Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: komor
Wto 08 Gru, 2009
lustrzanka do 2000 z kitem
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 12 Gru, 2010   

Z nowych EL masz jeszcze D3100, starsze D5000, 500D (nie wiem, czy zmieścisz się się w cenie) no i sporo modeli Sony + stasze używane aparaty, niekoniecznie EL...

Reklama

FuzBal 
Rozmowny

no wlasnie o to chodzi ze sie nie rozpada i poki co nie zamierza (chyba :D ) inne kity wcale lepiej nie wygladaja, a czy ma metalowy bagnet czy nie... dla mnie bez roznicy przynajmniej w przypadku kitu ktory ani nie wazy nie wiadomo ile ani nie jest dlugi na pol metra :D dobra eot :P

jaad75 
Klub Pierdzieli

FuzBal, bez różnicy, to jest jak go nie odpinasz od korpusu... QSF, to też pożyteczna funkcja zresztą, tak, że choćby z tego powodu warto rozglądać się za DA II, czy DA WR.

Igor 
Nowy

Wysłany: Wto 14 Gru, 2010   

Witam serdecznie.

Od jakiegoś czasu planowałem kupno pierwszej lustrzanki, takiej prawdę mówiąc amatorskiej.

Na sprzęt (z kitem) mam do wyłożenia maksymalnie 1800zł (chcę tylko nowy aparat, nie mam jakoś przekonania do używek, tym bardziej że wchodzi tylko w grę zakup przez internet - na chodzenie po sklepach nie mam niestety czasu).

Myślałem nad Canonem 1000D w zestawie z kitowym obiektywem 18-55 ze stabilizacją. Może to mylne założenie, ale gdzieś wyczytałem, że lepiej mieć słabsze body a lepszy obiektyw więc dlatego chcę zakupić 1000D, a w niedalekiej przyszłości (no, jak naskładam odpowiednią kwotę) dokupić jakiś lepszy obiektyw.

Co myślicie o takim rozumowaniu? A może zaproponujecie jakiś inny zestaw?

Proszę o pilną odpowiedź.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Dobrze kolega myśli, na początek 1000d z 18-55 IS, a potem zamienić na 15-85 IS USM :lol:

RB 

Igor napisał/a:

Co myślicie o takim rozumowaniu? A może zaproponujecie jakiś inny zestaw?

a450 z 18-55 (1500 PLN) potem dokupić 16-105

jaad75 
Klub Pierdzieli

Igor napisał/a:
lepiej mieć słabsze body a lepszy obiektyw
Problem w tym, że chcesz kupić zarówno słabe body, jak i obiektyw... Poza tym, są granice "słabości" body...

Igor 
Nowy

Wysłany: Sro 15 Gru, 2010   

Dziękuje za porady, zdecydowałem się jednak na używkę 450D póki co z kitowym obiektywem.

maput 
Optyczny

Igor napisał/a:
wchodzi tylko w grę zakup przez internet - na chodzenie po sklepach nie mam niestety czasu

Igor napisał/a:
Co myślicie o takim rozumowaniu?

Głupie. W życiu bym nie kupił aparatu bez porządnego wymacania go wcześniej. Pomyśl o tym, że będziesz go trzymał w ręce czasem i kilka godzin. Miło jest, gdy dobrze w dłoni leży. A nie każdy model każdemu pasuje.
Zajrzenie w wizjer też przy wyborze pomaga...

Igor 
Nowy

Tzn, to nie tak jak myślisz.

Po prostu z korpusami Canona miałem doczynienia, mogłem sprawdzić jak leży w dłoni itd, miałem doczynienia z 450D i przez chwile z 550D, a słowa o tym że zakupu chcę dokonać w necie wynikają z tego, że na chwilę obecną nie mogę wyjść na miasto i chodzić od sklepu do sklepu - brak czasu na to niestety.

W sumie dzięki Waszej poradzie zaoszczędziłem trochę grosza, przez co szybciej uda mi się odłożyć na jakiś lepszy obiektyw.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 15 Gru, 2010, w całości zmieniany 1 raz  

beNN 
Nowy

Wysłany: Sro 15 Gru, 2010   Dobry aparat do 1800 zł

Witam, chciałbym kupić jakąś dobrą lustrzankę do 1800zł góra 2000 zł, aparat będzie wykorzystywany do celów ogólnych, chciałbym go kupić wraz z obiektywem. Myślałem nad Sony alpha oraz jakimś nikonem. Co mi poleciacie ? :)

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

komor 
Moderator

beNN, bądź łaskaw cofnąć się ze dwie strony w tym wątku i poczytać, co? :neutral:

sparkzi 
Nowy

Wysłany: Sob 25 Gru, 2010   

Witam ponownie,
zgodnie z waszymi zleceniami, poczytałem kilka stron tego wątku, a także recenzje w internecie. Dodatkowo wybrałem się do sklepu aby sprawdzić jak różne aparaty leżą w ręce.
Ze względu właśnie na budowę pentax kx bardzo przypadł mi do gustu.
Czytając recenzje doszedłem do wniosku że jedyną rzeczą która mogłaby mi przeszkadzać jest "brak podświetlenia punktów AF". Jednak jako zupełnie początkujący nie mam zbyt praktycznej wiedzy.
Stąd moje pytanie: Czy to istotna wada? Jak często korzysta się z tej funkcji?
Pozdrawiam serdecznie, wesołych świąt!

ophiuchus 
Optyczny

sparkzi, gdy ustawiasz ostrość w kadrze, w większości aparatów zapala się czerwony (lub inny?) punkcik na punkcie na którym aparat ustawił ostrość - jeśli masz ustawiony automatyczny wybór punktów AF. W Pentaksie Kx o ile dobrze kojarzę, to przy złapaniu ostrości pojawi się odpowiednia ikonka w pasku informacyjnym wizjera, czyli tam gdzie masz informację o ekspozycji i takich tam. Model K-r zdaje się ma już podświetlane punkty AF. Zajrzyj sobie do testu bądź instrukcji aparatu żeby zobaczyć co to dokładnie są te punkty AF ;) A czy wada jest istotna? Nie wiem bo nigdy nie miałem aparatu bez podświetlanych punktów AF. Być może na początku użytkowania sprawi to jakiś problem ale podejrzewam, że z czasem można się przyzwyczaić. O ile świadomie wybierasz punkty na które sprzęt ma łapać ostrość, bo jeśli zostawisz to aparatowi, to faktycznie może być lekko upierdliwe.

lotofag 
Optyczny

sparkzi napisał/a:
Witam ponownie,
Czytając recenzje doszedłem do wniosku że jedyną rzeczą która mogłaby mi przeszkadzać jest "brak podświetlenia punktów AF". Jednak jako zupełnie początkujący nie mam zbyt praktycznej wiedzy.
Stąd moje pytanie: Czy to istotna wada? Jak często korzysta się z tej funkcji?
Pozdrawiam serdecznie, wesołych świąt!

W lustrzance (pomijamy tu w tym momencie tryb LV i "kontrastowy" AF) AF działa na nieco innej zasadzie niż w typowym współczesnym kompakcie - mamy konkretne punkty w kadrze "na które" możemy ostrzyć, zwykle jest ich kilka-kilkanaście lub więcej w bardziej zaawansowanych korpusach, K-x posiada ich bodajże 11. Zwykle możliwy jest ich automatyczny lub ręczny wybór, lub ograniczenie się np. tylko do środkowego punktu. W przypadku ręcznego wyboru dobrze mieć informację w wizjerze, który z punktów akurat został wybrany. I tu w K-x zaczyna się problem, bo na matówce próżno szukać takiej informacji - występuje ona jedynie na tylnym wyświetlaczu. Niedogodność tę poprawiono w nowszym modelu K-r, którym możesz się zainteresować o ile chcesz wejść w Pentaksa.

Odpowiedz do tematu