Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nikon D7000 - test cyfrowej lustrzanki
Autor Wiadomość
hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 11 Maj, 2011   

Quaint napisał/a:
Oczywiście masz rację, Tak?
W kwestii poszukiwania przycisku w D7000? No sam nie wiem... Nie wiem, gdyż w sumie nie wiem nadal o co Ci chodzi, gdyż:
Quaint napisał/a:
W D90 jest przycisk na górze,
...jak nim masz zamiar zmieniać punkty AF?

Wiesz... pytam, bo miałem prawie dwa lata D90 i jakoś nie udało mi się nim zmienić trybu wyboru punktów za pomocą tego przycisku - do tego używałem pozycji menu a1...
Być może jednak nie dość dokładnie zapoznałem się z instrukcją obsługi...

W przeciwieństwie do D90, w D7000 położenie tego przycisku pozwala korzystać z dwóch rolek, zatem to co w D90 dało się tylko zmienić z poziomu menu (mówię o ustawieniu a1) teraz jest wyciągnięte na korpus. I obie rolki mają swoją funkcję: główna i pomocnicza.
I dobrze - jest lepiej niż w D90.
Jest podobnie jak w bardziej profesjonalnych puszkach, jak D300 i wyższych...

muzyk napisał/a:
Grunt, że się wszystko znalazło :grin:
Ja już nie mam takiej pewności... :???:

D90:
- przełącznik przy bagnecie: wybór AF / MF
- przycisk AF + rolka główna: wybór trybu AF, czyli AF-S, AF-C, AF-A
- menu a1: tryb wyboru pola AF, czyli Pojedynczy punkt, Dynamiczny, Automatyczny, Śledzenie 3D

D7000:
- przełącznik przy bagnecie: wybór AF / MF
- przycisk AF + rolka główna: wybór trybu AF, czyli AF-S, AF-C, AF-A
- przycisk AF + rolka pomocnicza: tryb wyboru pola AF, czyli Pojedynczy punkt, Dynamiczny (9-, 21- lub 39-polowy), Automatyczny, Śledzenie 3D
- menu a1/a2: priorytet w trybie AF-C/AF-S

D300/D700:
- przełącznik przy bagnecie: wybór S / C / M
- przełącznik AF: tryb wyboru pola AF, czyli Pojedynczy punkt, Dynamiczny, Automatyczny
- menu a3: dynamiczny wybór pola AF z 9-, 21-, 51-pól, 51-polowe śledzenie 3D
- menu a1/a2: priorytet w trybie AF-C/AF-S

Czy teraz jest jasne?

Reklama

luke130 
Rozmowny

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011   

czornyj napisał/a:

Ale teoria - teorią - dlatego by zilustrować te rozważania wymiąchałem zdjęcia (trochę agresywniej niż Fatman):

Przyznam się szczerze że taka agresja robi na mnie wrażenie. Czym i w jaki sposób było wołane? Oczywiście jeśli to nie tajemnica.

czornyj 
Uczestnik

Wysłany: Pon 16 Maj, 2011   

Nic specjalnego - ACR/LR, 5400/0|+4|+100|+100|0|0|0|, Tone Curve>Point>Curve:Linear

rna 
Nowy

Wysłany: Pią 05 Sie, 2011   

Dla wszystkich, ktorzy zastanawiaja sie nad kupnem d7k, ostatnio stalem sie posiadaczem nikona, kupilem nowke w salonie nikona, testowalem 2 body i zadne z nich nie mialo problemu z AF(testowane na 50/1.8 G), po zrobieniu ok 100, 150 zdjec nie widze tez zadnych plam nawet przy przymknietym szkle, wiec prawdopodobnie nowa partia jest pozbawiona wszystkich wczesniej wymienionych usterek :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011   

Basso, a instrukcję czytałeś?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sob 01 Paź, 2011   

Basso, coś wybiórczo czytasz tę instrukcję ;) Doczytaj jeszcze o trybach AF ;)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 02 Paź, 2011   

Basso napisał/a:
Ja wiem, że mogę sobie ręcznie przesuwać lewo prawo ale czemu jest tylko jeden ?
Hint: zobacz w ilu pozycjach możesz ustawić ten "jeden punkt" w poszczególnych trybach.

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Basso, nie złapałeś... :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Basso, instrukcja obsługi, strona 94, akapit "Tryb pola AF", opcja "Dynamiczny wybór..."

Cytat:
Dynamiczny wybór pola AF: wybierz pole AF zgodnie z opisem na stronie 96. W trybach
autofokusa AF-A i AF-C, jeśli obiekt na chwilę opuści wybrane pole AF, ostrość będzie ustawiana automatycznie w oparciu o informacje z sąsiadujących pól AF. Liczba pól AF różni się w zależności od wybranego trybu...

Dodatkowo strona 210 opisująca ustawienia A6:Liczba pól AF:
Cytat:
Wybierz liczbę pól AF, dostępnych przy manualnym wybieraniu pola AF.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Basso napisał/a:
Ustawiam AF- A na 9 punktów
Czyli ustawiasz tryb dynamicznego pola AF...
Basso napisał/a:
no i teraz na wizjerze widzę 1 punkt
Bo w tym trybie wybierasz ręcznie punkt początkowy.
Basso napisał/a:
No i nie leci mi po 9 punktach a po 39.
Bo pewnie tak masz w ustawieniu A6 właśnie.
Basso napisał/a:
a w ogóle używacie AF-A , AF-C ?
W zależności od potrzeb, choć najczęściej to AF-S albo AF-C.
Basso napisał/a:
W sumie AF-C tylko LV TAK?
Ale... o co chodzi?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Basso napisał/a:
AF-C tylko w Live View
D7000 w LV może mieć ustawione tylko jedno z: M, AF-S lub AF-F.
Basso napisał/a:
dynamiczny AF -> jak ja mam i tak 1 pole które się nie rusza
Weź na jednolitej powierzchni, np ściany złap punktem obrazek wiszący na tej ścianie. I teraz zacznij tak przesuwać kadr byś "wyjeżdżał" tym obrazkiem z wybranego punktu. W trybie Dynamic Area AF aparat zacznie analizować sąsiednie punkty i w miarę potrzeby przełączać je tak, by ten cały czas łapać ostrość tego obrazka.
Basso napisał/a:
rusza się tylko w 3D ;/
W tym trybie aparat działa jak w trybie dynamicznym z tym, że dodatkowo śledzi podążając za kolorem.

[ Dodano: Nie 02 Paź, 2011 18:23 ]
Basso napisał/a:
A jeśli chodzi o dynamiczne to co to znaczy? Jak dalej lewo i prawo joistikiem to i tak po 1 kwadracie leci z 39 i tak. Mimo że ma 9 lub 21 ;/
Mówisz, że instrukcję przeczytałeś od dechy do dechy. Przeczytaj zatem jeszcze raz rozdział ze strony 94...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Basso, no to jedyne co mogę powiedzieć, że coś robisz nie tak...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Basso napisał/a:
Przecież jak złapie na czymś ostrość to nie chodzę w tył czy przód zatem i tak i tak złapana jest na tym czymś.
Wyobraź sobie, że nie "focisz wazonu na stole", ale np: jaskółki latające między blokami ...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Basso, doczytaj w instrukcji do czego jest AF-A... Doczytaj, bo wychodzi na to, że nieuważnie czytałeś...

By było szybciej: strona 91
Cytat:
AF-A: Automatyczny autofokus: aparat automatycznie wybiera pojedynczy autofokus, jeśli fotografowany obiekt jest nieruchomy, lub ciągły autofokus, jeśli fotografowany obiekt porusza się.

Dla jasności dopiszę, że pojedynczy autofokus to AF-S (single) a ciągły autofokus to AF-C (continuous)

lotofag 
Optyczny

Basso napisał/a:

Załóżmy piłeczka do tenisa na środku pokoju. Łapie ostrość przesuwam aparat aby uzupełnić kadr tym co chcę i już, nic mi się nie zmienia, nadal mam ostrość na piłeczce.

Taaa, mógłbyś się nieraz zdziwić ;)
Wiesz co to jest głębia ostrości?

Odpowiedz do tematu