscieniem na obiektywie

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 06 Lis, 2010   

belkot77 napisał/a:
Bolec ma znaczenie. Jak jest zblokowany mozna regulowac przeslone.

Nie ma znaczenia, jeśli ustawione jest na M.
Poza tym, chyba wszystkie adaptery blokują bolec i czy ma się włączone A czy M pozostaje bez znaczenia.

Odpowiedz do tematu