Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
larkaa, to już bardziej pytanie praktyczne niż fotograficzne. Ja w domu „ścigam” dzieci z lampą na aparacie skierowaną w sufit i ewentualnie drugą ustawioną gdzieś w innym miejscu na podstawce. W wariancie bardziej rozbudowanym (statywy, parasolki, …) przeważnie jest ktoś drugi do pomocy, kto pilnuje dzieci albo sprzętu.
Z jednym zastrzeżeniem: mojej córki są już poza podanym przez Ciebie przedziałem wiekowym. W Twoim przypadku posiłkowałbym się drugim członkiem rodziny, który będzie czuwał nad planem.
Witam właśnie wczoraj zostałem posiadaczem 430ex II. mam też statyw oświetleniowy, uchwyt do lampy i parasolki oraz parasolke. W najbliższym czasie planuję jeszcze zakup jakiejś taniej lampki pokroju YongNuo. I mam problem bo nie wiem jak odpalić moją lampe ze statywu kabel PC odpada. Pozostje chyba jeszcze wyzwalacz radiowy ale jeśli podepnę odbiornik do lampy to nie będe miał jak zamocować parasolki Nie wiem jak mam uporać sięz tym problemem, a że jestem początkującym fotografem to pytam o wasze rady.
Powyższa porada dotyczy tych wyzwalaczy, które nie mają gorącej stopki, tylko gniazdo PC. W przypadku wyzwalacza wyposażonego w gorącą stopkę nie powinieneś mieć problemu, chyba że o czymś nie wiem…
skasowany [Usunięty]
Wysłany: Pią 17 Gru, 2010
komor, używałeś kiedyś kostek z dwóch pierwszych linków?
komor, używałeś kiedyś kostek z dwóch pierwszych linków?
Używam już drugą, taką samą jak pierwszą (pierwszą zepsułem przez głupotę*). Tylko nie pytaj się którą, bo kupowałem ją w sklepie fizycznym, ale tak na oko to one obie (Frippers i Funsports) są takie same i obydwie wyglądają zupełnie jak te, które posiadam.
* zapomniałem zdjąć lampę i spuściłem segment statywu łup!, przy czym lampa była pochylona w dół. Jak łupnęło to kostka synchro pękła w miejscu łączenia, ratując mi prawdopodobnie lampę, której nic się nie stało.
Na ile wyceniacie wydatki na start celem zorganizowania małego, domowego studia? Same aparaty i obiektywy już są, z lamp mam całe dwie szt. 580 i 270...
Myślałem o zagospodarowaniu całorocznie ogrzewanego, 30m pomieszczenia, które leży, tfuuu, stoi odłogiem...
GoOrange, wszystko zależy od tego, co chcesz tam fotografować i jakie masz wymagania, co do sprzetu... Da się zacząć już z tym co masz, kupując/robiąc za grosze podstawowe akcesoria... Klasyczny studyjny sprzęt (nawet tani chiński) to już wydatki rzędu kilku tysięcy na same światła/statywy/modyfikatory itp. Kwestia jeszcze zapotrzebowania na punkty świetlne - trzy, to minimum (choć można zacząć i z jednym), ale dobrze byłoby mieć te 5 do dyspozycji w razie czego (powiedzmy, że masz speedlighty). Do tego przygotowanie pomieszczenia - tu już sam musisz ocenić ile nakładów wymaga... Wiesz, to trochę jak pytanie ile trzeba wydać, żeby fotografować lustrzanką... Jeden kupi 1000D+18-55 bo uważa, że 550D jest grubo za drogi, a dla drugiego 5D Mk.II+24-105, to rozwiązanie budżetowe...
jaad75, generalnie chciałbym zacząć i w sumie skończyć na fotografii postaci, portretów, twarzy...ale mam taki ambitny pomysł na wyjście ze światłem na zewnątrz. Oczywiście wewnątrz też...
Jeśli mogę wybiec nieco w przód to moją ambicją jest fotografowanie ludzi, takimi jakimi są, tam gdzie są ale i stylizowane portrety...
Szczerze mówiąc to kupienie dużej ilości sprzętu na start przerasta mnie z jednego prostego powodu, nie ogarnę tego!
Może podpowiedz od czego zacząć, żeby tego nie wymieniać za jakiś czas kiedy będę chciał się rozwijać a z drugiej strony aby to było w miarę uniwersalne rozwiązanie.
Może jest jakaś książka lub miejsce w sieci gdzie jest to dobrze wyjaśnione ponieważ od haseł parasolka, softbox, blenda itp. już mnie głowa powoli zaczyna boleć i widzę że sam tego nie ogarnę...
.. bez przesady: softbox, beauty dish, blenda, murzyn, tuba ... i to tyle jeśli chodzi o torowanie światła.
do fotografowania całej sylwetki najlepiej przynajmniej jeden duży softbox,
do tego odpowiednio mocna lampa, i odpowiedni statyw
Oczywiscie z jednym softboxem bedziesz musial uzyc blendy, równiez odpowiednio duzej.
Ile ma pomieszczenie wzdłuż ?
jaad75, to może inaczej. Co polecasz do zestawu dwóch lamp (580EXII i 270EX) w plenerze?
W plenerze, to taka 580EX i tak nie wydoli z czymś bardziej wymyślnym niż średni softbox (ja używam 70x70) lub parasolka. 270EX w plenerze nie nada się specjalnie do niczego, no chyba, że mówisz o plenerach typu zacienione hale/piwnice itp. wtedy nada się jako kontra czy efektówka. Potrzebujesz jeszcze jakieś radio, no i oczywiście statywy + uchwyty parasolkowe. Do tego dochodzi kwestia mocowania ewentualnego softboksu - tu już zależy jaki softbox kupisz/zrobisz... Filtry, a przynajmniej podstawowy zestaw korekcyjny (CTO, CTB, PlusGreen, MinusGreen) - możesz kombinować z darmowymi samplerami, ale ostatnio można już kupić gotowe zestawy do strobowania. To jest oczywiście "partyzantka", ale przy sprytnym wykorzystaniu da się z tego wiele wycisnąć.
W każdym razie nie ma to wiele wspólnego z profesjonalną fotografią studyjną o której rozmawialiśmy wcześniej...
[ Dodano: Sro 05 Sty, 2011 21:55 ]
sigmiarz napisał/a:
. bez przesady: softbox, beauty dish, blenda, murzyn, tuba ... i to tyle jeśli chodzi o torowanie światła.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 9