Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jaki obiektyw do A330
Autor Wiadomość
kamil801 
Nowy

Wysłany: Wto 22 Lut, 2011   jaki obiektyw do A330

witam wszystkich posiadam sony A330 z podstawowym obiektywem i zamierzam kupić sobie jakiś 2 obiektyw, fundusze dosyć skromne bo tak do 700zł obiektyw ma służyć do celów amatorskich chciałbym żeby obiektyw był funkcjonalny i miał już jakieś tele. zastanawiam sie na obiektywami z przedziału od np, 18-200, 55-200, lub nawet coś do 300 70-300,
co byście poradzili raczej dla początkującego i do tego aparatu, i z jakiej firmy bo też się nie mogę zdecydować sony ?? sigms ??? tamron ???
proszę o jakieś podpowiedzi i ewentualnie linki ,pozdrawiam

Reklama

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

Wysłany: Wto 22 Lut, 2011   

jak zwykle - Minolta 70-210 f/4

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

Pomogła: 15 razy

kamil801, za ghostem - flinta, czyli Minolta 70-210 f4. Bardzo fajne szkiełko i można w rozsądnej cenie wyhaczyć np. tu lub na Allegro. :smile:

kamil801 
Nowy

ale obiektywem o ogniskowej zaczynającej się od 70 będe musiał zapomnieć o robieniu zdjęci w pomieszczeniach, wszystko będzie za blisko !!! prawda ????

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Od tego będziesz miał kita.

B o g d a n 
Optyczny
obserwator

kamil801 napisał/a:
ale obiektywem o ogniskowej zaczynającej się od 70 będe musiał zapomnieć o robieniu zdjęci w pomieszczeniach
Ogniskowa 70mm to nie taki znowu super wąski kąt, nawet na A330. Zresztą niższy zakres ogniskowych już masz. Ponadto sam pisałeś, że myślisz o 70-300.
Obiektywy o zakresie np. 18-200 kupuje się tylko z rozpaczy lub konieczności i ekonomii. Takie obiektywy są dużo gorsze optycznie niż te o węższym zakresie ogniskowych i tzw. krotności zooma.

kamil801 
Nowy

ok już sie prawie przekonałem trochę czytałem o tym obiektywie i powiem że jeżeli mówicie że jest dobry i z tego co patrze za tą cenę jestem bardzo zainteresowany
ale jeszcze zapytam ponieważ nie brałem pod uwagę używanego obiektywu wiec czy opowieści o jego "niezniszczalności" są prawdziwe i nawet używany obiektyw będzie bobrze służył ???
i czy ogólnie nie jest zbyt ciężki w codziennym użytkowaniu???
i ostatnie pytanie co z tym AF czy on na prawdę jest tak wolny żeby było to uciążliwe???

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

kamil801 napisał/a:
czy opowieści o jego "niezniszczalności" są prawdziwe i nawet używany obiektyw będzie bobrze służył ???

Tak, pod warunkiem, że kupisz ze sprawdzonego/zaufanego źródła. Ale gwoździ nim nie wbijaj... :wink:
kamil801 napisał/a:
czy ogólnie nie jest zbyt ciężki w codziennym użytkowaniu???

No, do lekkich - to on nie należy, ale to cena za jego solidność i światło (wszystkie tele o stałym świetle nie są mistrzami wagi piórkowej). Ale bywają cięższe. :wink:
Cytat:
co z tym AF czy on na prawdę jest tak wolny żeby było to uciążliwe???

Do demonów szybkości, to on nie należy i raczej fotografowanie samolotów odrzutowych, czy wyścigów Formuły 1 będzie uciążliwe. Ale do użytkowania amatorskiego w zupełności wystarczy. Wypróbuj sobie i jeśli po jakimś czasie stwierdzisz, że chcesz coś lepszego - odsprzedasz go bez straty. Te Minolty są cały czas chodliwe, dają ładny obrazek i bokeh. Mam to szkiełko i bardzo je lubię.

kamil801 
Nowy

Wysłany: Sro 23 Lut, 2011   

ok super bardzo dziękuje za pomoc byliście naprawdę bardzo pomocni wielkie dzięki :wink:
perspektywa odsprzedania po dobrej cenie chyba najbardziej mnie przekonuje :razz:
po wiec mi jeszcze czy 400zł to przyzwoita cena ????

i jeszcze tak z ciekawości a jak bym miał coś z nowszego sprzętu kupić to co wziąć pod uwagę ????

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

kamil801, flinty za 400 PLN-ów to raczej nie kupisz. Możesz podać jakiś link? Te Minolty chodzą w granicach 600-700 PLN. Jeżeli za 400 - to rzeczywiście Minolta 70-210/4 w dobrym stanie - to TAK, jest to bardzo dobra cena. Jednak obawiam się, że mówisz o innej Minolcie (podaj link). Jeśli chodzi o nowe tele w takich granicach cenowych, to Sigma 70-300 f/4.0-5.6 APO. Kosztuje ok. 800 PLNów.

kamil801 
Nowy

coś takiego ????

http://allegro.pl/minolta...1469015983.html
http://allegro.pl/minolta...1471317355.html

albo chyba jest trochę inne
http://allegro.pl/minolta...1472101032.html

ale nie wiem może to nie ten obiektyw ????? :oops:

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Żaden z tych obiektywów nie jest flintą.

kasiakaaz 
Optyczny
wciąż jasnozielona

kamil801, żaden z nich. Musi mieć zakres 70-210 i tylko jedną cyferkę 4. :wink:
np. np. taka

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

jeszcze taka fotka ;-)