Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Miałem go już zamowić pod chionkę za 998$ ale postanowiłem pomacać.
Dziś, godzinę temu, bawiłem się nim w sklepie nie dla idiotów w Poznaniu.
Ile się trzeba w menu naustawiać.. ten tylko się dowie, kto próbował.
Moje uwagi na szybko.
1. Menu bardzo głębokie. Trzeba się nagrzebać, żeby pozmieniać to co się chce.
2. Jak ktoś jest przyzwyczajony do wprowadzania kompensacji ekspozycji i jednoczesnego podglądu histogramu - to może tutaj o tym zapomnieć.
Trzeba przełączać się albo-albo.
3. Wizjer - jako człowiek przyzwyczajony do 5D... nie mogłem się przyzwyczaić do "wyrazistości" tego wizjera. Ostrzenie manualne nie ma tu sensu imho.
Wystarczy, że okiem zjedziesz z osi optycznej i już widzisz niewyraźnie.
4. Aparat jest większy niż myślałem (na grubość). Wiekszy od mojego GF1 z naleśnikiem 20/1.7 a więc... do kieszeni nie za bardzo. W jedną stronę odstaje obiektyw a w drugą wizjer.
5. Ale całość dość zgrabnie spakowana. Nic nie trzeszczy. Przyjemnie się to trzyma
Myśle, że na obecną chwilę to najbardziej "wszystkomający" aparat na rynku.
Tylko to grzebanie w menu mnie wnerwia a sytuacja zdjęciowa nie czeka.
A może jak się człowiek nauczy?
Aby umożliwić działanie fazowego autofokusa, na matrycy rozmieszczono 594 piksele (w 99 punktach w centrum kadru) nie biorące udziału w rejestracji obrazu. Na chwilę obecną, w ofercie producenta znajduje się 5 obiektywów obsługujących ten system (…) Ten ostatni mieliśmy okazję sprawdzić w działaniu, aczkolwiek wymagał on uprzedniej aktualizacji oprogramowania wewnętrznego (z wersji 01 na 02).
Mnie cały czas nurtuje co takiego musi mieć obiektyw, żeby współpracować z fazowym systemem AF. Szczególnie zaś czemu niekoniecznie są to kwestie sprzętowe, skoro potrzebna jest aktualizacja oprogramowania obiektywu.
W drugą stronę zaś, co takiego muszą dostać klasyczne obiektywy lustrzankowe, od zawsze pracujące z fazowym AF, żeby uzyskać dobrą wydajność pracy AF kontrastowego. Bo z kolei producenci „lustrzankowi” dostosowują swoje obiektywy w drugą stronę…
czyli jeden czujnik fazowy składa się z 6 elementów?? No potworna dokładność
komor napisał/a:
W drugą stronę zaś, co takiego muszą dostać klasyczne obiektywy lustrzankowe, od zawsze pracujące z fazowym AF, żeby uzyskać dobrą wydajność pracy AF kontrastowego. Bo z kolei producenci „lustrzankowi” dostosowują swoje obiektywy w drugą stronę…
To mnie Sony wnerwiło.
Dlaczego właśnie oni musieli wypuścić aparat najbliższy moim oczekiwaniom?
Nie mógł Olek? Albo Panas? Nawet Samsung bardziej by mnie chyba ucieszył, bo mają fajne i tanie stałki.
Ale musiało Sony, którego ergonomia mnie denerwuje, które nie posiada żadnego podobającego mi się obiektywu i nie zanosi się, żeby mieli takowy wprowadzić...
I oni jako pierwsi wypuszczają kompaktowego bezlusterkowca z wizjerem, możliwością manualnej kontroli parametrów ekspozycji przy filmowaniu (i to FHD 50p), odchylanym ekranem, szybkim trybem seryjnym i do tego z tak dobrą jakością obrazu.
Brakuje mu tylko elektronicznej (bezgłośnej) migawki i stabilizacji matrycy - gdyby miał te 2 rzeczy chyba bym się przekonał do bagnetu E.
Ale aktualizacja oprogramowania w Cajsie zmieniła silnik? Ja rozumiem, że wymieniają silniki, żeby było ciszej, ale w zasadzie w którą stronę nie zmieniają systemu AF, to i tak grzebią w obiektywach. Lub udają że grzebią.
Ale silnik pod CDAF musi się zupełnie inaczej zachowywać. Dlatego stare szkła pod PDAF nie są tak skuteczne jak nowe. Silnik, przekładnie, sterowanie...
Lekki i o dziwo poręczny.
Bardziej mi się podoba niż NEX 7.
Jednak... jak zobaczyłem GH3. Ja wiem, że to inna półka cenowa, ale...
ryszardo napisał/a:
To mnie Sony wnerwiło.
Rysiek. Spokojnie. Weź głęboki oddech, zaparz ziółka
To tylko elektronika.
Obok NEX 6 był nowy EOS M.
Cóż... ergonomia taka sobie, ale... cichość i przede wszystkim "miękkość" działania mnie pozytywnie zszokowały w M.
Mam nadzieję, że jakiś teścik niebawem.
Dotykowy ekran, powiększanie podglądu zdjęć jak w srajfonach...
całkiem to fajne maleństwo.
Rysiek. Spokojnie. Weź głęboki oddech, zaparz ziółka
To tylko elektronika
Nie ma nerwów, tak sobie narzekam, bo jak już się pojawił aparacik spełniający większość moich oczekiwań, to mi obiektywy nie pasują.
Prawda jest taka, że teraz szanse na wprowadzenie podobnego modelu przez konkurencję wzrosną.
A już jakiś czas temu ułożyłem sobie wizję bezlusterkowca (kompaktowego) idealnego: wizjer, manualne filmy (najchętniej 1080p, wystarczy 24-30 fps), stabilizacja matrycy, elektroniczna migawka (bezgłośna) i żeby było, co podpiąć.
Nie jest to realne, bo tylko P i N (chyba) dają elektroniczną migawkę, a stabilizacja matrycy tylko w PENach, ale z jednego punktu mógłbym zrezygnować.
Tylko, że Panas na 95% da słabszy tryb wideo, żeby nie zabijać sprzedaży GH3 (na razie tylko seria GH ma manualną kontrolę parametrów przy filmowaniu).
Pozostaje liczyć na Olka E-P5 z wizjerem.
Fakt. OMD nie jest PENem, a Pentax też ma stabilizację.
Zapomniałem nawet o istnieniu systemu Q, którego zupełnie nie rozumiem. K01 jest dla mnie przesadą w przeciwną stronę i zysku na rozmiarach obiektywów nie ma.
Wracając do tematu NEXa 6, to aparat naprawdę robi wrażenie i moim zdaniem jest to bezapelacyjnie najlepszy korpus (bez lustra) w tej cenie. Kusi mnie on na tyle, że będę obserwował system i ceny obiektywów.
Sytuacja w tym segmencie nie wygląda już tak źle.
Taki zestaw NEX6 + Samyang 8 mm + Sigma 19 mm + Sony 35/1,8 OSS (jeśli będzie przyzwoity optycznie i w rozsądnej cenie) lub Sony 50/1,8 OSS prezentuje się całkiem fajnie.
Na chwilę obecną braki są 2: szeroka stałka (16/2,8 to jakaś pomyłka) i jakieś naprawdę długie tele (odpowiednik Panasa 100-300).
Jak by to uzupełnili, to poważnie bym się zastanowił, czy nie wejść w ten system.
Oczywiście ta lista to taki zestaw do skompletowania przez dłuższy czas, ale po to jest możliwość wymiany obiektywów, żeby rozwijać system.
Na razie oszczędzam na optykę do GF1 i obserwuję działania Sony. Jak skompletuję szklarnię u4/3, to systemu już zmieniał nie będę, ale wcześniej...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9