Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
broch, może mam jakiś problem z rozumieniem, ale z tego co wiem i po raz n+1 czytam, dcptool jest narzędziem do zabawy z profilami - sam profilu nie wygeneruje. Nawet jeśli mamy po ręką wzorzec GretagMacbeth'a
dcraw nie jest narzędziem do tworzenia profilu, ale wywoływarką. W tym sensie żadny profil jest niepotrzebny - po prostu dane z pliku RAW są konwertowane do np TIFFa. W konsekwencji będziemy widzieć dane tak jak zarejestrowała matryca. Odcinamy się więc od wszelkich "oszustw" ACR.
broch napisał/a:
Adobe DNG Profile Editor jest za darmo ale nie generuje "czystego" profilu, dodaje ekstra tint twists, podobnie Passport generowane DNG profil (invariate twist).
Tak, ale końcowy efekt jest taki, że po wywołaniu DNG w ACR otrzymujemy kolory najbliższe możliwe do tych na fotografowanym wzorcu, w zadanych warunkach oświetleniowych. A przecież chodzi nam właśnie o to - aby zminimalizować wpływ toru przetwarzania na kolorystykę.[/i]
broch, może mam jakiś problem z rozumieniem, ale z tego co wiem i po raz n+1 czytam, dcptool jest narzędziem do zabawy z profilami - sam profilu nie wygeneruje. Nawet jeśli mamy po ręką wzorzec GretagMacbeth'a
dcraw nie jest narzędziem do tworzenia profilu, ale wywoływarką. W tym sensie żadny profil jest niepotrzebny - po prostu dane z pliku RAW są konwertowane do np TIFFa. W konsekwencji będziemy widzieć dane tak jak zarejestrowała matryca. Odcinamy się więc od wszelkich "oszustw" ACR.
broch napisał/a:
Adobe DNG Profile Editor jest za darmo ale nie generuje "czystego" profilu, dodaje ekstra tint twists, podobnie Passport generowane DNG profil (invariate twist).
Tak, ale końcowy efekt jest taki, że po wywołaniu DNG w ACR otrzymujemy kolory najbliższe możliwe do tych na fotografowanym wzorcu, w zadanych warunkach oświetleniowych. A przecież chodzi nam właśnie o to - aby zminimalizować wpływ toru przetwarzania na kolorystykę.[/i]
dcp tool pozwala na ekstrakcje plikow dcp z dng. czyli na generowanie odzielnych profilow kolorow. Nie twierdze ze sam profle tworzy.
ACR DNG Editor "klamie". Na internecie jest sporo przykladow jak wyglada kolor po uzyciu profilu generowanego przez adobe twisted i (pousunieciu dodatkow) Adobe invariate oraz untwisted. To klamstwo ma sens poniewaz ACR stara sie przekazac barwy uznane za "przyjemne" dla oka co nie jest takie latwe. Ostatecznie jednak poniewaz odbior kolorow jest indywidualny, znalezli sie niezadowoleni i wygenerowali profile blizsze rzeczywistosci.
dcptool pozwana na generowanie "untwisted" profilow z tych ktore sa dodane przez ACR. Koszt spada do zera. Ponadto wystarczy teraz zastosowac profil z ACR i dla powornanie "untwisted" (przez dcptool) profil ACR. Dokonac poprawek wybrac najlepszy efekt koncowy. Oczywiscie, jesli efekt jest taki sam to nie ma co sie bawic, poniewaz jednak "twists" maja wplyw na rozjasnienie i przesuniecia kolorow przy pewnej wprawie mozna uzyskac "prawdziwy" kolor bez nieoczekiwanych zmian.
Jesli ktos nie jest pewien czy da rade uzywac programu "command line" to obecnie na internecie mozna znalezc "untwisted" Adobe profile dla Nikona (np http://www.nikplayer.com/...s-for-all.html) i Canona.
Jesli chcesz zminimalizowac zmiany na kolorystyke to wydaje sie ze wlasnie te "untwisted" profile sa warte zastanowienia. Co wiecej mozna przekonwertowac pliki dcp do icc jesli ktos uzywa programow ktore stosuja format icc (np obok Adobe mam DxO Optics wiec konwertuje pliki dcp do icc). W ten sposob mam zunifikowane profile kolorow w orogramach ktore uzywam.
Zaleta "untwisted" profilow jest np to ze unika sie zmian barw i rozjasnien podczas aplikacji "Recovery". Wada? Pliki sa pozbawione poprawek w ostrosci, nasyceniu i kontrascie (czyli ekstra praca).
Warte wysilku? nie mam pojecia, zalezy od uzytkownika, ale z pewnoscia takie untwisted profile sa sprowadzone do "absolutnego zera" o czym wspominasz.
@komor
czytalem o tym kilka miesiecy temu (invariate profile generowane przez Passport). Nie mam strony w zakladkach (ktore i tak maja juz 10MB) bede wiec musial poszukac. Na informacje trafilem kilkakrotnie raczej przypadkowo. Mysle ze invariate profile sa bliskie rzeczywistoci w sposob wystarczajacy poniewaz nikt nie narzeka. Dla purystow moze to miec znaczenie czy profil jest untwisted czy tylko invariate (pewne subtelne roznice sa widoczne).
Ostatecznie zas rzecz sprowadza sie do tego ze bez ekstra kosztow mozna wygenrowac invariate lub untwisted profile ze wzorcow dostarczonych przez ACR. Pozwoli to na uzyskanie wiekszej wiernosci barw. Jesli to malo, wowczas mozna inwestowac w Passport (...i generowac untwisted profile)
broch, rozumiem, że profil wygenerowany przez Passporta i tak powinno się odtwistować?
Czyli workflow byłby taki: robię zdjęcie wzorca, konwertuję RAW na DNG, tworze profil DCP, uruchamiam dcptool by ten nowo utworzony profil odkręcić, uruchamiam LR i przypisuje zdjęciom nowy profil?
broch, rozumiem, że profil wygenerowany przez Passporta i tak powinno się odtwistować?
Czyli workflow byłby taki: robię zdjęcie wzorca, konwertuję RAW na DNG, tworze profil DCP, uruchamiam dcptool by ten nowo utworzony profil odkręcić, uruchamiam LR i przypisuje zdjęciom nowy profil?
na pierwsze pytanie (tzn czy profil z Passporta powinno sie odtwistowac) nie potrafie odpowiedziec. Zalezy od uzytkownika i swiatla. Srednio roznice moga byc subtelne.
Drugie pytanie:
a) RAW -> DNG -> DCP profil -> odtwistowanie dcptool -> przypisanie zdjeciom (zaznaczam ze nie uzywalem oprogramowania do Passport)
b) RAW -> DNG -> ekstracja informacji dcp przy pomocy dcptool -> odtwistowanie dcptool -> przypisanie zdjeciom
c) (tanio): ARC dcp profile -> odtwistowanie dcptool -> przypisanie zdjeciom
@komor
jeszcze raz
wlasciwie mozesz miec odpowiedz z pierwszej reki:
wygeneruj profil Passportem
nastepnie sproboj przekonvertowac plik z Passporta do invariate lub untwisted
dcptool poda informacje czy profil z Passporta byl juz oryginalnie typu invariate czy tez kompletnie untwisted
np (Passport.dcp to profil wygenerowany przrz Passport)
dcpTool -i Passport.dcp invariate.dcp
*** File is already invariant, nothing to do.
teraz to samo aby sprawdzic czy moze jest juz odtwistowany
dcpTool -u Passport.dcp untwisted.dcp
*** File does not have hue twists, nothing to do.
broch, wyciąłem kawałek, żeby nie był za długi. Choć i tak jest krótki w porównaniu z oryginalny profilem Adobe - ten ma pół kilometra długości No ale co się dziwić - wszak Passport pracuje na podstawowym, 24-polowym wzorcu ColorChecker GretagMacBeth
To co mnie martwi to to, że dcptool odtwistowując niszczy tablicę HueSatDeltas - szlag zatem trafia profilowanie robione przez Passporta.
broch, wyciąłem kawałek, żeby nie był za długi. Choć i tak jest krótki w porównaniu z oryginalny profilem Adobe - ten ma pół kilometra długości No ale co się dziwić - wszak Passport pracuje na podstawowym, 24-polowym wzorcu ColorChecker GretagMacBeth
To co mnie martwi to to, że dcptool odtwistowując niszczy tablicę HueSatDeltas - szlag zatem trafia profilowanie robione przez Passporta.
nie sadze aby dcptool niszczyl HueSatDeltas. Nie mam konwertera do xml wiec utworzylem plik recznie kopiujac Twoje dane. Tzn cos gdzies zaginelo, jesli masz originalmy plik xml lub dcp i zalaczysz go (forum pozwala na dolaczanie plikow?) to wowczas mozna sprawdzic co jest co. Poniewaz dcptool podniosl raban ze czegos brak w "oryginalnym" pliku, mam nadzieje ze problem lezy w moim kopiowaniu. Ostatecznie xml to nie txt.
Jesli utworzysz plik dng z tablica wzorcowa, to mozesz bezposrednio ekstrachowac dcp (invariate), efekt musi taki sam jak dla Passport.
dcptool usuwa dodana ekstra informacje hue twists. Innymi slowy dostajesz do reki odczyt bez ingerencji programu (ACR/Passport). Narzedzie moze ekstrahowac profil dcp z plikow dng, tak jak to robi ACR (twisted), tak jak to robi Passport (invariate), i natywny (zapisany w pliku dng) untwisted. To wszystko.
Konwertery DNG ACR i Passport sa za darmo poniewaz kod jest publiczny i kazdy moze uzyska ten sam efekt bez placenia.
Jesli ktos ma ACR, moze tworzyc profile podobne do Passport bez placenia ~$100 ekstra (wykorzystujac dostepne pliki Adobe).
darmowy dcptool daje dodatkowo mozliwosc calkowitego usuniecia informacji hue twist.
Tyle, że dzięki temu usuwa efekt profilowania. Pozostaje tylko informacja o składowych RGB - nic więcej. Czyli 3 pola z 24-polowej tablicy wzorca.
broch napisał/a:
Konwertery DNG ACR i Passport sa za darmo poniewaz kod jest publiczny i kazdy moze uzyska ten sam efekt bez placenia.
Passport nie jest konwerterem, nie jest darmowy i nie jest oparty na publicznym kodzie. Passport używa DNG bo to unifikuje dostęp do danych RAW. Uniezależnia od producenta X i aparatu Y.
broch napisał/a:
Jesli ktos ma ACR, moze tworzyc profile podobne do Passport bez placenia ~$100 ekstra
Jasne. Tyle, że płaci się wygodę. Można dłubać samemu lub wcisnąć jeden klawisz...
broch napisał/a:
wykorzystujac dostepne pliki Adobe
Jakie? Skąd? Przecież te domyślne nie są zrobione MOIM aparatem tylko jakimś innym. Nie tym szkłem które mam ale jakimś innym.
A ja wiem, że matryca potrafi inaczej reagować w zależności od temperatury barwowej padającego światła. I po to na tablicy wzorca są kolory jasnej czy ciemnej skóry, liści, nieba itd - by te kolory były też prawidłowo odwzorowane - bo nauczeni codziennością na te odcienie najlepiej reagujemy.
Po to stosuję wzornik, by wytworzyć profil, który mi zapewni wierną reprodukcję kolorów. "wszystkich" - nie tylko trzech podstawowych.
Odkręcanie to po prostu wyrzucanie tych informacji i pozostawienie tylko i wyłącznie trypletów dla składowych R, G, B. Czyli takie uznawanie, że matryca pracuje tak samo cały czas, niezależnie od oświetlenia.
hue twists sa dodane arbitralnie. Twierdziles ze chcesz profil wyzerowany, teraz narzekasz.
wygenerowanie profilu (bez Passport) zajmuje mniej niz 1minute.
Z reszta, dcptool usuwa to co chcesz i jesli chcesz. Pisalem pare razy: mozna uzyskac: profile twisted, invariate (czyli dokladnie to co robi Passport), untwisted (czyli faktycznie to o co apelowales wczasniej "niezmodyfikowany").
Cytat:
zapewni wierną reprodukcję kolorów. "wszystkich"
do tego potrzebny jest standard NCS, nie RGB. Tworcy matryc oparli sie na fizycznej wlasciwosci oka, ktora z faktyczna fizjologiczna czuloscia troche sie mija. Innymi slowy nie ma "wiernej reprodukcji kolorow". Jesli chcesz lepsze odwzorowanie kolorow to trzeba zmienic matryce na 1xR, 1xG, 1xB 1xY zamiast 1xR 2xG 1xB (zgodnie z teoria Heringa). Faktycznie zas powinno byc 6 kolorow do mieszania co w przeciwienstwie do RGB zostalo udowadnione doswaidczalnie.
Cytat:
A ja wiem, że matryca potrafi inaczej reagować w zależności od temperatury barwowej padającego światła.
Poniewaz temperatura, swiatlo sa zmienne, w zwiazku z tym pewnie do kazdego zdjecia potrzeba tworzyc profil co jest raczej nierealne
Do tego pewnie ColorChecker SG (140 kratek) za $260
Wczesniej pisalem ze jesli ktos jest zaniepokojony cena Passport, to mozna uzyskac poprawe barw za darmo (poniewaz wszyscy maja Adobe CR z przyczyn oczywistych). Mozna tez uzyskac lepszy efekt (ale kosztuje) z tablica i ciagle kontrolowac so oprogramowanie dodaje jesli zastapic oprogramowanie Passport przez dcptool.
Wspominalem tez wyzej ze to opcja, nie lepsza ale i nie gorsza.
Twierdziles ze chcesz profil wyzerowany, teraz narzekasz.
Nie narzekam - po prostu źle zinterpretowałeś znaczenie słowa "wyzerowany" we wcześniejszych postach.
Gdybym w tym wątku dążył do wyzerowania profilu DNG - zacząłbym używać dcraw, a nie dcptool.
Fotografując śliwkę czy pomarańczę chcę by jej kolor na ekranie był taki sam jak w rzeczywistości. To czy po drodze są profile twisted, invariant czy untwisted - mało mnie interesuje. Interesuje mnie tylko końcowy kolor
broch napisał/a:
wygenerowanie profilu (bez Passport) zajmuje mniej niz 1minute.
Używając słowa "passport" masz na myśli soft czy ten specjalny dwustronny wzornik?
broch napisał/a:
Poniewaz temperatura, swiatlo sa zmienne, w zwiazku z tym pewnie do kazdego zdjecia potrzeba tworzyc profil co jest raczej nierealne
Tak zdarza się tylko na koncertach czy dyskotekach
jesli ktos jest zaniepokojony cena Passport, to mozna uzyskac poprawe barw za darmo
Albo ja nie rozumiem Twojego rozumowania, albo Ty nie rozumiesz za co się płaci kupując Passporta. Mnie się wydaje, że płacimy za tablicę kalibracyjną, której niestety nikt mi za darmo nie da, ani jej sobie nie wydrukuję na domowej drukarce. Ja, po rozmowach z hijaxem to w sumie najczęściej nie używam pluginu do LR dostarczonego z Passportem, tylko darmowego DNG Profile Editora, który generuje profile dokładniejsze (przynajmniej teoretycznie, bo zawierają więcej pozycji kalibracyjnych). Gdyby plugin Passporta do LR powodował, że po wygenerowaniu profilu nie trzeba restartować LR, to pewnie bym go używał, z wygody, ale skoro jeden i drugi program wymaga restartu Lightrooma, to mogę wykonać parę ruchów myszką więcej i używam DNG Profile Editora.
@komor
color checker mini jest $40 tanszy. Uzywanie profile editor ARC/LR mija sie z sensem poniewaz Adobe dodaje duzo "uladnien kolorow". W efekcie dalsza obrobka "Recovery" powoduje malo kontrolowane zmiany odcieni (nawiasem mowiac to nie jest tylko moja opinia). Passport software zwieksza mozliwosc kontroli a dcptool daje jeszcze wieksza kontrole. Innymi slowy mozna wybrac tansza wersje tablicy i wieksza kontrole nad generowanym profilem.
Jak pisalem, mozna tez kupic color checker digital SG, i jesli zalezy Tobie na barwach uzyskasz jeszcze wieksza dokladnosc za $240.
Wystarczy wygenerowac profil przy pomocy programu Adobe (twisted hues), Passport (invariate hues), i i profil z untwisted hues aby zobaczyc roznice po zaaplikowaniu do tego samego brazka.
@hijax
Cytat:
Tak zdarza się tylko na koncertach czy dyskotekach
swiatlo na zapylonym Gornym Slasku bedzie bardziej nieprzewidywalne niz w rejonach z czystym powietrzem.
Cytat:
Gdybym w tym wątku dążył do wyzerowania profilu DNG - zacząłbym używać dcraw
Nawiasem mowiac nie bardzo wiem co wspolnego z generowaniem profilow DNG ma dcraw. Jesli chodzi o to ze plik raw jest nienaruszony, to jedynym ktory potrafi to zrobic jest rawnalyze, nie to jest celem dcptool. Na internecie jest sporo przykladow obrobki zdjec z profilem z twisted hues, invariate hues i untwisted hues. Po prostu poszukaj i zobacz roznice.
Dziekuje jeszcze raz, poniewaz watek zamienia sie w odbijanie pileczki, dla mnie wystarczy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,1 sekundy. Zapytań do SQL: 10