Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Olympus SP-570 UZ - test aparatu
Autor Wiadomość
sz.starczewski 
Redaktor

Wysłany: Czw 05 Cze, 2008   Olympus SP-570 UZ - test aparatu

Aparaty z kategorii "Ultra Zoom" są dzisiaj bardzo popularne i większość firm ma w swojej ofercie model zaliczający się do tej klasy. Jednak 18-krotny zoom optyczny to maksimum jakie do tej pory można było spotkać na rynku. Olympus jako pierwszy postanowił to zmienić i wypuścił model SP-570 UZ z 20-krotnym zoomem optycznym. Test tego rekordzisty przedstawiamy w artykule:
Olympus SP-570 UZ

Zapraszamy do lektury i dyskusji na temat aparatu.

Reklama

Daimon 
Rozmowny

Wysłany: Czw 05 Cze, 2008   

20 krotny zoom Olka 570 UZ kojarzy mi się z tymi od kamer cyfrowych. :smile:
Całkiem przyzwoicie wypadł w teście, ciężko było spodziewać się po nim więcej. A że istnieje zapotrzebowanie na takie "wszystkomające" aparaty, przekonałem sie nie raz czytając posty na forach, takie jak np ten - http://forum.fotopolis.pl/viewtopic.php?t=10806

fatman 
Optyczny

Musze przyznać, że jestem zbudowany tym testem. Fotografuję tym aparatem od 28 marca więc mam zdanie na jego temt. Wiedziałem co kupuję i dlaczego jest to kompakt. tego właśnie potrzebowałem - aparatu na wycieczki i jakaś przyroda. Jestem w pełni zadowolony. Mam nim wszystko czego potrzebuje albo jeszcze więcej.
Wysokich ISO nie używam z wiadomych powodów :smile: a ponieważ zdjęcia oglądam głównie na ekranie albo drukuję max na A4 jest to dla mnie aparat WYŚMIENITY !!!

na początku też się martwiłem "walącym się" Kościołem Mariackim w Krakowie ale widzę, że Pałac Kultury im. Józefa Wissarionowicza też "się wali". :mrgreen: :mrgreen:
Taka to już uroda krótkiego końca...
Aparat ten ma już na "optycznych' grono swoich zwolenników. Zdjęcia też są.

http://forum.optyczne.pl/...?t=2690&start=0

lolawawa 
Początkujący

ale usmiałam się z tego testu - moje pierwsze zdjecia które mnie załamały i wypłakiwałam Wam w mankiet robiłam własnie w Wilanowie taka sama beznadzieja - magnolie przepalone, fosady z przepaleniami, choc fasada ściany pałacu robiona na tapetke do kompa mnie wyszła lepiej :) tzn nie ma aż takich wypaleń , a ja myslałam że nie umiem focic hahaha, a to jednak aparat taki !!!! Jaki? ano taki jakiego mamy - każdy ma to na co zasłułył - (cichy płacz). Ale juz go opanowałam. Śmigam po histogramie tylko jedno jest cholernie niewygodne ponieważ czasem uzywam temtycznych ustawień pejzaż i zachód słónca lub potrawy - to daleko trzeba "biegać" a chwila ucieka :) .
Podsyłam zdjecia z tej pierwszej strzelanki Olympkiem - nie patrzec na kadry - bo to było tylko psrawdzanie mozliwości aparatu które tak mnie złałamało wtedy

[ Dodano: Czw 05 Cze, 2008 22:43 ]
ooo adlaczego nie pokazłao się ze mogę dołączyc zdjecia?

[ Dodano: Czw 05 Cze, 2008 22:47 ]
aaa bo gapa dałam wyślij zamiast podgląd - gapa gapa pozostanie :lol:

[ Dodano: Czw 05 Cze, 2008 23:09 ]
gapa prubuje dalej wysła : :oops:

P4260393zmn.JPG
Plik ściągnięto 12662 raz(y) 131,94 KB

P4260383zmn.JPG
Plik ściągnięto 12701 raz(y) 157,16 KB

P4260391zmn.JPG
Plik ściągnięto 12562 raz(y) 114,05 KB

Zbigniew Małach 
Nowy
Zbyma72age

Wysłany: Pią 06 Cze, 2008   

fatman napisał/a:
Musze przyznać, że jestem zbudowany tym testem. Fotografuję tym aparatem od 28 marca więc mam zdanie na jego temt. Wiedziałem co kupuję i dlaczego jest to kompakt. tego właśnie potrzebowałem - aparatu na wycieczki i jakaś przyroda. Jestem w pełni zadowolony. Mam nim wszystko czego potrzebuje albo jeszcze więcej.
Wysokich ISO nie używam z wiadomych powodów a ponieważ zdjęcia oglądam głównie na ekranie albo drukuję max na A4 jest to dla mnie aparat WYŚMIENITY !!!

Witam Fatman
jestem jak najbardziej takiego samego zdania, zanim kupiłem to na podstawie znanych wzorów obliczyłem sobie np. jakiej rozdzielczości wynikowej mogę się spodziewać, z jaką m. więcej Aberracją chromatyczną będę miał do czynienia (do dzisiaj mam również SP740UZ) itd.
Ale podstawowa zasada jest od wieków znana:
"Tak krawiec kraje jak mu materiału staje" trawersując musimy zawsze zastanowić się, czy będzie mnie stać na zakup lustrzanki i całej baterii szkieł?. Z góry zakładałem że pewne parametry będą średniej jakości, ale coś za coś, gdy się ma wszystko w jednym.
Pamiętać należy, że jakość zdjęcia zależy głównie od fotografa, który zna możliwości i wady swojego urządzenia. Test udowodnił że naprawdę nie należy żałować zakupu.
Co dalej przecież nie muszę zadowolić się tym co otrzymam "surowego" z aparatu, mamy jeszcze możliwość skutecznie opracować te zdjęcia na których nam szczególnie zależy.
Osobiście posługuję się od lat GIMP-em, UFraw, RAW Terapee czy Olympus Master 2 oraz programami do opracowania HDR.
Malkontentów informuję że usunięcie aberracji chromatycznej z ostatniego zdjęcia testowego autora Testu przy pomocy GIMP-a scriptem - Darla-PurpleFringe.scm zajęło ok. 2min.
Pozdrawiam

SP-570_foto24aPurpleFringe2Mapping.jpg
Plik ściągnięto 12870 raz(y) 228,29 KB

SP-570_foto24aPurpleFringe2.jpg
Plik ściągnięto 12772 raz(y) 345,08 KB

lolawawa 
Początkujący

Wysłany: Nie 08 Cze, 2008   

specjalnie jako test z zoo warszawskiego dla czytelnikó tej rubryki - oko legwana robione przez szybe, bez błysku robione z pomieszczenia ciemnego/szyba gad w świetle - uważam że jak na przez szybe - rewelacja jak dla mnie - pełen kadr, bez poprawek jakichkolwiek poza zmniejszeniem zdjecia

[ Dodano: Nie 08 Cze, 2008 16:24 ]
robnione z funkcji "wystawa" zapomnialam dodać

P6073420 przez szkło.JPG
Plik ściągnięto 12792 raz(y) 65,12 KB

Arek 
Redaktor

Cytat:
Malkontentów informuję że usunięcie aberracji chromatycznej z ostatniego zdjęcia testowego autora Testu przy pomocy GIMP-a scriptem - Darla-PurpleFringe.scm zajęło ok. 2min.

OK. Ale to jak leczenie grypy APAP-em. Leczy objawy, a nie przyczyny. Rozdzielczości, którą zabrała aberracja już nie odtworzyłeś.

Zbigniew Małach 
Nowy
Zbyma72age

Cytat:

OK. Ale to jak leczenie grypy APAP-em. Leczy objawy, a nie przyczyny. Rozdzielczości, którą zabrała aberracja już nie odtworzyłeś.

Nie neguję, ale zupełnie jej wystarczy dla wydrukowania odbitki doskonałej jakości formatu A4.
Moim zdaniem najgorszą przypadłością tego aparatu jest problem z ostrzeniem i to nie nawet w najgorszych warunkach świetlnych!.
Mój C740UZ zachowuje sie dużo lepiej, chociaż czasem też oszukiwał.
Korzystając z okazji pragnę zwrócić uwagę na możliwość błędnej oceny ostrości prezentowanych zdjęć na ekranie PC.
Chcąc wydrukować klatkę z filmu formatu 135mm do formatu 10x15cm, musieliśmy zastosować powiększenie 15cm/36mm=150/36 ~ 4 razy, natomiast, aby uzyskać wydruk identycznej jakości z aparatu SP-570UZ przy szerokości matrycy ~ 6,16mm, musimy obraz powiększyć 150/6,16 ~ 24 razy, dlatego dopuszczalna wielkość krążka rozproszenia będzie dokładnie 24 / 4 = 6 razy mniejsza niż dla filmu c = 0,03 / 6 = 0,005.
A więc obraz z matrycy Oly SP570UZ musi być ok. 6 razy ostrzejszy niż z negatywu aparatu 35mm, aby osiągnąć identyczną jakość odbitki formatu 10*15cm.
Gdy znacznie powiększa się fragment obrazu negatywu (z matrycy) – i gdy zdjęcia nie będą drukowane, a tylko oglądane na ekranie monitora, graniczny rozmiar krążka rozproszenia c można przyjąć niższy, w takim przypadku jego wartość można przyjąć nawet równą (300dpi/72dpi)*0,005 = 4,2*0,005 = 0,02mm. (rozdzielczość ekranu od 72dpi do 92dpi, 300dpi – rozdzielczość wydruku)
Dlatego często zdjęcie nieostre oglądane na ekranie komputera wydaje się ostre, a dopiero po wydrukowaniu okaże się, że jego jakość będzie nie do zaakceptowania!.

Pozdrawiam

tomekh 
Uczestnik

Wysłany: Pon 09 Cze, 2008   

A ja mam takie pytanie: w teście optyczne.pl oceniono skuteczność stabilizacji na 0,5-1EV, a w poniższym teście: http://www.e-cyfrowe.pl/t...cja=15&strona=1 na 3EV.
Skąd aż taka różnica?
pozdrawiam
Tomek

Arek 
Redaktor

Wysłany: Pon 09 Cze, 2008   

No bo tam oceniano, że raz na jakiś czas udało im się zrobić nieproruszone zdjęcie przy jakimś tam wyjątkowo długim czasie. Mi na moim 20D, który nie ma stabilizacji, z obiektywem klasy 50 mm bez
stabilizacji, udawało się robić zdjęcia z czasem 1/10-1/15 sekundy. A to przecież nie oznacza że
20D ma stabilizację skuteczną na 2 EV.

fatman 
Optyczny

Wysłany: Sob 14 Cze, 2008   

Dołożyłem te pierścienie, o których pisałem swego czasu i przedstawiam zdjęcia maszyny.
Można teraz nakręcać filtry 58 mm oraz soczewki makro.
Skorzystałem z soczewek makro i zrobiłem zdjęcia z soczewką 10x.
Aberacje są koszmarne. Zobaczcie załączniki.
Może i pofociłby tym makro ale musiałoby to być równolegle do przedniotu fotografowania.
No i... bez sanek i statywu nie da rady bo "mleko" pojawia się zarówno przy lekkim BF jak i FF.
Nie polecam.

P6140054a.jpg
Maksymalnie możliwe do uzyskania supermakro z 570-tki (z 1 cm)
Plik ściągnięto 12663 raz(y) 165,86 KB

P6140063a.jpg
Najdłuższa ogniskowa + soczewka makro 10x, Tryb A.
Plik ściągnięto 12604 raz(y) 71 KB

IMG_0205a.jpg
Koszmarne aberacje
Plik ściągnięto 12767 raz(y) 157,98 KB

IMG_0217a.jpg
Aparat z pierścieniami i soczewką 10x
Plik ściągnięto 12691 raz(y) 145,85 KB

Ostatnio zmieniony przez fatman Nie 15 Cze, 2008, w całości zmieniany 1 raz  

alione 
Nowy

Wysłany: Sob 14 Cze, 2008   

dzien dobry
jestem pocztkujacy wiec stad moze glupie pytanie ale czy w tym aparacie beda dzialac inne karty pamieci niz olimpa np toshiby czy tylko orginalne beda dobrze funkcjonowac
wielkie dzieki za odp

fatman 
Optyczny

Wysłany: Nie 15 Cze, 2008   

Będą działać karty każdego producenta, byleby były xD.
Tylko na kartach Olympusa będzie można uzyskać efekt Panoramy czy 3D.

alione 
Nowy

Wielkie dzieki za odpowiedz mam jeszcze jedno pytakno podczas czytania testu tego aparatu bylo tam wspomniane ze Olympus zaprezentowal przejsciowke z kart xD na SD czy ktos cos wiecej wie na ten temat jaka ona nosi nazwe ewentualnie ile kosztuje z gory przepraszam za takie lamerskie pytania :wink: i dziekuje za odpowiedzi

Zbigniew Małach 
Nowy
Zbyma72age

fatman napisał/a:
Dołożyłem te pierścienie, o których pisałem swego czasu i przedstawiam zdjęcia maszyny.
Skorzystałem z soczewek makro i zrobiłem zdjęcia z soczewką 10x.
Aberacje są koszmarne. Zobaczcie załączniki.
Może i pofociłby tym makro ale musiałoby to być równolegle do przedniotu fotografowania.
No i... bez sanek i statywu nie da rady bo "mleko" pojawia się zarówno przy lekkim BF jak i FF.
Nie polecam.

No cóż polecałem wszystkim zainteresowanym poradnik
http://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=6064
i wnioski - pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć. Tylko po co płacić frycowe?.
Przy oferowanej odległości sMacro 1cm powiększenie już jest wystarczające, żeby się przekonać jakie będą problemy z głębią ostrości - ułamki milimetra ("mleko") i koniecznością ostrzenia tylko poprzez przysuwanie lub odsuwanie aparatu od przedmiotu fotografowanego, a to nawet z sankami sprawia kłopot. M.in. problem zasłaniania światła.
Poniżej zdjęcie strony w skali milimetrowej z odległości ok.1,5cm dla sMacro f ~ 10mm zablokowana można sobie policzyć skalę odwzorowania, pole obrazu ~2,5 x 3,5cm.
Zaleta zastosowania (Dobrych) soczewek nasadkowych to zwiększanie odległości przedmiotowej (możliwość odsunięcia aparatu dalej od przedmiotu fotogr.)
Ponownie cytuję: "Soczewki nasadkowe powodują pogorszenie ostrości rysowania szczególnie przy małej liczbie przysłony i głównie przy brzegach obrazu, pojawiają się wady związane z tzw. aberracją chromatyczną ( brzegi z tęczową barwą) itd".
Pozdrawiam

sM09_06_08 001_a.jpg
Plik ściągnięto 12509 raz(y) 226,18 KB

Odpowiedz do tematu