Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Ogłoszenie 

Zapraszamy na XVII Zlot Czytelników Optyczne.pl

Impreza odbędzie się w dniach 24-27 lipca 2025 roku w Arche Nałęczów
Szczegóły i zapisy TUTAJ

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: hijax_pl
Nie 15 Wrz, 2013
Canon EOS 5D Mark III - test cyfrowej lustrzanki
Autor Wiadomość
komor 
Moderator

Wysłany: Wto 12 Cze, 2012   

Wiadomo, że jak megapikseli dużo i przenoszą sprawnie detal, to stawia to duże wymagania przed szklarnią. Trudno to traktować jako wadę…
Natomiast ciekawe rzeczy są w tym porównaniu filmowych funkcji, podlinkowanym przez muzyka – problemy z aliasingiem w Nikonie i balansem bieli oraz jakością filmu przy wysokim ISO, za to wyraźnie na zdjęciach z basenu widać na czym polega przewaga D800 jeśli chodzi o DR. I potwierdza się problem z jakością obrazu Live View w D800, jak się używa powiększenia.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Wto 12 Cze, 2012   

komor napisał/a:
Wiadomo, że jak megapikseli dużo i przenoszą sprawnie detal, to stawia to duże wymagania przed szklarnią. Trudno to traktować jako wadę…

Bo to taka "pseudowada", która powoduje że aby w pełni wykorzystać zalety tej fajnej matrycy, nie mozna oszczędzać na szklarni. :smile:

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Czw 28 Cze, 2012   

Coś o problemie z przepuszczaniem światła

Zapewne już wszyscy wszystko porównali pomiędzy 5dII i 5dII, niemniej tutaj można półgodzinny film zobaczyć (niemiecki)

Jakość zdjęć w RAW'ach, jak już wszyscy wiedzą, jest minimalnie gorsza w 5DIII względem 5dII. Zapewne wielkość pikseli ma tu też wpływ też: 6,25 µm - 5dIII względem 6,4 µm 5dII.
Z tego co tam napisali, różnica jakości obrazu jest niewielka, niemniej - zamiast poprawy jest lekki regres...

W video - ISO 12 800 5dIII jest używalne np. w nocnym filmowaniu.

mir 
Entuzjasta
Mir

Wysłany: Czw 26 Lip, 2012   

W MEDIA MARKT od jutra promocja 0%. Eos5MK3 ZA 12599. Raty na 36 miesięcy.Byłem, widziałem, nie kupiłem.

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Sro 01 Sie, 2012   

5DIII i 1DX
Lepszy autofokus, ale tylko z najnowszymi obiektywami.
http://www.lensrentals.co...b-canon-cameras

[ Dodano: Sob 04 Sie, 2012 16:58 ]
Ograniczenia w używanych punktach AF z obiektywami firm niezależnych:
http://www.lensrentals.co...rd-party-lenses

i obiektywami Canon http://www.canonrumors.co...iii-im-c-en.pdf
-str. 78-84

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 05 Sie, 2012   

dcs napisał/a:
Ograniczenia w używanych punktach AF z obiektywami firm niezależnych:
A to ciekawe... Niezły klops... :shock:
Ciekawe czy takie same zagrywki stosują inni producenci?..

Fotoamor 
Rozmowny

Wysłany: Sob 25 Sie, 2012   

muzyk napisał/a:

Jakość zdjęć w RAW'ach, jak już wszyscy wiedzą, jest minimalnie gorsza w 5DIII względem 5dII. Zapewne wielkość pikseli ma tu też wpływ też: 6,25 µm - 5dIII względem 6,4 µm 5dII.
Z tego co tam napisali, różnica jakości obrazu jest niewielka, niemniej - zamiast poprawy jest lekki regres...
.

zgadza sie, niewielkie roznice ale jednak widoczne w skali 100% juz golym okiem. sa tez zdjecia tablic testowych , minimalnie gorsza rozdzielczosc odwzorowania mk3 niz mk2 , ale jednoczesnie praktycznie nie wystepuje w mk3 moire.
wskazywaloby to na silniejszy filtr AA w mk3 i to byloby powodem owej nieco gorszej rozdzielczosci.
Fakt- od czasow mk2 i 1 ds canon nie poprawil jakosci odwzorowania , ani rozdzielczosci , ale czy rzeczywiscie istnieje taka pilna potrzeba?
pociaga to za soba koniecznosc stosowania parokrotnie wydajniejszych komputerow do obrobki itd itp. specjalnie nad tym nie ubolewam .

kozidron
[Usunięty]

Fotoamor napisał/a:
pociaga to za soba koniecznosc stosowania parokrotnie wydajniejszych komputerow

To jest niepotrzebnie powielany internetowy mit, byle jaki fenom 2 rdzeniowy z 4G operacyjnej x1333 ze słabym radeonem 1G spokojnie obangla nawet rawy z d800 na 7windzie, taki komputer kolego dostaniesz za 2K razem z windą i jakąś marną budą. Wywołanie rawa do jotpega w przypadku "tak taniej konfiguracji" trwa około 1,5 sekundy, do tiffa około 5sekund, dopiero przetworzenia na filtrach, inteligentnych obiektach itd. mogą potrwać odrobinę dłużej. Co też nie jest tragedią i teoretycznie nie powinno to zwiekszyć wypitej kawy i spalonych papierosów.

Czasem się zastanawiam co ludzie za komputery mają w domach, że opowiadają takie dyrdymały.

Fotoamor 
Rozmowny

kozidron napisał/a:
Fotoamor napisał/a:
pociaga to za soba koniecznosc stosowania parokrotnie wydajniejszych komputerow

To jest niepotrzebnie powielany internetowy mit, byle jaki fenom 2 rdzeniowy z 4G operacyjnej x1333 ze słabym radeonem 1G spokojnie obangla nawet rawy z d800 na 7windzie, taki komputer kolego dostaniesz za 2K razem z windą i jakąś marną budą. Wywołanie rawa do jotpega w przypadku "tak taniej konfiguracji" trwa około 1,5 sekundy, do tiffa około 5sekund, dopiero przetworzenia na filtrach, inteligentnych obiektach itd. mogą potrwać odrobinę dłużej. Co też nie jest tragedią i teoretycznie nie powinno to zwiekszyć wypitej kawy i spalonych papierosów.

Czasem się zastanawiam co ludzie za komputery mają w domach, że opowiadają takie dyrdymały.

zastanawiajaca jest pewnosc z jaka zapodajesz wyrok.
czy aby jestes pewien co piszesz ? zawsze tak jest?
Z odpowiedzi wnioskuje nie patrzac nawet co robisz , ze zajmujesz sie dosyc trywialna fotografia. Ot pstryk , pare suwaczkow w prawo lewo ( w picasse ? :wink: )i po sprawie . owszem tutaj wiele nie potrzeba.

jesli robisz jpegi z puchy to nie potrzebujesz jakiegokolwiek komputera do obrobki.

jesli stosujesz dosyc zaawansowana obrobke , to czas obrobki wydluza sie expotencjalnie do liczby pixeli. Mnie w tej chwli dla materialu wyjsciowego z pojedynczech rawow 21mpx zajmuja czasem obliczenia kilkanascie minut w prostych przypadkach ( na poprzednim komputerze sprzed dwu lat kilkadziesiat).
Dla obrobki z rawow 36 mpx czekam juz 2 , 3 kwadranse.

zadne dyrdymaly .
fakt , ale nie wszystkim zanany , gdyz rzeczywiscie nie dotyczy kazdego rodzaju fotografii. Mnie akurat dotyczy szanowny Kolego.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

No jak robisz składkę z 60 takich rawów to nie dziwne. Ile jednak osób robi takie duże zlepki?
Czy takie doświadczenie można ekstrapolować na ogół fotograficznego świata? Zawsze tak jest? :shock:

kozidron
[Usunięty]

Fotoamor napisał/a:

Chcesz mi powiedzieć, że raw wywołuje ci się do tiffa 3 kwadranse, moment zapisu trwa 45 minut :shock:

Może ty masz na mysli swój super wyszukany proces twórczy nad którym się zastanawiasz co jak poustawiać.... :razz:

Weź napisz jaśniej, bo nie chce mi się wierzyć, że korzystasz z 4.86dx :razz: Wywołujesz rawa do tiffa 3 kwadranse :shock: ?

Fotoamor napisał/a:
jesli stosujesz dosyc zaawansowana obrobke

Przeczytałeś co napisałem, czy jesteś wsłuachany tylko w siebie ?

[ Dodano: Sob 25 Sie, 2012 17:43 ]
hijax_pl napisał/a:
No jak robisz składkę z 60 takich rawów to nie dziwne. Ile jednak osób robi takie duże zlepki?

Tylko, że na pewno tak nie robi, bo byłoby to dość karkołomne robienie sobie krzywdy na siłę, jeżeli to i tak trafia tylko na net.

Byłem ostatnio na dość ciekawym "powiedzmy serwisie" w studiu gdzie zajmują się fotografią 3D, elementów które trafiają na net. Pomijając, że maszyna mnie maxymalnie rozczarowała, komputer wcale nie musi być jakoś specjalnie silny, no chyba że ktoś własnie nawala tak jak na tym zdjeciu 5d2 na full rozmiarze.

reasumujac przy wszystkim trzeba myśleć, chociaz powtarzam tu(na tym portalu) dość często jedną sentencje: nikt nie moze komuś zabronić robić sobie krzywdę na siłę, to jest wolny kraj.
Ostatnio zmieniony przez kozidron Sob 25 Sie, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

Fotoamor 
Rozmowny

kozidron napisał/a:
Fotoamor napisał/a:

Chcesz mi powiedzieć, że raw wywołuje ci się do tiffa 3 kwadranse, moment zapisu trwa 45 minut :shock:
.

nie , nie chce i tego nie powiedzialem . sama konwersja rawu i zapis do tif to kilka kilkanascie sekund. tylko, ze na tak otzymnym tifie obrobka obrazu sie nie konczy. przynajmniej dla mnie.
jesli wychylisz nos poza to co robisz ( choc nie wiem ale wnioskuje ze raczej b proste sprawy technicznie ) to moze okazac sie ze obrobka moze byc bardziej rozbudowana niz tylko wywolanie pojedynczego rawu. I byc moze okaze sie ze przyrost czasu obrobki wynikajacy z liczby pixeli jest wielokrotny.
Zreszta juz samo wczytanie z karty do komputera np 1000 ca rawow 15 , 21 a 36 mpx to bardzo duzy przyrost czasu - samo wczytanie . Nie mierzylem dokladnie ale to przyrost ok 2 - 3 krotny. Jest roznica czy wczytujecz np 15 minut czy np 40 ci.

kozidron
[Usunięty]

Fotoamor napisał/a:
sama konwersja rawu i zapis do tif to kilka kilkanascie sekund

Kolego Fotoamor, edytowałem poprzedniego posta(tamto zdjęcie zrobione jest 3 tygodnie temu "na serwisie"). Tylko jedna uwaga, masz coś ewidetnie z komputerem to trwa o kilkanaście sekund za długo. Jak ci pisałem wyżej, to ma trwać 1,5 sekundy najdłużej do jotpega i maxymalnie 5 sekund do tiffa 48 bit.
Zastanów się co robisz bo marnujesz swój czas, chyba że lubisz.

Procesu dalszej obróbki nie komentuje, kazdy robi co innego ze swoimi fotami. Co do mojej tutejszej galerii, wybacz ale nie traktuje jej poważnie, co mam nadzieje widać.

Fotoamor 
Rozmowny

kozidron napisał/a:
Fotoamor napisał/a:
sama konwersja rawu i zapis do tif to kilka kilkanascie sekund

Kolego Fotoamor, edytowałem poprzedniego posta(tamto zdjęcie zrobione jest 3 tygodnie temu "na serwisie"). Tylko jedna uwaga, masz coś ewidetnie z komputerem to trwa o kilkanaście sekund za długo. Jak ci pisałem wyżej, to ma trwać 1,5 sekundy najdłużej do jotpega i maxymalnie 5 sekund do tiffa 48 bit.
Zastanów się co robisz bo marnujesz swój czas, chyba że lubisz.

Procesu dalszej obróbki nie komentuje, kazdy robi co innego ze swoimi fotami. Co do mojej tutejszej galerii, wybacz ale nie traktuje jej poważnie, co mam nadzieje widać.

nie zgaduj prosze na wyczucie. Przyjmij ze nie wszystko musisz wiedzec , tak ja ja przyjmuje ze nie wszystko wiem.
mam wspolczesny komputer, u mnie akurat zapis trwa sekunde czasem trzy , ale tif 120mB to jest jeszcze nie wszystko ( bywaja i tify wielkosci paru, parunastu gB). jesli robisz proste zdjecia to wytrczy jpeg i w ogole nie potrzebujesz komputera do obrobki - wystrczy ipad zeby zobaczyc wynik , albo i galaxy.

Juz o tym pisalem , ludzie ktorzy uzywaja pojecia " bzdury " dyrdymaly" , czesto wiedza zbyt malo aby w ogole zauwazyc, ze wszystkigo wiedziec sie nie da i byc moze jest inaczej niz sadza.
tzn osoby ktore rzeczywiscie niewiele wiedza lub zbyt malo nie sa w stanie zauwazyc , ze :
" wiedza , ze niczego nie wiedza".
jesli ktos by tutaj napisal ze do obrobki zdjecia potrzebuje 4 godziny , to ja bym sie zaciekawil co on takiego robi , nigdy nie napisalbym ze pisze dyrdymaly , gdyz moja wiedza nie jest absolutna , tzn byc moze inni wiedza cos czego ja nie wiem.

Sobie sprawy nie zdajesz " ze nie wiesz , ze nie wiesz ".
Tyle w kwesti formalnej.

Ale to jest typowe wsrod amatorow fotografii - wiekszosc sadzi, ze wie najlepiej i robi najlepsze zdjecia. he, he , he... Nie jestes pod tym wzgedem wyjatkiem , ale nie stawia Cie to w najlepszym swietle w sensie gotowosci otwarcia wlasnych horyzontow myslowych na otoczenie.

dla mnie przejscie na 40 mpx oznacza co najmniej poczworzenie mocy obliczeniowej komputera , jesli chce miec czas dla rodziny i inne uciechy zyciowe. :wink:
Ostatnio zmieniony przez Fotoamor Sob 25 Sie, 2012, w całości zmieniany 1 raz  

dcs
[Usunięty]

Fotoamor,

Jeżeli jest tak jak piszesz, to faktycznie 36mpx nie jest dla ciebie.

Ale nie zakładasz chyba, ze wszyscy "tak się guzdrzą"?

Odpowiedz do tematu