Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zamknięty przez: Wujek_Pstrykacz
Nie 06 Sty, 2013
Swiateczny zakup Nikon d5200, Sony A57 albo Canon 650D
Autor Wiadomość
magda28 
Bywalec

Wysłany: Pon 17 Gru, 2012   Swiateczny zakup Nikon d5200, Sony A57 albo Canon 650D

Witam serdecznie.

Z gory oswiadczam, ze jestesmy absolutnymi amatorami.

Marzeniem mojego meza jest lustrzanka.Ma to byc niespodzinka a ja jestem zupelnie zielona w tej dziedzinie.Prosilabym o pomoc w wyborze miedzy tymi trzema aparatami.

Powinny byc jak najbardziej ergonomiczne i funkcjonalne a przy okazji robic dobrej jakosci zdjecia.Czytalam testy (niestety o Nikon d5200 jeszcze niewiele).

Moj maz robi wiele zdjec oswietlonym miastom w nocy.

Przydala by sie rowniez funkcja filmowania.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Pon 17 Gru, 2012   

magda28 napisał/a:
Przydala by sie rowniez funkcja filmowania.

Jak to jest priorytet to najlepiej Sony A57.

intryguje mnie tylko co oznacza:
magda28 napisał/a:
Marzeniem mojego meza jest lustrzanka

:?: :?:

To znaczy czy to taka po prostu zachcianka, czy realna pasja i potrzeba rozwoju? Bo jeśli rozwój to.. na pewno nie Sony (moim zdaniem) ale lepiej Nikon czy Canon właśnie.

Fajny jest też Pentax K-30.

magda28 
Bywalec

hijax_pl dziekuje za szybka odpowiedz.

Co masz na mysli "chec rozwoju"?

Filmowanie nie jest priorytetem ale dobrze gdyby ta funkcja byla.

Tak jak pisalam, moj maz lubi robic nocne zdjecia wszystkiemu co jest ladnie oswietlone

a z tego co widzenie to nie jest zadowolony ze zdjec robionych kompaktem.

pan.tadeusz
[Usunięty]

hijax_pl napisał/a:
Bo jeśli rozwój to.. na pewno nie Sony (moim zdaniem) ale lepiej Nikon czy Canon właśnie.

śmiała teza :mrgreen:
dwa lata temu kolega wild whisper chwalił się tu na forum zakupem swojej pierwszej lustrzanki pisząc

Cytat:
Tak sobie czytam i czytam te tutejsze posty i mam niezły ubaw ). Dodam, że fotografuję a55 i jestem zachwycony.
w swoim pierwszym poście.

z tego co mi wiadomo swoje prace nadal opiera o serię Sony SLT.
http://www.fotoferia.pl/u/whisper

jako komentarz mogę tylko dodać, że to bardzo sprytny psychologiczny wybieg z tym zatrzymanym rozwojem...
zaraz połkniesz haczyk i zapytasz co to oznacza - wsuniesz palec w jego dłonie ;)

a hijax_pl jest tu znanym fanboyem marki Nikon :mrgreen:

jeśli to mąż ma być głównym użytkownikiem to spróbuj tak to rozegrać aby sam mógł podjąć decyzję - będzie wtedy najbardziej zadowolony :)

wszystkie te aparaty robią świetne zdjęcia i filmują.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

magda28 napisał/a:
hijax_pl dziekuje za szybka odpowiedz.

Co masz na mysli "chec rozwoju"?

W Sony paru rzeczy nie ma. Jasnych obiektywów długoogniskowych w cenach od 10 do 20kilku tysiecy sztuka. Zaawansowanych korpusów APSC w cenie ponad 7 tysięcy sztuka. Naprawdę fajnego korpusu FF w cenie gruubo ponad 10 tysięcy sztuka. Średnio jasnej stałki portretowej 85/1.8 w rozsadnej cenie. I paru innych rzeczy.

Obawiam się, ze jeśli takich potrzeb Twemu męzowi brak, to w zasadzie nawet taka marnośc nad marnościami jak Sony rozwoju umiejętności fotografowania nie zaburzy za bardzo.

dcs
[Usunięty]

magda28,

Możesz/ecie rozwijać umiejętności z Sony SLT, ale nie widzę powodu wydawać więcej niż kosztuje Nikon D5100 i jego właśnie polecam.

magda28 
Bywalec

pan.tadeusz dobry wieczor.

Jak juz nadmienilam, moj maz jest amatorem i chodzi o dobrej jakosci zdjecia w takich warunkach.

Filmy z wakacji, zeby nie nosic kamery i aparatu.

pan.tadeusz galerie odwiedzilam i zdjecia bardzo mi sie podobaly.

Z tego co widze robi to ktos bardziej profesjonalnie.

Nie chodzi mi konkretnie o jakas marke.

Wazne zeby spelnial wyzej wymienione kryteria.

pan.tadeusz
[Usunięty]

każdy z tych aparatów powinien spełnić wasze oczekiwania.
doceń jego fotograficzne zamiłowania i pozwól wybrać mu samemu - poczuje się wyróżniony i doceniony, że polegasz w tej kwestii na jego zdaniu :)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

magda28, zdjęcia robi fotograf a nie aparat. A im lepszy fotograf tym prostszy sprzęt wykorzysta z lepszym skutkiem niż słaby fotograf z super wypasionym korpusem.

Jakość zdjęć? W dzisiejszych czasach znacznych różnic między poszczególnymi korpusami nie doszukasz się. Pamiętaj jednak, że to co zarejestruje aparat w dużej mierze zależy od tego jaki obiektyw będzie podpięty.

RB 
Temu Panu już podziękujemy

Każdy z nich da radę. Zrób swemu męzu prezent na Święta, pozwól mu wybrać. Mężczyźni to lubią :-)

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

magda28, zwróć uwagę, że pan.tadeusz to znany fanboy Sony na tym portalu. Spójrz na jego awatara, podpis (nad awatarem) czy stopkę - rozmawiając z nim poczujesz się jak osoba obsługiwana w sklepie przez panów w pomarańczowych koszulkach :D

Jeśli miałabyś sama wybierać polecam Pentaxa K-30.

magda28 
Bywalec

moze to rzeczywiscie najlepszy pomysl.Skoro te 3 aparaty maja podobne mozliwosci niech sam zdecyduje.dziekuje za czas i pozdrawiam.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

magda28 napisał/a:
Skoro te 3 aparaty maja podobne mozliwosci
Co do Nikona to za dcs - lepiej moim zdaniem D5100.

jaco88 
Bywalec

a ja bym brał Canona :) patrząc rozwojowo pod względem szkieł w ograniczonym budżecie chyba najlepiej to wygląda.

lotofag 
Optyczny

Zależy jak ograniczony to budżet ;) Fajny tercet odnowionych budżetowych stałek 35/50/85 można mieć u Nikona, z kolei u Canona budżetowe tele 70-200/4 L, a coś z wyższej półki lub bardziej specjalizowane wszędzie sporo kosztuje. Niestety w C ostatnimi czasy matryce dziadowe i to też warto brać pod uwagę, oczywiście o ile ktoś wykorzysta to co oferuje konkurencja.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi