Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Studio domowe amatora, tanim kosztem
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Pią 17 Gru, 2010   

larkaa, to już bardziej pytanie praktyczne niż fotograficzne. Ja w domu „ścigam” dzieci z lampą na aparacie skierowaną w sufit i ewentualnie drugą ustawioną gdzieś w innym miejscu na podstawce. W wariancie bardziej rozbudowanym (statywy, parasolki, …) przeważnie jest ktoś drugi do pomocy, kto pilnuje dzieci albo sprzętu.
Z jednym zastrzeżeniem: mojej córki są już poza podanym przez Ciebie przedziałem wiekowym. :) W Twoim przypadku posiłkowałbym się drugim członkiem rodziny, który będzie czuwał nad planem.

Reklama

kdarek115 
Nowy

Witam właśnie wczoraj zostałem posiadaczem 430ex II. mam też statyw oświetleniowy, uchwyt do lampy i parasolki oraz parasolke. W najbliższym czasie planuję jeszcze zakup jakiejś taniej lampki pokroju YongNuo. I mam problem bo nie wiem jak odpalić moją lampe ze statywu :sad: kabel PC odpada. Pozostje chyba jeszcze wyzwalacz radiowy ale jeśli podepnę odbiornik do lampy to nie będe miał jak zamocować parasolki :evil: Nie wiem jak mam uporać sięz tym problemem, a że jestem początkującym fotografem to pytam o wasze rady.

komor 
Moderator

kdarek115 napisał/a:
jeśli podepnę odbiornik do lampy to nie będe miał jak zamocować parasolki

Użyj jednego z tych:
http://allegro.pl/kostka-...1367555271.html
http://allegro.pl/kostka-...1373778961.html
lub dwa miliony podobnych wyników wyszukiwania:
http://allegro.pl/listing...tring=kostka+PC

Powyższa porada dotyczy tych wyzwalaczy, które nie mają gorącej stopki, tylko gniazdo PC. W przypadku wyzwalacza wyposażonego w gorącą stopkę nie powinieneś mieć problemu, chyba że o czymś nie wiem…

skasowany
[Usunięty]

komor, używałeś kiedyś kostek z dwóch pierwszych linków?

kdarek115 
Nowy

OK :mrgreen: olśniło mnie :wink: Wielkie dzięki, pozdrawiam :smile:

komor 
Moderator

Wysłany: Sob 18 Gru, 2010   

Ruslan napisał/a:
komor, używałeś kiedyś kostek z dwóch pierwszych linków?

Używam już drugą, taką samą jak pierwszą (pierwszą zepsułem przez głupotę*). Tylko nie pytaj się którą, bo kupowałem ją w sklepie fizycznym, ale tak na oko to one obie (Frippers i Funsports) są takie same i obydwie wyglądają zupełnie jak te, które posiadam.

* zapomniałem zdjąć lampę i spuściłem segment statywu łup!, przy czym lampa była pochylona w dół. Jak łupnęło to kostka synchro pękła w miejscu łączenia, ratując mi prawdopodobnie lampę, której nic się nie stało.

GoOrange 
Rozmowny

Wysłany: Sro 05 Sty, 2011   

Ja podepnę się pod temat i zapytam znawców.

Na ile wyceniacie wydatki na start celem zorganizowania małego, domowego studia? Same aparaty i obiektywy już są, z lamp mam całe dwie szt. 580 i 270...

Myślałem o zagospodarowaniu całorocznie ogrzewanego, 30m pomieszczenia, które leży, tfuuu, stoi odłogiem...

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

GoOrange, wszystko zależy od tego, co chcesz tam fotografować i jakie masz wymagania, co do sprzetu... Da się zacząć już z tym co masz, kupując/robiąc za grosze podstawowe akcesoria... Klasyczny studyjny sprzęt (nawet tani chiński) to już wydatki rzędu kilku tysięcy na same światła/statywy/modyfikatory itp. Kwestia jeszcze zapotrzebowania na punkty świetlne - trzy, to minimum (choć można zacząć i z jednym), ale dobrze byłoby mieć te 5 do dyspozycji w razie czego (powiedzmy, że masz speedlighty). Do tego przygotowanie pomieszczenia - tu już sam musisz ocenić ile nakładów wymaga... Wiesz, to trochę jak pytanie ile trzeba wydać, żeby fotografować lustrzanką... Jeden kupi 1000D+18-55 bo uważa, że 550D jest grubo za drogi, a dla drugiego 5D Mk.II+24-105, to rozwiązanie budżetowe...

GoOrange 
Rozmowny

jaad75, generalnie chciałbym zacząć i w sumie skończyć na fotografii postaci, portretów, twarzy...ale mam taki ambitny pomysł na wyjście ze światłem na zewnątrz. Oczywiście wewnątrz też...

Jeśli mogę wybiec nieco w przód to moją ambicją jest fotografowanie ludzi, takimi jakimi są, tam gdzie są ale i stylizowane portrety...

Szczerze mówiąc to kupienie dużej ilości sprzętu na start przerasta mnie z jednego prostego powodu, nie ogarnę tego!

Może podpowiedz od czego zacząć, żeby tego nie wymieniać za jakiś czas kiedy będę chciał się rozwijać a z drugiej strony aby to było w miarę uniwersalne rozwiązanie.

Może jest jakaś książka lub miejsce w sieci gdzie jest to dobrze wyjaśnione ponieważ od haseł parasolka, softbox, blenda itp. już mnie głowa powoli zaczyna boleć i widzę że sam tego nie ogarnę...

Zatem od czego zacząć?

jaad75 
Klub Pierdzieli

GoOrange, w sumie mamy od tego dział na forum... Ale ogólnie najlepiej zacząć tu:
http://strobist.blogspot....ghting-101.html

GoOrange 
Rozmowny

jaad75, to może inaczej. Co polecasz do zestawu dwóch lamp (580EXII i 270EX) w plenerze?

Od czegoś chcę zacząć a później w miarę obserwowanych wyników już jakoś będę kombinował...

Kurcze, tyle mi się roi pytań w głowie...

sigmiarz 
Optyczny

.. bez przesady: softbox, beauty dish, blenda, murzyn, tuba ... i to tyle jeśli chodzi o torowanie światła.
do fotografowania całej sylwetki najlepiej przynajmniej jeden duży softbox,
do tego odpowiednio mocna lampa, i odpowiedni statyw :)
Oczywiscie z jednym softboxem bedziesz musial uzyc blendy, równiez odpowiednio duzej.
Ile ma pomieszczenie wzdłuż ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

GoOrange napisał/a:
jaad75, to może inaczej. Co polecasz do zestawu dwóch lamp (580EXII i 270EX) w plenerze?
W plenerze, to taka 580EX i tak nie wydoli z czymś bardziej wymyślnym niż średni softbox (ja używam 70x70) lub parasolka. 270EX w plenerze nie nada się specjalnie do niczego, no chyba, że mówisz o plenerach typu zacienione hale/piwnice itp. wtedy nada się jako kontra czy efektówka. Potrzebujesz jeszcze jakieś radio, no i oczywiście statywy + uchwyty parasolkowe. Do tego dochodzi kwestia mocowania ewentualnego softboksu - tu już zależy jaki softbox kupisz/zrobisz... Filtry, a przynajmniej podstawowy zestaw korekcyjny (CTO, CTB, PlusGreen, MinusGreen) - możesz kombinować z darmowymi samplerami, ale ostatnio można już kupić gotowe zestawy do strobowania. To jest oczywiście "partyzantka", ale przy sprytnym wykorzystaniu da się z tego wiele wycisnąć.
W każdym razie nie ma to wiele wspólnego z profesjonalną fotografią studyjną o której rozmawialiśmy wcześniej...

[ Dodano: Sro 05 Sty, 2011 21:55 ]
sigmiarz napisał/a:
. bez przesady: softbox, beauty dish, blenda, murzyn, tuba ... i to tyle jeśli chodzi o torowanie światła.
Taa... :roll:

GoOrange 
Rozmowny

sigmiarz, z tego co teraz pamiętam to ok. 7 metrów, może 8...

jaad75, 270EX kupiłem okazyjnie za 340 zł, czyli bardzo tanio. Myślę że nie opłaca się jej sprzedawać i chcę ją jakoś wykorzystać.

Czy PIXEL TR-332 jako transmiter radiowy będzie OK?

Reasumując, softbox + statyw, blenda....

sigmiarz 
Optyczny

jaad75 napisał/a:

Taa...

no właśnie, ktoś mógłby pomyśleć że można się bardziej rzeczowo wypowiedzieć..
mało tego, prawdopodobnie każdy mógłby tak pomyśleć. :lol:
GoOrange napisał/a:
sigmiarz, z tego co teraz pamiętam to ok. 7 metrów, może 8...
wystarczy, ale warto zmierzyć dokładnie.

Odpowiedz do tematu